Православие vs. Римокатолицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Orthophill
  • Време на започнување Време на започнување
Пеперуго сина, јас немам ништо против тебе, ни против било кој Римокатолик, ни пак против римскиот папа Венедикт. Јас дури и ве сакам со братска љубов, затоа што и тоа сте - мои браќа и сестри кои нажалост се во ерес. Ама брат е мил од која вера и да бил.
Ако оваа дискусија те вознемирува, можеме и да прекинеме. Не сакам да ме замразиш.
Што правел Патријархот Атинагора си е негова работа. И не е лошо тоа што ја симнал анатемата (иако поради соборниот карактер на ПЦ тоа не е можно). Тој Атинагора својата духовна кариера ја започнал како ѓакон во црквата свети Димитрија во Битола. Јас се радувам и кога римскиот папа на правилен начин ја исповеда верата...
Патем да ми одговореше дека ги немате базите, немаше да прашам повторно.

Пеперуго сина, јас немам ништо против тебе, ни против било кој Римокатолик, ни пак против римскиот папа Венедикт. Јас дури и ве сакам со братска љубов, затоа што и тоа сте - мои браќа и сестри кои нажалост се во ерес. Ама брат е мил од која вера и да бил.
Ако оваа дискусија те вознемирува, можеме и да прекинеме. Не сакам да ме замразиш.
Што правел Патријархот Атинагора си е негова работа. И не е лошо тоа што ја симнал анатемата (иако поради соборниот карактер на ПЦ тоа не е можно). Тој Атинагора својата духовна кариера ја започнал како ѓакон во црквата свети Димитрија во Битола. Јас се радувам и кога римскиот папа на правилен начин ја исповеда верата...
Патем да ми одговореше дека ги немате базите, немаше да прашам повторно.

Nemozes ti da sudis i voopsto Pravoslavnata crkva da sudi koj e vo eres koj ne e. Sudenjeto ke go ostavime na Nekoj drug. "Ne sudete za da ne vi bide sudeno".
Moze ste vie vo eres, od kade znaes? Nie ne velime deka ste, ama moze On drugo misli.

Ne be ne me voznemiruva, taman rabota. Nemozam da te zamrazam, sprotivno mi e od verata :)
Sakam i ostanatite da procitaat nesto. Ja nikade ne velam tuka pravoslavnite gresat, tuka ne, bas naprotiv toa e vasa odlika, za zal, odam vo prviot post veke se gleda a i vo site naredni. te eretik, te ova te ona. Pak ke ti kazam "ne sudi za da ne ti bide sudeno"...
pa nemam bazi koj ti kazal takvo nesto hahaha
abe more..:icon_mrgr:

Ако јас сум првиот што ги осудува римокатолиците и ако цела Источна Црква ги нема осудено ересите кои ги исповедаат, јас ќе бидам првиот кој ќе дојдам и пред римокатоличкиот бискуп ќе клекнам и ќе побарам прошка. Ама ако тоа ти смета ете ветувам дека повеќе нема да го употребувам зборот ерес.

Ама навистина не ми е јасно како знаете кој е во рајот, кој во пеколот и кој ов чистилиштето? Тоа те прашувам цело време. :icon_mrgr:

Ако јас сум првиот што ги осудува римокатолиците и ако цела Источна Црква ги нема осудено ересите кои ги исповедаат, јас ќе бидам првиот кој ќе дојдам и пред римокатоличкиот бискуп ќе клекнам и ќе побарам прошка. Ама ако тоа ти смета ете ветувам дека повеќе нема да го употребувам зборот ерес.

Ама навистина не ми е јасно како знаете кој е во рајот, кој во пеколот и кој ов чистилиштето? Тоа те прашувам цело време. :icon_mrgr:

Abe ne si prv, ne velam ja toa, ama nemate ni pravo da sudite, isto kako sto i nie nemame pravo da sudime. Nikoj nema takvo pravo, ni samiot Papa (koj e kaj nas najvisoko na celo na crkvata).

Nezname, koj toa vika deka znaeme? Pretpostavuvame isto kako i vie neli...

