Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
ЦЦцццццц... Атеистиве почнаа и на предавања за телемата и на ритуали и обреди да одат... па уште се бунат што не плаќале доволно... сакале повеќе да платат... За греота...
Ретки се правите атеисти... 99% се само главечки теисти апсајд даун т.е. се реакција на теистите... тоа ти е:unsure:
Има неколку проблеми со тоа што го кажуваш има разлика помеѓу атеисти и деисти или некој што верува во некоја њу еиг религија и филозофија. Работите се многу покомпексни од тоа што кажуваш. Има многу форми на нерелизгиозност на пример атеизам агностицизам деизам апатизам итн.
Инаку последната реченица многу ме потсетува на одговор од некој конвценционален теист кон нешто што не е мнозинство...се работи за однос на култура и субкулура и емоцинална одбивност и не профаќање на поинакви културни вредности. Значи онаа реакција „тие се само помодари...ќе помине тоа и ќе се вратат како сите нас нормалните“.

Од кај знаеш дека нема пак да се попишмани Јехова...не звучи како некој многу стабилен карактер и некој со план за се.

Не знам и не можам да знам

Се надевам дека седмата Божја Заповед ќе Ти е доволна...
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:06 ---

Појма неам...

Ама све ми се чини дена Бог не се попишманил, туку дека човекот си останал во својата огревовеност.
Е како не се попишманил нели Адам и Ева ги ставил најпрво во рајот ама големи апаши биле му краделе од јабуките и си рекол чекај овие мене ме дупат ми крадат од јаболката не се тие за овде,сега им еб*в мамата.

Има неколку проблеми со тоа што го кажуваш има разлика помеѓу атеисти и деисти или некој што верува во некоја њу еиг религија и филозофија. Работите се многу покомпексни од тоа што кажуваш. Има многу форми на нерелизгиозност на пример атеизам агностицизам деизам апатизам итн.
Инаку последната реченица многу ме потсетува на одговор од некој конвценционален теист кон нешто што не е мнозинство...се работи за однос на култура и субкулура и емоцинална одбивност и не профаќање на поинакви културни вредности. Значи онаа реакција „тие се само помодари...ќе помине тоа и ќе се вратат како сите нас нормалните“.
Ок ама погрешно си ме разбрал... не сум теист а пак најмалку конвенционален... не сум ни атеист, деист меист шеист геист... не ме интересира никаков “изам„ нема везе не е ни битно...

Се надевам дека седмата Божја Заповед ќе Ти е доволна...
.
Нема врска таа вели само дека не треба да се врши неверство не спомнува силување...има разлика. Дури во библијата пишува ако силуваш може да ја земеш за жена и ќе ти биде простено. Библијата дозволува силување ако си во брак или планираш да стапиш во него.

Одам на тие предавања(т.е само на последното бев,но би присустувал и на други доколку би имал време) затоа што темите и дискусиите кои се водат се интересни и доста интересни прашања се одговараат,јас не станав теист после тие предавања,а ако те интересира нешто подетално прашај го експертот Хептаграм или уште подобро посети некое негово предавање додека е бесплатно.
Да не платите како волци со кожа :pos:

Нема врска таа вели само дека не треба да се врши неверство не спомнува силување...има разлика.

Прељубодејствувањето е троа поширок поим отколку што можеш да претпоставиш...

Но добро, пошто бараше одговор-доби одговор и дај не ги извртувај рабоќево, вадејќи се од небрано.
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:28 ---
Дури во библијата пишува ако силуваш може да ја земеш за жена и ќе ти биде простено.

Може бит, но денес го живееме Новиот Завет од нашиот Господ Исус Христос, а старозаветните одредби се одамна завршена работа...
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:29 ---
Библијата дозволува силување ако си во брак или планираш да стапиш во него.

Бреее, а дека е това запишано, т.е. дозволено?

Но добро, пошто бараше одговор-доби одговор и дај не ги извртувај рабоќево, вадејќи се од небрано.

Мики, тие заповедите велат дека не треба да вршиш прељуба, и дека не треба да ја посакуваш жената на ближниот свој.

Не мислам дека го покриваат случајот каде што некој неженет гледа девојка која не е ничија жена и ја силува. Жал ми, но не знам колку да ги извртуваш заповедите, не се вели ништо против силувањето. А замисли, има такви глупости во тие заповедите со неспомнување имиња на Бог, или со саботи-недели, но силувањето НЕ Е таму.

Мислам, имај барем малку врска со реалноста...

Со еден збор, не знаеш кај тераш...

:icon_lol:
Подобро да знам дека не знам... одколку да мислам дека знам, а не знам... Така барем имам шанса да си го креирам патот со самото одење и да ми биде интересен оти ќе биде непознат и неоден досега... спонтано во несигурност...

Подобро да знам дека не знам... одколку да мислам дека знам, а не знам... Така барем имам шанса да си го креирам патот со самото одење и да ми биде интересен оти ќе биде непознат и неоден досега... спонтано во несигурност...

А ха, ок..

Ставрогин,

Божјите Заповеди не се дадени на начин на кој Ти (или било кој друг...) посакуваш да бидат дадени. Ако ги разгледаш црковните толкувања на сите Божји Заповеди, пооделно, ќе најдеш нешта кои се чисти случаи на гревовно однесување, но не се содржани/споменати во некоја од Заповедите, иако самата Заповед ги опфаќа и нив...

Према томе?...

На пример, дали невраќањето „кусур„ на каса/касиер, според Тебе, е крадење или не е крадење? Ако е, или ако не е, која Заповед го санкционира или одобрува таквото однесување од касиерот?

--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:28 ---

Може бит, но денес го живееме Новиот Завет од нашиот Господ Исус Христос, а старозаветните одредби се одамна завршена работа...
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:29 ---

Бреее, а дека е това запишано, т.е. дозволено?
1. Се знеа што е прељубие а се знае што е силување. Или Јехове не ја знае разликата? Очигледно толку бил способен да измисли јасни правила за неговата омилена креација.
2. Новиот завет никаде не го забранува силувањето. Дури ни разводот не се спомува во библијата како забранета работа...затоа и некои христијански деноминации го дозволуваат.
3. Сега треба да се одучите дали го прифаќате новиот или стариот завет. Зошто гледам се палите на првата глава од стариот завет како да е вистина. И таа ли неважи?
4. Планираш да живееш според Библијата или ќе си измислувате свои правила. Или Библијата не била толку мудра и оставила сериозни дупки и недоречености за некои битни работи. Инаку има едно правило барем во сегашниот правен систем „ако не е забрането значи е дозволено“ така и со Библијата и силувањето.
5. Библијата ништо не „дозволува“ туку има само забрани и упатства што да се прави...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom