Поука на денот

• Креатор на темата Креатор на темата simeon
  • Време на започнување Време на започнување
Пошто Gurdjieff бара нешто ново.. еве една нова (не)секојдневна мисла..

„Пушти ме ако си сам, ако ти е срам, јас ќе излезам сам..“ Што е тоа?

Прдеж...

Со други зборови, Поука - „Пушти си го прдежот, не го држи, да не добиеш преплет црева...“
Многу е религиозна оваа...не ја сватив....:facepalm:

Абе „пукате“ од новости.....:pos:

Како ќе ти олесни коа ќе излезе, може просветление ќе се деси хаххаа :pos:

Еве ти уште неколку, уште поинтересни.. ама овие не се гатанки како претходно.. читни ги,, може ти се допаднат, може ќе ти бидат интересно.. шо знам..

„Се мамит ко лисицата по овнојте м`диња.“

„Ушче не видел реката, слекол гашчите.“

„А зборлив, а прдлив - сеедно е.“

„Видел на курот урда, ќе правит бачило!“

„Ти го крстиш, тој ти прди!“

П.С. Јес да се вулгарни, али немаат за цел да навредат никого... Кој се нашол, тоа е негов личен однос кон поговоркиве, затоа што ниту една од овие овде, немаат за цел да покажат со прст на некому..

Еве ти уште неколку, уште поинтересни.. ама овие не се гатанки како претходно.. читни ги,, може ти се допаднат, може ќе ти бидат интересно.. шо знам..

„Се мамит ко лисицата по овнојте м`диња.“

„Ушче не видел реката, слекол гашчите.“

„А зборлив, а прдлив - сеедно е.“

„Видел на курот урда, ќе правит бачило!“

„Ти го крстиш, тој ти прди!“

П.С. Јес да се вулгарни, али немаат за цел да навредат никого... Кој се нашол, тоа е негов личен однос кон поговоркиве, затоа што ниту една од овие овде, немаат за цел да покажат со прст на некому..

А да те прашам нешто вака пријателски...

Ти свесен ли си на кој подфорум пишуваш?

Еве нешто од Тората или Стариот завет на христијаните (тие се модерни имаат и Нов):
לְשׁוֹן חֲכָמִים, תֵּיטִיב דָּעַת; וּפִי כְסִילִים, יַבִּיעַ אִוֶּלֶת
The tongue of the wise useth knowledge aright; but the mouth of fools poureth out foolishness.

דָּעַת - Еманација на Дрвото на Животот, достапно Знаење само за оние кои ја поминале Бездната и имаат Разбирање ( בינה ) и Мудрост( חכמה ).

P.S. Направете разлика од јазик и уста (имаат добри објаснувања на еврејски) во Тората.

P.S. До сите кои пишуваат овде во под-форумот „Религија“; мислам дека е добро да се ставаат поуки од свети книги, од таков карактер поуки, да научиме нешто :vozbud:

druzise so dobrite luge , cuvajse od losite , posvetimuse na svojot dom i na svoite raboti i problemi, i ne se mesaj vo nekoi raboti , vo koi ti se potsmevas,covekot koj se potsmeva sekogas e so nezadovolstvo so prezir se vozdignuva samiot sebesi i svoite zborovi , a drugite gi potcenuva i se sluzi so potsmev.,tvojot vistisnki karakter se gleda koga nikoj ne te gleda.

Точно :)
Сега, види што велат евреите над твојот пост :)
velat i se sluzat so potsmev kako sto i ti se posluzi so toa., zarem nee taka priatele,;) sekako priatele potpisot vazi i zamene, , ne bi sakal da go zaboravam, , no ne zaboravaj luge sme sekoj moze da pogresi , pa ako pogresi bara da mu se oprosti i sekogas se izvinuva za storenoto delo,iskreniot vernik sekogas nastojuva i gi pocituva , dobrite svojstva na coveckata licnost, i coveckoto dostoinstvo,.

velat i se sluzat so potsmev kako sto i ti se posluzi so toa., zarem nee taka priatele,;)
Воопшто не, но ако те исполнува така да мислиш за евреите и за мене, повели, создавај непријатели на Земјата, немам против јас ништо :)
И пак да си го простудираш потписот.

Воопшто не, но ако те исполнува така да мислиш за евреите и за мене, повели, создавај непријатели на Земјата, немам против јас ништо :)
И пак да си го простудираш потписот.
kako sakas svatime ponekogas e dobro i da prifatis sovet, voopsto ne sozdavam nepriateli tuku ja kazuvam vistinata za nivniot. potsmev.

kako sakas svatime ponekogas e dobro i da prifatis sovet, voopsto ne sozdavam nepriateli tuku ja kazuvam vistinata za nivniot. potsmev.
Се гледа од авион кој шири омраза и кој ствара непријатели....не му се секирај...
Поука на денот...Рибља чорба:
Авиону сломиќу ту крила, да не летиш она би ту била....

А јас ти велам дека не е потсмев, ами твоја ароганција кон евреинот. Нема потреба мене да ми се обраќаш, ами кон евреинот, кој што лошо ќе те сфати со ваков муабет, како и вие што го сфаќате евреинот и нивната мисла, од мал милион ваши причини.
ОДИ расправај се со евреи, не со телемити за вашите проблеми на постмевања и тегавења!
Уште не е дојдено времето за нас :) Диши :)

Поука е ова на милениумот : Диши!

Се гледа од авион кој шири омраза и кој ствара непријатели....не му се секирај...
Поука на денот...Рибља чорба:
Авиону сломиќу ту крила, да не летиш она би ту била....
sporet tebe koje e toj sto siri omraza.sekoj politicki ataentat, ne izmerni slepi ubistva,ili unistuvacki dejstvija , ne izmenale nisto vo postoeckite sistemi tuku si sozdavaat pogelmi nasilstva i pogolemo nepriatelstvo, ako eden vladatel zamine ke dojde drug po nego , a sostojbata ke ostane ista , a noviot vladatel ke bide polos od stariot, a sostojbata ke se vlosi uste poveke so toa onie koi izvrsile nasistvo so prekumerna sila samo si sozdavaat nepriatelstvo.

ПОУКА НА ДЕНОТ Е ТЕМАТА, А НЕ ШИРЕЊЕ ОДМАЗДА И КОЈ ТОА ПРАВИ.

Инаку, со вакви муабети многу убаво се шири одмазда од обете страни. Додека народот како народ не реши да се сложува, нишо не бива. Не ги кривете политичарите. Тие сервираат тоа што се тражи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom