Сакам да зготвам: ... помош!

Violent Femme

I am as lovely as a dream in stone..
Член од
27 мај 2011
Мислења
725
Поени од реакции
525
Луѓе онаа златна мешавина или како и да се вика (замрзнат зеленчук) на кој начин го употребувате? И некоја комбинација за јадење со тоа, ама да биде лесно за готвење :oops:
Па најчесто прво ја варам па после го пржам со путер и зачини ама ептен малце
Ја употребувам за убава домашна супа
Во ориз некогаш и во омлет ако ми остане малку
И за салата со туна :)

A

AnFem

Гостин
Имам некои 3-4 кила свежи шампињони. Освен раздавање по пријатели, знае некој да ми даде совет што да направам барем со пола од нив? Еден дел ќе ги полнам денес со месо, моцарела... А што со другите?

H

HITCH

Гостин
Имам некои 3-4 кила свежи шампињони. Освен раздавање по пријатели, знае некој да ми даде совет што да направам барем со пола од нив? Еден дел ќе ги полнам денес со месо, моцарела... А што со другите?
Селско месо. :giggle:

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Денес сакам да направам салата со компир, кромид, лук и магдонос! Ме интересира, ќе и додадам масло и црн пипер, но дали би била вкусна со лимонов сок?

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Денес сакам да направам салата со компир, кромид, лук и магдонос! Ме интересира, ќе и додадам масло и црн пипер, но дали би била вкусна со лимонов сок?
Ако немаш оцет и така би била вкусна.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Ако немаш оцет и така би била вкусна.
Сега ќе ја правам, се заспав! :)
Иначе имам секаков оцет, ама купечки дека е, не ги употребувам многу, обично лимон секаде ставам наместо оцет! Затоа сега ќе ја направам со лимон, и ќе видиме резултат.... дали в канта или в стомак :P
Фала...(y)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Некој да знае како се прави сосот на Цезар салатата ? :)
3 лажици мајонез измешани со 2 лажици павлака, мало лажиче оцет и малку коњак или
2 лажици сенф, 2 лажици павлака, 1 лаж. мајонез, 1 лаж. оцет, сол, лимонов сок, неколку капки бело вино и малку масло

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Ми се пријаде шпагети ... па сеа кажете ми прво водата да чекам да се загрее па да ги ставам или ... ? побрзајте гладен сум

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Ми се пријаде шпагети ... па сеа кажете ми прво водата да чекам да се загрее па да ги ставам или ... ? побрзајте гладен сум
Стави сол во водата и чекај да зоврие. Тогаш стави ги шпагетите, и чекај да се сварат. Хахах, сори, сега гледам дека пред 30 минути си пишал, значи можеби си ги изел веќе :)

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Ај тука... Како да исушам јаболка?

малку цимет
1 кг јаболки
1 лимон

Јаболката исечи ги на тенки парчиња, па потопи ги во 1 литар вода разредена со сок од еден лимон.

Стави ги на тепсија која си ја обложила со хартија за печење, посипи со цимет ( по желба) и суши ги во рерна на 50 до 60 степени околу 6 саати, а може и повеќе (тоа зависи од дебелината на исечените јаболка).

Се чуваат во добро затворени стаклени тегли.

A

AnFem

Гостин
малку цимет
1 кг јаболки
1 лимон

Јаболката исечи ги на тенки парчиња, па потопи ги во 1 литар вода разредена со сок од еден лимон.

Стави ги на тепсија која си ја обложила со хартија за печење, посипи со цимет ( по желба) и суши ги во рерна на 50 до 60 степени околу 6 саати, а може и повеќе (тоа зависи од дебелината на исечените јаболка).

Се чуваат во добро затворени стаклени тегли.
Колку време да стојат во водата?

Kajgana Shop

На врв Bottom