Креационизам наспроти еволуционизам

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
А што ти уопште тврдиш пријателе?

Ти си антихристијанин, а не атеист.

Мене така ми личи, работава.

Што е Креационизам Лео? И кога прв пат се споменува тој збор и од кого?
Кога сум рекол нешто против христијанството или која било религија?

Ако сум јас антихристијанин, ти си сатанист. Ниту ме знаеш, ниту ме познаваш, ниту некогаш сум ги кажал своите религиозни верувања или неверувања, а ти од некаде знаеш дека сум „антихристијанин, а не атеист.“

Што е Креационизам? Темава има 378 страни и има образложено што е и зошто е и кога е? Дури и јас и ти имаме дискутирано за тоа.
Креационизмот е измислен во САД со намера влегување во училиштата од страна на протестантите.
--- надополнето: 11 декември 2012 во 23:27 ---
Leo, aj uste ednas postiraj go, tri mu e majkata :D
Еве го попрајф :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Добро. Значи според тебе, тоа што го пишува во Библијата така е. Во почетокот Бог ги создаде небото и земјата, за шест дена и толку. Тогаш нема потреба да се расправаме. Се си пишува во Библијата.
Море дете ај види ми го името! Ако сум ја спомнал библијата, не реков дека верувам во тоа. Ја спомнав за да ти кажам што вели креационизмот. Значи настанок на се’, од универзум до живи суштества. Ццц... ти бетер од ова вернициве си бил, заглавен во некои секуларни научни догми. Полека малце... диши. Ако се декларираш како атеисат, си ја утнал, не си ти тоа. Ти си Антитеист, или како што те нарече некој погоре Антихристијанин.

Да ти повторам уште еднаш, науката нема одговор за многу работи, за настанокот на универзумот, за настанокот на живиот свет, па дури и за целиот процес на еволуцијата на живиот свет. Верувањето остави им го на верниците.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Креационизам - создателство,
Еволуција - развиток

Паралелни, но не и mutually exclusive поими.
Ние само сеуште не сме на ниво на кое можеме да ја согледаме нивната тесна поврзаност во поглед на светот, камоли универзумот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Креационизам - создателство,
Еволуција - развиток

Паралелни, но не и mutually exclusive поими.
Ние само сеуште не сме на ниво на кое можеме да ја согледаме нивната тесна поврзаност во поглед на светот, камоли универзумот.
Mutually exclusive se.

Kreacionizmot pretpostavuva otsustvo na diverzifikacija na zhiviot svet. Evolucijata znachi diverzifikacija na zhiviot svet.

Aj probaj nekoja gimnastika za da pokazhesh kako toa ovie dva svetogledi se spoivi?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Бог е почеток и крај! Се друго е наш неуспешен обид за ментална мастурбација околу вистинскиот и прв почеток, зародишот.
Бог креирал, потоа со правото на избор и волја (дали од водата ќе се истркала на копно првото водоземче, ова као пример за малидеца :)) почнуваат комбинациите од кои има натамошна еволуција. :D

Колку да не е без ич. Оти џабе да ти објаснувам било што сериозно кога во старт тезата ти е дека се исклучиви тие две нешта. Ни јас, никој нема да ти го промени мислењето. Па...затоа и таков одговор. ;)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог е почеток и крај! Се друго е наш неуспешен обид за ментална мастурбација околу вистинскиот и прв почеток, зародишот.
Бог креирал, потоа со правото на избор и волја (дали од водата ќе се истркала на копно првото водоземче, ова као пример за малидеца :)) почнуваат комбинациите од кои има натамошна еволуција. :D

Колку да не е без ич. Оти џабе да ти објаснувам било што сериозно кога во старт тезата ти е дека се исклучиви тие две нешта. Ни јас, никој нема да ти го промени мислењето. Па...затоа и таков одговор. ;)
Deist. Fer.

Sepak, Kreacionizam e termin koj e mnogu precizno definiran. Ne e toa poezija, pa da si go 'sfakjash', kako shto ti pishuvash pogore. Toa e NAUKA, bre!
(Vidi: wiki Creationism)

Ovaa 'nauka' tvrdi deka chovekot e sozdaden 'as is' kako gospodar (pazi, molim te) na celiot zhiv svet na zemjava. Tvrdi I deka lugjeto I dinosaurusite si zhiveele zaedno, deka celata planeta bila poplavena 150 dena, pa potoa re-populirana do 7 denesni milijardi za 3000 godini od 3 para arapi shto prezhiveale 24/7 x 150 dena non-stop hranenje 5000000 zhivotni vo drven brod.

Kreacionizmot, spored vazhechkata definicija, neli, namesto spored licno ubeduvanje, e debilshtina losho maskirana vo obid za nauka.

Evolucijata e empiriski voocen, konceptualno artikuliran I laboratoriski potvrden priroden mehanizam.

Nema nikakvi dopirni tochki, osven, mozebi, na nekoja poetska vecer.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Rekob, dzabe polemika. Ubeden si vo svoeto, kolku i da e covecki tesnogledo.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Rekob, dzabe polemika. Ubeden si vo svoeto, kolku i da e covecki tesnogledo.
Ne se razbirame, druzhe. Nie ushte ne polemizirame. Tek sme kaj definiranje na poimi.

Tvoeto sfakjanje za kreacionizam ne e vo soglasnost so definicijata za terminot. Dali me razbirash?

Sve e toa ubavo: metafori, holizam I povekjeslojnost, lajt-motivi I spiritualnost. Ovde se zboruva za KREACIONIZAM kako protestantski obid za vnesuvanje na hristijanskoto ucenje vo amerikanskiot obrazoven sistem.

Ovoj proekt na radikalni vernici (namesto nepristrasni naucnici) e VO POTPOLNA SPROTIVNOST so TE.

Dali sum ti sega pojasen?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Pa ocigledno deka ne. Jas voopsto ne go komentiram toa. Kreacionizmot vo backwater USA bible belt apsolutno ne mi e ideja za vrv na postanokot.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не мешам дефиниции, оти не дадов дефиниција. Туку ти претпостави дека од тие грешни дефиниции се водам ;)
Но, тоа е тоа, тука сме да дискутираме, да се разбереме, сложиме, несложиме, да си направиме муабет, на крајот на краиштата, забавно да биде.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не мешам дефиниции, оти не дадов дефиниција. Туку ти претпостави дека од тие грешни дефиниции се водам ;)
Но, тоа е тоа, тука сме да дискутираме, да се разбереме, сложиме, несложиме, да си направиме муабет, на крајот на краиштата, забавно да биде.
Ajde sea ne go drvi. Ako diskutirash, fer e da diskutirash vo racionalna ramka. Ti mene mi vikash: aj da zborime, ama mene kako kje mi prdne - taka. Toa ne e diskusija, tuku budaleenje.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Epa vnimavaj togash kako se izrtazuvash, poshto meshash definicii, pa posle DBack bil wosh...
Креационизмот не е наука, туку едно можно толкување на веќе познати или допрва откриени научни сознанија од некоја наука. Поинаку кажано креационизмот е вера.

Еволуционизмот, или, сциeнтистички запакувано, „ТЕ„, не е наука, туку друго можно толкување на веќе познати или допрва откриени научни сознанија од некоја наука. Поинаку кажано ТЕ (дарвинизам, еволуционизам, what ever...) е вера.

Така, имам(е) две вери, а кон која ќе се приклони субјектот, то е ствар укуса...И „едните„ и „другите, напросто-веруваат!

На ист начин како што неверните веруваат дека нема Бог, на ист начин како што верните веруваат во Бога, користејќи ја вродената човекова потреба од вер(ба) во „нешто„ и во „некого„.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ajde sea ne go drvi. Ako diskutirash, fer e da diskutirash vo racionalna ramka. Ti mene mi vikash: aj da zborime, ama mene kako kje mi prdne - taka. Toa ne e diskusija, tuku budaleenje.
Wikipedia definicija od mene nema da vidis.

Јас велам дека Бог е почеток и крај, Тој создал се. Од него почнува, до него.
Еволуцијата е само дел до чинот на создавање. Ние сме обични, а се трудиме да го објансиме чинот на зачеток, со напите умови, разумски, иако е неможно сеуште рационално да се појасни.
Еден ден и науката ќе го потврди тоа што сите го знаеме, а некои сосила го негираат. Дека Бог е почеток и крај. Не денес или утре, ама ќе биде. Уште не сме научиле да лазиме, сакаме виша математика да решаваме. Тоа сме ние, во очите на свевишниот, еден миг во креацијата. Сеуште бебуленца.

Kajgana Shop

На врв Bottom