Религијата (не) го унапредува општеството

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Историјата имат едно погрдно име, не е за споменуење на форумов....

Патем кажано, историјата ја пишуваат само победниците, оти: победникот ја почнува војната, победникот победува, победникот му суди на победениот и конечно, победникот ја оформува историјата по свое наоѓање.

Плус, историјата, за разлика од другите науки, кои можат да се побијат и потврдат емпириски, е неповторлива, ради незјината минливо-мелива природа.

И конечно: самиот поставуваш критериум за проценување на точноста од начинот на испистување на валидноста на некој историски настан, што е далеку од објективизирано гледање на историјата.
Таа историја исто така со радост ја “злоупотребуваат“ и религиозните, славејќи дати кога нешто ѓоа се случило, бацувајќи “свети“ реликвии као да се вистински. Религии има многу, и самите христијани се поделени во стотици различни а најчесто спротивставени гледишта, по чему католиците на се во право? или опротестантите? Оти нивните свети се помалце свети од православни свети??!! по чему Мухамед не е вистинскиот пророк ? по чему Буда или Кришна или Баал или Аштатра или Один, Зевс, Маниту... не се вистински богови? Зато што некои кои веруваат во својот бог рекле дека другите се лажни?
Исус не бил ни син на бог ни правел чуда. Тој бил јудеец, припадник на назаренското движење во јудаизмот. Бил противник н Рим и затоа бил бил распнат. Не бил значајна фигура во своето време, станал познат по падот и разурнувањето на Ерусалем кога Паловото видување на модифициран Јудаизам почнал да се шири меѓу евреите во дијаспората. Исус ни на крај на памет не му било да создава некоја нова вера а за себе како син божји (во буквална смисла) би го почуствувал како богохулење и грев.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Докажи Мики,зошто не сум.
Едноставно: не си дел од Црквата па затоа изнесуваш произволни ставови по духовни теми и прашања.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 23:08 ---
Не гледам што врска има ликов од линкот со темава...:unsure:
--- надополнето: 29 декември 2012 во 23:09 ---
Таа историја исто така со радост ја “злоупотребуваат“ и религиозните, славејќи дати кога нешто ѓоа се случило, бацувајќи “свети“ реликвии као да се вистински. Религии има многу, и самите христијани се поделени во стотици различни а најчесто спротивставени гледишта, по чему католиците на се во право? или опротестантите? Оти нивните свети се помалце свети од православни свети??!! по чему Мухамед не е вистинскиот пророк ? по чему Буда или Кришна или Баал или Аштатра или Один, Зевс, Маниту... не се вистински богови? Зато што некои кои веруваат во својот бог рекле дека другите се лажни?
Исус не бил ни син на бог ни правел чуда. Тој бил јудеец, припадник на назаренското движење во јудаизмот. Бил противник н Рим и затоа бил бил распнат. Не бил значајна фигура во своето време, станал познат по падот и разурнувањето на Ерусалем кога Паловото видување на модифициран Јудаизам почнал да се шири меѓу евреите во дијаспората. Исус ни на крај на памет не му било да создава некоја нова вера а за себе како син божји (во буквална смисла) би го почуствувал како богохулење и грев.
Во ред, нека Ти биде според верата Твоја...

W

Werther

Гостин
Едноставно: не си дел од Црквата па затоа изнесуваш произволни ставови по духовни теми и прашања.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 23:08 ---

Не гледам што врска има ликов од линкот со темава...:unsure:
Mики како може да ја сметаш црквата за легитимна и што уште не,а корумпирана е,а верувам дека и самиот си убеден во тоа,ги искрувуваш фактите Мики,не си фер.

Ме праша кој е Симо Хајха,кога ти го постирав попот со снајпер и те прашав дали те потсетува на Симо,ме праша кој е,ти ставив линк,а сега ме прашуваш каква врска има.

Аман Мики црквата те истоштила.

W

Werther

Гостин
Христијанството циркуз од религија,copy-pastе на Паганската.

Иако Исус е роден во лето,сепак ние го славиме во зима,зошто?

Наградно прашање.

:)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Mики како може да ја сметаш црквата за легитимна и што уште не,а корумпирана е,а верувам дека и самиот си убеден во тоа,ги искрувуваш фактите Мики,не си фер.
.
Werther,

со погоре напишаниот пост, само потврдуваш дека сум во право кога велам дека не си дел од Црквата, оти верните не ја напаѓаат заедницата на која и самите и‘ припаѓаат, а која е од Бога створена а не од човек измислена.

Што се тиче посочениот лик, кој, велиш, бил и поп, а хоби му било пушкарањето, навистина не знам за која „особа„ се работи: дали е поп од навика, поп снајперист, поп од некоја друга заедница која се нарекува „црква„...И томе слично.

А финците, колку знам, имаат и православна Црква. Не верувам дека ликов бил дел од таа Црква, пошто веќе ратувал со русите.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 23:21 ---
Ова веќе неколку пати ми го имаш кажано...
Могуќе, не негирам. Не ми се исплати да разубедувам некого, кој веќе има подготвено одговори (читај: предрасуди) за сите можни прашања.

W

Werther

Гостин
Werther,

со погоре напишаниот пост, само потврдуваш дека сум во право кога велам дека не си дел од Црквата, оти верните не ја напаѓаат заедницата на која и самите и‘ припаѓаат, а која е од Бога створена а не од човек измислена.

Што се тиче посочениот лик, кој, велиш, бил и поп, а хоби му било пушкарањето, навистина не знам за која „особа„ се работи: дали е поп од навика, поп снајперист, поп од некоја друга заедница која се нарекува „црква„...И томе слично.

А финците, колку знам, имаат и православна Црква. Не верувам дека ликов бил дел од таа Црква, пошто веќе ратувал со русите.
Офф,Мики,попот што го постирав ми личеше со Симо Хајха,ти зборам за надворешен изглед.

Ти направив компарација,ти не ме разбра.Симо не бил никаков поп,затоа ти реков прочитај малку.

Мики кого најде да лажеш,грев е тоа.Сите религии се човечки творбини.

И нема врска дали си Атеист,секој може да ја согледа колкава е исправноста на црквата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики кого најде да лажеш,грев е тоа.Сите религии се човечки творбини.
О.К., штом Ти така велиш, тоа мора да е вистина...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Могуќе, не негирам. Не ми се исплати да разубедувам некого, кој веќе има подготвено одговори (читај: предрасуди) за сите можни прашања.
Јасподготвив одговори базирани на мнооогу години истражување читање на различни извори, размислување со свој ум слободно и без присила

Тебе одговорите ти ги дадоја без можност да ја испиташ нивната точност, да ги подвргнеш на тест и проверка споредувајќи со други извори и автори... на плејбек, отвараш уста а друг вергла одговорот

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јасподготвив одговори базирани на мнооогу години истражување читање на различни извори, размислување со свој ум слободно и без присила
Твоите одговори, во Црквата ги нарекуваме:
1. Мудрување по својот ум или
2. Мудрување телесно.

Но не и духовно...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Твоите одговори, во Црквата ги нарекуваме:
1. Мудрување по својот ум или
2. Мудрување телесно.

Но не и духовно...
а ти како ги нарекуваш, дај бе Мики изгоревме да слушнеме твое лично самостојно слободно недиктирано неуславувано мислење !

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тебе одговорите ти ги дадоја без можност да ја испиташ нивната точност, да ги подвргнеш на тест и проверка споредувајќи со други извори и автори... на плејбек, о

.
Испитувањето на црковните вистини се врши само преку личен духовен опит, кој за Тебе е недостижна работа, а тоа што јас посочувам познати и проверени црковни вистини, тоа значи дека зад мене стои Црквата а не „јас„ и мојот егоизам

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Испитувањето на црковните вистини се врши само преку личен духовен опит, кој за Тебе е недостижна работа, а тоа што јас посочувам познати и проверени црковни вистини, тоа значи дека зад мене стои Црквата а не „јас„ и мојот егоизам
Која црква?
Има многу цркви

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Црна.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 22:18 ---

За содржината од линкот, обрати се до соседната Црква.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 22:19 ---

За содржината од линкот, појќе информации барај од ИВЗ во Македонија.

Така е.... „црна“ е....

Па се обратив.. до христијанската црква.. една е нема друга црква... црквата еинституција на христијаните не е на будистите или на муслиманите..

Па не барам од тебе информации за дотичната слика..кај пишав дека директно од тебе барам информации?

Kajgana Shop

На врв Bottom