Кога женско се раѓа и стреите плачат

Статус
Затворена за нови мислења.
Тава е по принцип доста тешко и за двата пола. Не само за момите.. Додуша полесно би се прогледало низ прсти за некоја мома. :)

Не за друго, оти е мома... :(

Всушност, потешко им се прогледува низ прсти на девојките кога ќе направат монументални глупости. Меѓутоа, кога не ги прават, многу полесно поминуваат низ животот, и многу полесно добиваат она што сакаат...

На крај да ве прашам нешто вас женските,ама искрено да ми одговорите.Кога ве испраќаат од дома да ве мажат у друга куќа,зашто секогаш одите во куќата на мажот?Или ако дечкото не е способен од икс причини,живеете под кирија?Што не ве оспособат вашите родители да бидете рамноправни,како што сакате да бидете и да ви доделат по едно станче,едно собче или што ти ја знам?Или удрете на машкото,притискајте го.Значи традиција е,да се живее кај машкото,отсекогаш,тоа никој не го негира. зајмувате пари или во најлош случај да живеете со родителите и сл?

Јас ќе ти кажам зошто жените одат во куќата на мажот. Затоа што во вукојебинава наша традиционална, се`уште е обичај само синовите да го наследуваат имотот, а за ќерките останува од трите подолгото.
Така да, ако ова ти беше некаков аргумент дека мажите се обесправени, си се заебал. Жените се тие кои што се обесправени во ситуацијата, жените се тие кои се лишени од наследство (океј не секогаш, ама доста често).

Ако ти имаш сестра, ти ќе си ја наследиш куќата од родителите, а сестра ти ќе мора да си го бара чарето кај мажот и таму ќе мора да ќути и да трпи што и да се случува, затоа што нема кај да оди. Куќата во која израснала, веќе не е нејзина, туку твоја. Во таа ќука ти ќе си ја донесеш невестата и ќе се курчиш како си обезбедил дом и сеа си газда и она мора да те слуша, а ти уствари не си обезбедил ништо, туку си наследил, ништо повеќе. Пошо да бидеме реални, ниеден млад човек сам не може да купи стан во државата, со мали исклучоци.

Така да, ако сакаш жените да бидат тие кои ќе обезбедат покрив над глава, тогаш ќе мора да ја смениме досегашната пракса синовите да наследуваат и да направиме ќерките да наследуваат.

Сестра ти ќе ја наследи куќата од твоите родители и ќе го донесе таму мажот, т.е ќе му обезбеди покрив над глава, а ти ќе си отидеш во куќата на жена ти и ќе нема потреба да обезбедуваш покрив над главата. Само што тогаш тешко дека ќе можеш да си командаш како кај тебе дома, напротив ќе си ќутиш, исто како што си ќутат и жените што одат да живеат кај мажот.

Јас за среќа неам вакви проблеми, татко ми не е од каменото доба.

Не е тоа нуклерана физика бе девојко, треба само да не прави монументални глупости...

Не ќе да е баш така...како што убаво и објасни еден парајлија на спонзоруша "Јас со текот на времето моите пари можам само да ги умножам, а ти низ годините ќе остариш. Ми нудиш убавина која е минлива и можам во секој момент да ја купам. Во моментот кога ќе остариш, те фрлам како стара крпа и си наоѓам друга жена."

Е, така размислува паметен маж(y);) Поточно кажано, не стигнува ни до олтар со таква (за да не му ги собере сите пари после со развод:D)

Не ќе да е баш така...како што убаво и објасни еден парајлија на спонзоруша "Јас со текот на времето моите пари можам само да ги умножам, а ти низ годините ќе остариш. Ми нудиш убавина која е минлива и можам во секој момент да ја купам. Во моментот кога ќе остариш, те фрлам како стара крпа и си наоѓам друга жена."

Е, така размислува паметен маж(y);) Поточно кажано, не стигнува ни до олтар со таква (за да не му ги собере сите пари после со развод:D)

А од кога паметно да се изигра значи да се најде богат спонзор?

Да не ти проработи потсвеста тебе по малку?

:sneaky:

Но те молам, немој да се обидуваш да ми прикажеш дека жените се попривилегирани, демек се мажат и добиваат имот на тацна. Само неспособни луѓе (машки и женски спонзоруши) сонуваат добро да се омажат/оженат за пари. Секоја нормална личност посакува да има покрај себе некој со кого ќе може заеднички да споделува добри и лоши моменти и заедно да одат напред низ животот.
--- надополнето: 3 декември 2012 во 11:25 ---
Прочита ?
Глејте ги малце работите во општеството каде живеете.
Не зборев лично за тебе,не те познавам,но утврди ја фактичката состојба на терен.Излези,разгледај...Општеството во кое живееш,тука на Балканот,не е такво ко ти што го замислуваш.Зборам за целина,не зборам за индивидуални случаеви.Жените кои се поимотни и можат да си дозволат свој стан/куќа,често велат,да тоа ќе биде за моите деца,а не ко мажите,да тоа е наша куќа/стан.

Јас ќе ти кажам зошто жените одат во куќата на мажот. Затоа што во вукојебинава наша традиционална, се`уште е обичај само синовите да го наследуваат имотот, а за ќерките останува од трите подолгото.
Не така секаде, не генерализирај. Јас на син му му подарив стан, на ќерка ми такуѓере.

Упс...заеб. Сеа?

А Луки сака три ќерки. За да ги удадне куде друг? Или да ги обезбеди како мене мојата. Да не зависи од некои шапшали кои би ги учеле да се шиткаат за пари на некој мрсен, дебел и килав кретен.
--- надополнето: 3 декември 2012 во 11:41 ---
Не е исто да ти влага и да ти се крева
Грабни го спуштен и кревај го полека, па клај си го. Обостран ужитак.
Нит стреа да плаче, нит ѓирамитка помочана.

Toa moze da e taka kaj vas v selo. Pat vi napravija ili uste pisuvate pisma i peticii?
--- надополнето: 3 декември 2012 во 11:44 ---

Ne e taka. Parite treba da se trosat na ubavi raboti. Vklucitelno i osvojuvanje ubavi momi vo svoite rani dvaesetti godini. V grob parite nikomu ne mu sluzat.

Не така секаде, не генерализирај. Јас на син му му подарив стан, на ќерка ми такуѓере.

Упс...заеб. Сеа?

А Луки сака три ќерки. За да ги удадне куде друг? Или да ги обезбеди како мене мојата. Да не зависи од некои шапшали кои би ги учеле да се шиткаат за пари на некој мрсен, дебел и килав кретен.
--- надополнето: 3 декември 2012 во 11:41 ---

Грабни го спуштен и кревај го полека, па клај си го. Обостран ужитак.
Нит стреа да плаче, нит ѓирамитка помочана.

Не бе. Ај у приват пиши. Ова не е за тук

А од кога паметно да се изигра значи да се најде богат спонзор?

Да не ти проработи потсвеста тебе по малку?

:sneaky:

Ццццц....не те бива за лепење етикети, д-ре Фројд;)
Зборував за грото жени (што тие подразбираат под тоа "паметно да се изигра"), категорија од која сум исклучена според низа фактори - што воспитни, што материјални и низа други.

Иако ретко која тоа ќе го признае, секојпат се користи убавината за да дојде до подобар брак/побогат маж.
Жално е што жените денес претераа со ова, па неретко во име на парите толерираат све и свашта, секакви бараби кои ги третираат од долно подолно.

П.С. Голем број мажи на форумов ќе ти кажат дека жените бараат само пари, пари, пари....што ќе речеш за нив? Потсвесно сакаат да бидат спонзори?

Другпат читај ме повнимателно, мојот став е на претходната страна;)
--- надополнето: 3 декември 2012 во 11:48 ---
Ne e taka. Parite treba da se trosat na ubavi raboti. Vklucitelno i osvojuvanje ubavi momi vo svoite rani dvaesetti godini. V grob parite nikomu ne mu sluzat.

Кхм...ако ти требаат пари за да освоиш жена, поарно отепај се:facepalm: :facepalm::facepalm:

Така да, ако сакаш жените да бидат тие кои ќе обезбедат покрив над глава, тогаш ќе мора да ја смениме досегашната пракса синовите да наследуваат и да направиме ќерките да наследуваат.
Права и фер пракса ќе биде ако наследството се подели меѓу братот и сестрата во сооднос 50:50, синот да не ја лапне цела куќа и имање на сметка на сестрата која со едно ќесе си отиде од дома кога ќе се мажи, или во обратен случај синот да биде приморан да отиде домазет или под кирија поради твојата нова мода жените да морале да обезбедат покрив над глава.

Јас лично сум против тоа невестата да отиде да живее кај мажот дома со неговите родители. Најдобро се гради иднина во нов посебен стан, што би се рекло неутрален за ниту еден од сопружниците да не се чуствува како безгласна буква .

Така да, ако ова ти беше некаков аргумент дека мажите се обесправени, си се заебал. Жените се тие кои што се обесправени во ситуацијата, жените се тие кои се лишени од наследство (океј не секогаш, ама доста често).
Не бе душо грешка си,грото од случаевите денес стојат вака:Женските од фамилијата се омажени,си имаат свој дом,си ги тераат своите животи,а грото од машките остануваат да се грижат за своите родители.Проблемот настапува што поради сиромаштијата,машките неможат да се оделат од своите родители,пошто неможат да направат свој имот.Е сеа,кога сестрами фигуративно,ќе ги издржува нашите родители во нејзината куќа,со нејзиното семество,нека биде нејзин имотот,а не пример после дваесет години ладење ташаци,да се врати и да бара имот.Ова го има скоро во секое семејство,од ниско-средната класа.А кај нас тоа е 90 посто од населението.Неможе нашите родители да делат пола-пола а сестрами да ја спрашти во друга куќа и да си го тера курот свој и да не крене слушалка,ниту да се грижи за родителите нејзини.Абе искочете малце низ врата,прошетајте по населението,видете во што и кај живее.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom