101 причина зошто верувам дека Исус е единствениот вистински Бог

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
energija nitu se sozdava nitu se unistuva preminuva od edn vid vo drug :)
2 nutnov zakon :)
Цитатов твој важи за сите живи и неживи ствари на Планетава и пошироко. Рече дека Бог бил Eнергија. Се слагам. Што значи - Бог е СЕ’, СЕ е Бог, а не само Исус бил Бог. пак ќе речам самиот си се поби.

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Еве и мое мислење.Јас не верувам дека Бог го создал светот,туку мислам природата,бидејќи не верувам во чуда и во приказни.
Како што го кажуваат исус и како што имам читано за него бил навистина храбар и добар ЧОВЕК.и навистина тој тоа што го направил го прави голем.Одам во црква,за да му оддадам почит за неговите добри дела што ги направил,и што го промениле светот.Никој до сега нема видено,и мислам дека ова така и ќе остани.Зошто не речат дека денес постојат ангели и такви глупости,бидејќи нема простор од технологијава што е денес,а во постаро време тоа било поинаку,нешто некој да измамел и тоа од генерација до генерација се правела се поголема и поголема мистерија демек нешто надприродно !
Па тоа од поколенија до поколенија се менувало и го направиле како светец.
Ова е мое мислење мислам деа нема причина за лутење.Никој не видел и нема да види,Сепак добрите дела се кажуваат. :)

С

Само Човек

Гостин
Еве и мое мислење.Јас не верувам дека Бог го создал светот,туку мислам природата,бидејќи не верувам во чуда и во приказни.
Како што го кажуваат исус и како што имам читано за него бил навистина храбар и добар ЧОВЕК.и навистина тој тоа што го направил го прави голем.Одам во црква,за да му оддадам почит за неговите добри дела што ги направил,и што го промениле светот.Никој до сега нема видено,и мислам дека ова така и ќе остани.Зошто не речат дека денес постојат ангели и такви глупости,бидејќи нема простор од технологијава што е денес,а во постаро време тоа било поинаку,нешто некој да измамел и тоа од генерација до генерација се правела се поголема и поголема мистерија демек нешто надприродно !
Па тоа од поколенија до поколенија се менувало и го направиле како светец.
Ова е мое мислење мислам деа нема причина за лутење.Никој не видел и нема да види,Сепак добрите дела се кажуваат. :)
А кој ти рече дека е создаден универзумот.
јас го гледам, мирисам, допирам , Бог секој ден

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
А кој ти рече дека е создаден универзумот.
јас го гледам, мирисам, допирам , Бог секој ден
Отвори ја библијата на првите страни пишува (y)
Иначе ти велам за планетава земја,да не ме сватиш погрешно.
Баш неможам да го најдам тоа мислење ама убаво има кажано дека тоа е измислица на човекот,не само ова туку сите религии.
Човекот не сака да умре,уште од кога почнало да се пишува се бара лек за бесмртност,според мене нема ни задгробен живот ни ништо,како што се родивме така ќе изумреме, ни пекол ни рај,значи се е измислица на овој свет.Порано се верувало во богови,што денес на повеќето места е смешно.па ајде подоцна во еден бог,како што е се до ден денес.јас тоа лично го сваќам како тешење,за човековиот живот.
Тоа е болната вистина.мора да умреме еден ден,нели :(
Ова е само мое мислење,нема причина за лутење поз

T

Tetro

Гостин
единствениот
единствениот
единствениот
единствениот
1. Си ми го украл аватарот
2. Наведи и милион причини дека е единствен, ско сакаш. Ама без докази ништо нема да вредат.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Интересно... ЕДИНСТВЕНИОТ бил ИСУС. Па дури и 101 причина!
А другите имиња?
За ист бог се однесуваат или за други?
Монотеистите тешко прашање имаат за одговарање, а да не бидат прогласени за еретици од нивните „авторитети“.

Интересно...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
И, стигнавте до 101 причина или отиде и повише, а?

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.111
Поени од реакции
9.480
za sozdavanjeto na svetot imas vo uvodniot del na biblijata.

ОК, али некако не ми е веродостојно, во Енума Елиш убаво си пишува дека пра-боговите Тиамат и Апсу го направиле прво својот син, богот Мардук па и неговите браќа и сестри богови/божици како Ану, Еа, Типсу и слично за потоа Мардук да го создаде светот од телото на мајка му Тиамат.

When above the heavens were not named
Below the earth was not called by name
Apsu, the primeval, was their progenitor
Mummi-Tiamat was the bearer of all of them…
Their waters had been gathered together
Dry ground was not formed, grass was not seen,
When the gods, not one had been fashioned,
A name was not called, destinies were not fixed,
(Then) were created the gods in their midst.

Се убаво напишано 2000 години пред раѓањето на Исус и пред воопшто Евреите да почнат да хипстеришат со филмот „Еден е бог“ и слично.

Како може Библијата да е поверодостојна од Енума Елиш кога ова е напишано далеку пред библијата?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ОК, али некако не ми е веродостојно, во Енума Елиш убаво си пишува дека пра-боговите Тиамат и Апсу го направиле прво својот син, богот Мардук па и неговите браќа и сестри богови/божици како Ану, Еа, Типсу и слично за потоа Мардук да го создаде светот од телото на мајка му Тиамат.

When above the heavens were not named
Below the earth was not called by name
Apsu, the primeval, was their progenitor
Mummi-Tiamat was the bearer of all of them…
Their waters had been gathered together
Dry ground was not formed, grass was not seen,
When the gods, not one had been fashioned,
A name was not called, destinies were not fixed,
(Then) were created the gods in their midst.

Се убаво напишано 2000 години пред раѓањето на Исус и пред воопшто Евреите да почнат да хипстеришат со филмот „Еден е бог“ и слично.

Како може Библијата да е поверодостојна од Енума Елиш кога ова е напишано далеку пред библијата?

На кој јазик или писмо е напишан оригиналот на Енума Елиш, 2000 години п.н.е. и од која цивилизација?

Кое писмо користеле Вавилонците во тој период?

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.111
Поени од реакции
9.480
На кој јазик или писмо е напишан оригиналот на Енума Елиш, 2000 години п.н.е. и од која цивилизација?

Кое писмо користеле Вавилонците во тој период?
Напишан е на старо-Вавилонски или поточно на Акадски јазик со кој се зборувало во Акадската држава (отприлика 2300 години пред Хесус). Еден од најстарите ако не и најстар Семитски јазик.

Напишан е на клинесто писмо (официјална азбука на Акад) на глинени плочки, и двете (писмо и плочки) превземани од постар неврзан Сумерски јазик (3000 - 3500 години пред Хесус).

= е - ну - ма - е - лиш

Постар извор од библијата и со тоа поблиску до создавањето на светот, очигледно е поточен.

ZigZag

Заменик министер
Член од
19 јули 2006
Мислења
347
Поени од реакции
248
Така пишува во библијата и не може да биде инаку.

darko4spain

Praetorian
Член од
13 април 2012
Мислења
57
Поени од реакции
100
Така пишува во библијата и не може да биде инаку.
Библијата не стигна по факс. Пишувана е т.е. склопена е од едно чудо различни автори од различни периоди и тоа 300 години после смртта на Исус. Дури имало и гласање, во времето на Константин, што ќе влезе а што нема да влезе во библијата.

Член од
30 септември 2012
Мислења
26
Поени од реакции
2
Отвори ја библијата на првите страни пишува (y)
Иначе ти велам за планетава земја,да не ме сватиш погрешно.
Баш неможам да го најдам тоа мислење ама убаво има кажано дека тоа е измислица на човекот,не само ова туку сите религии.
Човекот не сака да умре,уште од кога почнало да се пишува се бара лек за бесмртност,според мене нема ни задгробен живот ни ништо,како што се родивме така ќе изумреме, ни пекол ни рај,значи се е измислица на овој свет.Порано се верувало во богови,што денес на повеќето места е смешно.па ајде подоцна во еден бог,како што е се до ден денес.јас тоа лично го сваќам како тешење,за човековиот живот.
Тоа е болната вистина.мора да умреме еден ден,нели :(
Ова е само мое мислење,нема причина за лутење поз
Жално!!

Kajgana Shop

На врв Bottom