Религијата (не) го унапредува општеството

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не државата греши што нема "шеријат" во нашава земја па ќе видите кај се раѓа "анархистичкиот леб" .И олади малце со изразиве не сум неписмен гледам за кого е ова наменето !
Море, оти да има шеријат за да ми покаже кај се раѓа анархиситчкиот леб?
Или можеби мислеше атеистичкиот леб?

Батка шо арно бе виде ти од религијата?
Живо ме интересира.
Да не дебелион владика ти дае да завртиш кругче со лендроверот негов, или со мерцедесот или со било шо од неговата ергела?

Шо уствари е религија за тебе, и тоа институционализирана чиј член си очигледно.

Еве јас сум Христијанин, и тврдам дека институционализираната религија го уништо учењето на мојот бог Исус Христос и го искорист за свои сопствени цели и лична корист, на поединци кои нездраво се нарекоа себе си божји слуги.

Што ти ќе кажеш по тоа прашање?

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.105
Море, оти да има шеријат за да ми покаже кај се раѓа анархиситчкиот леб?
Или можеби мислеше атеистичкиот леб?

Батка шо арно бе виде ти од религијата?
Живо ме интересира.
Да не дебелион владика ти дае да завртиш кругче со лендроверот негов, или со мерцедесот или со било шо од неговата ергела?

Шо уствари е религија за тебе, и тоа институционализирана чиј член си очигледно.

Еве јас сум Христијанин, и тврдам дека институционализираната религија го уништо учењето на мојот бог Исус Христос и го искорист за свои сопствени цели и лична корист, на поединци кои нездраво се нарекоа себе си божји слуги.

Што ти ќе кажеш по тоа прашање?
Нема што да објаснувам секој што мисли за доброто на нацијата правилно е да се сврти кон религијата така ќе научиме на скромен живот бидејќи се повеќе гледам животни на улица никаде неможам да најдам ЛУЃЕ го загубивме и она човечкото што го имавме во нас се повеќе сум разочаран од овој Македонски народ.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нема што да објаснувам секој што мисли за доброто на нацијата правилно е да се сврти кон религијата така ќе научиме на скромен живот бидејќи се повеќе гледам животни на улица никаде неможам да најдам ЛУЃЕ го загубивме и она човечкото што го имавме во нас се повеќе сум разочаран од овој Македонски народ.
Точно тоа се случува откако масовно од помодартство последниве 20 години се прифаќа религијата. Скоро 90% се изјасниле за верници, а верник еден не можеш да најдеш. Религијата не дава доблести, доблестите или ги имаш или не, без разлика на религијата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како религијата го унапредува или уназадува општеството?

Како науките го унапредуваат или уназадуваат општеството?

И конечно, за каков „напредок„ или „назадок„ прајме муабет?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Да кажеме дека болдираното е точно. Која религија би ја препорачал? Христијанството?Кое христијанство?Православието?Чие православие? СПЦ? Вселенската Патријаршија?На МПЦ?
Можеби грешам . Можеби предлагаш да се свртиме кон Исламот. Или будизам. Хиндуизам? Шинто?
Кон пагански религии? Зевс одговара повеќе или Јупитер? Сварог?
Многу прашалници, ама за џабе. Ниедна религија сама по себе не го прави човекот "човечен", праведен или добар. Свеста е онаа коа ни дозволува да расудуваме.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да кажеме дека болдираното е точно. Која религија би ја препорачал? Христијанството?Кое христијанство?Православието?Чие православие? СПЦ? Вселенската Патријаршија?На МПЦ?
Можеби грешам . Можеби предлагаш да се свртиме кон Исламот. Или будизам. Хиндуизам? Шинто?
Кон пагански религии? Зевс одговара повеќе или Јупитер? Сварог?
Многу прашалници, ама за џабе. Ниедна религија сама по себе не го прави човекот "човечен", праведен или добар. Свеста е онаа коа ни дозволува да расудуваме.
А да се свртиш кон самиот себе?
Нема поголема религија од тоа....

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
"Ниеден човек не е остров сосема сам за себе.Секој човек е дел од континентот, дел од Европа.Ако морето однесе грутка земја, Европа е полесна како да однела некој рид...."

3

321456

Гостин
Токму за тоа се дискутира на темава.
Религијата и верувањето во религијата мора да биде индивидуална работа. Општествените и глобалните активности на индивидуите не смее да се искористуваат за да се промовираат догматски ставови на некоја индивидуална религија.
Но индивидуата е носител на општеството, имаш одговорност и кон општеството.
Како ја разбираш таа улога на индивидуалната религијата во креирање на општеството?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
"Ниеден човек не е остров сосема сам за себе.Секој човек е дел од континентот, дел од Европа.Ако морето однесе грутка земја, Европа е полесна како да однела некој рид...."
Епа јас би рекол дека Човекот Е Универзумот....па ти види понатака.

Поконкретно на темава.....
Религијата нема ама баш никаква потреба да го подобри општеството, таа е да го подобри самиот човек, индивидуата и неговите квалитети.
Општеството ќе го подобрат науката и политиката...тоа е нивна творба..
--- надополнето: 27 декември 2012 во 12:13 ---
Токму за тоа се дискутира на темава.
Религијата и верувањето во религијата мора да биде индивидуална работа. Општествените и глобалните активности на индивидуите не смее да се искористуваат за да се промовираат догматски ставови на некоја индивидуална религија.
Но индивидуата е носител на општеството, имаш одговорност и кон општеството.
Како ја разбираш таа улога на индивидуалната религијата во креирање на општеството?
Одговорено погоре...

3

321456

Гостин

Затоа што јас ја започнав темава, се чувствувам повикан да дадам краток одговор.
Што е тоа напредок или прогрес е дел од дискусијата. Слободно сподели го твојот став, што мислиш дека е напредок.
Некој ќе рече дека креирање на модерни средства за, на пример, намалувањето на непланирана бременост се напредок, некој друг ќе даде аргументи зошто смета дека тоа не е напредок.

За науката и како таа го унапредува или уназадува општеството како мој став ќе ставам едно видео од интервју со Докинс во кое имаше слично прашање и тој се обиде да го одговори тоа прашање, не знам колку беше успешно, ама мене ми остави впечаток.

http://youtu.be/U0Xn60Zw03A?t=23m55s
--- надополнето: 27 декември 2012 во 12:29 ---

Религијата нема ама баш никаква потреба да го подобри општеството, таа е да го подобри самиот човек, индивидуата и неговите квалитети.
Тоа значи дека општеството нема никаква потреба од религија? На човекот поединец можеби му треба некоја лична, персонална филозофија која бидејќи е поблага варијанта на опсесијата наречена религија има и поблаги негативни ефекти од догмата.
Зошто мислиш дека таа лична филозофија на луѓето треба да ја дава религијата?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406

Одговорот на сите три прашања ти е - злоупотреба.....

Никогаш не било прашање на назадување или на напредок... впрочем напредокот или назадувањето се само вулгаризација. Еве земи се себе за пример, она што за тебе т.е. што ти го сметаш за напредок на религијата, односно назадување, за друг религиозен човек (или агностик или атеист) е обратното... Односно, ти конкретно секогаш ќе плукаш против науката, во смисла дека таа секогаш 90% од случаите го назадила општеството, за сметка на религијата...Додека некој исто толку тврдокорен атеист (како што и ти си тврдокорен верник) ќе го зборува обратното за религијата...

Проблемот е во злоупотребата и на едното и на другото - науката и религијата. Буквално вулгарно ќе ти кажам дека и науката и религјата одредени групи на луѓе (мнозинството од општеството) ги курваат како сакаат - секојдневно. И на жалост се се сведува на „тоа е тоа“....

А што се однесува до тоа, кој е во право, науката или религијата (ова намерно го наметнувам, затоа што кад тад ќе се распука ова прашање меѓу оние што говорат овде на оваа тема - и во суштина тука лежи злоупотребата и курварлукот), тоа е сосема друго прашање, а одговорот е јасен и недвосмислен: 1.Религијата кога требало си ја извршило својата улога и дала огромен придонес во унапредување на човековото општество.
2.Науката е таа која што ќе даде одговор на сите прашања (т.е. човековата потреба од науката - од потрага по рационален одговор на се) колку нам тоа ни се допаѓало или не ни се допаѓало - тоа е факт.
3. Да религијата можеби и ќе продолжи да опстојува уште некое време, но нејзиното значење и улога ќе се намали, дури и многу повеќе од денес... сепак, се е еволуција нели?
--- надополнето: 27 декември 2012 во 12:45 ---
.

За науката и како таа го унапредува или уназадува општеството како мој став ќе ставам едно видео од интервју со Докинс во кое имаше слично прашање и тој се обиде да го одговори тоа прашање, не знам колку беше успешно, ама мене ми остави впечаток.

http://youtu.be/U0Xn60Zw03A?t=23m55s

Леле аман со тој Ричард Докинс,, мислам се океј чоеков, еволуционист, атеист.. ама дајте бре некој друг... да им се даде на религиозните опции да бираат и размислуваат за атеистите.. вака пренапумпан е Докинс, секој втор го спомнува, па на овие „другиве“ полесно им е да контрираат (а и веќе се научени да контрираат на Докинс) :pos:..
Дајте малку мајндфакерски да размислуваме... :D

Еве нешто друго..
Ова гледајте го од 1 до 9..

А ова од 1 до 8...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

--- надополнето: 27 декември 2012 во 12:13 ---

Одговорено погоре...
Гурџи бе, ова болдов твое размислување е, или си го препишал однекаде:P

Браос, реков јас, ме изненадуваш позитивно, понекогаш;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1.Како религијата го унапредува или уназадува општеството?

2. Како науките го унапредуваат или уназадуваат општеството?

3. И конечно, за каков „напредок„ или „назадок„ прајме муабет?
1. Никако не го унапредува (т епоздрави шерија лоу пред се). Секако го уназадува.

2. Секако го унапредуваат. Го уназадуваат луѓе кои ја користат науката за лична корист и цели, најчесто верски фанатици под контрола на некоја институционализирана религија.

3. За каков и да е прогрес или регрес, по мене важат првите две точки.
--- надополнето: 27 декември 2012 во 13:12 ---
Го препишав од Шаровска....:P
Со ШАровска икомпанија, ќе си видиш со Атеист:D

Ја последно шо знам е дека треба макијато на Сан Марко да пиеме :cool: или се премисли:cautious:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Никако не го унапредува (т епоздрави шерија лоу пред се). Секако го уназадува.
Како го уназадува?
--- надополнето: 27 декември 2012 во 13:32 ---
2. Секако го унапредуваат. Го уназадуваат луѓе кои ја користат науката за лична корист и цели, најчесто верски фанатици под контрола на некоја институционализирана религија.
Како го унапредува?
--- надополнето: 27 декември 2012 во 13:33 ---
3. За каков и да е прогрес или регрес, по мене важат првите две точки.
А што е то „прогрес„ а што е „регрес„? Без ниво барем делумно допирање и разграничување и поблиско одредување, не мојме да прајме муабет на темава...

Kajgana Shop

На врв Bottom