Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
ме интересира некакво искуство мислење за КИА СЕФИА 1.5 бензин 98год

Држуе да разјасниме една работа уште на почеток.... ти треба да си свесен дека ако мислиш да возиш 101 ке ти одат пари по делови - ако се ефтини секој месец нешто ке поправаш на колата верувај ми - ова го кажувам од лично 6 годишно искуство со 101.. и ако мислиш дека ке најдеш добар дел тоа си е заебал уште на старт... мотор со се мењач добар за 5 000 незнам дека некој ке ти даде освен ако ти е некој ептен близок роднина друг тешко - рачунај на старт моторот дека не е ко што треба.. или троши уље или е пред ремонт или си го има одработено своето - мењачот дека ке ти крчи и дека ке треба да го шалташ со меѓугас и слично и тоа биди сигурен - ја само за мењач 4ка имам дадено 5100 денати (зборам за квалитетно изработен мењач што после 2 години возење на 50 го враќам у прва и не прави никаков проблем - кој не верува може да се кладиме у секој момент ). - за деловите да ти пообјаснам. - последен квар на колата што го имам ми се кочници - не држу пумпата притисок па незнам што да биде - за година ипол јас менувам 3 пумпи - и пази.. све НОВИ - стар дел на колата јас кај мене никад немам ставено ( до пред извесно време ) - 3 пумпи по 800 денари ти се 2100 веќе - кај е глицерин кај е работна рака за мајстор кај е нервозата кај е времето.... увек сум ставал НОВИ делови - сум бегал од стари и од репарирани ама џабееее - нема квалитет тоа што сега го прават - си напраив муабет со еден комшија што растура заставини возила и човекот најпоштено ми кажа - ако сакаш да го возиш стоеденот и да имаш добар дел 100 пати е подобро да си купиш СТАР ИСПРАВЕН ОРИГИНАЛЕН ЗАСТАВА дел - и стварно е во право - еве 4тата пумпа веќе ја земав половна извадена од кола и да не се подречам одлично ме тера. - за потрошња испод 10 плин нема теоретски шанси да ти биде на старт да си знаеш - зимно време оди и повеќе... па сега ти види кај ти е математиката да возиш 101....јас искрено најдругарски би ти препорачал - ако не се брзаш за колата и ако може да се стрпиш - продади ја шасијата на некој ако му треба - ако не фрли у старо железо - присобери некој денар и за 500/600 евра ке купиш 10000 пати подобра кола од 101.
Другарче дома сме смениле 3 101 досега. Овај го имавме купено нов 1992 година. Мене ти кажав и погоре ми треба само мотор, на него мењачот е коска. Али моторот го прегреав пред 2 години и оттогаш не влечи. Мене ми треба колата за 4 месеци на лето. Дневно тогаш поминувам по 10 км и ја земам за работа, не ми треба за друго. (знам колку трошат али ми ја брка работата ), инаку јас си имам уште две други возила дома кои ги возам секојдневно. Знам за пумпата и кај мене беше зафркната али имавме од предходно од другата стоеденка и ја наместив (па чувал бог досега нема гајле). Исто и алнасерот го сменив ланска година, 2 нови зимски гуми 2 репарирани беа летни. затоа не ми се фрла и ова. Не се брзам не ми е проблем, до мај месец имам уште 5 месеци, ќе најдам дотогаш сигурно и мотор и плински уред.

како се познава дали има масло у антифризот
Масло во водата, на затворен систем за ладење го фрла во казанчето... така да ако ти било чисто, за брзо ќе нафати мрснотии од внатре.

На отворен систем, кога ќе го отвориш капачето, ќе плива мрснотијата најгоре во ладилникот.

Али моторот го прегреав пред 2 години и оттогаш не влечи.
Нетие по исплатливо да си ја израмниш деклата и да си смениш карики? Така ќе знаеш дека имаш ОК мотор, со друг пак си мачка во вреќа. Шо ако тој шо ќе го земиш е полош од твојот, троши литар масло на 100 км и не влечи?

Масло во водата, на затворен систем за ладење го фрла во казанчето... така да ако ти било чисто, за брзо ќе нафати мрснотии од внатре.

На отворен систем, кога ќе го отвориш капачето, ќе плива мрснотијата најгоре во ладилникот.
отворен систем е на 101 ако не се лажам? а затворен на поновите коли?

отворен систем е на 101 ако не се лажам? а затворен на поновите коли?
отворен е... затворениот систем нема можност за турање течност во ладилник, се полни преку казанчето.

da ne znaj nekoj dali ce ima izmeni vo zakonite za uvezuvanje na kola od stranstvo namaleni davacki nesto takvo? posle nova godina

ае хелп.....за пунтото мое квар за нова година шо ми донеси :)

Кога ја отварам задната лева врата,на борд компјутерот не ми покажува дека има отворено врата,додека на другите не го праве тоа.Вчера правеше проблем при отклучување и заклучување,еве денеска ништо не покажа такво ?

шо може да е, и скапо ли ќе ме ждере дедо мраз за празниците ? :facepalm:

ае хелп.....за пунтото мое квар за нова година шо ми донеси :)

Кога ја отварам задната лева врата,на борд компјутерот не ми покажува дека има отворено врата,додека на другите не го праве тоа.Вчера правеше проблем при отклучување и заклучување,еве денеска ништо не покажа такво ?

шо може да е, и скапо ли ќе ме ждере дедо мраз за празниците ? :facepalm:
Заледено, ништо страшно!
Бесплатна заебанција, не му се секирај.
Истите симптоми ги имав на Ксарата, па отварав врата, чистев, подмачкувам...

дечки некој да ми даде совет или свое искуство со пежо 106 дизел 1.4? како се покажани колите која цена одат од прилика се расипуваат ли лесно маани предности недостатоци делови скапи ли се ефтини?? ми требаат што повеќе информации за колава у план сум да земам дановиве вакво нешто...

дечки некој да ми даде совет или свое искуство со пежо 106 дизел 1.4? како се покажани колите која цена одат од прилика се расипуваат ли лесно маани предности недостатоци делови скапи ли се ефтини?? ми требаат што повеќе информации за колава у план сум да земам дановиве вакво нешто...
Мали потрошачи се, ама за делови се како ролс ројс што би рекол еден член тука
Новиве коли се целите со електроника така да се подложни на расипување

имам пежо 206 и сум мењал потрошни делови и мислам дека цените се тука негде со деловите за другите возила ,а сум чул само дека зглобовите или осовините биле доста скапи али па тоа се мења мн ретко

Нели поточно е 1.5 дизел,исти мотори имаат и со саксото,јаки издржливи,55-60 коња се,не се повеќе.Другар мој има саксо,1.5 такси го отепаа од возење.Имаат преку 400.000 направено.

Нели поточно е 1.5 дизел,исти мотори имаат и со саксото,јаки издржливи,55-60 коња се,не се повеќе.Другар мој има саксо,1.5 такси го отепаа од возење.Имаат преку 400.000 направено.
Охооо збориме за различни мотори тука, саксото е обичен дизел 1.5, а 206ката од тоа време носеше 1.9 обичен дизел мотор
поновиве се со 1.4 HDi дизел. тој мотор го носи и ц3ката

Охооо збориме за различни мотори тука, саксото е обичен дизел 1.5, а 206ката од тоа време носеше 1.9 обичен дизел мотор
поновиве се со 1.4 HDi дизел. тој мотор го носи и ц3ката

Он мислел за поновите мотори,ја се префрлив на постарите до 2001-2002 одеа..Моја грешка

Некој да не знае како иде процедурата со изгубена возачка дозвола?:facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom