Па тоа те прашувам.. со оглед да и ти, ко што гледам, одлично го познаваш Бог, и неговата природа.. Од каде знаеш дека тие дела, што еве ти ги чиниш, или некој друг можеби, се баш такви, причинети, ко што Бог бара?
Ти кажал Бог така?
Мислам, те прашувам, затоа што и ти,, а особено
Orthophill, зборувате ко да лично го познавате Бог...
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 23:52 ---
Tie dela sto bi trebalo sekoj da gi pravi se sodrzat vo dvete najgolemi zapovedi:
" Ljubi go Gospoda svojot Bog , so seto svoe srce, so seta svoja dusa i so siot svoj razum"
i " Ljubi go svojot blizen kako samiot sebesi".
Kako i vo Desette Bozji zapovedi toa sto ne bi trebalo da go pravi.
Inaku, vo Svetoto Pismo stojat razni primeri i vo Stariot, a posebno vo Noviot Zavet, primeri koi naveduvaat deka na Bog nekoi raboti Mu se posebno omileni i gi nagraduva. Nakratko:
Duhovni dela na milosrdieto
1. Gresniot ukori go.
2. Neukiot pouci go.
3. Toj sto se dvoumi sovetuvaj go na dobro.
4. Tazniot utesi go.
5. Nepravdata podnesuvaj ja trpelivo.
6. Navredite prostuvaj gi.
7. Za zivite i za umrenite moli se na Boga.
Telesni dela na milosrdieto
1. Gladnite nahrani gi.
2. Zednite napoj gi.
3. Golite obleci gi.
4. Patnikot primi go vo svojot dom.
5. Bolnite posetuvaj gi.
6. Zarobenite i progonetite pomagaj gi.
7. Mrtvite pogrebuvaj gi.
Evangelie po Matej 25, 34-46
Тогаш Царот ќе им рече на оние од десната страна: ‘Дојдете, благословени од Мојот Татко, и примете го во наследство Царството, кое ви е приготвено од создавањето на светот!
Зашто огладнев и Ми дадовте да јадам; ожеднев и Ме напоивте; бев странец и Ме примивте;
бев гол и Ме облековте; бев болен и Ме посетивте; бев во темница и дојдовте при Мене.’
Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен и Те нахранивме; или жеден и Те напоивме?
Кога Те видовме како странец и Те примивме? Или гол и Те облековме?
Кога те видовме болен или во темница и дојдовме при Тебе?
А Царот ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку му направивте на еден од овие Мои најмали браќа, Мене Ми направивте.’
Тогаш ќе им рече и на оние од левата страна: ‘Одете си од Мене, проклети, во вечниот оган, приготвен за ѓаволот и за неговите ангели!
Зашто огладнев и не ми дадовте да јадам; ожеднев и не Ми дадовте да пијам,
бев странец и не Ме примивте; бев гол и не Ме облековте; бев болен и во темница и не Ме посетивте.’
Тогаш тие ќе одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен, или жеден или како странец, или гол или болен или во темница, и не Те послуживме?’
Тогаш ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку не му направивте на еден од овие најмали, ни Мене не Ми направивте!’
И овие ќе отидат во вечна мака, а праведниците во вечен живот.”
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 09:06 ---
Па не би рекол дека туку така „сестрата источна“ не сака.. Во суштина, онаму каде што не сака „сестрата источна“ ,сака „сестрата западна“ и обратно.. .
ПРоблемот е историски... не е сегашен... и нема врска нит со Исус. што тој сакал. .т.е. што Бог сакал и сл исл..
ама ај тоа е веќе друга и широка тема..
Problemot e politicki, ne e verski.
Istokot i Zapadot i den denes se nebo i zemja, a kamo li togas. Razlicni jazici, razlicen mentalitet i kultura. A politikata uste koga se zamesala, posebno koga Kostantinopol veke sakal da stane "vtoriot Rim", problemot bil neizbezen.
Inaku Isus saka site da bidat Edno. Ocigledno nie ne sakame..
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 09:11 ---
Ако се земе и факто оти истоко не продавал индулгенции 4:2 е...

Нешто некој да каже за них, како концепт и дали имало на истоко нешто такво?
После зашо на католиците свештениците са без брада, на православните со брада?
Toa bilo vo sredniot vek, veke nema takvo nesto. Zatoa deneska kaj Katolicite se e besplatno, nema tarifa (za Pravoslavnite znaete i samite)
Krstevka, vencavka ne se naplaka, osven ako ti samiot ne sakas da ostavis, ama nema tarifi. Za pogreb i da sakas da ostavis, ke te odbie svestenikot. Grev e da se zema za pokoen pari, a pogotovo od grob (koga e denot na Site Sveti pa svestenikot odi od grob do grob i cita molitva).
A bradata , aman ne e razlika. Pogotovo ne razlika u ucenjeto. Ima i katolicki svestenici sto imaat bradicki. Sega i muslimanite stanaa jaki pravoslavci? ( Posto neli i oni tamu onie zabeganite imaat dugacki bradi).
Isto kako sega ja da prasam zosto pravoslavnite popovi (90 posto) se baajagicki debeli?
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 09:18 ---
За љубов на бога сите да одиме во римокатолици. Сите да бидеме едни и едниствени христијани.
PA ako bide edna Crkva, nema da se vikaat Rimokatolici. Ke se vikaat hristijani. Ustvari i sega koga ke te prasaat koja vera si (koja religija) logicki e da odgovoris hristijanin, a ne pravoslaven ili katolik, ili protestant. A ako te prasaat koja na koja hristijanska denominacija pripagas togas odgovorot bi bil katolik, pravoslaven, protestant.