Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Во контекст на темава, еве едно интересно видео низ слики за убавините на сите 6 републики, пропратено со незаборавни хитови од екс ју групите.

Се тоа од сликите беше наше заедничко до пред 20 ина години.

Се додека 3 болни ума (Милошевиќ, Туѓман, Изетбеговиќ) не решија да ја уништат творбата која успеа да ги достигне и големите сили како САД и СССР, користејќи ги за таа цел двете најголеми имагинарни зла на денешницива - национализмот и религијата.

Се тепаа Срби и Хрвати, КАтолици и Православни, Православни и Муслимани.......Се масакрираа и праве ужасни работи какви што дотогаш светот немал видено.

Зошто?

За да сега место да се забавуваме на Хрватските острови, да скијаме на Алпите, Маврово, Шапка, да дишеме чист воздух на Копаоник, да се бањаме на Црногорскот Приморје, и да уживаме во нешто што е наше и финансиски достпано за речиси секого, ние одиме во Афганистан , Ирак, Иран и каде уште не да заработиме пари кои ќе ги потрошиме да уживаме во горенаведените работи, кои можеа да бидат сеуште наши.

Според мене, ова е дел од тоа што се провлекува во темава околу живеачката тогаш и како би било ако останела цела ЈУгославија, и живеачката денес.

...а тоа се земји бомбардирани со западњачка демократија. Прекрасни места за печалба...Пациентон се фали со супер понуда за работа во Авганистан. Се кладам дека е вклучен во проект за одгајување на некој нов вид брзорастечки компир, со цел да се овозможи бар компир на ден во тањирот на секој Авганистанец. Толку племенита работа, солзи на очи ми идат...
:place:

Луѓе ги имате Титови Леви Сили гласајте за нив и ќе се вратиме назад во тој систем и 5 пати дневно ќе му си калњаме на Кумровачкиот Водач.:LOL:

Значи не сум забегал со моите мислења.....
Значи како прво работев низ внатрешноста на Мк,сум ги поминал можам да кажам сите градови во државата.Напротив можам да кажам дека во внатрешноста лугето живеат поубаво.Не може некој кој кука дека не му го платиле грозјето од 2004-та,да купува кола од 10000евра и да ја реновира куката.Не може некој кој кука дека не му го платиле тутунот од 1999,да го прака своето дете на екскурзија низ Европа,и да се екскурзира секој викенд Скопје-Прилеп.Не може некој кој кука дека не му ги откупиле доматите и пиперките од 2009-та да купи џип од 15000евра...

Поради природата на работата значи одев низ Мк,и гледав како се живее по помалите места.Значи тие приказни дека немате пари да платите струја,или ке ви го исклучат интернетот,ви пага во вода.....

Мене татко ми не ми купи кола,си купив сам.Мене татко ми не ми купи стан,си куппив сам.Е сега ако си научен да чекаш на готово и некој да ти поклони нешто,е тогаш пријателче од тебе нема кар никој.Жив зијан си.Е така беше и во таа ЈУ.Лугето не работеа ништо,или она што се работеше беше да дојде 14 часот и да си одиме дома,и после бараа од државата.Е па ја молзеа,молзеа,и еден ден кравата музара(Југославија)снема млеко.И сега што правиме?

Е сега треба да се работи.Е ама кој да работи е прашањето сега.Е треба да се заработи така.Е па ке си го запнеш дебелото месо и ке заработиш.А се зависи дали сакаш да го поминеш животот или како просјак или како цар.Лугето сами си го одбираат тој правец.

Значи јас во Мк заработував со сопругата 800евра месечно кои ми беа доволни да го истерам месецот.Но сега сум во оваа пустелија зошто никој не е луд да испушти шанса(цифра)со 5 бројки каде првата е 5.Не ни помислував да ја напушатам Мк.Зошто?Сега ке ти кажам зошто.

Работно време,службена кола,телефон,итн.....Работа имаше преку глава,непроспиени ноки....Плата на 5 во месецот,пријавен,здравствено.....Но на човек во животот еднаш му се пружа прилика да заработи нешто.Ако не ја искористиш отиде возот.

Ајде, за некои работи и те разбирам, можеби си позадоволен сега, си видел некои убави примери на луѓе што успеале во сегашниве времиња и сл.
Меѓутоа, генерализациите од типот дека во СР Македонија т.е. во СФРЈ никој не работел и сите молзеле се бесмислени. Многу нишале врата, секако, ама и сега е така. Но тогаш процентот на вработени бил многу поголем и многу луѓе навистина си го заработувале лебот. Имало сериозни проблеми, политички, меѓунационални, меѓурепублички, економски и секакви други, но од средината на 50-те години до средината на 70-те од минатиот век стандардот на рајата бил во подем. Да не се повторувам: државност (устав, химна, знаме, грб, службен македонски јазик, писмо) електрификација, водовод, канализација, образование, описменување, возобновување на МПЦ, формирање МАНУ, универзитети, патишта, сестран развој на уметноста, на спортот, телевизија, радио итн. Овие нешта пред Втората светска војна во најголема мера сме ги немале, освен ако сметаш дека неколку патишта и железници, дека неколку српски или бугарски школи, и уште по нешто друго се цивилизациски придобивки со кои секој Македонец треба да биде задоволен.
Времето на СФРЈ помина и нема да се врати. Не жалам по него, од повеќе причини, една од нив, на пример е таа што сум бил дете кога се распаѓаше федерацијата, па и не сум нешто емотивно и носталгично врзан. Свесен сум, сепак, секое време си носи со себе и добри и грди работи.
Крахот на ју-економијата е резултат на сложени, севкупни состојби во и надвор од СФРЈ, не само на економските. Ќе треба време за да се отплетка и да се добие колку-толку точен одговор на прашањата кој, зошто, како и кога и пак тој одговор нема да биде едноставен.
Да имаа малку повеќе свест некои од тие тогашни водечки политичари немаше народиве да се испоколат меѓу себе, ќе се разминевме и разделевме многу поцивилизирано и веројатно денес работите ќе беа поинакви.
За животот надвор од Скопје и колку е тој убав, тешко дека ќе ме убедиш дека секаде низ државава тече мед и млеко, само сите се мрзливи и никој не сака да работи. Имаме краишта во кои времето застанало, имаме масовни иселувања, пад на наталитетот, постојан раст на невработеноста, вистинска сиромаштија (бездомници, питачи, луѓе од сите националности и возрасти кои пребаруваат во туѓото ѓубре) имаме организиран криминал. Се разбира, не е секаде така и толку црно. Сега сме самостојни, со сопствена валута, војска, полиција, со сопствена надворешна политика и државна администрација и со многу трговски центри(Сепак, дали си забележал дека степенот на нашата државност многу варира од еден крај во Македонија до друг?). Светот технолошки доста напредна, па и ние по малку, сега е потешко во Скопје да видиш фичо или 101. Верувам дека во Битола, Прилеп, во Куманово, Струмица,Тетово или пак во Охрид животот е полесен. Но што е со Берово, со Демир Хисар, Македонска Каменица, Демир Капија? Како се живее по селата во Порече, Дебрца, Пијанец, Мариово? Веројатно излегов од темата со дел од постот, ама не сакам непотребни и неиздржани воопштувања, според кои еден период е потполно црн, а другиот е толку светол што не можеме (или не сакаме) да ги отвориме очите.

Батали ти таа тема, наука е за научници и начитани луѓе, проостиот свет се и сешто голта како “наука“ макар и од хаваји нек е. Е сега таму ја избарав убо темата на тој научнико твој пред чија слика дома палиш свеќе и вака вели за Југославија , емек према некои муабети загинаа 500.000 према други 2.000.000 али ај да земеме 1.000.000 као некоја средина. И ете ти бројка ЌнаучнаЌ
Е да се повикува на книгата на Толстој за жртвите во Југославија, книга објавена во Англија и која по побјавувањето е забранета како лажна и /09тендециозна, а Толстој (автерот) - казнет. Прилично матен и беден тип за научник, али и на таквите некој им верува без ич да се потрудат да видат и побараат врз основ на што се дадени тие податоци и мислења. То е разлика на луѓе кои ги интересира науката и книгата и оние кои со гордост велат “Брат јас во живото една книга не сум прочитал!“
Да, да.... БРАВООО!
Ќе баталиме она што вели науката и што е општо прифатено.... (најверојатно ниту реномето, ниту детали од неговото истражување не се доволни!).... Е гледаш, овој никој ниту го негирал досега, нити критикувал (најверојатно затоа што се бавел со наука!?), туку сосема е обратно! За својот труд на кој го посветил целиот живот (истражување на колективните насилства), тој е само наградуван... Дискредитација само затоа што предавал на Хаваи, е бесмислена... In 1964 he moved to Yale University, and finally in 1966 returned to the University of Hawaii, where he spent the rest of his active career. изгледа дека и на Јеил предавал, ама сосем небитно! http://www.spokeo.com/Rudolph Rummel 1
Но секако! Како велиш ке го баталиме она што е од науката општо прифатено и ќе ја земеме као репер архивата на Маршалот. По принципот на Бошко Буха: ‘‘зато што политички комесар тако каже‘‘ по таа аналогија мора да е маршаловата архива ‘‘најточна‘‘!....Или како алтернатива: Немора да се замараме, немора да мислиме...не за друго, ќе ја прифатиме титовата архива, историја и броеви за унесреќени, а ќе ја отфрлиме таа на Румел, само затоа што добро се живеело од 1970-1985, а тоа е најбитно нели? На кого му е до вистината, на какви се жртви е изградена таа убавина, на колку лешеви е втемелена, колку фамилии сотрени, колку протерани, обесправени, конфискувано имот по разни основи, понижени, унесреќени .... важно е дека мнозинството живеело добро 15 или (многу дискутабилно) дури цели 20 години!

Да, да.... БРАВООО!
Ќе баталиме она што вели науката и што е општо прифатено.... (најверојатно ниту реномето, ниту детали од неговото истражување не се доволни!).... Е гледаш, овој никој ниту го негирал досега, нити критикувал (најверојатно затоа што се бавел со наука!?), туку сосема е обратно! За својот труд на кој го посветил целиот живот (истражување на колективните насилства), тој е само наградуван... Дискредитација само затоа што предавал на Хаваи, е бесмислена... In 1964 he moved to Yale University, and finally in 1966 returned to the University of Hawaii, where he spent the rest of his active career. изгледа дека и на Јеил предавал, ама сосем небитно! http://www.spokeo.com/Rudolph Rummel 1
Но секако! Како велиш ке го баталиме она што е од науката општо прифатено и ќе ја земеме као репер архивата на Маршалот. По принципот на Бошко Буха: ‘‘зато што политички комесар тако каже‘‘ по таа аналогија мора да е маршаловата архива ‘‘најточна‘‘!....Или како алтернатива: Немора да се замараме, немора да мислиме...не за друго, ќе ја прифатиме титовата архива, историја и броеви за унесреќени, а ќе ја отфрлиме таа на Румел, само затоа што добро се живеело од 1970-1985, а тоа е најбитно нели? На кого му е до вистината, на какви се жртви е изградена таа убавина, на колку лешеви е втемелена, колку фамилии сотрени, колку протерани, обесправени, конфискувано имот по разни основи, понижени, унесреќени .... важно е дека мнозинството живеело добро 15 или (многу дискутабилно) дури цели 20 години!
А бе остај го врска нема добил награда анонимна од некоја сетра сузана за допринос во имагинарни политички достигнувања за лица кои истражувале а не мрднале од канцеларија, како и награда за животно дело од политиколози - аматери (награда која се дава на некој кој е веќе пред умирачка) Јас ги прегледав неговите “дела“ и табели и видов дека се површно нашлакани од непроверени муабети. Како пример ти кажувам за книгата на Толстој издадена во Англија на која овој професор се повикува и дава бројки од неа, а кутрио нема поим дека во Англија таа книга е забранета како лажна и тендециозна а тој Толстој е казнет. Тоа е само доволно да се види дека професорот немал никогаш правено сериозни истражувања, за Југославија тој самиот вели дека имало жртви меќу 580.000 и 2.130.000. Дали примеќаш колку будалесто и површно истражување? неговата бројка иди во распон од милионипол !!! Југославија имала во 1931 година по попис 13.000.000 жители, во војнаа загинале 1,7 милиони значи од некои 12.000.000 жители нему цифра на жртви му иди горе долу 10% о цело население !!! тоа е срамота бе. Детски муабети. Да не знаеш дал биле милионипол плус или минус. Милион и пол во 1945 беа секој десети жител на Југославија ! еееј да не знаеш, да немаш појма дали секој десети бил или не бил убиен??!!
Југославија се темелеше на крв и коски, на крв и коски на окупатори и домашни предавници, ратни профитери и соработници на неприателот, како и на крв и коски на оние кои се бореа за слобода и напредок на земјата и народот.СФРЈ беше држава која на своите граѓани им овозможи солиден живот без разлика од каде се и што работат. Имаа слобода на вера, бесплатно школство, бесплатно здравство, речиси сигурно вработување, решавање на стамбен прашања, безбедност толеранција и соживот со сите други, слобода да заминат во странство кога сакаат и каде сакаат, управување со својот живот и работата.
ПС
Еве сега гледам уше една табела на тој “професор“ вели вкупни жртви на комунисти (ептен му се нафрли на комунистите) и ваков заклучок дава дека од 1900 до 1987 (кај најде комунистички режими во 1900та кизнај али ај не му е тоа најголем гаф, значи за 87 години убиуле комунисти од 40.472.000 до 259.432.000 луѓе
ПЛУС МИНУС 200 МИЛИОНИ. иеееј професор !! замисли ваков доктор одиш кај него ти вели а бе можи да ти е срцето а можи и да ти е слепо црево али ај ни ваму ни таму ќе ти оперираме нешо на средина - желудец..... или ваков професор економист “следната година ќе биде или многу успешна или неуспешна“ (а ти свршаваш на такво знаење).... или метеоолог, Следната недела или ќе биде ладно или ќе биде топло....
Срамота.

Дрн дрн дрн
Но сега сум во оваа пустелија зошто никој не е луд да испушти шанса(цифра)со 5 бројки каде првата е 5
Не бате, нема лек за тебе.
Туку остави тоа, зошто покрај сиве глупости што ги пишуваш како да не се доволно па згора на тоа и лажеш? Нели пред два дена беа 5 цифри од кои првата е 6.
3.Сум отишол по своја желба во Авганистан зошто и ти да имаш понуда со 5 цифри каде првата е 6,ке ја одбиеш?
Којзнае за колку си отишол таму да си го ризикуваш животот од што во оваа вукојебина прекрасно си живеел како што тврдиш.
Туку остави тоа не е ни битно, наместо oвде лицемерно да продаваш муда за бубрези внимавај да не тe прошиша некој AK-47.

Sent from my Nexus

Туку остави тоа, зошто покрај сиве глупости што ги пишуваш како да не се доволно па згора на тоа и лажеш? Нели пред два дена беа 5 цифри од кои првата е 6.

Којзнае за колку си отишол таму да си го ризикуваш животот од што во оваа вукојебина прекрасно си живеел како што тврдиш.
Туку остави тоа не е ни битно, наместо oвде лицемерно да продаваш муда за бубрези внимавај да не тe прошиша некој AK-47.

Sent from my Nexus
Грешка моја во пишување,ако сакаш да разбереш.Ако не твој проблем

Не сум лицемерен туку само размислувам со отворени очи.Јас и ден денес си го поставувам прашањето како се најдов во овој циркус.

Значи во 2009-та кога се прогласи таа светска криза и која се пренесе и кај нас јас купив стан.Сите ме правеа будала и глупав.И можеби сум зошто тогаш беше и тешко за наплата во фирмата во која работев.Но работите се подобрија 2010-та и се стабилизираа работите...

Кажи ми ти на мене,зошто во таа ЈУ заминувале на гурбет во Герамнија,Канада,Америка.Па нели имале среден живот,нели супер им било.Значи лугето заминувале да спечалат нешто повеке.Така е и сега,само со таа разлика што се зависи каде се наогаш во општеството.

Така било и тогаш.Ако си бил обичен работник си мечтаел да заработиш повеке,а ако си бил боржуј за тебе било рај на земјата.И сега е исто само улогите се сменети.
--- надополнето: 2 декември 2012 во 08:01 ---
...а тоа се земји бомбардирани со западњачка демократија. Прекрасни места за печалба...Пациентон се фали со супер понуда за работа во Авганистан. Се кладам дека е вклучен во проект за одгајување на некој нов вид брзорастечки компир, со цел да се овозможи бар компир на ден во тањирот на секој Авганистанец. Толку племенита работа, солзи на очи ми идат...
:place:
Хехехехехехехеххехехехехехехехехеех
--- надополнето: 2 декември 2012 во 09:12 ---

Sent from my Nexus
Ти само дреми во Мк и на тацна ке ти обезбедат се......

А бе остај го врска нема добил награда анонимна од некоја сетра сузана за допринос во имагинарни политички достигнувања за лица кои истражувале а не мрднале од канцеларија, како и награда за животно дело од политиколози - аматери (награда која се дава на некој кој е веќе пред умирачка) Јас ги прегледав неговите “дела“ и табели и видов дека се површно нашлакани од непроверени муабети. Како пример ти кажувам за книгата на Толстој издадена во Англија на која овој професор се повикува и дава бројки од неа, а кутрио нема поим дека во Англија таа книга е забранета како лажна и тендециозна а тој Толстој е казнет. Тоа е само доволно да се види дека професорот немал никогаш правено сериозни истражувања, за Југославија тој самиот вели дека имало жртви меќу 580.000 и 2.130.000. Дали примеќаш колку будалесто и површно истражување? неговата бројка иди во распон од милионипол !!! Југославија имала во 1931 година по попис 13.000.000 жители, во војнаа загинале 1,7 милиони значи од некои 12.000.000 жители нему цифра на жртви му иди горе долу 10% о цело население !!! тоа е срамота бе. Детски муабети. Да не знаеш дал биле милионипол плус или минус. Милион и пол во 1945 беа секој десети жител на Југославија ! еееј да не знаеш, да немаш појма дали секој десети бил или не бил убиен??!!
Југославија се темелеше на крв и коски, на крв и коски на окупатори и домашни предавници, ратни профитери и соработници на неприателот, како и на крв и коски на оние кои се бореа за слобода и напредок на земјата и народот.СФРЈ беше држава која на своите граѓани им овозможи солиден живот без разлика од каде се и што работат. Имаа слобода на вера, бесплатно школство, бесплатно здравство, речиси сигурно вработување, решавање на стамбен прашања, безбедност толеранција и соживот со сите други, слобода да заминат во странство кога сакаат и каде сакаат, управување со својот живот и работата.
ПС
Еве сега гледам уше една табела на тој “професор“ вели вкупни жртви на комунисти (ептен му се нафрли на комунистите) и ваков заклучок дава дека од 1900 до 1987 (кај најде комунистички режими во 1900та кизнај али ај не му е тоа најголем гаф, значи за 87 години убиуле комунисти од 40.472.000 до 259.432.000 луѓе
ПЛУС МИНУС 200 МИЛИОНИ. иеееј професор !! замисли ваков доктор одиш кај него ти вели а бе можи да ти е срцето а можи и да ти е слепо црево али ај ни ваму ни таму ќе ти оперираме нешо на средина - желудец..... или ваков професор економист “следната година ќе биде или многу успешна или неуспешна“ (а ти свршаваш на такво знаење).... или метеоолог, Следната недела или ќе биде ладно или ќе биде топло....
Срамота.
Ти си ги прегледал неговите дела и табели... и даваш констатација!? :pos: Смешки човече! Само ти продолжи да бараш гафови, точки и запирки. Човекот 35-40 години ги посветува на таа материја при што напишал близу 30 дела и стотици трудови признати од светската јавност... и ти тврдиш сега дека си му нашол запирка или гаф! Знаеш што е интересно? Што и во русија го преведуваат или многу автори го цитираат во своите трудови, Израел исто за жртвите од холокаустот.... и најинтересно што ‘‘кумровачката школа‘‘ ги прифаќа неговите истражувања и броеви за тоа колку пострадале во НДХ за време на Втората Св. Војна. А оваа другава бројка на жртви на комунистичкиот режим не се прифаќа, нели така?... How Cute!? Колку слатко, нели? И многу реално! :tapp:
И кога зборуваш за наградите, заборави да споменеш дека двапати бил номиниран за Нобелова награда за мир, за неговиот труд за неговите дела (оние што ти ги критикуваш)... токму онаа награда која не само што ја добива Јасер или Обама, туку и такви великани од луѓе како: Мајка Тереза, Ганди, Мартин Лутер, Нелсон Мандела, Далај Лама, Алберт Швајцер....
За воља на вистината, пописот 1953 Југославија имала 17,000,000 жители.... но за жал без оние милион жртви убиени од маршалот и неговиот режим и без стотици илјади кои ги протерал. Се разбира, имало и не мал дел од оние кои вршеле зло-дела во војната, кои требале да бидат казнети, и добар дел од нив што избегале... но стојат како такви и делата на браварот од Кумровец и на неговата врхушка, за кој тврдат повеќе независни извори од науката која се вика историја (а не публицисти, новинари пискарала....и остали ловци на сензационализми) ....од кои најавторитарен и најприфатен труд е оној на Румел.

Луѓе ги имате Титови Леви Сили гласајте за нив и ќе се вратиме назад во тој систем и 5 пати дневно ќе му си калњаме на Кумровачкиот Водач.:LOL:
..........; - U JEDNOM OD RAZGOVORA SA MOJEM VELIKIM PRIJATELJEM I DRUGOM - ,,,,,,,,,,,,,,,,, ON MI JE NEŠTO REKAO I VIDIM DA JE BIO U PRAVU I DA ĆE SE TO PONOVO OSTVARITI. NAIME, REKAO JE: SREDINOM MARTA MESECA OVE GOD. SU SKORO SVE NEMAČKE I ENGLESKE NOVINE OBJAVILE ''DA SE NA TERITORIJI BALKANA PONOVO BUDI IDEJA BRATSTVA I JEDINSTVA, IDEJA JUGOLOVENSTVA, TAKOĐE SU OBJAVILI DA JE SVE VIŠE I VIŠE GRUPA I ČLANOVA TIH GRUPA''. ,,,,,,, JE JPŠ REKAO: E TO ONI MORAJU ZAUSTAVITI NA BILO KOJI NAČIN I DESIĆE SE NEŠTO. NJIMA ĆE POČETI DA SMETA I MALI POČETAK NORMALIZACIJE SRBIJE SA HRVATSKOM I BOSNOM I TO ONI ISTO NEĆE DOZVOLITI. POKUŠAJ DA SE SA ČEDOM JOVANOVIĆEM NAPRAVI KONFLIKT SA DODIKOM (ONA EMISIJA NA BH) I SMANJENJE KAZNI ZA HRVATSKE GENERALE I PUŠTANJE HARADINAJA. KADA SU VIDELI DA TO NIJE DALO NEKI VEĆI EFEKAT, - PREKO HAGA SU SADA NAPRAVILI VRLO LUKAVI POTEZ, POTEZ KOJI JE SKORO SLIČAN ONIM POTEZIMA KADA SU NAS ZAKRVILI, KADA SMO SVI ZARATILI. ALI ETO, MISLI DULE DA IM TO NEĆE USPETI, NARODIMA JE SVEGA DOSTA, A NAROČITO KONFLIKATA. BIĆE MALOG ZAHLAĐENJA, ALI GRUPE I NAŠA IDEJA KOJA JE, NASTAVIĆE SE SA JOŠ VEĆIM ELANOM. POČEĆE SVI DA OSUĐUJU ZLOČINE I NAČIN RADA TIH SVETSKIH PLANERA. NEĆE VIŠE NARODI DA NE MISLE JEDNOSTRANO, VEĆ ĆE BITI JEDNOMIŠLJENICI, MISLIĆE NA SVOJU ZAJEDNIČKU BOLJU BUDUĆNOST, BEZ OBZIRA ŠTO ĆE JOŠ NEKOLIKO GODINA BITI RAZMEĐENI GRANICAMA.
---- ova samo nekoe mislenje prezemeno od internet , mada i jas se soglasuvam , zapadot ne saka koga se koleme edni so drugi270150_10200120186986823_764435255_n.jpg270150_10200120186986823_764435255_n.jpg
samo sakam da kazam , slikata e od protestite vo slovenija , slikana denovive
http://www.advance.hr/vijesti/zesto...igao-u-susjedstvo-analiza-stanja-u-sloveniji/
+14

clock76: 07:23 01.12.12'
Jeli ovo pocelo Jugoslovensko proljece tako i treba narode probudite se sirom bivse nase Jugoslavije nema mira ni slobode bez stare Jugoslavije nek zasvira himna hej sloveni nek se izvade stare zastave i nek se vrate stare slike Jugoslavije i Josipa Broza Tita nekad smo bili sila a danas smo nista danas smo svi Homlesi beskcnici imamo neku drzavicu ali je nemamo jer nista vise nije nase sve je Evropsko njima porez placamo a nama sta ostane ustanite narode i probudi te se zivjela Jugoslavija i Marsal Tito

Ти само дреми во Мк и на тацна ке ти обезбедат се......
"Грешка" во пишување или не, нема што јас да разберам. Ти самиот себе се лажеш и не си веруваш, што останало за другите.

:pos: :pos: :pos:
Абе легенда си жити све. До преска тврдеше со сигурноста на амди бајрам дека отишол таму да си го ризикува животот за цифри некои (кои патем ни самиот не ги знае), а сега вели дека си го поставува прашањето како се нашол во тој циркус :pos:
Јас ке ти кажам како, затоа што во македонија ти било супер.
Ај одлучи се веке еднаш, лицемеру.

"Грешка" во пишување или не, нема што јас да разберам. Ти самиот себе се лажеш и не си веруваш, што останало за другите.

:pos: :pos: :pos:
Абе легенда си жити све. До преска тврдеше со сигурноста на амди бајрам дека отишол таму да си го ризикува животот за цифри некои (кои патем ни самиот не ги знае), а сега вели дека си го поставува прашањето како се нашол во тој циркус :pos:
Јас ке ти кажам како, затоа што во македонија ти било супер.
Ај одлучи се веке еднаш, лицемеру.

Да не имаш проблеми случајно,или лечиш комплекси по форумите.Кога реков деке не сум свесен како сум се нашол тука,е дека дали се исплатело да се фрли она што сум го имал во Мк и да додјам тука да работам за повеке пари.

А во Мк ми било супер,и ке погрешам ако речам дека сум живеел лошо.Значи да купиш стан,да купиш нова кола,да го опремиш тој стан,да школуваш две деца,да тераш одмор,те книги,те компјутери,те зимница,итн,итн мислам дека не сум живеел лошо,а?

А ти ако чекаш од мама и тате да ти принесат да јадеш:vozbud:,е тогаш проблемот е кај тебе,не е кај мене.
Значи не се лажам себеси а ни најмалку другите.Кој сака да верува добро,кој не негов проблем.Впрочем кој си ти јас тебе да ти поднесувам сметки кој сум бил во Мк и зошто сум ја напуштил Мк,а?

А ти понатаму дреми во Мк,и сонувај за ЈУ дека еден ден се ке биде како порано........

Е детуле,детуле.Но според постовите се гледа дека не си доквакан.Чукни си ја :tapp:
--- надополнето: 2 декември 2012 во 13:15 ---
ops,izvini ,moja greska
--- надополнето: 1 декември 2012 во 21:24 ---

izvini , pogresno razbrav toa za platite, sega gledam, tuku ti kako elektrinziner si zaRABOTUVAL 400 evra , i velis super e , zadovolen si bil so tolku , pa majka mi vo sfrj , cistacka zarabotuvase tolku ! ! ! !

Ајде бе,навистина?Е не сум знаел дека чистачките заработуеле по 400евра у СФРЈ.Ало а бе шо ми кажуете вакви работи,ееееееее се последен дознавам.:vozbud::vozbud::vozbud:

Рибарска приказна 90 левел

Кажи ми ти на мене,зошто во таа ЈУ заминувале на гурбет во Герамнија,Канада,Америка.Па нели имале среден живот,нели супер им било.Значи лугето заминувале да спечалат нешто повеке.Така е и сега,само со таа разлика што се зависи каде се наогаш во општеството.

Затоа што сепак станува збор за Германија, Канада, Америка, каде секогаш убаво се живеело. Нормално е да се оди на гурбет во поразвиени и цивилизирани земји.
Ама кажи ти што бараш на гурбет во Авганистан? Или во Ирак? подобар живот?

Ајде, за некои работи и те разбирам, можеби си позадоволен сега, си видел некои убави примери на луѓе што успеале во сегашниве времиња и сл.
Меѓутоа, генерализациите од типот дека во СР Македонија т.е. во СФРЈ никој не работел и сите молзеле се бесмислени. Многу нишале врата, секако, ама и сега е така. Но тогаш процентот на вработени бил многу поголем и многу луѓе навистина си го заработувале лебот. Имало сериозни проблеми, политички, меѓунационални, меѓурепублички, економски и секакви други, но од средината на 50-те години до средината на 70-те од минатиот век стандардот на рајата бил во подем. Да не се повторувам: државност (устав, химна, знаме, грб, службен македонски јазик, писмо) електрификација, водовод, канализација, образование, описменување, возобновување на МПЦ, формирање МАНУ, универзитети, патишта, сестран развој на уметноста, на спортот, телевизија, радио итн. Овие нешта пред Втората светска војна во најголема мера сме ги немале, освен ако сметаш дека неколку патишта и железници, дека неколку српски или бугарски школи, и уште по нешто друго се цивилизациски придобивки со кои секој Македонец треба да биде задоволен.
Времето на СФРЈ помина и нема да се врати. Не жалам по него, од повеќе причини, една од нив, на пример е таа што сум бил дете кога се распаѓаше федерацијата, па и не сум нешто емотивно и носталгично врзан. Свесен сум, сепак, секое време си носи со себе и добри и грди работи.
Крахот на ју-економијата е резултат на сложени, севкупни состојби во и надвор од СФРЈ, не само на економските. Ќе треба време за да се отплетка и да се добие колку-толку точен одговор на прашањата кој, зошто, како и кога и пак тој одговор нема да биде едноставен.
Да имаа малку повеќе свест некои од тие тогашни водечки политичари немаше народиве да се испоколат меѓу себе, ќе се разминевме и разделевме многу поцивилизирано и веројатно денес работите ќе беа поинакви.
За животот надвор од Скопје и колку е тој убав, тешко дека ќе ме убедиш дека секаде низ државава тече мед и млеко, само сите се мрзливи и никој не сака да работи. Имаме краишта во кои времето застанало, имаме масовни иселувања, пад на наталитетот, постојан раст на невработеноста, вистинска сиромаштија (бездомници, питачи, луѓе од сите националности и возрасти кои пребаруваат во туѓото ѓубре) имаме организиран криминал. Се разбира, не е секаде така и толку црно. Сега сме самостојни, со сопствена валута, војска, полиција, со сопствена надворешна политика и државна администрација и со многу трговски центри(Сепак, дали си забележал дека степенот на нашата државност многу варира од еден крај во Македонија до друг?). Светот технолошки доста напредна, па и ние по малку, сега е потешко во Скопје да видиш фичо или 101. Верувам дека во Битола, Прилеп, во Куманово, Струмица,Тетово или пак во Охрид животот е полесен. Но што е со Берово, со Демир Хисар, Македонска Каменица, Демир Капија? Како се живее по селата во Порече, Дебрца, Пијанец, Мариово? Веројатно излегов од темата со дел од постот, ама не сакам непотребни и неиздржани воопштувања, според кои еден период е потполно црн, а другиот е толку светол што не можеме (или не сакаме) да ги отвориме очите.
И сега кој е крив за општата состојба?Или по автоматизам ке бегаме од одговорноста,па ке бараме некое општество каде тече мед и млеко и каде никој ништо не работи.Е тоа го има во детските сликовници и се вика Земја Дембелија.
Таква беше и таа Ју.Земја дембелија.Се беше супер,ама пак нешто не чинеше нели?Е па како може да биде убаво ама да не чини?
--- надополнето: 2 декември 2012 во 13:24 ---
Затоа што сепак станува збор за Германија, Канада, Америка, каде секогаш убаво се живеело
Кажи ти што бараш на гурбет во Авганистан? Или во Ирак? подобар живот?
Ги читаш ли постовите до крај или си ист како останативе?Реков и во таа Ју се одело гурбет во Германија,Америка,Канада.А зошто?Зошто во таа Ју се било убаво?Или оделе за подобар живот.

Кажи ми имаш ли видено гурбетчија од Америка да додје во Мк,или Германец да дојде на гурбет во Нигерија,а?

Да не имаш проблеми случајно,или лечиш комплекси по форумите.Кога реков деке не сум свесен како сум се нашол тука,е дека дали се исплатело да се фрли она што сум го имал во Мк и да додјам тука да работам за повеке пари.

А во Мк ми било супер,и ке погрешам ако речам дека сум живеел лошо.Значи да купиш стан,да купиш нова кола,да го опремиш тој стан,да школуваш две деца,да тераш одмор,те книги,те компјутери,те зимница,итн,итн мислам дека не сум живеел лошо,а?

А ти ако чекаш од мама и тате да ти принесат да јадеш:vozbud:,е тогаш проблемот е кај тебе,не е кај мене.
Значи не се лажам себеси а ни најмалку другите.Кој сака да верува добро,кој не негов проблем.Впрочем кој си ти јас тебе да ти поднесувам сметки кој сум бил во Мк и зошто сум ја напуштил Мк,а?

А ти понатаму дреми во Мк,и сонувај за ЈУ дека еден ден се ке биде како порано........

Е детуле,детуле.Но според постовите се гледа дека не си доквакан.Чукни си ја :tapp:
Хаха, типичен обид за дискредитирање на соговорникот кога ќе се фатиш во тесно со својата лага во која ни самиот не веруваш и своите булшитови.
Според твоите постови се гледа дека умот не ти е соодветен на годините кои си ги кажуваш. Лажеш како мало дете. Али не е битно, се виде твојот ум уште предходно кога четврт бурек со сирење го опиша како луксуз. :facepalm:

И сега кој е крив за општата состојба?Или по автоматизам ке бегаме од одговорноста,па ке бараме некое општество каде тече мед и млеко и каде никој ништо не работи.Е тоа го има во детските сликовници и се вика Земја Дембелија.
Таква беше и таа Ју.Земја дембелија.Се беше супер,ама пак нешто не чинеше нели?Е па како може да биде убаво ама да не чини?
--- надополнето: 2 декември 2012 во 13:24 ---

Ги читаш ли постовите до крај или си ист како останативе?Реков и во таа Ју се одело гурбет во Германија,Америка,Канада.А зошто?Зошто во таа Ју се било убаво?Или оделе за подобар живот.

Кажи ми имаш ли видено гурбетчија од Америка да додје во Мк,или Германец да дојде на гурбет во Нигерија,а?

А што имаш напишано што јас не сум прочитал до крај?
И не, не сум видел Американец да дојде на гурбет во Македонија и да работи обична работа (освен нешто во дипломатија или политика). Самиот велиш дека на гурбет со оди заради подобар живот. Па сега ти види каков живот имало во ЈУ кога се сметало дека во Америка и германија има подобар живот, а денес од Македонија за подобар живот се бара чаре во Авганистан и Ирак.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom