Возачка дозвола на 16 години во Македонија ?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
и си плати 300 евра стариот тумрук.
Тогаш што се буниш, правдата била задоволена.
Па уште се силиш и викаш дека со палка ќе си тепал :tapp:.
Што ако утре ти направиш прекршок, ќе треба ли оштетените со хебла да те опаметуваат?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Па така е, од петици ме вади кога ќе видам некои стари тумруци кои појма немаат, а нз како зеле возачка. Јас лично имав една ситауција, си одам дома од школо со веспава, и си возам најнормално кога еден стар 60тина год од прилика, беше паркиран од десна страна во колона од 4-5 паркирани возила. И така одеднадеш му текнува на тој тумрукот, ни жмигавец ни ништо ми го сечи патот (сакаше да врти лево), и јас немав што, колку што можев закочив ама сепак се удрив во него, за среќа без сериозни последици. Дојде полиција се, мене возачката за М категорија не ми беше стасана, и за тоа ме мафтаја по судови се судевме ама сепак на крај си излезе правдината и си плати 300 евра стариот тумрук.
Чекај малце, имало колона од пет коли и ти со веспата си ги претекнувал од лево? Колку ленти беа?

Едит, сега прочитав пак, паркирани биле. Како и да е, јас баш зборам дека има секакви будали и не им е местото на деца на патот.

L

Löwe

Гостин
Тогаш што се буниш, правдата била задоволена.
Па уште се силиш и викаш дека со палка ќе си тепал :tapp:.
Што ако утре ти направиш прекршок, ќе треба ли оштетените со хебла да те опаметуваат?
Задоволена? Што добив јас од тоа што тој плати 300 евра? Што ако јас и мојот другар (2ца бевме) не дај боже ни се случеше нешто. Што ако бев малце побрз и да немав време воопшто да прикочам....

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Задоволена? Што добив јас од тоа што тој плати 300 евра?
И тоа што викаш, следниот пат ќе бидеш со кола и ќе можеш да му влеташ со палката што си ја чуваш под седиште.
Само пази да не налеташ на некој како мене што чува хебла под седиште, или на некој од браќата со калаши во багажник.

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Branchez со самава дискусија докажуваш колку си зрел, кога веќе правиме муабет за тоа.
Законот е изгласан и од јануар стапува на сила, дали ќе возам на диво или со обука и дали сум доволно зрел или не е моја работа,јас имам другар на кој што од 15 му даваат да вози, типот е типично перле и се курчи, кога дозна дека јас сум возел на диво одма ми вика сакаш трка? Безразлика што има 17, тој нема да биде доволно зрел на 18 да земе возачка според мене. Така да останува само да се пазите и да си ја гледате својата работа, будала на 16 е будала и на 18 така да чувајте се од секакви идиоти.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
со самава дискусија докажуваш колку си зрел, кога веќе правиме муабет за тоа.
Добро докторе, колку треба да платам за психонализава? Или може со плави картони?

Законот е изгласан и од јануар стапува на сила
Од ова ќар ќе имат ЈЗО Костозглобна и АД Бутел, ама ајде нека ви биде.
И јас сум бил на ваши години, знам дека освен за чалам за друго колата не ми требала (и тоа на 18+ години).
Можеш до сабајле да ме убедуваш дека сте примерни возачи, ама и двајцата знаеме дека кога-тогаш чаламот ќе дојде до израз.

H

HoT IcE

Гостин
Аееее сега само ќе застануваат коли на секое само за да проверуваат и казнуваат. Па само откако се воведе ова казнава за новиве возачки дозволи 3 пати ме има застанато полиција за проверка :facepalm:
Јас откако си положив уште ме нема стопирано полиција. А положив пред една година.:icon_mrgr:

М

Мартин`

Гостин
Добро чоек, и без законов ке се возат коли така да поарно е да има некаква обука, се глеа колку размислуваш :)
Ама бројот на тие што возат без возачка е ептен минимален плус најбитно ризикуваат дебели казни како парични така и забрана за полагање покасно, така да незнам баш дали би ризикувале да возат ..

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Ама бројот на тие што возат без возачка е ептен минимален плус најбитно ризикуваат дебели казни како парични така и забрана за полагање покасно, така да незнам баш дали би ризикувале да возат ..
Пф, имаат врски не ми кажуј шо ми прави генерацијава ..барем ја сум на таа возраст ..

М

Мартин`

Гостин
Пф, имаат врски не ми кажуј шо ми прави генерацијава ..барем ја сум на таа возраст ..
Добро де ете имаат и кажи колку се на број ? И нека направат сообраќајка па да видам кои врски ќе им помогнат тогаш ;) или нека тргнат некаде накај езеро пример и нека ги сретне републичка полиција па ќе ги видиме врските нивни.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Добро де ете имаат и кажи колку се на број ? И нека направат сообраќајка па да видам кои врски ќе им помогнат тогаш ;) или нека тргнат некаде накај езеро пример и нека ги сретне републичка полиција па ќе ги видиме врските нивни.
Хаха, реплубличка е друго..тие се огин и пламен.

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Па така е, од петици ме вади кога ќе видам некои стари тумруци кои појма немаат, а нз како зеле возачка. Јас лично имав една ситауција, си одам дома од школо со веспава, и си возам најнормално кога еден стар 60тина год од прилика, беше паркиран од десна страна во колона од 4-5 паркирани возила. И така одеднадеш му текнува на тој тумрукот, ни жмигавец ни ништо ми го сечи патот (сакаше да врти лево), и јас немав што, колку што можев закочив ама сепак се удрив во него, за среќа без сериозни последици. Дојде полиција се, мене возачката за М категорија не ми беше стасана, и за тоа ме мафтаја по судови се судевме ама сепак на крај си излезе правдината и си плати 300 евра стариот тумрук.

Сум имал и јас сличен случај , но не сум стигнал до суд, само се договоривме поштено со човекот колку ( читај добро ) да ми исплати за поправка на моторчето затоа што сам си призна дека бил крив, на семафор типацот стои у лента за право , а јас за лево , стартуваме и 2-та у исто време, кога идиотов у мене влетува , прво се развика на мене коа застанавме еден пред друг , потоа му велам " чекај шефе, ти стоиш у лента за право , без трепкач ми влегуваш во колона , и што очекуваш ? Па викам незнам кој ти дал тебе волан у раце да му **** мајката ... виде невиде колку бараш за поправка на моторчето , му лапнав 30 евра на улица и 70 преку телефон ( ми испукаа и маски и трепкачи све тоа од десна страна ) ... и така :) Ипак , има и такви недоквакани , ќе седнат у кола и мислат шо ги **** останатите , ја сум сигурен внатре , мотори , пешаци , точаци ништо не регистрираат пред себе ... ако ми се деси такво нешто и со некое дечиште што обожава да се " трка " уште од 16 години , па на сред улица ќе го исплескам зад волан да не му текне повторно да седне :)
--- надополнето: 26 ноември 2012 во 23:52 ---
Батали ти врските, ако он е решен да ти пише , и да ти ги извади парите од џебот, и Грујо татко нека му е , џабе му е :)

Член од
21 ноември 2011
Мислења
19
Поени од реакции
9
ништо нема да смени овој закон де,има совесни и несовесни луѓе без оглед на годините,не ми држи муабетов дека само децава од 16год ке прават прекршоци,јас 70% од возачите би ги исфрлил од сообраќај,без разлика на годините и искуството возачко,абе незналици има еден тон бе и тоа секако не се деца од 16 туку возрасни "шоферишта" и жени што се плашат да возат а се подновиле со нова кола и го успоруваат сообраќајот,возат со 35 км|ч во левата побрза лента на Партизанска и не се тргнува ама колку сакаш свири ти или блицкај со светлата џабе ти е од проста причина што на неа и е страв и не знае да се престрои,значи не знаееее.Малолетниве си возат секако,ги крадат или им ги даваат колите од дома и не верувам дека изгинале сите.Чаламџии има секако,јас лично познавам постари од 25 год што се однесуваат како 14 годишни,ги вртат колите под рачна во 2саат по полноќ кога сите спијат за да ја импресионираат баграта своја,да бидат "фаци",и на крај секогаш завршуваат во нечиј двор и слично.

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
И дај не вадете се дека ако комисијата оцени дека е способен да вози на 16 години тоа не значи дека тие го оценуваат и како ќе живее понатаму. Дали комисијата гарантира дека детето нема да вози кола кога ќе биде пијан, дали комисијата гарантира дека детето кога ќе биде во кола со другарите нема да му се качи адреналинот ако гледал некој филм или играл некоја игра на ПЦ со коли.

Пред комисијата сите се обидуваат да возат според прописите, никој не оди пијан да полага, кога се полага никој не вози 100 км/ч низ град! Размислете малце, работата е дека дете не може да размисли како возрасен![/quote
Некои деца и те како мислат како возрасен.Тоа не е мерило.Градоначалникот што усмрти човек пијан и го остави да умре.....Тој е возрасен па што? Адвокатот исто........Да не набројувам......Пак ке повторам комисијата треба да одлучува? Мислите дека јас како родител ако видам дека детето мое е психофизички зрело да управува со автомобил нема да му дозволам да вози.....Затоа оваа рамка што е дадена како предлог нека се усоврши со паметни работи и оставете ги децата да живеат

Kajgana Shop

На врв Bottom