Добродојдовте во Албанија?! - Не, сепак во Северен Епир!

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Не знам дали е со сила, но да се рабереме компромис се прави со отстапки, а отстапки имаше од двете страни.........
Нешто силум не тереа и двете страни.......

Најверојатно веќе сум јадел, често сум јадел на македонски хамбургерчилници и понекогаш месото имаше чуден вкус.....(y)
Кој отстапка ја направивте вие ?
Оваа страна беше натерана.........колку сме биле за компромис се гледа и по Георгиевски.Он и ден денес е спремен да ја даде западна Македонија само да ве нема......мислиш дека му било него до рамковен ?

Иначе од сендвичарите кој знае што ти ставиле.........обично не е свинско,али бог знае само што месо ставаат внатре.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Ебеш му матер, наеднаш испадна дека ТУрциве да ти биле најголеми непријатели на АЛбанциве.

Само еден реален коментар на персона од турската националност, беше доволен да го заврти сите албански форумџии против Турците, и веднаш да изнајдат еден куп работи и "докази" за непријателството на Турците:P

Колективно размислување, на дело.

Нема место за индивидуално видување на работите. Или многу е ретко тоа.
--- надополнето: 6 декември 2012 во 20:52 ---

Имаш ли сознанија зошто сакале да ве протераат и зошто се направил тој дил меѓу Турција и Југославија тогашна?

Зошто токму Албанците, а не на пример РОмите?
Ti mislis taka deka naednas '"samo eden komentar trebase.."" toa e deka nesi upoznat so situacijava , eve deneska naidov vo edna tema na FB od MK Albanci : http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/pages/Kunder-Projektit-SHKUPI-2014/112861768728822?fref=ts
"zaprete go turkizacijata vo Pollog ", toa i denes trae , kako sto e aktuelno u Gostivar , Prizren..
.Dilot e napraven medju Turcija i Srbija(togasna Jug , ne celo so Rankovic= srbin ) , i nie Albancite nitu sme bile vkluceni vo toj dil , nitu pak sme znaele za toj dil.
Ova e nezaboraveno , kolku tebe da ti se dopaga toa ," vo kontekst" Fala Bogu i Turcite im se nedragi na Albancite , za nas ostanuva crna tocka vo istoriata .

Ебеш му матер, наеднаш испадна дека ТУрциве да ти биле најголеми непријатели на АЛбанциве.
Nema drug narod koj ratuval poveke so osmanliite od Albancite , vasata istoria zaedno so srpskata e kako da stais led vo sred sonce i ke se topi za sekunda :) vie ne ste ratuvale nikogas za ovie prostori osven Albancite so osmanliite , ista slika e i vo Grcija , i na kraj koj gi vikal niv da dovagaat vo Balkanot ?
Ne dosle deka bea povikani tuku dojdoa kako agresori , osvojuvaci , i od togas ne sme videle bel den nie Albancite do den-denes .

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Хмм, сметаш дека болдот е причината за тој фамозен договор.

Ок, можеби, не велам не.

Да те прашам, какви односи имате со АЛбанците на Косово, а какви со Албанците во АЛбанија?

Како пак они ве гледаат вас?
Лично и немам некои односи со албанци вон Македонија, да ти кажам право никогаш не сум бил во Косово или Албанија, но мојот татко студираше во Приштина и работеше во Гњилане, и секако имаше многу пријатели, до пред неколку години соработуваш со негови пријатели од Косово.......
Семејни односи албанците од Куманово највеќе имаат со јужна Србија, имам многу роднини таму........
Албанците од Косово повеќе се поврзани со тие во регионот на Скопје и Тетово......
А албанците од Албанија имаат семејни врски со регионот на Дебар, порано викаа дека повеќе имаше роднински врски меѓу албанците во Албанија со другите албанци но со изолацијата на Енвер се прекинаа многу врски............

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Замисли плавуш, знае албански како мајчин јазик и вели турчин сум......ВРВ........
Југославија сакаше да отстрани неасимилирачак нација, а Турција сакаше бела раса......
Ти си видел вистински Турци (не зборувам за јазично турцизираните Роми) како изгледаат??!
Боже, боже што нема да чуеш, они ќе ги правеле Турците бела раса.:cautious:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ti mislis taka deka naednas '"samo eden komentar trebase.."" toa e deka nesi upoznat so situacijava , eve deneska naidov vo edna tema na FB od MK Albanci : http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/photo.php?fbid=524815777536483&set=a.123068764377855.16771.122498374434894&type=1&theater
"zaprete go turkizacijata vo Pollog ", toa i denes trae , kako sto e aktuelno u Gostivar , Prizren..
.Dilot e napraven medju Turcija i Srbija(togasba JUg , ne celo so Rankvic= srbin ) , i nie Albancite nitu sme bile vkluceni vo doj dil , nitu pak sme znaele .
Ova e nezaboraveno , kolku tebe da ti se dopaga toa ," vo kontekst" Fala Bogu i Turcite im se nedragi na Albancite , za nas ostanuva crna tocka vo istoriata .

Nema drug narod koj ratuval poveke so osmanliite od Albancite , vasata istoria zaedno so srpskata e kako da stais led vo sred sonce i ke se topi za sekunda :) vie ne ste ratuvale nikogas za ovie prostori sem Albancite so osmanliite , ista slika e i vo Grcija , i na kraj koj gi vikal niv da dovagaat vo Balkanot ?
Ne dosle deka bea povikani tuku dojdoa kako agresori , osvojuvaci , i od togas ne sme videle bel den nie Albancite do den-denes .
Како се викала територијата на денешна АЛбанија, за време на Османлиското царство?

Мислам на оној поголем дел, кој не ја опфаќа територијата од МАкедонија (Мала Преспа, Поградец)

Тогаш Македонија било јасно која територија е, не како држава нели туку како област, јасно е и денес. Грција оној дел го нарекувале Јунанистан.

Како се викала АЛбанија?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Кој отстапка ја направивте вие ?
Оваа страна беше натерана.........колку сме биле за компромис се гледа и по Георгиевски.Он и ден денес е спремен да ја даде западна Македонија само да ве нема......мислиш дека му било него до рамковен ?

Иначе од сендвичарите кој знае што ти ставиле.........обично не е свинско,али бог знае само што месо ставаат внатре.
Не се подели Македонија, мислам дека тоа беше отстапката, Георгиевски е бугарофил, на нему му годи секаква поделба, но реално на било кој граѓанин на Македонија би му сметало...

Добро што веќе не јадам сендвичи со рандом месо, туку пица сендвич со туна и се е како подмачкано....се надевам во скоро време не нашле некој начин на *фалсификување* на рибата........

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти си видел вистински Турци (не зборувам за јазично турцизираните Роми) како изгледаат??!
Епа може они така учат и мислат дека и Турците се бела раса.:P

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Како се викала територијата на денешна АЛбанија, за време на Османлиското царство?

Мислам на оној поголем дел, кој не ја опфаќа територијата од МАкедонија (Мала Преспа, Поградец)

Тогаш Македонија било јасно која територија е, не како држава нели туку како област, јасно е и денес. Грција оној дел го нарекувале Јунанистан.

Како се викала АЛбанија?
Bile podeleni na Vilajeti , ova teritorija se vikalo Kosovo so glaven grad Skopje do 1912 godina .:
http://3.bp.blogspot.com/_NO_obIoVcRA/SnIvsSQpJeI/AAAAAAAAATo/G0cX5FUC06I/s400/611px-Kosovo02.JPG

Atina do pred pomalku od 100 g. zboruvalo albanski .
--- надополнето: 6 декември 2012 во 21:33 ---
Kaj se ovie Albanci od Novi Pazar :

original od 1904 g.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241

Сум видел, и тие имаа секакви.....

Не реков дека ние албанците ќе ги направиме бели, туку ќе им годи бела раса, и не е тајна дека турците се алчни да се покажат како бели и европјани, државна политика им е тоа...
И воедно имаа огромна територија не населена, тие албанци не ги стационираа во Истамбул, туку во некоја ненаселена пустина.......

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Bile podeleni na Vilajeti , ova teritorija se vikalo Kosovo so glaven grad Skopje do 1912 godina .:
http://3.bp.blogspot.com/_NO_obIoVcRA/SnIvsSQpJeI/AAAAAAAAATo/G0cX5FUC06I/s400/611px-Kosovo02.JPG

Atina do pred pomalku od 100 g. zboruvalo albanski .
--- надополнето: 6 декември 2012 во 21:33 ---
Kaj se ovie Albanci od Novi Pazar :

original od 1904 g.
Не не, не мислев на таквата поделба од страна на Турската империја.

Туку кога ја освоиле Македонија, велат ја освоиле МАкедонија, кога ја освоиле Србија, ја освоиле Србија итн..

Како вас ве нарекуваат во тој период?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Не не, не мислев на таквата поделба од страна на Турската империја.

Туку кога ја освоиле Македонија, велат ја освоиле МАкедонија, кога ја освоиле Србија, ја освоиле Србија итн..

Како вас ве нарекуваат во тој период?
Првично не нарекуваа Арнавуд, корумтивен збор на Арванид као што не нарекуваат грците....
А албанија ја нарекуваа Арнавутлак

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Не знам дали е со сила, но да се рабереме компромис се прави со отстапки, а отстапки имаше од двете страни.........
Нешто силум не тереа и двете страни.......

Најверојатно веќе сум јадел, често сум јадел на македонски хамбургерчилници и понекогаш месото имаше чуден вкус.....(y)
kako be ne znaes dali e so sila, pa 2001 da ne veevte cvekinja ili pak so kalasi pukavte i ubivavte

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не се подели Македонија, мислам дека тоа беше отстапката, Георгиевски е бугарофил, на нему му годи секаква поделба, но реално на било кој граѓанин на Македонија би му сметало....
Хмм, ти (вие) сметате дека сте биле во ситуација да ја делите, па сте отстапиле од идејата?

Па, не е тоа парче хартија, па да се подели туку така.

За тоа треба амин од големите сили, како во 1913 година.

ИНаку биди реален, со рамковниот добивте вие. Нема тука компромис. Има наметнати работи.

Но, прашањето е друго. Што добивте вие уствари, а истото не можеше да се добие по мирен пат?
Јас мислам ништо. Дадовте неколку илјади човечки животи, и одземавте неколку десетици македонски, за нешто што можеше и на маса да се реши.

Мислам дека албанскиот народ беше искористе од сопственит еполитичари во тој период.

V

viktora

Гостин
Само да се надоврзам со муабетов за турците.Турците како нација се интелегентни,културни,физички убав народ,реални,љубезни итн.Албанците се спротивно од тоа што го напишав погоре.Тоа е тоа,реалноста.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Да те прашам сакам нешто во кој град живееш се гледа дека не си од западна македонија или пак од скопје од другиот дел на вардарот бидејќи доста добро знам дека Албанците во западна македонија и скопје не знаат толку македонски односно незнаат дури како изгледа македонскиот јазик.
Јас сум муслиманин фала му на бога и не дозволувам тоа никој да го оспорува и досега никој ми нема ништо речено од македонците за тоа зошто сум муслиманин и дека не можам да ја живеам мојата религија како сакам што во Битола мнозинство се македонци.Ти ако сакаш смениси ја верата албанче чим толку ја нејќиш твојата вера а знајш што дури не се сомневам ти јадиш и свинско месо.
За дојдиме до таа твоја курдска територија таа никогаш не постоела и нема да постои барем во границите на Турција.Јас ти зборувам за територијата на која што се наоѓа Турција сега не ти зборувам за Балканот, Балканот не беше територија на Турција туку таа беше освоена територија исто како и Велика Британија што ги имаше освоено државите од средниот исток како Ирак,Сирија и тн што мораше со договор да ги препушти на самиот народ е сега разбра .
За ова со рамковниот јас мислам дека македонците многу згрешија заради тоа што вас ви дадоја многу повеќе права од колку што се нивните а да не заборавиме тие во Македонија се мнозинство.Македонците требаше строго да се спротивстават на овој договор ама ете Америка си го напрај своето му даде поддршка на Албанците ако не беше САД вие сега рамковниот договор ќе го сонувавте.Ние турците немаме никаква придобивка од рамковниот договор напротив нашите места кои што требаа да се пополнат со турци во администрација си кладовте свои луѓе.
Јас едно нешто знам дека ниту македонците ниту турците не ве сакаат повеќе во Македонија и имам една добра мисла што мислам дека и македонците ќе се сложат во тоа во иднина во Македонија да нема ниту еден албанец.Ете толку од мене и крај на дискусија
ne znaeme kako IZGLEDA jazikot a?
ti si klasicen primer na gzolizec, si nemas nekoj od tvoja sorta okolu sebe i im go lizes na makedoncite, da ziveese vo tetovo sakav da gledam kakvi mislenja ke imase za albancite i makedoncite, cisto sumnjam

Kajgana Shop

На врв Bottom