Дали има по неколку десетици мртви од дрога годишно, плус е комплетно неповрзано.
Никој не ги тера наркоманите да си ја пикнат иглата во вена и да си го уништат животот.Тоа е нивен ЛИЧЕН ИЗБОР.Од друга страна овие наредувале убиства поради економска корист и задржување на моќ.
.
pa titoviot rezim nemase nitu desetici mrtvi godisno, ajde be luge kazete ja tocnata brojka na tie titiovi zrtvi, luge so slobodarski idea, zrtvi na terorot na tito , ajde dajrte nekoja brojka(za makedonija ) 2 milionas li se milion li se, 100.000 li se , dajte brojka kolku glavi ortsekol titoviot rezim , kolkava e brojhkata na tie sto bile zverski, masakrirani, ubivani , egzekutirani, jad dosega ovde citajki dojdov do berojot 9 , dajte , kazete ako imas poveke
--- надополнето: 4 декември 2012 во 17:49 ---
Дали има по неколку десетици мртви од дрога годишно, плус е комплетно неповрзано.
Никој не ги тера наркоманите да си ја пикнат иглата во вена и да си го уништат животот.Тоа е нивен ЛИЧЕН ИЗБОР.Од друга страна овие наредувале убиства поради економска корист и задржување на моќ.
.
i smta na narkomanot e poradi ekonomska mok( pecalka ) na nekogo
--- надополнето: 4 декември 2012 во 17:56 ---
Трошење народни пари....
--- надополнето: 4 декември 2012 во 17:12 ---
Е пријателе конечно некој да ги разбере моите постови.Ама на останатите не можеш да им докажеш.Ум со гум не се става.Да се ставаше сите ке бевме паметни.Е сега нека читаат и нека коментираат.Ништо не е измислено,јунаците на приказнава не се измислени.Кој живеел во тоа време,или фатил малку барем добро ги памти сите ове збиднувања.....
--- надополнето: 4 декември 2012 во 17:19 ---
Во 1962 година, општествената и економска криза достигнува кулминација. Доаѓа до поларизација на партиските кадри во две сосема спротивни групи, и тоа не кога станува збор само за општествениот и економскиот развој на земјата, туку и во поглед на понатамошното постоење како федеративна држава. Во март, 1962 година на проширената седница на Извршниот комитет на Централниот комитет на Сојузот на комунистите на Југославија доаѓа до поделба на раководството на Титова струја, која се залагаше за централистичко водење на државата и економијата, и струја на чело со Кардељ и Бакариќ кои имаа спротивставени мислења и убедувања за државата. Кардељевата и Бакариќевата струја имаа мнозинство на политичари. Тито демонстративно понуди оставка. Прашање беше како ќе поминеше доколку се гласаше, земајќи го предвид поголемиот број на политичари кои беа на страната на Кардељ и Бакариќ и кои Тито го сметаа за главен виновник на тогашната тешка ситуација во Југославија. Оние кои беа против оставката на Тито и кои предничеа пред сите беа Ранковиќ и Гошњак, кои не дозволија да се гласа за оставката на Тито и беа упорни во убедувањето на Тито да се откаже од оваа негова одлука, што и на крајот им успеа.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 17:22 ---
Сакавте факти и докази,еве.Сега каде сте да коментирате?Нешто сте тивки што е работата?Да не се случило нешто,а?Ве нема со вашите"фенси"изрази и зборчиња.Ајде сега да видиме дали јас сум лицемерен и мелам празна слама на форумот....
Или снемавте аргументи па сега чекате да помине ураганот.Ееееееее,има уште да учите.....
Ајде тоа доага со годините,не ви земам за кусур
za 1962 , nesto bas i ne se sekavam ,ama ke kazam nesto za 1976, a plus i spored temata e na forumot, t.e. dali podobro se ziveelo........, licno ne znam na koja tema ti pisuvas ovde , tuku aj da pocnam
--- vujko mi se vrati od jna vo 1976 godina, imase 19-20 godini , i dedo mi mu kupi ,,GLANC nov fiat 1300,, povtoruvam glanc nov ,od fabrika, a ne poloven uvezen od stranstvo , e sega navistina bese fiat 1300 , ama toa vcreme ne postoese pogolem i pomoderen model na vozilo , a da napomnam, deka dedo mi rabotesae kako traktorist vo eden zemjodelsko industriski kombivat , ZIK , narodski kazano, a baba mi ne rabotese nikade, plus rabotea zemja i lozje , ama toa dedo mi posle onie 8 sata sto gi odrabotuvase vo zikot, A I ODMOR ZEMASE KOGA IMASE NAJMNOGU RABOTA PO NIVITE, OBICNO VO ZETVA , toa jas za 1876 , dA mozam da se setam nesto za 1962 bi napisal i tamu nesto, ama ete - ne znam nisto za taa godina
--- надополнето: 4 декември 2012 во 18:06 ---
Еве едно инфо за приватните фирми во таа ЈУ.Не ми се верува да некој ги знае овие податоци но еве ке ги презентирам.Првата,ама баш првата приватна штампарија е отворена верувале или не во МК,поточно во Битола.Првата ама баш првата приватна ливница е отворена во Скопје.Втората штампарија е отворена во Скопје(сопругата сеуште работи таму).И со едниот и со другиот и со третиот се познавам.Сите се сложуваат со една работа,дека никој не сакал да работи кај нив,поради што во тој период биле форсирани државните фирми,а приватниот сектор бил на позитивна нула.Значи фактор ништо,но се оддржувал за да се добие пред широките маси еден поим дека и во социјализмот е можно да се има приватни фирми кои биле секако поврзани со тогашните државни фирми,зошто само така можеле да успеат да функционираат.Не е убаво на фоумот да ги кажам имињата на лугето,зошто сепак ова е јавен сервис.Кој верува добро,кој не негов проблем
a koj bil budala da raboti za pomala para, koga rabota ,, mozelo da se bira ,, toa sega , sto se najde toa e , molci oti ne se naoga druga, pisuvas za vremeto vo koe , komu ne mu se dopagala rabotata ,ja ostaval i odel vo drugo pretprijatie ,za pogolema plata, podobri uslovi
--- надополнето: 4 декември 2012 во 19:03 ---
ЏОЗЕФ ШТИГЛИЦ: План којим се суверене земље претварају у економске робове
НОБЕЛОВАЦ ЏОЗЕФ ШТИГЛИЦ ОТКРИО МРАЧНИ
СЦЕНАРИО ПОРОБЉАВАЊА СИРОМАШНИХ ЗЕМАЉА
Почиње дилом са ММФ - ом, а на крају – дужничко ропство
ШОКАНТНО … Под плаштом добротвора Светски стручњак
са огромним ауторитетом, који је некада и сам радио за Светску
банку, обелоданио план којим се суверене земље претварају у
економске робове
Јозеф Стиглиц, професор економије на америчком универзитету Станфорд,
бивши саветник америчког председника Била Клинтона и некадашњи
председник Светске банке за обнову и развој одлучио је да "проговори"
о томе како моћне западне банке и Међународни монетарни фонд у својим
тајним документима планирају и хладнокрвно изазивају социјалне немире
у многим сиромашним и транзиционим земљама широм света које наводно
"помажу". Текст је изворно објављен у лондонском "Обзерверу" ("The
Observer") још 2001. године, а ми га због његове актуелности
преносимо читаоцима блога - антиглобалистима и аналитичарима глобалних процеса.
ЧЕТИРИ КОРАКА ДО ПРОКЛЕТСТВА
Перфидно смишљени сценарио је следећи: Прво се сними и детаљно
анализира привредно и кадровско стање сваке државе која затражи
финансијску помоћ за свој развој или опстанак. Након тога, Светска
банка за обнову и развој влади дотичне земље уручује истоветан
типизирани програм који садржи четири обавезна корака.
ПРВИ КОРАК - ПРИВАТИЗАЦИЈА
неодлжно да спроведе је
приватизација, а посебно великих јавних и кључних индустријских
подузећа која чине кичму привреде једне земље. Уместо да се
аргументовано успротиве захтеву за хитну продају јавних подузећа многи
су политичари пожурили да спроведу радосну (рас) продају
електропривреде, нафтне индустрије и водопривреде као својеврсни
императив. Да би ућуткали трезвене критичаре таквог непромишљеног
поступка којји има тешке и далекосежне посљедице, они се позивају на
императивне захтеве Светске банке за обнову и развој."Можете видети
како им се разогаче очи на могућност добијањаа провизије ако се у
процени вредности имовине великих јавних и кључних индустријских
предузећа скине која милијарда или бар неколико стотина милиона
долара" - каже професор Стиглиц.
ДРУГИ КОРАК - ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА
Након кампањски спроведене приватизације обавезно следи доношење
законске регулативе о либерализацији тржишног капитала. Тај потез,
теоријски посматрано, омогућује инвестицијском капиталу несметан
улазак и излазак из земље. При томе, како показује искуство, у
"земљу - жртву", улази релативно мало капитала, а кудикамо највећи део
расположивог капитала на "законит" начин несметано излази из земље.
Тај процес извлачења капитала је у економији познат под именом "круг
врућег новца". Новац или, тачније речено пљачкашки капитал улази у
"земљу - жртву" првенствено ради шпекулација некретнинама и валутом, а
затим попут плашљиве дивљачи, бежи главом без обзира већ на први
знак надолазећих невоља које би могле било како угрозити његову
сигурност. У том паничном бегу капитала, државне резерве могу да
"пресуше" за само неколико дана. Након таквог вешто инсценираног бега
капитала, ММФ обавезно тражи од владе "земље - жртве" да одмах
драстично повећа каматне стопе на 30, 50 или чак 80% како би велике
светске шпекуланте привукла на поврат исисаног државног капитала.
"Резултат таквог потеза владе, која најчешће нема другог излаза, је
предвидљив" - каже професор Стиглиц. Астрономске каматне стопе,
свакако, брзо привуку одбегли капитал, док с друге стране оне
системски разарају индустријску производњу и дефинитивно исушују
националну ризницу "земље - жртве".
ТРЕЋИ КОРАК - ТРЖИШНО ОДРЕЂИВАЊЕ ЦЕНА
Тада ММФ "земљу - жртву" која је на издисају хладнокрвно увлачи у трећи
корак - тако звано "тржишно одређивање цена". То је леп израз за
драматично подизање цена хране, енергената, воде и осталих комуналних
услуга. То, дакако, не значи и подизање цена рада (плата и осталих
накнада по основу рада) и пензија. Тиме се, у првом реду, драстично
руши већ ионако низак животни стандард становништва те осетно подижу
пословни трошкови у већ добрано посусталој привреди. Убрзо након тога,
према већ добро уиграном сценарију, следи и завршни четврти корак.
ЧЕТВРТИ КОРАК - ММФ - ов ПРОТЕСТ
Тим протестом је "земља - жртва" дословце бачена "на колена" и "де
фацто" се налази пред извеснијим привредним и економским уништењем. У
тим драматичним околностима, ММФ из ње злочиначком хладнокрвношћу
извлачи и последње капи крви. Програмирано појачава "ватру" и подиже
социјалну температуру док напокон "цели котао не експлодира". Тиме је
отворено и само предворје пакла. Еклатантан пример за то је Индонезија
1998. Којој је ММФ безобзирно укинуо субвенције за храну и гориво за
сиромашно становништво, након чега су широм земље букнули жестоки
протести и немири.
том погледу је, такође, поучан пример Боливије у којој су прошле
године избили велики немири због драстичног повећања цене воде. Вешто
програмирани и прецизно темпирани ММФ - ови протести, као својеврстан
знак узбуне, узрокују нови масовни бег капитала из "земље - жртве", а
неретко доводе и до стечаја владе у тој земљи. Такав, све изразитији
привредни пожар и колапс има и своју светлу страну, наравно, само за
безобзирне стране власнике капитала. У таквој безизлазној ситуацији
они могу по смешним и симболичним ценама откупити преосталу имовину
"земље - жртве" у паничној распродаји. По том перфидном обрасцу већ је
у посљедњим деценијама у земљама Трећег света створено много
земаља - губитница. При томе су једини победници увек биле моћне
западне банке које у бездушном лову за капиталом не презају ни пред
чим.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 19:25 ---
Robert Baer, bivši visoki izaslanik i oficir CIA, ujedno je i autor mnogih dela u kojima je odavao informacije o CIA i o administraciji Bila Klinton i Džordža Buša, zbog čega je nekoliko puta hapšen i privođen. Lični prijatelj, Mitt Waspurh
koji je radio u senatu i koji mu je davao pojedine informacije je ubijen u hotelu iz sačmare. Kao visoki operativac CIA radio je na prostoru Jugoslavije u periodu od (1991-1994) i na Bliskom istoku. Robert Baer je učestvovao u nekoliko dokumentaraca na Nacionalnoj Geografiji optužujući vladu Buša za rat zbog nafte!
tervju je obavljen uživo u Kanadi, tokom mog puta pre nekoliko dana. Robert Baer trenutno promoviše svoju knjigu -The secret of White House- u Kvebeku, gde smo i razgovarali. U intervjuu smo razgovarali o pozadini rata u Jugoslaviji. ESKLUZIVAN INTERVJU.
1. Kad ste stigli u Jugoslaviju,gde je to tačno bilo i koji Vam je bio prvi zadatak?
1. Stigao sam helikopterom sa još 3 agenta. Sleteli smo 12. Januara 1991 u Sarajevo. Zadatak nam je bio da pripazimo na navodne teroriste srpske nacionalnosti, koji bi trebali napasti Sarajevo.
2. O kojim teroristima je reč i zašto bi oni navodno trebali da izvrše te napade?
2. O srpskim, dati su nam fajlovi da grupa po imenu "Vrhovna Srbija" planira izvesti bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu zbog želje da Bosna izađe iz tadašnje Jugoslavije.
3. Da li je takva grupa postojala i šta ste Vi tačno radili u Sarajevu po naradbi komande CIA?
3.
Takva grupa nikad nije postojala! I nas je centrala prevarila. Imali smo zadatak da upozoravamo i da širimo paniku među političarima u Bosni, jednostavno punili smo im glavu da će Srbi da napadnu. U početku smo i mi prihvatili priču, ali posle smo se malo zapitali. Zašto dižemo paniku kad ta grupa oligledno ni ne postoji?
4. Kako i kada se završila da operacija i da li je imala neko ime?
4. Za mene se završila nakon 2 nedelje, dobio sam novi zadatak u Sloveniji. Inače operacija je trajala još mesec dana i imala je naziv "ISTINA". Iako je to bilo sve samo ne to!
5. Kažete otišli ste u Sloveniju, kojim povodom?
5. Tamo sam dobio instrukcije da je Slovenija spremna da proglasi nezavisnost, date su nam pare, nekoliko miliona dolara, uz taj novac mi smo financirali razne nevladine organizacije, opozicione stranke i razne političare koji su raspaljivali mržnju.
6. Kakvo ste Vi imali mišljenje zbog te propagande od strane CIA, i šta su o tome mislisle vaše kolege?
6. Svakako da se zadatak ne odbija od CIA, pogotovo ne tada jer su svi bili nervozni i skloni paranoji! Mnogi agenti i visoki činovnici CIA su nestajali samo zato što su odbili da rade propagandu protiv srba u Jugoslaviji. Ja lično sam bio šokiran dozom laži naše agencije i političara! Mnogi agenti CIA su radili propagandu a da nisu ni svesni šta rade. Jednostavno svako radi delić priče, i samo onaj ko je sklopio celu priču zna pozadinu a to su političari.
7. Znači postojala je propaganda isključivo prema Srbima?
7. Da i ne. Propaganda je imala za cilj da zavadi države i da se one odvoje od matične Jugoslavije. Morali smo izabrati žrtveno jagnje koje bi bilo krivo za sve. Neko ko bi bio odgovoran za rat i nasilje. Srbije je izabrana jer je na neki način bila naslednica Jugoslavije.
8. Možete li nabrojati političare koji su u bivšoj Jugoslaviji bili plaćeni od strane CIA? 8. Da, mada je to delikatno. Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Alija Izebegović, mnogi savetnici i članovi vlade Jugoslavije, plaćeni su i bili srpski generali, novinari pa čak i pojedine vojne formacije. Jedno vreme je plaćen bio i Radovan Karadžić ali je prestao da uzima pomoć kad je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u Bosni. Bio je izrađen od Američke administracije
9. Spomenuli ste kontrolu i financiranje medija, kako je to bilo tačno?
9. To se već zna, pojedini agenti CIA su bili zaduženi za pisanje zvaničnih izjava koje bi spikeri čitali na vestima. Naravno spikeri nisu ništa znali, oni su to dobili od svog šefa a on od svog koji je bio naš čovek. Postojao je jedan zadatak za sve, a to je da se kroz televiziju širi mržnja, nacionalizam i skroz su se isticale razlike među ljudima.
10. Srebrenica, svi znamo za nju. Možete li reći nešto o tome ukoliko znate?
10. Da! Od 1992 sam u Bosni bio ponovo, ali ovog puta smo trebali da obučavamo vojne formacije koje su predstavljale Bosnu, novu državu koja samo što je proglasila nezavisnost. Srebrenica je preuveličana priča i nažalost veliki broj ljudi su izmanipulisani. Broj žrtava je jedank ubijenim srbima i drugima ali Srebrenica je politički marketing. Moj šef, koji je inače i bio nekada u Američkom senatu je nekoliko puta napomenuo da će biti nekakva prevara u Bosni. Mesec dana pred navodni genocid u Srebrenici mi je rekao da će taj grad biti uporište medija širom sveta i dao nam je instrukcije da zovemo medije. Kad sam pitao zašto, rekao je
videćeš. Dobijena je naredba da sa novonastalom Bošnjačkom vojskom udarimo po kućama i civilima. Naravno to su bili građani Srebrenice. U tom trenutku sa druge strane udarili su i Srbi. Verovatno je i njih neko platio i nahuškao!
11. Ko bi onda mogao kriv biti za genocid u Srebrenici?
11. Jednostavno žrtve u Srebrenici su bile tu zbog Bosanaca, Srba i Amerikanaca tjst nas! Ali sve je prepisano Srbima. Nažalost mnoge žrtve su sahranjene kao muslimani a bili su Srbi ili druge nacionalnosti. Pre nekoliko godina je moj drug, bivši agent CIA i sadašnji čovek u MMF-u rekao da je Srebrenica proizvod dogovora između Američke vlade i političare u Bosni. Srebrenica kao grad je žrtvovana jer je nakon tog navodnog zločina srba, Amerika imala povoda za napad.