Проблем со сВе! (не знам што!)

• Креатор на темата Креатор на темата The_Red1
  • Време на започнување Време на започнување
Појма немам за што зборите,а сакам да помогнам
де за некој плочи, дискови,рамови и што уште не,
но еве мене тастатурата,ми лапаше-рипаше по некоја буква,
на „бувљак“-купив две за 100 денари,една бела,една црна,
и работат одлично,еве со една од нив пишувам.
Ама таму си има некој „плочи“- колку ти душа сака по 50 денари, онакви какви за комјутер со полно некој ситници на нив,кој се разбира ги чита и си купува.
Кабелот од комјутер-процесор до штек ми прегоре и тој таму го купив,бараше 50 денари,ми даде два по 30 денари.Нови.
А има и разни други кабли,и други за мене непознати делови.
Се по таква цена,а да и глушец земав,е овој де 50 денари.
Толку.

Не сфаќам, каква врска би имал мониторот? ако е проблемот во мониторот, компјутерот нема да се рестартира после одредено време, него ќе седи со црна позадина, но ќе биде константно вклучен - со подигнат OS во позадина.

И до каблето не е затоа што претходно работел пс то со истиот сетап! сега веќе не, неможе магично да исчезне кабелот.
Делот со рестартирање не го видов.
Дефинитивно матична.

има уште 10 посто....што да праам? да прекинам или нека заврши? :)

Ама таму си има некој „плочи“- колку ти душа сака по 50 денари, онакви какви за комјутер со полно некој ситници на нив,кој се разбира ги чита и си купува.
Кабелот од комјутер-процесор до штек ми прегоре и тој таму го купив,бараше 50 денари,ми даде два по 30 денари.Нови.
Толку.
алал да ти е чиче, па ти за 1000 денари цел компјутер ќе составиш, подобар од стариов мој :D
мора да го најдам и ја то бувљак

инаку за проблемот и еден другар имаше слична фрка..
Испадна дека се преоптоварува матичната поради моќните делови прикачени на неа. Истото го правеше, еднаш од 10 пати палеше после ни текна извадивме вајфај антена и приклучивме со кабел на матична. Го нема тој проблем.
Значи може да нема потреба да ја менуваш плочата ама ипак ти знаеш подобро што и е проблемот.

Толку.

Ах тој бувњак од кога не сум бил, пред година ипол две од таму купив Core2Duo E4600 за 200 денари гланц нов, процесорот го продаваше средновековен човек кој немаше поим што продава, истурени еден куп тракатанци и го гледам спакуван во неотворена кутија тоа пластичната само, колку ти е шефе ова? тоа ми вика е 200 денари мемориска картичка за канали, така ми одговори:pos: аха епа баш таква ми треба му викам, од кај му беше што му беше појма немам, го земав и си заминав..
Потоа одев уште два пати ама немав среќа да начекам некој таков бисер ..
Anco ме потсети, ќе мора пак да одам да видам ако начекам нешто

Абе другар не ми е јасно си го имал компјутерот на сервис и не си го оставил...да си почекал еден ден проблемот веќе ќе ти беше решен :)

алал да ти е чиче, па ти за 1000 денари цел компјутер ќе составиш, подобар од стариов мој :D
мора да го најдам и ја то бувљак

.

Таму може да не најдеш ништо, а може и да најдеш што ни на крај памет не ти паднало, ама треба редовно да одиш за да начекаш..

Луѓе, вака испадна, цело време пишував од телефонот ама кога ке стаев ново мислење старото ми го бришеше и сеа гледам дека ништо не се постирало.

Некако компјутерот ми се уклучи и поима немам како. Реков да пробам уште еднаш па го извадив кабелот како што ми рече Ејсид, притискав така 10-20 пати,па го извадив ромот и тој кабел што го извадив го стаив на хард дискот како што ми рече Лет :) Се уклучи ама како пред 3 месеци т.е. со ресетирање.

И уште ли може да е матичната?

Патем, кога се уклучи ми го покажа ова:

Running test pass 1 of 2: (na 19% go fativ) 19% complete
Overal test status: 09%

Status: No problems have been detected yet.

Although the test may appear inactive at times, it is still running. Please wait until testing is complete...

Windows will restart the computer automatically. Test result will be displayed again after you log on.

После ова се уклучи стандардно се, освен тоа што беше малце побавно од вообичаено и една друга битна работа: МАУСОТ НЕ РАБОТИ! Пробав и со другиот ама и тој неќе. А ласерот си свети?! WHAT THE FUCK!?

И сеа до што е проблемот? Што да праам сеа?
--- надополнето: 25 декември 2012 во 21:03 ---
Луѓе, вака испадна, цело време пишував од телефонот ама кога ке стаев ново мислење старото ми го бришеше и сеа гледам дека ништо не се постирало.

Некако компјутерот ми се уклучи и поима немам како. Реков да пробам уште еднаш па го извадив кабелот како што ми рече Ејсид, притискав така 10-20 пати,па го извадив ромот и тој кабел што го извадив го стаив на хард дискот како што ми рече Лет :) Се уклучи ама како пред 3 месеци т.е. со ресетирање.

И уште ли може да е матичната?

Патем, кога се уклучи ми го покажа ова:

Running test pass 1 of 2: (na 19% go fativ) 19% complete
Overal test status: 09%

Status: No problems have been detected yet.

Although the test may appear inactive at times, it is still running. Please wait until testing is complete...

Windows will restart the computer automatically. Test result will be displayed again after you log on.

После ова се уклучи стандардно се, освен тоа што беше малце побавно од вообичаено и една друга битна работа: МАУСОТ НЕ РАБОТИ! Пробав и со другиот ама и тој неќе. А ласерот си свети?! WHAT THE FUCK!?

И сеа до што е проблемот? Што да праам сеа?
--- надополнето: 25 декември 2012 во 21:10 ---
Едит: Јас ке напнам вечерва-датумот е вратен дури до 2008?!
--- надополнето: 25 декември 2012 во 21:18 ---
Делот со рестартирање не го видов.
Дефинитивно матична.
Прочитај ми пост ако си во можност.

Јас стварно неам идеја што се дешава со компјутеров....
--- надополнето: 25 декември 2012 во 21:23 ---
Не е виндоусот чим биос нема. Значи не добива слика до монитор. Шо значи или е графичка (а не е) или е кабелот до графичката, или е мониторот, или матичната.
Снемува струја често овој период, проблемот е познат и чест, а решението (кога не ти се вклучува PC-то) е следно:
- Го вадиш кабелот за напојување;
- Го притискаш копчето за вклучување 5-6 пати последователно (со исклучен кабел, со цел да се испразнат кондензаторите);
- Го враќаш кабелот и го вклучуваш компјутерот;
- Профит!

Пробај следен пат кога ќе ти се случи ова, па пиши. Ако е точно, тогаш земи си UPS и ќе заборавиш на проблемов.
Двајцата грешат и се идиоти.

Проблемот е во матичната, сјебани пинови на сокетот, или пак кондензатор/проблем со напонската секција.
Дај блиска слика од плочата, ама поасална и со добро осветлување нека биде. Можеш да извадиш и повеќе слики - се дел по дел.
Може да се повеќе работи, но се на се од она што го кажуваш генерално мислам дека се работи за неодржуван/лошо одржуван компјутер, а со тоа полесно настануваат проблеми.

Додатно немам намера да те навредам ни тебе ни другарка ти, ама искрено другарка ти од информаика е неписмена - тоа што ти го кажала не е точно.

Би ве замолил да ми прочитате последен пост.
Вонземјани ми го имаат нападното компјутеров бе :D

Една плочка RAM имаш или две?
Пробај извади ги СИТЕ плочки RAM што ги имаш и упали го компјутерот ( да видиш дали дава beep code ).
Ако да - пробај само со една плочка RAM, ако пак прави исто - пробај и со другата ( значи пробај ги една по една ).
Ако не - врати една плочка рам и лоцирај го northbridge - от на плочката ( обично има ладњак пасивен на него ). Стисни го малце посилно со прст и дури стискаш ( значи одржавај константен притисок ) пробај упали го компјутерот. Не се плаши да стиснеш малце посилно. Ако се упали - не ти се исплати поправка, барај нова плоча или стегни го некако колку да ти тера некое време ( стај му нешто метално меѓу chipset-от и ладњакот, париче ќе ти сврши работа, ако е плочата под гаранција - носи у сервис ). Поправка у овој случај ќе те кошта поскапо од нова плоча.
Ако имаш само една плочка RAM пробај зачисти ги контактите, пробај и у друг слот.
Провери визуелно дали има истечени/подуени кондензатори.

Пред секој чекор празни ги кондензаторите ( извади го од струја и држи го копчето за палење 15тина секунди ) за секој случај.

GL HF :)

Не може да е кабел до диск проблемот, размисли.
Да е до било каква поврзаност со дискот, дискот нема да го чита. Он слика општо не добива. Биос.
Значи матична/кабел до монитор/монитор е.
неисправен кабел / диск може и да спречи компјутер од подигање, имав такви искуства.

...
Би ве замолил да ми прочитате последен пост.
Вонземјани ми го имаат нападното компјутеров бе :D
„Pics or it didn't happen.“
Ти реков стави слики. Ако се од мобилен, нека бидат поблиску сликани и нека има добра осветленост.

Не знам стварно кај треба да притиснам, има 8 плочки на рамот исти, плус некои се покриени со хартија-ај ке ја извадам ама како да идентификувам кај да притиснам?!
Една плочка RAM имаш или две?
Пробај извади ги СИТЕ плочки RAM што ги имаш и упали го компјутерот ( да видиш дали дава beep code ).
Ако да - пробај само со една плочка RAM, ако пак прави исто - пробај и со другата ( значи пробај ги една по една ).
Ако не - врати една плочка рам и лоцирај го northbridge - от на плочката ( обично има ладњак пасивен на него ). Стисни го малце посилно со прст и дури стискаш ( значи одржавај константен притисок ) пробај упали го компјутерот. Не се плаши да стиснеш малце посилно. Ако се упали - не ти се исплати поправка, барај нова плоча или стегни го некако колку да ти тера некое време ( стај му нешто метално меѓу chipset-от и ладњакот, париче ќе ти сврши работа, ако е плочата под гаранција - носи у сервис ). Поправка у овој случај ќе те кошта поскапо од нова плоча.
Ако имаш само една плочка RAM пробај зачисти ги контактите, пробај и у друг слот.
Провери визуелно дали има истечени/подуени кондензатори.

Пред секој чекор празни ги кондензаторите ( извади го од струја и држи го копчето за палење 15тина секунди ) за секој случај.

GL HF :)

Проблем кој ми тлееше подолг период доведе до нешто друго. Видете и проценете сами.

Проблемот од септември до пред еден месец:
Го уклучувам пц-то, почнува да бучи (работи) ама не стартува ни биос,ни оперативен....екранот е црн, ништо не излегува на него, по 1-2 минути бучење сам се рестартира и пак истата процедура. Тоа така беше пола саат и после ке се уклучеше оперативниот и ке си работеше се како што треба и така си терав цело време. После тоа проблемот еволуираше.

Проблемот од пред месец дена:
Пошто студирам во Скопје не можев да реагирам одма и затоа направи месец дена. Сега, го уклучувам компјутерот, почнува да работи, слика повторно не излегува и сега НЕ се рестартира воопшто туку цело време бучи и не се уклучува ни после пола саат-саат време.

Еве што направив:
РАМ тестиран √
Напојување тестирано √
Процесор тестиран√
Графичка тестирана √
Батерија (емек можело и до неа да било) тестирана√

Остануваат:
1. Матичната плоча
2. Хард дискот

Го однесов на сервис и го оставив 3 саата таму за на крај да ми рече: Не знам што е, се ти работи ама остај го ако не до утре да ја проверам и матичната. Немаше работа а 3 саата му биле малце па се изнервирав и си го земав.

И го кажувам проблемов на другарка која студира информатика ама нешто за хардвер-што ти знам таму и она вика: ''Ако компјутерот се уклучува т.е. бучи/работи нема шанси да е хардвер, оти ако еден дел не работи немало воопшто да се уклучува! Сигурно е вирус пошто си го работел 5 месеци без антивирус(и кажав дека немав антивирус), и само формат му е мајката!''

Прво прашање-Кој греши од овие двајца? -Можно ли е да работат другите компоненти ако не работи матичната?
Второ прашање-Ако е маричната, дали да земам на старо? Разликата на цената е огромна.

Се работи за Пентиум 4, 2.8 GHz Core 2 Duo, 3 gb RAM, NVidia 9600 512 mb. Значи трето прашање-дали на овој процесор може да му стаам матична која била за пентиум 3?-Другар не ја користи па ако одговара да му ја земам.

И доколку треба да земам нова матична, за која би ме советувале а да не е скапа, оти пц-то ке го користат моите и нема да го загреваат многу :)

Помагајте оти се пореметив!

Прво, кажи и на другарка ти што студира информатика, нека се вработи во McDonalds или во Carefour додека има слободни места.

Второ, објасни како си ги тестирал сите делови, на кој принцип?

Трето, пробај само една (проверена) плочка рам стави и без хард диск, дали воопшто ќе се уклучи и ќе дојде до BIOS. Ако не, истово само без батеријата за BIOS.

јас имав сличен проблем еднаш ко што го опиша твојот - горе доле исто ми правеше незнам што све не истестирав се се покажа океј - на крај незнаев веќе шо да праам кога работи кога не работи ги земав сите компоненти ги ставив на друга матична си цепаше најнормално... сличен проблем ми се појави еднаш со друг компјутер ама таму беше поебано напојувањето и слаба струја даваша на матичната - така да.. веројатноста да те дупи матичната ти е бајаги голема - и во случај да решиш да тестираш со друга матична убаво би било да го тестираш и напојувањето добро пошто ако пупта послаба / појака струја па ке имаш заебанции.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom