Во денешно време, религијата многу често е посочувана како корен на војните и конфликтите. Но замислете се, што се ни има дадено религијата и вербата. Таа е родното место на училиштата и универзитетите, болниците, долго време претставувала помагач на развојот на науката, и ако човештвото се стреми кон осовршување на веќе она што го имаме, зошто таа некому му пречи?
Религијата е точно корен на многу војни од бунтовите на христијаните против монотеистите во рим , крстонисните војни,Џихадот па се до ден денес во Македонија со поделеноста на Муслимани и Христијани и се разбира долгиот конфликт на блискиот исток (Но исто така подеднакво има и националноста во тоа подрачје)
Не е точно дека религијата ни ги има дадено првите школи ако си учел барем малку историја ке сватиш дека првите грчки школи на Платон и Аристотел не се занимавале многу со религија(освен на аристотел кој што има мисли што е бог) туку со објаснувањето на светот во кој што живеат но и развивање на секаква мисла,Коа можеш да кажеш дека религијата е таа што ги направила болниците па дали си ти нормален мајке ми ало дали си слушнал за инквизизацијата,каде што многу жени кој што се обидувале со најразлични билки да пробаат да лечат а биле палени и затварани за Вештерство уште од сега глеам дека Си дегел во леген со топла вода,К*р Мој долго време помага за развивање на науката кога Никола Коперник неможеше да ви објасни дека Земјата не е центарот на универзумот па ако се вратиме наназад во времето како Стариот блиски исток како лулка на математиката подпадна под Тотален мрак на нивниот не рационализам и губење на статусот центар на светот на науката се разбира тоа со помош на другар им Алах, и ке напоменам не к*р ми вметнувај Религија во наука затоа што вашите скрипти ги негираат повеќето од научните сваќања и објаснувања,Зашто ми пречи? има многу причини а треба да спијам и затоа неможам да ги напоменам сите
Како резултат на модерните влијанија на западот, кои се почесто и со зголемен интензитет ги присвојуваме и ние европејците, се повеќе се’ соочуваме со ‘проблемот’ наречен Атеизам. Кои се атеистите, дали атеизмот претставува вера или мода која не прави да изгледаме ‘фенси’ во очите на опкружувањето. Јас гарантирам дека 80% од т.н. атеисти не знаат што всушност тоа значи.Тоа се индивидуи кои пласираат демек издржани тези дека религијата не чини за човештвото. Посебно е невкусно, кога тоа го прават со доза на потсмев кон верниците, не сметајќи дека претставува навреда за нешто највредно, што тие никогаш нема да го имаат.
Као шпанците што би рекле QUe pasa maximus retardos ало дали си ти свесен дека падот на религијата во UK оваа година е на 13% а порастот на Атеисмот е на 11% Повеќето од скандинавските земји имаат скептичен поглед кон религијата и не се баш декларираат како христијани или муслимани,Дали атеизмот претставува вера??? ало дали има збор за човек кој што не игра голф ,нема епа исто е со атеисмот ние не се замараме дали сме утнале пост или дали ако запалам цигара за бајрам ке идам у некој исламистички пекол,Јас можам да гарантирам дека 80% од атеистите у принцип знаат што се а јас гарантирам дека 80% од Вас немаат ни прочитано едно поглавије од светите писма,Па ако не сваќа Том во том и џери нешто ти му се смееш епа иста е работата и тука и јас не го правам тоа подсмевање во фаца на моите другари туку на луѓе со 0 IQ као тебе
„Религијата имаше шанса да управува со светот, тој период е наречен ‘Темните векови’“. – Ова е еден од атеистичките цитати кои можат да се сретнат денес. Тоа го велат луѓе, кои многу тешко прават дистинкција од теологијата и религијата. Теолозите се тие што креираат догми врз грбот на религијата за да постигнат лични цели и интереси. Да, јас избирам да бидам религиозен, но избирам дали и од кого ќе слушам проповеди, а секогаш тоа суштинското сум доволно разумен да го разберам и сам. Секој е способен сам да извлече поука од Светото Писмо. Толку јасно и недвосмислено не’ учи на доброто кое треба сите да го правиме. Не, ние сме луѓе и неможеме да се потпреме на методот на елиминација, посилните преживуваат а послабите мора да го дадат тоа што им е побарано, пред БОГА СМЕ СИТЕ ЕДНАКВИ!
Да Религијата имаше долго време да владее со светот од почетокот на цивилизациите во месопотамија египед па се до крајот на ренесансата чим ништо не сте направиле што би сменило сега каде што од една страна Исламистите си фураат некој забеган филм а од друга страна вие сакате некоја подобра иднина као божем сега е пекол да се живее,И ако Религијата не владеела со светот тогаш засшто Постои Ватикан и зашто постоел,Не учи на доброто хахаха ало ако ти не сватиш дека си лош и ако немаш морал за џабе ти е бе
Јас Као атеист знам дека нема рај ни пекол и правам што е можно повеке добро за лугјето по добро да ме запомнат еве ти една добра насока од 1000000 други да живееш како совесен граѓанин атеист
Да а што ако некој извлече поука како ДА Светот е 6000 стар и ние сме центарот на универзумот или да не навлезам во некои не морални работи во библијата или во куранот па да не биде леле одма се фаќаш за тоа (Силување џихад уби го неверникот итн)
Науката НЕ МОЖЕ, да ни докаже зошто сме овде! Кое е објаснувањето што било кога ни е дадено како настанал светот, зошто се случил Биг Бенг, зошто настанала транзиција од нежива во жива материја, науката е ЗАМОЛЧЕНА. Во секое време постои решение за речиси сите научни проблеми, но проблемите на животот остануваат недопрени. Тоа е тоа што религијата значи. Лично јас не ја гледам како материјал од кој е изграден универзумот, туку како хармонија која придонесува тој универзум да функционира.
Точно неможе да каже науката зашто сме овде но незначи тоа дека треба да бидеме игнорантни и да заборавиме да истражуваме за да ги пронајдеме тие прашања,А овие прашања што ги постави гарантирам нема шанси ни товојата религија да ги одговори со некој доказ
Науката не е замолчена да не беше науката ти сеа немаше оваа глупост да ја направиш на интернет
Да настанокот на универзумот е научен проблем и затоа се надевам ке доживеам да го видам тој одговор и на другите што ги наброја
Иначе постојат повеке теории за тоа каков е универзумот со Mulityverse theory али да ја гарантирам ти си дегенерик кој што ова првпат го среќава
Потрагата по биолошка основа за религијата дојде до високо ниво и наеднаш беше прекината. Со бројните експеримент со мозочни скенирања, кои беа спроведувани после 2000-та година, научниците објаснија дека постои регион во мозокот кој ги предизвиккува религиозните верувања. Во 2004 година откриениот ген VMAT2, беше прогласен за одговорен за религиозноста и беше наречен „Господов ген“, но, резултатите од понатамошните истражувања кои го поддржуваат ова тврдење никогаш не беа објавени.
That Feeling when Religiouse dude talks about Genetics and mutation and disbelives Theory of evolution Facepalm.jpg
Доказите на иконите дека сами се чистат а господ никако да го фатиме на дело као ги чисти леле
Ниедна книга напишана од психолози нема да влијае врз вас, на начин кој што ќе влијае Библијата. Единствено таа е што може да промени човек кон подобро во секоја смисла. Факт е дека луѓето кои кои читаат филозовска и духовна литература се склони кон правење ДОБРО. Црквите се домовите кои ни овозможуваат духовно да се храниме, да ја зголемиме вербата и сопствената самодоверба. Секако, некој ќе ми каже дека за тоа постојат стручни лица, да, но тие неможат да ми простат и да ме вратат на местото каде сум ја направил грешката за да можам сам да продолжам по вистинскиот пат, без да ме прогонува мислата дека сум грешник.
Зимикурот сигмонд фроид неможе да те промени
Прво би ти препорачал прочитај ја убаво библијата второ барем разбери го куранот малку
Трето побарај некоја книга за Атеисти као The God Delusion итн и коа ке ја видиш религијата од повеќе агли и најрационални ти би станал атеист али се разбира Да не си од игнорантните типови на луѓе кој што се претерано конзервативни
Попот цел живот ја чита библијата па го краде народот цел живот да глеам со повеќе ја читаш тоа подобро правиш-Црквите се домовите кои ни овозможуваат духовно да се храниме,
Дај бе место цркви да направиме библјотеки да можат лиѓе као тебе да размислуваат по рационално со читање на книги
За да можеме да сватиме од каде потекнуваат тие наши вредности, мораме да се вратиме малку назад во времето. Интересен факт е дека пред христијанството да дојде во Рим, 40% од луѓето биле робови, мажи и жени биле каменувани до смрт, жените немале никакви права, благородните семејства не секале женски деца, но сето тоа било подоцна сменето, токму под влијанието на верата. Таа била пресудна за аболицирање на робувањето, еманципирањето на жената и почетокот на рамноправноста во општеството.
However, you may purchase male or female slaves from among the foreigners who live among you. You may also purchase the children of such resident foreigners, including those who have been born in your land. You may treat them as your property, passing them on to your children as a permanent inheritance. You may treat your slaves like this, but the people of Israel, your relatives, must never be treated this way. (Leviticus 25:44-46 NLT) Гледам колку немало робство во христијанството , и се што наброја е скоро 90% до 70% подржано од религијата твоја па и на другар ти сунет што прави
И за крај ке кажам Ние сме секуларна држава И НЕМА НИКОГАШ социолишки или политички да бидеме на некој начин водени од некоја си религја
ИЗВОР :
http://www.bezpardon.mk/ateizam-vs-religija/