Србија заради споменикот на Албанците се заканува со рушење и воена интервенција

Статус
Затворена за нови мислења.

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Со војната во Крим каде победија русите над турците словенските народи добијат огромна подршка од Русија, со победата над турците русите добија моќ за да ги кројат границите во Балканот.....
Бугарија и Србија се јасни примери за тоа.......
Се знае дека Словенците и Хрватите имаат германска подршка и општо западњачка.......
И грците истотака, како држава и општо етносот е дефиниран со помош од западот.......
Македонците не добија подршка и знаеме што се случи.....
Албанците добија од австро хунгарците но не доволно, туку само за да издвојат парче земја со која би и попречувале на србите да излезат на море, па и италијанците сакаа едно парче земја........
При крајот на отоманската империја, албанците со србите биел на исто рамниште, но се разликуваа само со подршката, најголемата слабост на албанците е што не успеа да направат независна албанска црква, со неа бие се консолидирало, и би се деисламизирало населението и така ќе добиевме поголема подршка.......
Разликата на развојот меѓу албанците и србите е исклучително од подршката што ја добија србите.......
Таа разлика се веќе се топи со 20 год американска подршка........

Што велиш бре човеку.... тоа што не инвестирале во Косово се виновни самите албанци, рудниците што ги спомнуваш беа исцрпувачи на богатството на Косово, а за возврат ништо......
Има изрека, дури мислам српска е: Трепча ради, а Белград се гради.... ова кажува доволно.......
Сакаш да направиш паралела помеѓу Србија и Албанија низ годините? Се знае дека Албанија е дупка на Балканот, Косово поготово. Па и во Македонија многу малку се инвестираше, но никој не слушам да се жали. Македонија со чија помош доби независна држава? Македонците низ вековите сами се бореа, без никаква поддршка.

Смешен си кога бараш оправдување. Еве, Албанија колку години е независна? И што, понапредна е од Србија? Па за тие години албанците можеа да станат Швајцарија ако имаа мозок, а не и ден денес да тонат во мрак и да имаат рестрикции во струја, а ден денес да доживуваат некоја градежна експанзија со парите од НАТО, а до вчера крави се шетаа по јадранските плажи. Смешно е да бараш оправдување, одбери област, во секој поглед се понапред од вас. И доста, безвезе мерење ташаци, друг ми беше муабетот, незнам што само улетуваш, ко да те плаќаат од сабајле да стануваш и да реплицираш на се и сешто.

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Е тоа е таа иронија во животот. Тоа што имам таков ник треба да ме прави експерт за војни. Океј, за среќа ти си тука.
Нема потреба да си експерт за некои работи да разбереш. Се скина да ги фалиш Србите, цели страни каква велесила биле. Посебно аргументот за гасификациjата ти беше бетер тапа. И што к.р кога Албанците jа имаа поддршката на САД и НАТО. Така е во светот на realpolitik-ата. Се гледат резултатите накраj. Баjките за во форум.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Србија досега имаше цврст сојузник во Русија на хартија. Но денес имаме поинаква Русија, со оглед на тоа дека Руската федерација бележи голем напредок и полека но сигурно во шири своето влијание во светот, веќе не е како пред неколку години. Сега Русија може да ја згази Грузија без да праша никого, може да се спротистави на плановите на САД за Сирија, да ги избрка USAID итн. Не викам дека се крупни чекори, уште се назад, но сепак не е како пред неколку години и што е најбитно, не стојат во место.
САД ја бомбардираше кинеската амбасада во Београд , никому ништо.
САД не ги фермаше русите околу Косово , никому ништо.

Јелцин беше пијандура , а Путин на крајот од 2003-та донесе одлука да ги повлече руските трупи од Косово , што би рекол ти: пичнце.

Кој има проблем со невработеноста? Па според податоците пред неколку години, Косово има невработеност од 45%, Србија 20%. Србија имала крупни проблеми? Какви, трговија со органи? Инфраструктура? Па ти се читаш бре? Сакаш да правиш муабет за инфраструктура, енергетика?
Косово од секогаш имало проблем со невработеноста , но и со вработеноста.
Во 1988-ма на Косово имало само 162.000 вработени албанци , денеска оди види сам колку жив пазар има на Косово.
А во 1989-та , уште една група албанци биле отпуштени од работа, па бројот на вработени албанци се намали на 130.000, на нивните места се вработија доселеници срби и црногорци.

А веќе во 1990та , речиси да немаше вработен албанец во државните претпријатии. (а знаеме дека тогаш речиси се било државно).
Со што почна нагло иселување на албанците кон западно-европските земји за да обезбедат егзистенција.

Во 9 февруари 1990-та беше донесена Програмата за Косово , со кое се предвидуваше населување на 200.000 срби на Косово, потикнување на наталитетот кај нив , отварање на работни места за србите од Косово но и за дојденците , истерување на албанците од работа.
Беше оформен и посебен Фонд за материјален развој на Косово , нормално за потребите на србите.
Беше предвидено изградба на нови 30 населби низ Косово.
Во 12 декември 1991-ва беа населени 100 српски семејства во близина на одморалиштето за деца и млади во Дечани , а потоа беа населени и други семејства.
Според истата програма беше предвидено изградба на 2000 станови со површина од 115273 м2 , како и давање на 711 плацеви за градење.
Во 12 јануари 1995-та беше донесен декрет , со кои од буџетот на Србија беа одвоени 4,1 милиони динари изградба или купување на станови за србите , средствата за тие станови новите сопственици ќе имаат рок на враќање од 40 години (никогаш) , а плацевите се делеле бесплатно , предност имаат семејствата со повеќе членови.

Беше донесен закон за купопродажба , србите можеа да продадат имот на албанците само со државна дозвола , откако ќе проценат дали постои опасност од промена на етничката слика.
Со тоа стотина албанци останаа без своите купени куќи и земјишта.

Во населбата Улпиана во Приштина , собранието на Србија изврши промена на урбанистичкиот план , наместо изградба на спортска сала , се изгради зграда со 110 станови за србите.
Во населбата Дарданиа во Приштина , наместо изградба на зелена површина , беше изградена зграда за 98 српски семејства.

Почнаа со изградба на цркви низ повеќе места , меѓу кои и во дворот на Приштинскиот универзитет , црква која не успееаа да ја довршат поради војната. Ги променија имињата на училиштата , улиците , плоштадите , кириличното пишување доминираше насекаде.

Во близина на Обилич беа предвидени 247 куќи за србите протерани од Хрватска.
После август 1995-та (Олуја) , на Косово беа доселени 13.895 срби од Хрватска.
Срби побегнати од Хрватска и БиХ беа сместени во 23 улилишта , 8 конвикти , 7 градинки , 21 хотели , 9 спортски објекти , 35 останати објекти на Косово.
Потоа истите се вработуваа на Косово , а добиваа разни поволности , не плаќаа : струја , вода , даноци , па дури и добиваа бесплатен транспорт.

Државното и албанското земјиште им се делеше на србите , а на доселените им даваа по 3 хектари земјиште ако сакаат да се занимаваат со земјоделство.

Иако веќе во Србија многу населени места беа испразнети , наместо да ги населат тие места , српската власт донесуваше срби во густонаселеното Косово, се со цел да се промени етничката слика.

ТИ МИ КАЖУВАШ ДЕКА ДЕНЕСКА НА КОСОВО Е ПОЛОШО ???

Евтини станови за србите и црногорците , индустриски капацитети во српските населени места , кредити без камати , бесплатни градежни плацеви за србите кои би дошле да живеат на Косово од останатите ЈУ простори , работни места итн.

За 6000 срби граделе индустриски капацитети , а општини со 43.000 албанци немале ниедна фабрика.

Потоа противзаконски беше укината автономијата на Косово , со тоа се самоубија, и затоа денеска Косово е Република.

Па додека една Албанија тоне во мрак, Косово е класична рушевина, Србија ја има Термоелектраната Никола Тесла една од најмоќните во југоисточна Европа, а потпишан е договор за гасифицирање на Србија преку Јужен Поток, Руски гас ќе поминува низ срцето на Србија, проект вреден 15 милијарди. Србија го има коридор 7, преку Дунав е поврзана со средна Европа и Црно море, а железничката мрежа им е околу 4.000 километри.
Србија денеска е полошо него во 1990-та , Косово и Албанија се многу подобро.

БДП-то на Албанија е зголемено за 6 пати во споредба со 90-та.
На Косово исто така зголемено БДП , за 5 години е зголемено од 3 милјарди на 5 милјарди.
И покрај тоа што српската војска при повлекување ги уништи индустриските капацитети на Косово , ги имаат украдено парите на албанските пензионери.
Со еден збор , во 1990-та , Трепча радеше Београд се градеше , од БДП-то на Косово (кое беше 4 пати пониско од Југословенскиот) , албанците немаа никаков ќар , туку само штета , пошто со тие пари се колонизираше Косово.
А денеска со БДП-то на Косово кој е поголем од 90-та , се гради самото Косово , за доброто на сите граѓани.

50 години не беше изграден ниеден автопат , сега Косово за 2 години изгради 61км автопат , и стотина км патишта , училишта итн,

А Србија сеуште има проблем да го постигне БДП-то од времето на Југославија.

Србија во 2011та имаше БДП по глава на жител од 5725 долари , а Косово од 3534 долари.

А веќе во 2012-та Косово ќе има 3757 , а Србија 5500.

Што значи дека нема веќе 4-8 пати повисоко БДП , туку се повеќе се приближуваат , а Трепча не ради како порано , замисли кога ќе ради , Приштина како само ќе се гради.

Јас знам што би те деморализирало, а во себе си признаваш и знаеш дека е така. Албанците не можат без САД и парите што ги прават од шверц на органи, оружје, дрога, тоа е факт. А како и да ја вртиш, србите се многу понапредно ,,племе'' од вас, џабе, напред се многу. Имаат астрономски опсерватории, ја имаат една ВИНЧА - светски познат институт за нуклеарна физика, уствари што ти објаснувам, Михајло Пупин и Никола Тесла се нешто што треба секој да го респектира. Али тоа е друг муабет.
Нека имаат што сакаат , џабе , не ги бива , очигледно словенците и хрватите ги направиле луѓе нив , чим се поделија они , Србија се удави у сиромаштија.

Албанците направија држава која иде напред , 10 години беа исклучени од работа , 10 години не управуваа со ништо во Косово , 1989-1999.
Наследија уништена држава , запалени пола од домовите , дуќани и фабрики , уништено сточарство , уништена инфраструктура од тенкови и гранати , и сега се држава признаена од речиси 100 ОН држави , со многу пријатели и почитувана.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Косово не е република. Споменикот ќе биде тргнат. Се што е земено на сила на сила ќе биде изгубено.

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
САД не ги фермаше русите околу Косово , никому ништо......
Од целиот овој булшит што го нареди може само да се заклучи дека Југословенска држава и после Србија си воделе некаква политика, каква-таква и тоа е тоа....не е причина да се украде туѓа територија........
....а Србија може и уште помал БДП да има, пошо купуваше оружје да се справува со вас, мирољубивите, така да за тоа кој кого уназадил, нема потреба да јадеш бабури овде....Косово фино лепо ја уназади и Македонија со бегалската криза, вештачките цифри на доселеници (што се бројат во Албанија, Македонија и Косово по три пати) и нормално со терористите што дојдоа да ве „ослободат“.....
И Косово е земја непризнаена од соседите, а признаена е од Северна Сомалија, Источен Тимор и Зимбабве и не се 100, туку се отприлика 60-тина банана-држави....

Теоријата дека ќе се живее подобро во Косово во америчка иднина, одошто што се живеело во југословенско и српско минато да си ја пикнете во шупак и да не ја вадите како изговор за крадење туѓа земја....

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Нема потреба да си експерт за некои работи да разбереш. Се скина да ги фалиш Србите, цели страни каква велесила биле. Посебно аргументот за гасификациjата ти беше бетер тапа. И што к.р кога Албанците jа имаа поддршката на САД и НАТО. Така е во светот на realpolitik-ата. Се гледат резултатите накраj. Баjките за во форум.
Далеку дека ја фалам Србија, неколку пати пишав дека не се нешто ептен, али за Албанија и Косово биле и се. Како една гасификација може да биде тапа? Него заеби, јасно е дека Албанците ја имаат поддршката на САД и НАТО, ама до кога? На кој крај ќе ги видиме резултатите, нема крај, политиката се менува, времињата се менуваат, според мене Албанците немаат подобар период од овој да искористат да си зајакнат земјите економски.

САД не ги фермаше русите околу Косово , никому ништо.

Јелцин беше пијандура , а Путин на крајот од 2003-та донесе одлука да ги повлече руските трупи од Косово , што би рекол ти: пичнце.
Затоа и пишав, Русија е поназад од САД, тоа е факт. Но не е како пред неколку години кога ,,американците не ги фермаа за Косово''. Прочитај поубаво. Сега не е како до пред неколку години, Русија воено се зајакнува, го засилува влијанието во светот, а како што нашиот народ знае да каже, топката се врти.

Косово од секогаш имало проблем со невработеноста......
Знаев дека ова ќе го напишеш, интересни факти имате таму по штабовите. Епа ова е претпоставувам од кога се формираше СФРЈ. Океј, горе-долу така беа работите, тоа никаде јас не сум го оспорил.

Ама пази, СФРЈ беше држава, силна држава. СФРЈ беше пријател и со западот и со истокот. Тогаш за какви влијанија ми зборувате овде, албанците биле немоќни против Србите, затоа и викам дека биле посилни. Албанците да биле моќни, силни, влијателни ќе успееле да се наметнат во СФРЈ, но очигледно имало некој посилен од нив. Види, јас не го оспорувам ова, ама јасно ми е дека гледаш само на својата страна, ме мрзи да барам порано што сум читал како во Косово со години работи албанската кауза, како биле палени манастири и цркви, па во 2006 мислам дека преку 30 цркви беа запалени во Косово, се разбира, од изолирани случаеви. [/quote]

БДП-то на Албанија е зголемено за 6 пати во споредба со 90-та......
Тачно. А од кога е независна Албанија и буквално не чепната од никој? Па Србија ја потресоа милион војни, му ја зедоа Р. Српска, ја бомбардираа и триста глупости, а ти сакаш да го достигне на една развиена земја како Југославија. Албанците имаа време досега да направат империја, ама како што викам, секој со свое IQ. Исто срање сме сите, големо срање, ама барем за албанците не ми зборувај...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Еве едно интересно видео од 1998-ма од Приштина и околните села , за се тоа што пишував погоре , најдов и едно видео , само што новинарите не кажуваат дека оваа изградба е заради колонизирањето , исто како што не кажуваат дека на Косово постојат и албанци , за кои не се гради ништо.

Но барем овие населби што ги изградија за србите од Хрватска , сега останаа на албанците , така било пишано :)

И во Македонија има елементи од оваа видео снимка (што се однесува до инвестициите):

Бесплатни станови за србите , плацеви , училишта , патишта , водовод ... сами потврдија дека колонизирале.
Колку ли им е тешко сега кога гледаат дека џабе трошеле пари , и дека Господ им ги уништи нивните Програми за Косово.

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Јас викам дека немаше победник, ниту губитник, туку е изнајдено компромис........
Победник е оној кој добива. Се знае кој доби многу, а вложи малку, речиси ништо. Компромис ? Зависи кој како гледа на тоа, за мене тоа е предавство. Ама не е темава за тоа/

Дарданчо, самиот знаеш и си свесен дека додека Америка е сојузник на албанците/косово, ќе немаат гајле албанците/косоварите. Молете се Американците да не ја сменат својата политика... без нив, косово-албанија = 0.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Победник е оној кој добива. Се знае кој доби многу, а вложи малку, речиси ништо. Компромис ? Зависи кој како гледа на тоа, за мене тоа е предавство. Ама не е темава за тоа/

Дарданчо, самиот знаеш и си свесен дека додека Америка е сојузник на албанците/косово, ќе немаат гајле албанците/косоварите. Молете се Американците да не ја сменат својата политика... без нив, косово-албанија = 0.
Албанија 45 години беше сама во овој Балкански регион , и никој ништо не и можеше , без америка , без русија. Вистина дека никој не ги прашуваше , ама и не ги чепкаше.
Денеска се членка на НАТО , што значи дека и се прашуваат и не се чепкаат. Нека повели Србија нека чепне членка на НАТО, а?

Косово беше со голем процент на неписмени , и сепак никој ништо не им можеше , денеска се Република.
Сега кога научија некои работи , ќе се снајдат уште подобро.

Не менуваат американците политика секои 10 години, не се Русија.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
Албанија 45 години беше сама во овој Балкански регион , и никој ништо не и можеше , без америка , без русија.
Овој дел не ти е точен.

До резолуцијата на информбирото Албанија беше со Тито (гс и гаќи), после 1948 - со СССР (гс и гаќи), по ревизијата на стаљинизмот од страна на Хрушчов прејдоја со Кина (ептен гс и гаќи). Осумдесетите раскрстија со Кина. После дојде рушењето на социјалистичките системи во Европа....
Пред сево ова, беше со Италија.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.621
Поени од реакции
5.259
Далеку дека ја фалам Србија, неколку пати пишав дека не се нешто ептен, али за Албанија и Косово биле и се. Како една гасификација може да биде тапа? Него заеби, јасно е дека Албанците ја имаат поддршката на САД и НАТО, ама до кога? На кој крај ќе ги видиме резултатите, нема крај, политиката се менува, времињата се менуваат, според мене Албанците немаат подобар период од овој да искористат да си зајакнат земјите економски.

Затоа и пишав, Русија е поназад од САД, тоа е факт. Но не е како пред неколку години кога ,,американците не ги фермаа за Косово''. Прочитај поубаво. Сега не е како до пред неколку години, Русија воено се зајакнува, го засилува влијанието во светот, а како што нашиот народ знае да каже, топката се врти.

Знаев дека ова ќе го напишеш, интересни факти имате таму по штабовите. Епа ова е претпоставувам од кога се формираше СФРЈ. Океј, горе-долу така беа работите, тоа никаде јас не сум го оспорил.

Ама пази, СФРЈ беше држава, силна држава. СФРЈ беше пријател и со западот и со истокот. Тогаш за какви влијанија ми зборувате овде, албанците биле немоќни против Србите, затоа и викам дека биле посилни. Албанците да биле моќни, силни, влијателни ќе успееле да се наметнат во СФРЈ, но очигледно имало некој посилен од нив. Види, јас не го оспорувам ова, ама јасно ми е дека гледаш само на својата страна, ме мрзи да барам порано што сум читал како во Косово со години работи албанската кауза, како биле палени манастири и цркви, па во 2006 мислам дека преку 30 цркви беа запалени во Косово, се разбира, од изолирани случаеви.

Тачно. А од кога е независна Албанија и буквално не чепната од никој? Па Србија ја потресоа милион војни, му ја зедоа Р. Српска, ја бомбардираа и триста глупости, а ти сакаш да го достигне на една развиена земја како Југославија. Албанците имаа време досега да направат империја, ама како што викам, секој со свое IQ. Исто срање сме сите, големо срање, ама барем за албанците не ми зборувај...[/quote]

Јас цело време се обидувам да ти кажам дека моќта на балканските народи се разликува само заради подршката што ја добиле, а не дека србите имаат природна повисока ајкју....
Таа разлика сега се топи, затоа денеска србите даваат ултиматуми за да се отстранат споменици....

До кога ја имаат албанците подршката на САД не е релелвантно, туку важно е како ќе ја искористиме таа подршка, и мислам дека ни иде супер....

Албанците немаа време да прават империи, две светски војни ја разурнаа, за жал после втора светска војна остана под руско влијание, и комунизмот ја блокираше со децении.....
Целата работа беше да почна американците во ВСВ од Грција да влезат во балканот за да се борат со германците, денеска балканот ќе цветаше, но решија во Франција да влезат прво, а овој дел остана под руско влијание, од тогаш почна нашата вистинска мака.......
--- надополнето: 3 јануари 2013 во 19:51 ---
Од целиот овој булшит што го нареди може само да се заклучи дека Југословенска држава и после Србија си воделе некаква политика, каква-таква и тоа е тоа....не е причина да се украде туѓа територија........
....а Србија може и уште помал БДП да има, пошо купуваше оружје да се справува со вас, мирољубивите, така да за тоа кој кого уназадил, нема потреба да јадеш бабури овде....Косово фино лепо ја уназади и Македонија со бегалската криза, вештачките цифри на доселеници (што се бројат во Албанија, Македонија и Косово по три пати) и нормално со терористите што дојдоа да ве „ослободат“.....
И Косово е земја непризнаена од соседите, а признаена е од Северна Сомалија, Источен Тимор и Зимбабве и не се 100, туку се отприлика 60-тина банана-држави....

Теоријата дека ќе се живее подобро во Косово во америчка иднина, одошто што се живеело во југословенско и српско минато да си ја пикнете во шупак и да не ја вадите како изговор за крадење туѓа земја....
Секоја територија му припаѓа на народот кој живее бо таа територија

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Зоки, туку кажи ти што мислиш има да се случи со споменикот? Нели тоа е муабетот во темава. Ми се чини дека Србите едноставно не смеjат да креват прашина таму башка сега на jугот па ќе се обидат на некоj тивок начин да ги смират тензиите. Секако мали Слобо мора да испраќа заканувачки пораки бидеjќи и народот тоа го очекува од него. Што мислиш, дали се Албанците таму во Прешево спремни на отпор доколку централната власт навистина преземе мерки да го руши споменикот?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Секоја територија му припаѓа на народот кој живее во таа територија
Викаш ???
Епа зашто тогаш Србија денеска не се протега на запад до Карловац и Карлобаг, зашто Србите од Српска Краина ги истераа и зашто на Србите од Република Српска не им даваат да се отцепат од БиХ ???
Зашто тогаш Леринско, Костурско и.т.н. не се дел од Македонија, зашто и Пирин не е дел од МКД, аха а и Пустец и сл. ???
Зашто и Мостар денеска не е дел од Хрватска туку сеуште е во БиХ, нели таму Хрватите се мнозинство ??
Па и една четвртина од сојузните држави во САД треба да се припојат кон Мексико ........... ако така ги гледаме работите ......... нели !!!

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Кога не биле спремни? Калашот е паркиран покрај кревет.....имаа и војска со такво име, што на пример за војската што ја тероризираше нашава држава тоа не беше случај....
Што е интересно Прешево и Бујановац во првата територијална поделба на Југославија после ВВ2 биле дел од СР Македонија (+ манастирот Прохор Пчињски), за многу брзо после тоа да се префрлат во територијата на Србија, по заслуга на некои наши „другари“....
--- надополнето: 3 јануари 2013 во 21:05 ---
Викаш ???
Епа зашто тогаш Србија денеска не се протега на запад до Карловац и Карлобаг, зашто Србите од Српска Краина ги истераа и зашто на Србите од Република Српска не им даваат да се отцепат од БиХ ???
Зашто тогаш Леринско, Костурско и.т.н. не се дел од Македонија, зашто и Пирин не е дел од МКД, аха а и Пустец и сл. ???
Зашто и Мостар денеска не е дел од Хрватска туку сеуште е во БиХ, нели таму Хрватите се мнозинство ??
Па и една четвртина од сојузните држави во САД треба да се припојат кон Мексико ........... ако така ги гледаме работите ......... нели !!!
Ма ајде не се замарај.....со кого се објаснуваш....

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Кога не биле спремни? Калашот е паркиран покрај кревет.....имаа и војска со такво име, што на пример за војската што ја тероризираше нашава држава тоа не беше случај....
Jас кога му се обратив на "Зоки" мислев на puno а зошто да не и други Албанци, како такви ги знаат состоjбите можда подобро од нас на српскиот jуг. ;)

Што е интересно Прешево и Бујановац во првата територијална поделба на Југославија после ВВ2 биле дел од СР Македонија (+ манастирот Прохор Пчињски), за многу брзо после тоа да се префрлат во територијата на Србија, по заслуга на некои наши „другари“....
На дедо му на овоj патриот, нели, биле тие земjи па слободно можел да праj што сака.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom