Помош: Кратки програмки

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Можее ли некој да ми направи програма за пресметување збир,разлика и производ на прозиволно внесени 2 цели броја ве молам ми треба за денес :/ :/

Za C++:

Код:
#include <iostream>

using namespace std;

int main(){

int a,b;

cin>>a>>b;

cout<<a+b<<"\n"<<a*b<<"\n"<<a/b<<"\n"<<a-b;

getchar();

return 0;

}

Za C:

Код:
#include <cstdio>

int main(){

int a,b;

scanf("%d",a);

scanf("%d",b);

printf("Mnozenje:&d\nDelenje%d\nSobiranje:%d\nRazlika:%d",a*b.a/b,a+b,a-b);

getchar();

return 0;

}

Здраво, ако може некој да ми помогне, ми треба формула за во Ексел... од прилика знам како би требало да изгледа, ама не можам да се снајдам :)
Значи ќе треба да се пресмета сума од n броеви, при што секој нареден број е за 50 поголем од претходниот. Првиот број (x1) би бил познат и би бил внесуван од корисникот, за да се знае нели од кај се почнува. Исто така, корисникот внесува од колку броеви ( n) се состои низата. Нешто вакво ...

=SUM(A1+(A1+1*50)+(A1+2*50)+...(A1+(n-1)*50))

Значи корисникот става почетен број на пр. 10000 во едно поле, а во второто поле става од колку броја му се состои низата, на пр. 10 и треба да му излезе резултат 102250 :)

Здраво, ако може некој да ми помогне, ми треба формула за во Ексел... од прилика знам како би требало да изгледа, ама не можам да се снајдам :)
Значи ќе треба да се пресмета сума од n броеви, при што секој нареден број е за 50 поголем од претходниот. Првиот број (x1) би бил познат и би бил внесуван од корисникот, за да се знае нели од кај се почнува. Исто така, корисникот внесува од колку броеви ( n) се состои низата. Нешто вакво ...

=SUM(A1+(A1+1*50)+(A1+2*50)+...(A1+(n-1)*50))

Значи корисникот става почетен број на пр. 10000 во едно поле, а во второто поле става од колку броја му се состои низата, на пр. 10 и треба да му излезе резултат 102250 :)

A1*B1+(1+B1)*(B1/2)*50

... каде А1 е почетниот број, В1 број на зголемувања. Патем во примерот крајниот резултат ти е погрешен :)

Едит: сега видов дека почнуваш од 0 да пресметуваш. Тогаш само мала промена во формулата: A1*B1+B1*((B1-1)/2)*50

A1*B1+(1+B1)*(B1/2)*50

... каде А1 е почетниот број, В1 број на зголемувања. Патем во примерот крајниот резултат ти е погрешен :)

Едит: сега видов дека почнуваш од 0 да пресметуваш. Тогаш само мала промена во формулата: A1*B1+B1*((B1-1)/2)*50

Секоја чест друже.

Факт е дека иако на времето ја разбирав математиката и програмирањето, веќе сум „бајат“ :)

значи мојот проблем е овој: сакам да генерирам стринга со random карактери (големи букви, мали букви и бројки) долга со 8 карактери во кои истите нема да се повторуват. практично кажано секоја една можна комбинација од големи букви, мали букви и бројки да биде генерирана и ке можам после да ги export-ирам во notepad документ. однапред благодарам

Provenzano

Може да се реши на повеќе начини но прво нешто што ми текнвува е следното:
Направи една низа од знаци кој што ќе ги содржи сите тие карактери што сакаш да ги има генерираниот стринг.
Пример на почеток стави големи букви, после мали и на крај цифри, и правиш уште една низа од boolean или цели броеви сеедно, со иста должина како првата и на почеток иницијализираш се на 0 или false што значи дека уште не е искористен тој карактер во таа позиција.
После пушташ циклус да врти толку пати колку што сакаш да е долга генерираниот стринг, генерираш рандом број од 0 до должината на низата, и проверуваш дали прво во таа помошна низа на таа позиција(рангом бројот) е false, ако е, значи таа буква до сега не е искористен, потоа според тоа позицијата ќе знаеш дали е голема, мала буква или број и ќе ставиш во генерираниот стринг и зголемуваш некој бројачот што е во циклусот за 1, во помошната низа таа позиција ставаш да е на 1 или true и тоа е..
Ако не можеш да искуцаш код за ова пиши за кој програмски јазик ти треба па ќе пратам код после.

Provenzano

Може да се реши на повеќе начини но прво нешто што ми текнвува е следното:
Направи една низа од знаци кој што ќе ги содржи сите тие карактери што сакаш да ги има генерираниот стринг.
Пример на почеток стави големи букви, после мали и на крај цифри, и правиш уште една низа од boolean или цели броеви сеедно, со иста должина како првата и на почеток иницијализираш се на 0 или false што значи дека уште не е искористен тој карактер во таа позиција.
После пушташ циклус да врти толку пати колку што сакаш да е долга генерираниот стринг, генерираш рандом број од 0 до должината на низата, и проверуваш дали прво во таа помошна низа на таа позиција(рангом бројот) е false, ако е, значи таа буква до сега не е искористен, потоа според тоа позицијата ќе знаеш дали е голема, мала буква или број и ќе ставиш во генерираниот стринг и зголемуваш некој бројачот што е во циклусот за 1, во помошната низа таа позиција ставаш да е на 1 или true и тоа е..
Ако не можеш да искуцаш код за ова пиши за кој програмски јазик ти треба па ќе пратам код после.
знам оти е антика ама единствен програмски јазик шо го знам колку толку е VB.NET... иначе фала уште еденпат...

Се, само VB не :icon_lol:
Ако ти врши работа можам да ти пратам C/C++ па после обиди се да го искуцаш истото на VB...

Zdravo,mi treba da napisav programa vo Delfi koja ke izbroi kolku samoglaski ima vo eden tekst koj ke go vnese korisnik vo memo komponenta :) da ne znae nekoj kako ??

Kje saka nekoj da mi ja reshi zadacata?
Дадена е низа пд бели и црни тппчиоа. Брoјoт на црни и бели тппчиоа вп
низата е ист. Да се напише прпграма кпја ќе гп ппврзе секoе црнo тппче сп еднп белп тппче, а за
ппврзуваоетп ќе искпристи штп е мпжнп ппмалку жица. Да се вратат индексите на ппврзаните
парпви тппчиоа (види пример), какп и вкупната искпристена дплжина на жица (за ппврзуваое на
спседни тппчиоа се кпристи жица сп дплжина 1).
Забелешка: Начинпт на претставуваое на белите и црни тппчиоа е ваш избпр.
Пример:
За ппврзуваоетп на сликата (кпе НЕ е минимално) парпвите ппврзани тппчиоа се: (0,5), (1,2),
(3,4), (6,7), а вкупната дплжина на жица е 5+1+1+1=8

Ми треба програма во C++ што ќе содржи матрици (еднодимензионално или дводимензионално поле) , немора да биде којзнае што само да работи.Фала однапред :).По можност да биде нешто применливо оти целта ни е да направиме применлива задача , но ако нема такво нешто може било што.

Некој да ми помогне со програма во С или С++ која што ќе врши декодирање на хуфманов код ?:icon_mrgr:
--- надополнето: 22 април 2013 во 19:25 ---
Некој да ми помогне со програма во С или С++ која што ќе врши декодирање на хуфманов код ?:icon_mrgr:

--- надополнето: 22 април 2013 во 19:25 ---

Или можда декодирање на хамингов код за мене? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom