Православие vs. Римокатолицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Orthophill
  • Време на започнување Време на започнување
Пеперуго сина, веќе ти одговорив, дека на оние кои што умреле без можност да го примат Евангелието, ним Евангелието ќе им се проповеда по смртта и ако го прифатат ќе одат во рајот, ако не во пеколот. Како се вика прсосторот каде што се одвива проповедта, не сум ни свети Григориј Двоеслов, ни свети Венедикт, ни света Схоластика па да знам.

Тешко вам со одлуките од Вториот ватикански концил... Се надевам дека сегашниот римски папа ќе го прогласи за разбојнички собор или барем ќе ги укине литургиските реформи, од кои најстрашна за мене (и сличните на мене :) ) е таа што свештеникот место свртен кон Исток, служи кон запад. А според св. пророк Исаија името на Христа е Исток. Се знае кој е на запад, Сатаната и неговите паднати ангели. Светата литургија од било кој обред не е играчка...

Не е баш у среднио век ама малку попосле (ама зависи шо се смета за Среден век, ама ајде тава е веќе семантика и правејне distinction without a difference).
Него не ми одовори ни ти, ни некој друг за целио концепт и неговата оправданост/неоправданост и зашо дојдела како еден од ногуте начини на опростувајне на минати и идни гревови. И дали на Истоко е легализирана таа страна, со подруги механизми. (Оти нели прааме маабет сепак за институции. А ако правеме маабет за институции сите си имат плус канони и закони, освен Светата Книга (Нели мора да си има ред и закон како се проповеда и како се верува у Господ) :))

За брадата, мислам оти православните са обврзани да носат брада. И ми е интересно дали и католиците са обврзани со такво нешто. Коментаро на дебелината е малку несмасен у моменто (сепак официјално правило има за брадата, официјално правило за колку да теже еден свештеник нема)

Ako mislis na svetata Tajna - Ispoved, i den denes postoi i kaj ednite i kaj drugite. Ama ne se naplaka. I ne ti davaat livcinja da nosis deka ti e oposteno. I sl.

Nosat brada po ugled na evrejskite patrijarsi.
Bradata mislam bese znak na zalost kaj niv. Mi se cini..
Kaj katolicite nema potreba od toa (ako saka da si ima nekoj brada, ne smeta, moze da si ima svestenikot bradicka), zatoa sto oni ne zalat za nisto. Isus voskresnal, smrtta e pobedena. Nema potreba od znak na zalost.
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 12:03 ---
Пеперуго сина, веќе ти одговорив, дека на оние кои што умреле без можност да го примат Евангелието, ним Евангелието ќе им се проповеда по смртта и ако го прифатат ќе одат во рајот, ако не во пеколот. Како се вика прсосторот каде што се одвива проповедта, не сум ни свети Григориј Двоеслов, ни свети Венедикт, ни света Схоластика па да знам.

Тешко вам со одлуките од Вториот ватикански концил... Се надевам дека сегашниот римски папа ќе го прогласи за разбојнички собор или барем ќе ги укине литургиските реформи, од кои најстрашна за мене (и сличните на мене :) ) е таа што свештеникот место свртен кон Исток, служи кон запад. А според св. пророк Исаија името на Христа е Исток. Се знае кој е на запад, Сатаната и неговите паднати ангели. Светата литургија од било кој обред не е играчка...

Lele koji gluposti iznapisa...
Neli obeka deka nema ga vregas poveke?
Tolku od bratskata hristijanska ljubov...:(
Inace Crkvata e Bozji Hram, bilo kade da se svrtam On e tamu. Nema zapad istok sever jug...

Не не не... Јас убаво знам на шо мислам, ама ти отворено некак не си го кажуваш ставо за индулгенциите. ;)
Чекам и Ортофил да ми одговоре за православните. :)

За брадите: Свештениците - поповите и владиците носат бради поради молитвата која ја читаат при ставањето на епитрахилот (петрафил, петрахиљ), а таа меѓу другото содржи:
„Благословен е Бог, Кој ја излива својата благодат на свештениците свои како миро на главата, кое се слева на брадата, на брадата Аронова, кое се слева на скутините од неговите хаљини“. (Псалм 133)
Ѓаконите не мора да носат брада, а има и ќоси попови. :)

Јасно. Ама да речеме, нели го праве тава православието непрактично и круто. Да речеме, ногу од паганските обичаи са претопени и превземени, ама со таа практика се престанува после еден период. Или грешам...

Не, правилата од Црквата се дадени и неменливи, но се употребливи за сите времиња, небитно како го именуваме времето и општеството во кое живееме. Да не беа тие правила, денешната Црква би била лесно менлива заедница, која би се потчинувала на т.н „дух на времето„.

И биди по јасен, кои се тие паганштини, кои Црквата ги превела како свои?

Не за брадите во религијата, но е за капите во истата. Од 6.40 до 8.40.

:D

Не не не... Јас убаво знам на шо мислам, ама ти отворено некак не си го кажуваш ставо за индулгенциите. ;)
Чекам и Ортофил да ми одговоре за православните. :)
Pa veke ti kazav deka denes postoi ispoved kako sveta Tajna i kaj ednite i kaj drugite.
Vo ispovedta gi kazuvas grevovite a svestenikot (koj go pretstavuva samiot Isus ustvari ) ti gi prostuva grevovite vo Negovo Ime.
Eve neka kaze i on.

ja mislam isto e, osven ona Katolicka, ali ako znaes sto znaci vsusnost zborot Katolicka togas e potpolno isto.
Ako ne znaes - katolicka znaci "seopsta", "soborna".
Apostolsko veruvanje

Veruvam vo Boga,
semozniot Otec,
Tvorec na neboto i zemjata;
i vo ediniot Negov Sin,
Isus Hristos, Gospod nas,
koj od Svetiot Duh bese voploten,
od Deva Marija roden,
a vo vreme na Pontie Pilat bese macen,
raspnat, umren i pogreban,
sleze nad pekolot,
tretiot den voskresna od mrtvite,
se voznese na Neboto,
sedi oddesno na semozniot Bog Otec,
otatmu ke dojde da gi sudi zivite i mrtvite.
Veruvam vo Svetiot Duh,
vo svetata Katolicka crkva,
vo opstestvoto na svetiite,
vo proska na grevovite,
vo voskresenieto teloto (na mrtvite)
i vo vecniot zivot.
Amen!

stela,

избрзуваш со Твоето инаетење...

Она кое го имаш погоре напишано, наликува на Симболот од верата, нешто поинаков од православниот Симбол, но тој Симбол не е Апостолски, туку е никео-цариградски, т.е. не е апостолско, туку дел од црковното учење.

И да, познато ми е што значи изразот „католички„.

Lele koji gluposti iznapisa...
Neli obeka deka nema ga vregas poveke?
Tolku od bratskata hristijanska ljubov...:(
Inace Crkvata e Bozji Hram, bilo kade da se svrtam On e tamu. Nema zapad istok sever jug...
Што ли те навреди сега? Ти кажав дека мене тоа лично ми смета, не реков дека му се клањате на Сатаната, Господ да чува и да брани како ме сфаќаш! Само ти кажувам дека името на Господа според пророк Исаија е Исток, а спротивно на истокот е западот. При огласувањето, кандидатот за крштевање 3 пати се одрекува од Сатаната и неговите ангели, свртен на запад, го плука и дува во него! Потоа се свртува на исток за да се соедини со Христа Господа.
Се извинувам ако ме сфати погрешно!

stela,

избрзуваш со Твоето инаетење...

Она кое го имаш погоре напишано, наликува на Симболот од верата, нешто поинаков од православниот Симбол, но тој Симбол не е Апостолски, туку е никео-цариградски, т.е. не е апостолско, туку дел од црковното учење.

И да, познато ми е што значи изразот „католички„.

Ja samo kazuvam sto mojot kum koga se krstiv izgovori vo moe ime neli (isto i kaj vas e taka).
Tocno ovie zborovi, nisto poveke ni pomalku.
Ova e Apostolskoto veruvanje koe nie go izgovarame koga se krstevame.
I potpolno e isto so toa vo Pravoslavnata crkva.
A Nicejsko-Carigradskoto e veke drug muabet.

Не, правилата од Црквата се дадени и неменливи, но се употребливи за сите времиња, небитно како го именуваме времето и општеството во кое живееме. Да не беа тие правила, денешната Црква би била лесно менлива заедница, која би се потчинувала на т.н „дух на времето„.

И биди по јасен, кои се тие паганштини, кои Црквата ги превела како свои?

Ок за првото.

За второто
http://www.seiyaku.com/customs/pagan-symbols.html

Што ли те навреди сега? Ти кажав дека мене тоа лично ми смета, не реков дека му се клањате на Сатаната, Господ да чува и да брани како ме сфаќаш! Само ти кажувам дека името на Господа според пророк Исаија е Исток, а спротивно на истокот е западот. При огласувањето, кандидатот за крштевање 3 пати се одрекува од Сатаната и неговите ангели, свртен на запад, го плука и дува во него! Потоа се свртува на исток за да се соедини со Христа Господа.
Се извинувам ако ме сфати погрешно!

Dobro de, ne e prv pat. Se desavaat takvi raboti i nenamerno.
Ustvari pa ja nemam ni potreba na tebe da ti se dopadnam ili na bilo koj drug pravoslaven, protestant ili nesto treto... mislam sega ako taka gledame, neli...:icon_mrgr:
Ovde diskutirame za razlikite, a ne za toa koj e poveke vo pravo, koj ne, koj laze koj krade. Bez napaganje. I bez navredlivi i dvosmisleni zborovi. Ti kazav "ne sudi da ne ti bide sudeno". Istoto vazi i za mene.
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 12:29 ---

ili ne ti raboti linkot ili na mene ne mi otvara paganski stranici laptopov..:D

Pa veke ti kazav deka denes postoi ispoved kako sveta Tajna i kaj ednite i kaj drugite.
Vo ispovedta gi kazuvas grevovite a svestenikot (koj go pretstavuva samiot Isus ustvari ) ti gi prostuva grevovite vo Negovo Ime.
Eve neka kaze i on.
Добро, на македонски не се разбираме.

Some time ago (several centuries ago) the Catholic church was selling these so-called Indulgences. They are used for full/partial remission of the temporal punishment of sins that were already forgiven by the Confession. This is not practiced by today's standards (at least not openly), but it was very popular for several centuries some time ago. What is your take on it, how do you feel about it, what is your opinion about it. I don't need an explanation about the current ways of repent and sin absolution. I am interested in your opinion about the concept itself. Don't beat around the bush.

Ja samo kazuvam sto mojot kum koga se krstiv izgovori vo moe ime neli (isto i kaj vas e taka).
Tocno ovie zborovi, nisto poveke ni pomalku.
Ova e Apostolskoto veruvanje koe nie go izgovarame koga se krstevame.
I potpolno e isto so toa vo Pravoslavnata crkva.
A Nicejsko-Carigradskoto e veke drug muabet.

При крштевањето, кумот го исповеда Симболот од верата во името од крштеваниот, несомнено.

Никејо-цариградскиот не е друг муабет, туку време и место на кое е донесен Симболот од верата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom