Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
...забора‘и да допишиш: „...и имаа ‘ногу деца....„....:icon_lol:
--- надополнето: 25 ноември 2012 во 17:35 ---

Е ај....:pos:...па после ќе се мењаме....

Еве уште еднаш.. па ај ти сеа..

Па не знам.. можда еден ден и ќе им биде.. еве ти глеам си успешно упатен во христијанските патишта низ Матриксовите црвоточини..
--- надополнето: 25 ноември 2012 во 17:10 ---

Да бе како погоди!

Морфеј е Ленин, без брада, нормално... Нео е Сталин, како хипстер, без мустаци.. Маркс и Енгелс се првите бунтовници, тие првите избрани....

А она ќелавоно дете шо виткаше лажици кај бабицата .. е тоа ти е Тито..

тие се бе.. мајке ми.. не се зезам..

П.С. ќе заборавев.. Тринити е Долорес Ибарури

Ај да бидам троа по сериозен...

Имено, името „Нео (нов)„ на Кианута ми е да‘ено како симбол за лик, разбуден од живеењето во илузија, аналогно/ на ист начин како што будењето од живеење во грев и намерата за исправање на личниот живот, согласно волјата Божја, е нешто кое му се случува на секој поединец, кој Го барал, нашол и поверувал во Христа Бога, па од тој момент на преумување/будење („метаноја„), поединецот почнува нов начин на живеење....

Името „м-р Смит„ е често користено лажно име на некогашниот „див Запад„ во времето од англо-саксонското освојување на домородните амеркански територи на американскиот Запад, каде владее потполно беззаконие, како место за криење на сиот тогашен општествен џган, кој таму се населувал или престојувал под лажни имиња, од кои најчесто користено име е токму „м-р Смит„. Во „Матрикс„, под „м-р Смит„ се подразбира самиот ѓавол, кон непрекидно ги напаѓа луѓето (аналогно на агентот м-р Смит), а одамна е познато дека ѓаволот сака да покаже дека не постои, иако го има, криејќи се зад разно-разни имиња, со кои ги лаже сите некогашни и денешни пагански народи.

Се надевам дека сега е троа појасно што значат имињата „Нео„ и „м-р Смит, за разлика од Твоите произвололни „толкувања„ кои ни оддалеку не асоцираат ниту на Маркс, ниту на Тито, ниту на „светлата„ иднина.

А кога веќе сме кај иднината, трилогијата „Матрикс„ ја доловува атмосферата од времето на владеењето од антихристот, кој, како агентот „м-р Смит, ќе ги гони сите оние поединци и народи, кои ќе одбијат да му се покорат и поклонат.

Имено, името „Нео (нов)„ на Кианута ми е да‘ено како симбол за лик, разбуден од живеењето во илузија, аналогно/ на ист начин како што будењето од живеење во грев и намерата за исправање на личниот живот, согласно волјата Божја, е нешто кое му се случува на секој поединец, кој Го барал, нашол и поверувал во Христа Бога, па од тој момент на преумување/будење („метаноја„), поединецот почнува нов начин на живеење....

Името „м-р Смит„ е често користено лажно име на некогашниот „див Запад„ во времето од англо-саксонското освојување на домородните амеркански територи на американскиот Запад, каде владее потполно беззаконие, како место за криење на сиот тогашен општествен џган, кој таму се населувал или престојувал под лажни имиња, од кои најчесто користено име е токму „м-р Смит„. Во „Матрикс„, под „м-р Смит„ се подразбира самиот ѓавол, кон непрекидно ги напаѓа луѓето (аналогно на агентот м-р Смит), а одамна е познато дека ѓаволот сака да покаже дека не постои, иако го има, криејќи се зад и разно-разни имиња, со кои ги лаже сите некогашни и денешни пагански народи.

Се надевам дека сега е троа појасно што значат имињата „Нео„ и „м-р Смит, за разлика од Твоите произвололни „толкувања„ кои ни оддалеку не асоцираат ниту на Маркс, ниту на Тито, ниту на „светлата„ иднина.

А кога веќе сме кај иднината, трилогијата „Матрикс„ ја доловува атмосферата од времето на владеењето од антихристот, кој, како агентот „м-р Смит, ќе ги гони сите оние поединци и народи, кои ќе одбијат да му се покорат и поклонат.

Рисјанска интерпретација на Матрикс. Браво Мики, во духот на постмодерната...

:)

Е да бе, и Ти ли сакаш „лајк„?...:pos:

Името „м-р Смит„ е често користено лажно име на некогашниот „див Запад„ во времето од англо-саксонското освојување на домородните амеркански територи на американскиот Запад, каде владее потполно беззаконие, како место за криење на сиот тогашен општествен џган, кој таму се населувал или престојувал под лажни имиња, од кои најчесто користено име е токму „м-р Смит„. Во „Матрикс„, под „м-р Смит„ се подразбира самиот ѓавол, кон непрекидно ги напаѓа луѓето (аналогно на агентот м-р Смит), а одамна е познато дека ѓаволот сака да покаже дека не постои, иако го има, криејќи се зад разно-разни имиња, со кои ги лаже сите некогашни и денешни пагански народи.

Брат.. те лајкнав на ова твоево, сериозново, затоа што стварно си ми симпатичен и ми се свиѓа како размишљаш.. а иначе неам намера да ти го коментирам ова шо си го пишал... (y)

Вон мене е .. дефинитивно... :vozbud:

Брат.. те лајкнав на ова твоево, сериозново, затоа што стварно си ми симпатичен и ми се свиѓа како размишљаш.. а иначе неам намера да ти го коментирам ова шо си го пишал... (y)
Вон мене е .. дефинитивно...

Пош‘о ја прв Те прашав за значењата од имињата „Нео„ и „м-р Смит„ а Ти не ми одговори, се впуштив во давање на точниот одговор...Штета ш‘о не можам самио‘ да се „лајкнам„ за дадениот одговор...:icon_lol:

Пош‘о ја прв Те прашав за значењата од имињата „Нео„ и „м-р Смит„ а Ти не ми одговори, се впуштив во давање на точниот одговор...Штета ш‘о не можам самио‘ да се „лајкнам„ за дадениот одговор...:icon_lol:

Не мораш де... не те терам..
А тоа за Нео и Смит.. на друга тема.. на филмови... а не овде на религија...
А има причина зошто не сум ти одговорил...
Многу е лесно да се стават филмовите и нивното „значење“ во одреден калап.. Ама тешко е да се направи вистинска анализа за филм, затоа што филмот не е само директна аналогија на нешто со кое најлесно ти е да се идентификуваш...

Филмот, не Матрикс, него воопшто, е многу повеќе од тоа што ти го претставуваш.

Вака како ти анализираш, е анализа само на твое лично доживување, кое не е објективно, и изгледа премногу лесно....

Не се работи само за мое, лично доживување...

Кога првиот пат го гледав првиот дел од „Матрикс„, а беше „пиратски„ филм на една национална ТВ, емитуван за новата 2006 г., веднаш ми стана јасно за што се работи во филмот. Минатава зима, во храмот „Св. Климент„, од МПЦ беше организирана серија филмски проекции во верска „подлога„, а на првата проекција беше прикажан токму првиот дел од „Матрикс„. По проекцијата, нашиот вероучител, а денес свештеник, го потврди моето видување на филмот. Према томе, тоа не е само мое, субејктивно видување, туку и општо црковно видување кон предметниот филм.

Не се работи само за мое, лично доживување...

Кога првиот пат го гледав првиот дел од „Матрикс„, а беше „пиратски„ филм на една национална ТВ, емитуван за новата 2006 г., веднаш ми стана јасно за што се работи во филмот. Минатава зима, во храмот „Св. Климент„, од МПЦ беше организирана серија филмски проекции во верска „подлога„, а на првата проекција беше прикажан токму првиот дел од „Матрикс„. По проекцијата, нашиот вероучител, а денес свештеник, го потврди моето видување на филмот. Према томе, тоа не е само мое, субејктивно видување, туку и општо црковно видување кон предметниот филм.

И ти му поверува на свештеникот и неговите утешителни зборови?

Значи лично, субјективно.. ок.. фурај..

Брат.. ти реков, за објаснувања на филмови, ме има на подфорум за филм и ТВ.. а сеа тебе посебно за Матрикс да ти објаснувам.. искреон немам намера.. тоа не е само така да земе чоек и на пола страна да пишува анализа.. кај шо треба да пази да не биде субјективен..

ти си субјективен..

Тебе лукавиот те завел да мислиш дека е рисјанство во прашање Мики!
Во матрикс Нео е посочен како "The One"
Покај се Мики!! :)

Какво христијанство во Матрикс бе Мики,баш тоа е дел од шемата за успивање на човекот од страна на системот каде човекот кога ќе го отфрли него и милион други религии и идеологии ќе биде вистински разбуден и ќе сфати каква моќ се крие во него.Христијанството,исламот и ред други го држат човека слеп,тука не правиме муабет за Бог туку за затвор на умот.

Тебе лукавиот те завел да мислиш дека е рисјанство во прашање Мики!
Во матрикс Нео е посочен како "The One"

Да речеме дека „Нео„ значи и „one (еден)„ па и тоа не е проблем и не е погрешно, оти под „еден„ пак се подразбира лик, кој треба да биде спасистел на Светот, конкретно во филмот, а во верата, тоа е Спасителот на Светов, кој како асоцијација, го има Синот Божји Единороден...

Му се нафрливте на Микица вез причина. Филмот е уметничко дело, отворено за различни интерпретации. Секој со своето...

;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom