Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Исто така ми треба зачуван мотор за Застава 101 + Плински уред. Не ми треба атест и слично да има уредот.
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=617615 еве ти мотор кој уште не е изваден од колата можеш да го пробаш у секое време,а плински уред има колку сакаш на реклама до 50евра

кој е тој што ти нудел мотор со се мењач за 5 000 бе јас 2 ке му купам. мотор обично иде од 150 до 200 евра - правам муабет за ДОБАР мотор што ке те служни наредни неколку години... е сеа според мене ако воопшто немаш мотор поубаво би било наместо од застава да ставиш од друго нешто мотор - на стоеден претежно ставаат од ланчија мотор али то аке те кошта околу 250 евра од прилика (само за мотор правам муабет)
Да бе така е ова плукни залепи стај мотор од ланчиа и терај.

Момци ми треба помош :( На капачето за уље има бело(како мајонез).Колата не прегреала никогаш и си работи најнормално. Сабајле отворив да проверам вода и видов дека фали малце вода односно антифриз. Како да проверам дали е блокот/главата ?треба да одам утре со неа за маврово,ќе ме однесе ? Се работи за опел астра 1.6 на плин. Да на поменам дека има ставено уље за плин.

Момци ми треба помош :( На капачето за уље има бело(како мајонез).Колата не прегреала никогаш и си работи најнормално. Сабајле отворив да проверам вода и видов дека фали малце вода односно антифриз. Како да проверам дали е блокот/главата ?треба да одам утре со неа за маврово,ќе ме однесе ? Се работи за опел астра 1.6 на плин. Да на поменам дека има ставено уље за плин.

Еве еден совет....

Маслото знаеш и сам освен за подмачкување и служи и за ладење на моторот(делумно),а појаките возила имаат и хладњак за масло.Во зимски услови нормално кога моторот се загрева се загрева и самото масло бидекји ја одведува топлината.Е сега самото масло создава маслени пареи кои се одведуваат низ цревото кое најчесто излегува кај капакот за вентилите и се врака во мотор под филтерот за воздух......

Е сега тие маслени пареи во контакт со вода или водена пареа создаваат нешто што личи на мајонез,и при прв контакт лугето ги фака паника.Тоа е нормална појава,значи за утеха на Ланцер од 2010 со 5000км поминато фака мајонез.....

Најважно е да нема масло во антифризот или антифриз во маслото,зошто тоа е прв показател дека со главата и духтунгот нешто не е во ред.Значи ако е само појава на мајонез на капачето за уље,не паничи нема гајле

А тоа дека ти фали вода е нормална појава,значи или не си проверил подолг период и сега си приметил дека недостасува,или некад еја губи водата на некој спој или на хладњак......

Се надевам дека помогнав,и пушти една скија за мене на Маврово важи:)
--- надополнето: 29 декември 2012 во 13:25 ---
Не знаев кај да ја постирам сликава.Денес во една гаража во Скопје под церада бисер во автомобилската историја.Фиат 130 3.2 В6....Чекам нови слики во текот на денешниот ден и инфо за сопственикот и локација

Attachments

• Fiat 130 vo garaza vo Skopje.JPG
    Fiat 130 vo garaza vo Skopje.JPG
    34,7 KB · Прегледи: 26
Да бе така е ова плукни залепи стај мотор од ланчиа и терај.
Па то ти реков и јас, не се разбирам многу а и не ни планирам да давам пари за мотор од ланчија. Јас барам мотор да и наместам на колата и да влечам со неа. Мене не ми треба за да се силам дали бил од ланчија или незнам од што, предходно и со мотор од 101 со нејзиниот ми бркаше работа влечеше по скоро 1 тон, така ќе тера и понатаму, плус ми треба за 4 месеци на лето само, не ми се исплати да вложувам повеќе пари. За друга вожна си имам друга кола.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 15:25 ---
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=617615 еве ти мотор кој уште не е изваден од колата можеш да го пробаш у секое време,а плински уред има колку сакаш на реклама до 50евра
фала на инфо :)
--- надополнето: 29 декември 2012 во 15:29 ---
Колку даваш за плински уред?
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=564454
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=606870 колку му бараш ти еве ги некои на реклама5 што ги гледав денес.

Па то ти реков и јас, не се разбирам многу а и не ни планирам да давам пари за мотор од ланчија. Јас барам мотор да и наместам на колата и да влечам со неа. Мене не ми треба за да се силам дали бил од ланчија или незнам од што, предходно и со мотор од 101 со нејзиниот ми бркаше работа влечеше по скоро 1 тон, така ќе тера и понатаму, плус ми треба за 4 месеци на лето само, не ми се исплати да вложувам повеќе пари. За друга вожна си имам друга кола.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 15:25 ---

фала на инфо :)
--- надополнето: 29 декември 2012 во 15:29 ---

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=564454
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=606870 колку му бараш ти еве ги некои на реклама5 што ги гледав денес.
ima eden plin kaj mene 3.500 denari za na karburator

Еве еден совет....

Најважно е да нема масло во антифризот или антифриз во маслото,зошто тоа е прв показател дека со главата и духтунгот нешто не е во ред.Значи ако е само појава на мајонез на капачето за уље,не паничи нема гајле
како се познава дали има масло у антифризот

И мене ме интересира ова. Како што гледам на нет уљето треба да добие светла боја.

Изгледа како сперма. Настанува емулзија.
Озбилно ова го велам.

Види вака толку ми го понуди моторот, е сега додека не го намонтирам не сум баба ванѓа да знам дали е добар. Каков беше тој си знај бидејќи ко ќе продава секој вели дека е коска. Инаку то за ланчија мотор незнам ни од каква ланчија ставаат ни дали на тој мотор ќе пасува овој мењач ( не сум мн уходан во коли), знам само дека ми треба само мотор да и сменам, а то 200 евра братко, за 300 гледам на реклама5 има 101 коска од кој со можи да се извадат не само мењач и мотор туку и друго што ми треба а остатокот да оди во отпад (цените на овие возила се толку)
Држуе да разјасниме една работа уште на почеток.... ти треба да си свесен дека ако мислиш да возиш 101 ке ти одат пари по делови - ако се ефтини секој месец нешто ке поправаш на колата верувај ми - ова го кажувам од лично 6 годишно искуство со 101.. и ако мислиш дека ке најдеш добар дел тоа си е заебал уште на старт... мотор со се мењач добар за 5 000 незнам дека некој ке ти даде освен ако ти е некој ептен близок роднина друг тешко - рачунај на старт моторот дека не е ко што треба.. или троши уље или е пред ремонт или си го има одработено своето - мењачот дека ке ти крчи и дека ке треба да го шалташ со меѓугас и слично и тоа биди сигурен - ја само за мењач 4ка имам дадено 5100 денати (зборам за квалитетно изработен мењач што после 2 години возење на 50 го враќам у прва и не прави никаков проблем - кој не верува може да се кладиме у секој момент ). - за деловите да ти пообјаснам. - последен квар на колата што го имам ми се кочници - не држу пумпата притисок па незнам што да биде - за година ипол јас менувам 3 пумпи - и пази.. све НОВИ - стар дел на колата јас кај мене никад немам ставено ( до пред извесно време ) - 3 пумпи по 800 денари ти се 2100 веќе - кај е глицерин кај е работна рака за мајстор кај е нервозата кај е времето.... увек сум ставал НОВИ делови - сум бегал од стари и од репарирани ама џабееее - нема квалитет тоа што сега го прават - си напраив муабет со еден комшија што растура заставини возила и човекот најпоштено ми кажа - ако сакаш да го возиш стоеденот и да имаш добар дел 100 пати е подобро да си купиш СТАР ИСПРАВЕН ОРИГИНАЛЕН ЗАСТАВА дел - и стварно е во право - еве 4тата пумпа веќе ја земав половна извадена од кола и да не се подречам одлично ме тера. - за потрошња испод 10 плин нема теоретски шанси да ти биде на старт да си знаеш - зимно време оди и повеќе... па сега ти види кај ти е математиката да возиш 101....јас искрено најдругарски би ти препорачал - ако не се брзаш за колата и ако може да се стрпиш - продади ја шасијата на некој ако му треба - ако не фрли у старо железо - присобери некој денар и за 500/600 евра ке купиш 10000 пати подобра кола од 101.

Па не сум гледал моментално како одат, ова ми дојде како идеја бидејќи имам една застава 101 добра и е школката па сакам да и наместам нов мотор бидејќи овај е готов за ремонт + да и намонтирам плински уред, па после да и ја вадам душата бидејќи ми треба за налето за да ја товарам. Инаку последно ми нудеа мотор сосе мењач за 5000. Незнам би платил и повеќе али да знам дека е добар

Ако си од Скопје делови за 101 значи мотори и останати тракаташки имаш кај Соленко така го викаат по надимок дечкото е од Ржаничино чинам беше,кај него имаш цели мотори.Јас последен пат кога бев кај него земавме мотор за Југо 55(101)и тоа од хаварисано Југо.Го земавме со се менувач 200евра,ама моторот беше со 50 000км поминато.Ден денес тој мотор сеуште работи у југото...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom