Добродојдовте во Албанија?! - Не, сепак во Северен Епир!

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Се замараме од проста причина што вашето лажирање на историјата, задира во вистинитоста на историјата за сите други балкански народи.

Кога на официјалниот сајт на Косово, стигнавте да велите дека и црквите на Косово, се дел од вашата историја, то ест од албанските православци изградени низ историјата, што останува за се друго што го зборувате.
Koga sakas da postiras nesto , ili da ubedis nekogo , togas pokrij go so fakti i ne so prazni zborovi ?
Mnogu e ednostavno ?
Ako se srpski Crkvi-srpska zemja na Kosovo , togas pak ke te postetam = dokazi , nikoj ne ti zabranuva (y)
Eve jas velam ne se srpski Crkvi , i ne veruvam deka nekogas Kosovo bila srpska zemja !
Kako ke dokazuvas deka ne sum vo pravo , da vidime ...........(licno sumnjam)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
puno aj be odi :drk: na toa zabulenite....ziti sve....aj ti kako trgna so objasnuvanjata i Ajnstajnovata terojia za relativnost na postoenje ke ja smenis......
Јас пишав многу обични реченици, ако овие објаснувања ти личат на Ајнстајновата теорија, ТОГАШ ТОА Е ТВОЈ ПРОБЛЕМ.............
--- надополнето: 6 декември 2012 во 00:10 ---
Како ли да се дискутира понатаму со вас?

Оној зелкатаLeut благе вез енема од животот, а се обидува д аискоментира нешто. Ради таквите како него постои нетрпеливост кон вас. А како него ги има многу на број во вашиот етникум.

Какви кечиња? Шо има везе тоа?

Каква асимилација бре?
Какво чистење од МАкеоднија и Србија?

Па чоек земи си статистика колку сте биле на број у Скопје, Тетово, Гостивар после втора светска војан, колку сте биле 1970, колку сте биле 1990, колку сте сега.

Како можеш да збориш за ваше чистење од МАкеоднија и Србија, а го земавте Косово, и малтене Западна Македонија, и тоа на сила. КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ. ДА МУ СЕ ЗГАДИ НА ЧОВЕК.

Баш ме интересира што тоа било добро првите години псоле 2001 ва, а што од тоа се расипало отпосле.
Можеш ли со конкретни примери да го наведеш тоа?

Како нема везе? Во српска црква каде нема воопшто албанци, во фреска да се појавуваат луѓе со кечиња, те молам, мора да има нешто овде.......

arnavut2-1.jpg

Се спомнува во 15 век албанци во кратово, дури имаа албанска црква, дали си учел за албанска зрква во Кратово?

Сега ме мрзи да ја најдам во книга страницата каде јасно се спомнуваат цркви во Охрид, и најдов црква на Јован арбанашки, која се изгорела од турците но не била обновена од македонците......

Денеска ортодоксни албанци се бројат на прсти во Македонија, каде отидоа???

После светска војна стотици илјади албанци беа протерани кон Турција, иначе како биднаа 6 мил. во Турција, и не се тие 6мил од Албанија, туку од Македонија, Србија, Косово..........

После 2001 до 2006 имаше индиции на подобрување на односите, но со Вмро на власт се отиде у пм..........

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас пишав многу обични реченици, ако овие објаснувања ти личат на Ајнстајновата теорија, ТОГАШ ТОА Е ТВОЈ ПРОБЛЕМ.............
--- надополнето: 6 декември 2012 во 00:10 ---

Како нема везе? Во српска црква каде нема воопшто албанци, во фреска да се појавуваат луѓе со кечиња, те молам, мора да има нешто овде.......

Прегледај го приврзокот 53846

Се спомнува во 15 век албанци во кратово, дури имаа албанска црква, дали си учел за албанска зрква во Кратово?

Сега ме мрзи да ја најдам во книга страницата каде јасно се спомнуваат цркви во Охрид, и најдов црква на Јован арбанашки, која се изгорела од турците но не била обновена од македонците......

Денеска ортодоксни албанци се бројат на прсти во Македонија, каде отидоа???

После светска војна стотици илјади албанци беа протерани кон Турција, иначе како биднаа 6 мил. во Турција, и не се тие 6мил од Албанија, туку од Македонија, Србија, Косово..........

После 2001 до 2006 имаше индиции на подобрување на односите, но со Вмро на власт се отиде у пм..........
Хмм, албанци православни и граделе цркви. Нека е така. Што со тоа?

Како сте станале тогаш муслимани?

Како ќе ме убедиш дека се протерани 6 милиона Албанци од овие простори после втора светска војна. Побогу тоа е скоро сега.

Не барам јас да ми цитираш историчари или да најдеш живи сведоци, како што тоа го прави и бара другар ти Џенти.

Едноставно малку разумно да подобјасниш и некако да го поткрепиш ова.

Што е за тебе подобрување на односите? Што имаше од 2001 до 2006, а немаш сега.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Хмм, албанци православни и граделе цркви. Нека е така. Што со тоа?

Како сте станале тогаш муслимани?

Како ќе ме убедиш дека се протерани 6 милиона Албанци од овие простори после втора светска војна. Побогу тоа е скоро сега.

Не барам јас да ми цитираш историчари или да најдеш живи сведоци, како што тоа го прави и бара другар ти Џенти.

Едноставно малку разумно да подобјасниш и некако да го поткрепиш ова.

Што е за тебе подобрување на односите? Што имаше од 2001 до 2006, а немаш сега.
Како што станале сите балкански народи, не е реално да велиме дека само албанците се исламизираа, сите исто се исламизиравме, горе доле, можеби некој помалку, некој повеќе.....
Но факт е дека при крајот на турското владење Српската, бугарската, грчката цркви биле многу ојакнати, и почнаа масовно да се мобилизираат нац ионално, а било можно само ако и верско се обединат, и почнале првично своето население колку што можеле да ја преобразат на првичната вера, знаеме дека дури и во македонија биле присутни трите *школи*.......
Само албанската и македонската црква не биле активни, албанците останаа муслимани еден голем дел, а македонците беа преземени од соседите........
Еве со мои зборови......
6 мил. не отишле во Турција, 6 мил се бројат од Ердоган како број на сите албанци што отишле во Турција од отоманскот време.....
А има извори кои тврдат дека преку 1.5 мил. албанци се протерани од 1950 год. од Србија, Косово, Македонија, Црна Гора, Грција........

Се покачи позитивното мислење за рамковниот договор........
Од 2001 до 2006 немаше вакви ниски провокации од власта, само за да манипулира со јавноста, особено пред избори, секогаш се зачестени инцидентите, што за мене не е можно да е случајно...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Како што станале сите балкански народи, не е реално да велиме дека само албанците се исламизираа, сите исто се исламизиравме, горе доле, можеби некој помалку, некој повеќе.....
Но факт е дека при крајот на турското владење Српската, бугарската, грчката цркви биле многу ојакнати, и почнаа масовно да се мобилизираат нац ионално, а било можно само ако и верско се обединат, и почнале првично своето население колку што можеле да ја преобразат на првичната вера, знаеме дека дури и во македонија биле присутни трите *школи*.......
Само албанската и македонската црква не биле активни, албанците останаа муслимани еден голем дел, а македонците беа преземени од соседите........
Еве со мои зборови......
6 мил. не отишле во Турција, 6 мил се бројат од Ердоган како број на сите албанци што отишле во Турција од отоманскот време.....
А има извори кои тврдат дека преку 1.5 мил. албанци се протерани од 1950 год. од Србија, Косово, Македонија, Црна Гора, Грција........

Се покачи позитивното мислење за рамковниот договор........
Од 2001 до 2006 немаше вакви ниски провокации од власта, само за да манипулира со јавноста, особено пред избори, секогаш се зачестени инцидентите, што за мене не е можно да е случајно...
Ок не навлагам околу црквите многу, оти не сум ни фамилијарен со релевантни историски податоци во однос на тоа прашање.

Ердоган рекол, у реду. И то не ми смета. Нека има и 20 милиона Албанци.

Е сеа од 1950 велиш с епротерани 1 и пол милион АЛбанци. Шо е многу многу е.
Зарем немаше да се знае за тоа? Како што се знае за Бугарскиот воз со 3 милиона Турци вратени? Како за македонскиот егзодус, ерменскиот итн..? Некои независни информации. Нешто поубедливо.

Уствари она што сите нас не интересира е моментнаат ситуација, како да си ја подобриме.

Значи економски по тебе е речиси исто како и 2011-2006 ако н еи полошо.

ТИ сметаат некои ниски удаир на власта.

Ок ми сметаат и мене ниски удари од власта. На сит еим сметаат.

Ама не се само вмро ниски играчи. И Тачи и Ахмети се исти.

Да го палиш народот демек ќе си веел поголемо знаме од МАкедонското, дека ќе си забранел песна з амакеоднско девојче е посмешно и од кампањата за трето дете. Мислам дека ќе се сложиш.

ОНа што мене ме интересира е како ти, и како сметаш дека другите ја чувствуваат Македонија, како мајка или маќеа? и зошто?

И што треба да се стори за да ти гордо кажеш дека си МАКЕДОНЕЦ (не како етничка и национална припадност, туку како државјанин на Мекедонија), од албанско етничко потекло.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Ок не навлагам околу црквите многу, оти не сум ни фамилијарен со релевантни историски податоци во однос на тоа прашање.

Ердоган рекол, у реду. И то не ми смета. Нека има и 20 милиона Албанци.

Е сеа од 1950 велиш с епротерани 1 и пол милион АЛбанци. Шо е многу многу е.
Зарем немаше да се знае за тоа? Како што се знае за Бугарскиот воз со 3 милиона Турци вратени? Како за македонскиот егзодус, ерменскиот итн..? Некои независни информации. Нешто поубедливо.

Уствари она што сите нас не интересира е моментнаат ситуација, како да си ја подобриме.

Значи економски по тебе е речиси исто како и 2011-2006 ако н еи полошо.

ТИ сметаат некои ниски удаир на власта.

Ок ми сметаат и мене ниски удари од власта. На сит еим сметаат.

Ама не се само вмро ниски играчи. И Тачи и Ахмети се исти.

Да го палиш народот демек ќе си веел поголемо знаме од МАкедонското, дека ќе си забранел песна з амакеоднско девојче е посмешно и од кампањата за трето дете. Мислам дека ќе се сложиш.

ОНа што мене ме интересира е како ти, и како сметаш дека другите ја чувствуваат Македонија, како мајка или маќеа? и зошто?

И што треба да се стори за да ти гордо кажеш дека си МАКЕДОНЕЦ (не како етничка и национална припадност, туку како државјанин на Мекедонија), од албанско етничко потекло.

Ти самиот рече да не вмешам историчари, туку да вклопма вистини според разумот........
И се знае за тоа, има посебен договор Југо-Турција
Еве дел од договорот:
Iseljavanje iz Kraljevine Jugoslavije

Po povratku srpske vojske 1918. godine, nasilno iseljavanje Albanaca, bez prava povratka, nastavilo se sve do Drugog svjetskog rata. U periodu Kraljevine Jugoslavije, "leteći odredi" vojske, policije i četnika mučili su i ubijali albansko stanovništvo_Od 1918. do 1938. vojska je zapalila i uništila 320 albanskih sela. Samo u razdoblju 1918-1921, ubijeno je 12.346 osoba, zatvoreno 22.160, opljačkano 50.515 kuća i spaljeno 6.125 kuća. Prema podacima Istorijskog instituta u Prištini, u periodu 1919.-1940. godine je iseljeno ukupno 255.878 muslimana iz Kraljevine Jugoslavije u Tursku, od čega:
Albanaca: 215.412
Turaka: 27.884
Bošnjaka: 2.582
Pored iseljavanja u Tursku, postojala je i velika emigracija u Albaniju. Prema nekim podacima, samo u 1921. godini iz jugoslavenskih oblasti u Albaniju je iselilo oko 40.000 osoba. Osim Turske i Albanije, Albanci su bježali i u Europu i Sjevernu Ameriku, i na taj način je nastala brojna albanska dijaspora u tim zemljama.
Prvi državni kontakti između Kraljevine SHS i Turske oko iseljenja Albanaca ostvareni su 1926. godine, a 1933. je uspostavljena nova platforma Jugoslovenskog ministarstva agrikulture, čija je misao vodilja bila da ekspatrijacija Albanaca može biti postignuta samo kao dugoročan proces, jer ni Jugoslavija nema dovoljno sredstava niti međunarodne okolnosti dozvoljavaju da to bude izvedeno u kratkom roku. Po zavođenju diktature, Kraljevina Jugoslavija je intenzivirala etničko čišćenje Albanaca, u čemu je vodeću ulogu imao Srpski kulturni klub, podržan od državne administracije.
Jugoslavenske vlasti su 1935. održale sastanak predstavnika pet ministarstava i Generalštaba na kome je sastavljen projekat „o iseljenju neslovenskog elementa iz Južne Srbije“. Među njegovim zaključcima dominira potreba hitnog donošenja bilateralnih konvencija sa Turskom i Albanijom. Dogovorom je predviđeno oslobađanje od svih poreza i vojne obveze za one koji bi se dobrovoljno odrekli jugoslavenskog državljanstva i besplatan prijevoz za one koji bi svoju nepokretnu imovinu ostavili državi. Prijedlozi Generalštaba su prihvaćeni kao mjere za „uspešnije i brže iseljavanje neslovenskog življa“ u Tursku i Albaniju. Mjere su podrazumijevale i suzbijanje propagande protiv iseljavanja koja se vodila iz Tirane, češće pozivanje albanskih regruta iz graničnih područja na vojne vježbe, zabranu primanja u državnu službu „lica koja dolaze u obzir za iseljenje“, premještaj neslavenskih činovnika u druge krajeve zemlje, „nacionalizovanje geografskih objekata i osobnih prezimena“ itd.
Turska je početkom 1936. izrazila spremnost zaključiti s Jugoslavijom formalni sporazum o iseljavanju 200.000 stanovnika "koji su srodni po mentalitetu turskom, te će se u Turskoj lako asimilirati".
Kritizirajući politiku dugotrajnog iseljavanja Albanaca, srpski akademik i političar Vasa Čubrilović predlaže načine za rješavanje "albanskog problema" masovnim etničkim čišćenjem Kosova od Albanaca.Čubrilović je 1937. godine izradio projekat isterivanja Albanaca za Stojadinovićevu vladu, koji su trebale sprovesti državne vlasti.
„Arnaute je nemoguće suzbiti samo postupnom kolonizacijom ... Jedini način i jedino sredstvo to je brutalna sila jedne organizovane državne vlasti, u čemu smo mi uvek bili iznad njih.“
(Vaso Čubrilović)
Beogradska vlast je organizirala paravojne formacije četnika, koje su predvodili Kosta Pećanac, Milić Krstić, Jovan Babunski, Vasilije Trbić i drugi, koji su organizirali kaznene ekspedicije vršeći nasilje, teror i organiziranu pljačku.7. oktobra 1938. Ministarstvo vojske Kraljevine Jugoslavije naređuje da se nastavi akcija iseljavanja Albanaca, a komanda III. armije predlaže mjere kojima treba "smišljeno, sistematski, ali i energično" sprovoditi ovu akciju, dovoditi srpski elemenat i nastojati da se u što skorije vrijeme jake kompaktne mase arnautske razbiju. Armija pritom ukazuje i na značajnu ulogu koju trebaju odigrati Crkva, narodna obrana i privatna inicijativa.
U vrijeme veoma teškog razdoblja za Albance pod srpskom monarhističkom upravom, Komunistička partija Jugoslavije je djelovala na Kosovu i Metohiji, zalažući se za autonomiju i bratsku ravnopravnost naroda , a protiv iseljavanju Albanaca u Tursku, oduzimanju njihove zemlje i teroru prema njima.
Не разбирам по економија било што, но денеска полошо се живее и на економски план, но се оправдуваат заради Светксата криза......Ок
Кога велам власта, мислам на ДУИ-ВМРО, а Вмро уште не знам точно која година беше стави јарболи само во тие градови каде живеат албанците, високи јарболи со гоелми знамиња, зошто го стори тоа не знам, но знам дека беше предизборен период........
Тачи е Тачи, опозиционер, и опозиционер ќе остане, неслучајно никогаш не добил на избори, а се лаже ако мисли на тој начин да победи........
Па секогаш сме имале проблеми со извадење на секаков документ, се правеа намерни грешки, букфално се исмејуваа и со имињата, има многу албанци кои имаат глупави н амерни грешки на имиња и презимиња, на некои дури им додадеа и -овски- во презимињата........
Во средно имав тотално различно мислење за Македонија и македонците, но за среќа имав двапоати можност да присуствувам на еден семинар мултикултурен каде имаше од сите заедници средношколци, дискутиравме, игравме, јас сум помалку затворен но се чувствував навистина меѓу другари, и мислам дека добро се вклопив ..............Но најважно што е дека научив дека всушност не сме различни, е тотално ми се промени начинот на гледање на работите..........
Затоа многу пати и на форумов сум напишал дека треба се почесто да се случат вакви семинари, барем еднаш да поминат сите средношлоци во заедни ексурзии, или заеднички манифестации.........
Не верувам дека би чинело многу ако се плаќа се од буџетот, затоа што навистина би влијаело....
Можеби не е во ред, но порано не ми се гледаше футбалот на мак. репрезентација, а денеска едвај чекам да игра.............
За мене знам што беше лекот, треба и многу средношлоци на се чистат на тој начин, можеби и подобро и како основци.............
Мислам дека имаме многу лесно манипулива младина, ако младите се вразумат, нема да имаат можност ТИЕ што сакаат да манипулираат, такви секогаш ќе има

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
puno, дали е точно дека денешните албанци што живееле во Турција не знаеле ниту 1 збор албански, сите биле асимилирани од страна на Турција, а тоа значи исто ко да нема албанци во Турција..:icon_lol: И плус според уставот морале да се пишат турци за да биле примени во Турција.. Дали овие информации се точни? Затоа што имам неколку турци другари,и тие ми кажаа за ова, заради тоа те прашувам..

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
puno, дали е точно дека денешните албанци што живееле во Турција не знаеле ниту 1 збор албански, сите биле асимилирани од страна на Турција, а тоа значи исто ко да нема албанци во Турција..:icon_lol: И плус според уставот морале да се пишат турци за да биле примени во Турција.. Дали овие информации се точни? Затоа што имам неколку турци другари,и тие ми кажаа за ова, заради тоа те прашувам..
да, точно е....
Сите се запишани како турци, и сега тешко да се најде албанофон особено меѓу младите во Турција...........
Има цели маала низ градови, има цели села кои сите се албанци, и се албанофони но мнозината се асимилирани веќе.....

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
да, точно е....
Сите се запишани како турци, и сега тешко да се најде албанофон особено меѓу младите во Турција...........
Има цели маала низ градови, има цели села кои сите се албанци, и се албанофони но мнозината се асимилирани веќе.....
Ако се асимилирани, тоа значи исто ко да нема таму албанци.
Туууу бре мајката, а зошто не си ги барате правата во Турција? Или да војувате таму како курдите? Аууу извини Турција не е Македонија..;) Или ај остаја Турција, ево Грција, зш не си ги барате правата?

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Ако се асимилирани, тоа значи исто ко да нема таму албанци.
Туууу бре мајката, а зошто не си ги барате правата во Турција? Или да војувате таму како курдите? Аууу извини Турција не е Македонија..;) Или ај остаја Турција, ево Грција, зш не си ги барате правата?
zatoa sto tamu ne e nase mesto, tuka sme so iljada godini nanazad, uste pred vie da se naucite deka ima drugi jadenja osven koreni od drvja :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
исто како што те има уништено тебе и целата твоја држава
--- надополнето: 5 декември 2012 во 11:04 ---

ај а знаеш дека има и македонци кои се забулени , а плус темата нема врска со ова што ти го пишуваш
А кај реков дека нема?
Има врска со одговорот на Дардан ;)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Фалати многу за поддршката

Ти ќе ми кажваш мене јас како турчин ги мразам албанците заради Косово.Како можи еден дел од една држава да се одвои во примерот на Србија јас мислам дека Косово е на Србија. Албанците се католици тие не се муслимани ако не беа турците уште ќе бевте католици и пак уште ми се прат како кузнај кој да се на балканот демек тие владеат а бре човече ве нејќиме во Македонија да ви ебам Албанците како не ви го исушија коренот во 2001. Ако дојдиме на муабетот за курдите турците секако не се глупи да му дадат нив такви права какви вие што му имате дадено на грците во јужна албанија Турција е моќна држава и нема никогаш да има независна држава на курдите барем внатре во турските граници.
Ти ако ја нејќиш Македонија одиси во албанија кај Албанците така ќе биди поубо и за тебе и за мене а ако нејќиш да си одиш ела во Битола ќе ти кажам како се јади еден убав битолски ќотек.Мене тука убо ми е никој не ме гиба во 2001 кога ги палеја куќите на Албанците во Битола мене не ме гибнаја а и другите турци шо живејат во Битола
друже турче, со големо курче:) , убаво им го н...... на ова албанчињава. и тоа на суво па сега ги боли и вреѓаат. имав и сеуште ќе имам убаво мислење за турците. бујрум на баклава иако не е ко твојата
некој кажа уште една вистина, а тоа е дека албанчињава ги делат работиве на муслимани и НЕмуслимани. ............. ова ко пред 500 год кога беа крстоносните војни. но тоа е тоа, .... каснат со еволуцијата некои луѓе.

Член од
26 јули 2012
Мислења
22
Поени од реакции
28
Ти не си турчин , не си како 99% од турците.

Да беше Косово Србија немаше да има турци на Косово.
Да не беа албанците во Македонија , немаше да има ни турци.

Што сакаш да кажеш со ова албанците се католици ? Да не сакаш нешто да ги навредиш со тоа ?

Ти ли беше тој што се гордееше со македонците (православни) ? Како тоа искажуваш почит према македонците православни , а ги мразиш албанците католици ?

Не, ти не си турчин , ти си туркофил.

Убаво ли ти е тебе да зборуваш на турски , да учиш на турски , да вееш турско знаме ?

Овозможи им го истото на курдите , зошто за твоите права бараш либерален однос , а за курдите бараш да има репресија.

Ти не си Турчин , а по се изгледа ни муслиман не , затоа што во Битола беа запалени куќите на албанците и на другите муслимани , а тебе изгледа не ти ја запалиле куќата ... а нити ти било жал за палењето на џамијата.
Албанците католици не палеле џамии.

Како ги мразиш албанците а ги сакаш македонците православни?

И мене убо ми е , поубо од тебе , на моја страна е и Ердоган , прашај го него што мисли за таквите како тебе.
Како прво не си ти тој што ќе ми кажува оти јас несум турчин.
2. демек сега турците во балканот постојат заради вас а демек вие не штитевте нас од србите од грците од бугарите и тн море будало дали ти слушат ушите што велиш свестисе дури сакам да ти кажам дека многу ме насмеа кој владееше пред сто години со твоите прадедовци знајш или незнајш прашај го татко ти ќе ти кажи.
3.јас не се гордеам со македонците (православни) туку сакам да ти кажам дека ако не беа турците уште ќе бевте католици а пак албанците ми се прат како да се поголеми муслимани од турците.Човек што не си го знае минатото не може да зборува за сегашноста или пак за иднината.Јас едноставно ги мразам албанците мене ако ме прашуваш кој ти е пријател албанецот „муслиманин“ или македонецот со леснотија ќе ти одговорам македонецот без разлика на неговата вера.
4.Во Македонија нема многу турци и тие што ми се прат дека се турци кога ќе си го кажат името и презимето се гледа дека се албанци во Битола нема многу чисти турци повеќето од тие што се замислуваат дека се турци се роми и затоа не може да се учи турскиот јазик.Според моето мислење мајчиниот јазик се учи дома од мајка татко е тие ако не те научат тогаш не барај да те научат на училиште.Ако дојдеме до муабетот со курдите тие си бараат независност на турска територија што знам дека секој турчин го знае нештото дека секое парче од територијата е земено со крв и не се дава така лесно тоа и затоа на курдите не треба да му се дадат никакви права за турците во македонија ние не бараме наша независност ниту пак правиме проблеми единствени тие што прават проблеми се албанците.
5.Јас сум турчин и сум подобар муслиманин од тебе е сега незнам можи си католик за тоа не можам да зборувам.Во Битола на ниту еден турчин не му ја запалија куќата туку ги палеја само на албанците а за паленњето на џамиите секако дека ми беше жал бидејќи сум муслиманин и верувам дека тие што ги палеја џамиите си ја добија казната.
6.За тоа дека ти е убо тука знам дека повеќе права имате тука добиено од колку што имате права во албанија.

Kajgana Shop

На врв Bottom