A sega ako sakas na zafrkancija, zemi site koi se krsteni i posto neli nema grev za koj Pravoslavnata crkva ne moze da izmoli da se prosti - edno 99 posto ke da se u Rajot.:D
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 21:18 ---
Apostolsko veruvanje

Veruvam vo Boga,
semozniot Otec,
Tvorec na neboto i zemjata;
i vo ediniot Negov Sin,
Isus Hristos, Gospod nas,
koj od Svetiot Duh bese voploten,
od Deva Marija roden,
a vo vreme na Pontie Pilat bese macen,
raspnat, umren i pogreban,
sleze nad pekolot,
tretiot den voskresna od mrtvite,
se voznese na Neboto,
sedi oddesno na semozniot Bog Otec,
otatmu ke dojde da gi sudi zivite i mrtvite.
Veruvam vo Svetiot Duh,
vo svetata Katolicka crkva,
vo opstestvoto na svetiite,
vo proska na grevovite,
vo voskresenieto teloto (na mrtvite)
i vo vecniot zivot.
Amen!

sloboden prevod od hrvatski:

Apostolsko vjerovanje
Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,
Stvoritelja neba i zemlje.
I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga,
Gospodina našega,
koji je začet po Duhu Svetom,
rođen od Marije Djevice,
mučen pod Poncijem Pilatom,
raspet umro i pokopan;
sašao nad pakao,
treći dan uskrsnuo od mrtvih;
uzašao na nebesa,
sjedi s desna Bogu Ocu svemogućemu;
odonud će doći suditi
žive i mrtve.
Vjerujem u Duha Svetoga,
svetu Crkvu katoličku,
općinstvo svetih,
oproštenje grijeha,
uskrsnuće tijela
i život vječni.
Amen.

Ma Bog e milosrden, batali ti vera ako nema dela. Verata bez dela e mrtva stoi vo Noviot Zavet. Nemoze nekoj samo zatoa sto ne veruva ( a pritoa ne pravi nikakvi teski smrtni grevovi ) da bide ostro kaznet.

Katolicite ne mozat da se vratat u 11 vek, ama pravoslavnite mozat i treba da stignat vo 21 vek.

Па тоа те прашувам.. со оглед да и ти, ко што гледам, одлично го познаваш Бог, и неговата природа.. Од каде знаеш дека тие дела, што еве ти ги чиниш, или некој друг можеби, се баш такви, причинети, ко што Бог бара?

Ти кажал Бог така?
Мислам, те прашувам, затоа што и ти,, а особено Orthophill, зборувате ко да лично го познавате Бог...
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 23:52 ---
Epa ima.

Hristijanstvoto -Toj saka site da bideme edno. Ama sestrava Istocna ne saka, sto da pravam sega jas...:(:place:
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:51 ---

Па не би рекол дека туку така „сестрата источна“ не сака.. Во суштина, онаму каде што не сака „сестрата источна“ ,сака „сестрата западна“ и обратно.. .

ПРоблемот е историски... не е сегашен... и нема врска нит со Исус. што тој сакал. .т.е. што Бог сакал и сл исл..
ама ај тоа е веќе друга и широка тема..

После внимателното исчитување на оваа длабока тема, мислам дека православието му води на католицизмот 3-2...

:icon_lol:

После внимателното исчитување на оваа длабока тема, мислам дека православието му води на католицизмот 3-2...

:icon_lol:

Ако се земе и факто оти истоко не продавал индулгенции 4:2 е... :pipi:
Нешто некој да каже за них, како концепт и дали имало на истоко нешто такво?
После зашо на католиците свештениците са без брада, на православните со брада?

Па тоа те прашувам.. со оглед да и ти, ко што гледам, одлично го познаваш Бог, и неговата природа.. Од каде знаеш дека тие дела, што еве ти ги чиниш, или некој друг можеби, се баш такви, причинети, ко што Бог бара?

Ти кажал Бог така?
Мислам, те прашувам, затоа што и ти,, а особено Orthophill, зборувате ко да лично го познавате Бог...
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 23:52 ---

Tie dela sto bi trebalo sekoj da gi pravi se sodrzat vo dvete najgolemi zapovedi:
" Ljubi go Gospoda svojot Bog , so seto svoe srce, so seta svoja dusa i so siot svoj razum"
i " Ljubi go svojot blizen kako samiot sebesi".

Kako i vo Desette Bozji zapovedi toa sto ne bi trebalo da go pravi.

Inaku, vo Svetoto Pismo stojat razni primeri i vo Stariot, a posebno vo Noviot Zavet, primeri koi naveduvaat deka na Bog nekoi raboti Mu se posebno omileni i gi nagraduva. Nakratko:

Duhovni dela na milosrdieto
1. Gresniot ukori go.
2. Neukiot pouci go.
3. Toj sto se dvoumi sovetuvaj go na dobro.
4. Tazniot utesi go.
5. Nepravdata podnesuvaj ja trpelivo.
6. Navredite prostuvaj gi.
7. Za zivite i za umrenite moli se na Boga.

Telesni dela na milosrdieto
1. Gladnite nahrani gi.
2. Zednite napoj gi.
3. Golite obleci gi.
4. Patnikot primi go vo svojot dom.
5. Bolnite posetuvaj gi.
6. Zarobenite i progonetite pomagaj gi.
7. Mrtvite pogrebuvaj gi.

Evangelie po Matej 25, 34-46
Тогаш Царот ќе им рече на оние од десната страна: ‘Дојдете, благословени од Мојот Татко, и примете го во наследство Царството, кое ви е приготвено од создавањето на светот!
Зашто огладнев и Ми дадовте да јадам; ожеднев и Ме напоивте; бев странец и Ме примивте;
бев гол и Ме облековте; бев болен и Ме посетивте; бев во темница и дојдовте при Мене.’
Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен и Те нахранивме; или жеден и Те напоивме?
Кога Те видовме како странец и Те примивме? Или гол и Те облековме?
Кога те видовме болен или во темница и дојдовме при Тебе?
А Царот ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку му направивте на еден од овие Мои најмали браќа, Мене Ми направивте.’
Тогаш ќе им рече и на оние од левата страна: ‘Одете си од Мене, проклети, во вечниот оган, приготвен за ѓаволот и за неговите ангели!
Зашто огладнев и не ми дадовте да јадам; ожеднев и не Ми дадовте да пијам,
бев странец и не Ме примивте; бев гол и не Ме облековте; бев болен и во темница и не Ме посетивте.’
Тогаш тие ќе одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен, или жеден или како странец, или гол или болен или во темница, и не Те послуживме?’
Тогаш ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку не му направивте на еден од овие најмали, ни Мене не Ми направивте!’
И овие ќе отидат во вечна мака, а праведниците во вечен живот.”

--- надополнето: 15 ноември 2012 во 09:06 ---
Па не би рекол дека туку така „сестрата источна“ не сака.. Во суштина, онаму каде што не сака „сестрата источна“ ,сака „сестрата западна“ и обратно.. .

ПРоблемот е историски... не е сегашен... и нема врска нит со Исус. што тој сакал. .т.е. што Бог сакал и сл исл..
ама ај тоа е веќе друга и широка тема..

Problemot e politicki, ne e verski.
Istokot i Zapadot i den denes se nebo i zemja, a kamo li togas. Razlicni jazici, razlicen mentalitet i kultura. A politikata uste koga se zamesala, posebno koga Kostantinopol veke sakal da stane "vtoriot Rim", problemot bil neizbezen.
Inaku Isus saka site da bidat Edno. Ocigledno nie ne sakame..
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 09:11 ---
Ако се земе и факто оти истоко не продавал индулгенции 4:2 е... :pipi:
Нешто некој да каже за них, како концепт и дали имало на истоко нешто такво?
После зашо на католиците свештениците са без брада, на православните со брада?
Toa bilo vo sredniot vek, veke nema takvo nesto. Zatoa deneska kaj Katolicite se e besplatno, nema tarifa (za Pravoslavnite znaete i samite)
Krstevka, vencavka ne se naplaka, osven ako ti samiot ne sakas da ostavis, ama nema tarifi. Za pogreb i da sakas da ostavis, ke te odbie svestenikot. Grev e da se zema za pokoen pari, a pogotovo od grob (koga e denot na Site Sveti pa svestenikot odi od grob do grob i cita molitva).

A bradata , aman ne e razlika. Pogotovo ne razlika u ucenjeto. Ima i katolicki svestenici sto imaat bradicki. Sega i muslimanite stanaa jaki pravoslavci? ( Posto neli i oni tamu onie zabeganite imaat dugacki bradi).
Isto kako sega ja da prasam zosto pravoslavnite popovi (90 posto) se baajagicki debeli?:D
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 09:18 ---
За љубов на бога сите да одиме во римокатолици. Сите да бидеме едни и едниствени христијани.
PA ako bide edna Crkva, nema da se vikaat Rimokatolici. Ke se vikaat hristijani. Ustvari i sega koga ke te prasaat koja vera si (koja religija) logicki e da odgovoris hristijanin, a ne pravoslaven ili katolik, ili protestant. A ako te prasaat koja na koja hristijanska denominacija pripagas togas odgovorot bi bil katolik, pravoslaven, protestant.

Tie dela sto bi trebalo sekoj da gi pravi se sodrzat vo dvete najgolemi zapovedi:
" Ljubi go Gospoda svojot Bog , so seto svoe srce, so seta svoja dusa i so siot svoj razum"
i " Ljubi go svojot blizen kako samiot sebesi".

Kako i vo Desette Bozji zapovedi toa sto ne bi trebalo da go pravi.

Inaku, vo Svetoto Pismo stojat razni primeri i vo Stariot, a posebno vo Noviot Zavet, primeri koi naveduvaat deka na Bog nekoi raboti Mu se posebno omileni i gi nagraduva. Nakratko:

D...........
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 09:06 ---

Problemot e politicki, ne e verski.
Istokot i Zapadot i den denes se nebo i zemja, a kamo li togas. Razlicni jazici, razlicen mentalitet i kultura. A politikata uste koga se zamesala, posebno koga Kostantinopol veke sakal da stane "vtoriot Rim", problemot bil neizbezen.
Inaku Isus saka site da bidat Edno. Ocigledno nie ne sakame..

Не ти зборувам за тоа... не си ме разбрала.. (можеби и јас не бев доволно концизен)...
Не барав од тебе да ми цитираш извадоци од библијата.. псалми и сл исл.. Побарав да ми одговориш, како тоа толку лично го знаеш Бог, па и ти и Orthophill толку лично, и толку конкретно знаете што точно Бог ќе направи ако не исполниш одредени дела?
Затоа, не побарав да ми ги цитираш делата, па да расправаме околу делата на чинење, затоа што читам погоре Let 3 убаво прашање ти постави, оној примерто со самурајот, памтиш?
Те прашувам, за она што Бог ќе го направи, ако делата не се чинат, као што институцијата - корпорацијата Бог налага, според псалмите наравно.... Врати се на првото мое прашање, таму мислам поконцизно ти го имам напишано.. .

А иначе, проблемот е пред се историски... се слагам, и политички, со оглед да и обете страни тежнеат кон манифестирање на сопствената моќ и влијание врз христијанскиот свет.

Но во секој случај тоа што го велиш не е баш така.. мислам.. реков претходно широка тема е зошто како што... да не забегаме...
Ако сакаш, може и да се прошири.. околу тоа што е во суштина римокатолицизам, а што православие... и што праеле едните и другите за да ја задржат својата доминација...

Мислам оти не можат да се менат каноните после некојси собир на истоко.. А може и да грешам.. Некој поупатен?

Точно: одлуките од Црквата, кои се соборно донесени на вселенските Собори, се неменливи учења, и чинат една целина, небитно што се донесени во различни времиња и на различни места/градови. Токму таа неменливост и‘ помага и на денешната Црква да остане на учењето кое е наследено од Апостолите, преку првите епископи да се‘ до денешен ден. Православната Црква, за разлика од другите заедници, не внесе новотарии во Апостолското и светоотечкото учење, туку остана на традиционалното.

Не ти зборувам за тоа... не си ме разбрала.. (можеби и јас не бев доволно концизен)...
Не барав од тебе да ми цитираш извадоци од библијата.. псалми и сл исл.. Побарав да ми одговориш, како тоа толку лично го знаеш Бог, па и ти и Orthophill толку лично, и толку конкретно знаете што точно Бог ќе направи ако не исполниш одредени дела?
Затоа, не побарав да ми ги цитираш делата, па да расправаме околу делата на чинење, затоа што читам погоре Let 3 убаво прашање ти постави, оној примерто со самурајот, памтиш?
Те прашувам, за она што Бог ќе го направи, ако делата не се чинат, као што институцијата - корпорацијата Бог налага, според псалмите наравно.... Врати се на првото мое прашање, таму мислам поконцизно ти го имам напишано.. .

А иначе, проблемот е пред се историски... се слагам, и политички, со оглед да и обете страни тежнеат кон манифестирање на сопствената моќ и влијание врз христијанскиот свет.

Но во секој случај тоа што го велиш не е баш така.. мислам.. реков претходно широка тема е зошто како што... да не забегаме...
Ако сакаш, може и да се прошири.. околу тоа што е во суштина римокатолицизам, а што православие... и што праеле едните и другите за да ја задржат својата доминација...

Prasanjeto bese upateno do Bambi, toa so samurajot. Samiot neka odgovori, posto jas nekolku pati go prasav kade odat onie sto ne se ni za vo Rajot ni za vo pekolot. Kaj katolicite bi otisle vo cistiliste (neznam ja koj ke otide, toa nikoj ne znae). Ako primeti jas mu odgovoriv sami deka pretpostavuvame - nikoj ne znae tocno.

Vo citiraniot del od Biblijata ti pisuva sto tocno Bog ke napravi ako ne go pravime toa sto e tamu citirano. Da ne povtoruvam pak. Pisuva, ne za djabe ti go citirav.

Izvan Crkve nema spasenja?
Kako valja shvatiti tu tvrdnju koju su često opetovali crkveni Oci? Iskazana pozitivno, znači da svako spasenje dolazi od Krista-Glave po Crkvi koja je njegovo Tijelo:
Oslanjajući se na Sveto pismo i Predaju, Sveti sabor uči da je ta putujuća Crkva potrebna za spasenje. Jedino je naime Krist Posrednik i put spasenja, prisutan među nama u svome tijelu, koje je Crkva; a naglašavajući izričito potrebu vjere i krštenja, on je potvrdio i potrebu Crkve, u koju ljudi ulaze po krštenju kao kroz vrata. Zato se ne bi mogli spasiti oni ljudi koji, iako im nije nepoznato da je od Boga po Isusu Kristu Katolička Crkva ustanovljena kao potrebna, ipak ne bi htjeli u nju ili ući ili pak u njoj ostati.

Ta se tvrdnja ne odnosi na one koji bez svoje krivnje ne poznaju Krista i njegovu Crkvu:
Oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo Evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskreno traže Boga i pod utjecajem milosti nastoje Njegovu volju, koju su spoznali u glasu savjesti, djelom izvršiti, mogu postići vječno spasenje.

--- надополнето: 15 ноември 2012 во 11:05 ---
Точно: одлуките од Црквата, кои се соборно донесени на вселенските Собори, се неменливи учења, и чинат една целина, небитно што се донесени во различни времиња и на различни места/градови. Токму таа неменливост и‘ помага и на денешната Црква да остане на учењето кое е наследено од Апостолите, преку првите епископи да се‘ до денешен ден. Православната Црква, за разлика од другите заедници, не внесе новотарии во Апостолското и светоотечкото учење, туку остана на традиционалното.

ja mislam isto e, osven ona Katolicka, ali ako znaes sto znaci vsusnost zborot Katolicka togas e potpolno isto.
Ako ne znaes - katolicka znaci "seopsta", "soborna".
Apostolsko veruvanje

Veruvam vo Boga,
semozniot Otec,
Tvorec na neboto i zemjata;
i vo ediniot Negov Sin,
Isus Hristos, Gospod nas,
koj od Svetiot Duh bese voploten,
od Deva Marija roden,
a vo vreme na Pontie Pilat bese macen,
raspnat, umren i pogreban,
sleze nad pekolot,
tretiot den voskresna od mrtvite,
se voznese na Neboto,
sedi oddesno na semozniot Bog Otec,
otatmu ke dojde da gi sudi zivite i mrtvite.
Veruvam vo Svetiot Duh,
vo svetata Katolicka crkva,
vo opstestvoto na svetiite,
vo proska na grevovite,
vo voskresenieto teloto (na mrtvite)
i vo vecniot zivot.
Amen!
--- надополнето: 15 ноември 2012 во 11:13 ---
Мислам оти не можат да се менат каноните после некојси собир на истоко.. А може и да грешам.. Некој поупатен?

Naukot na Katolickata crkva e definiran na 21 Ekumenski sobor (ili koncil).Toa e zasedanie na site biskupi so odobrenie i potvrda na Papata. Zakljucocite na Soborot (koncilot) se nezabludivi.Pri toa ne se donesuvaat novi ucenja, tuku starite samo se pojasnuvaat, prodlabocuvaat. Na primer na Vtoriot vatikanski koncil 1962 god. bilo reseno Misata veke da ne se sluzi na latinski jazik (po rimskiot obred sto e) tuku na jazik na narodot vo edna drzava. Isto taka, vo tek na Misata sluzitelot sto drzel Misa bil zavrten so grbot kon vernicite, sega ne e taka. Gleda kon niv. Isto taka pretvorbata od lebot vo Telo Hristovo i vinoto vo Krv Hristova se vrsi pred ocite na pristutnite, ne skrieno od niv. Celta e lugeto da ne ostanat samo posmatraci vo tek na Misata, tuku aktivno da ucestvuvaat vo samata. Veruvam deka site barem ednas ste videle kako izgleda Misa kaj katolicite (od rimski obred) a kako kaj pravoslavnite Liturgijata. Isto taka i katolicite od istocen obred ja sluzat. Isto kako pravoslavnite. Misata kaj katolicite e postalozena, posvecana, pomirna, da kazam "poelegantna", a kaj pravoslavnite i kaj istocnite katolici e podramaticna, poteatralna, pobucna i pomisticna. Nikakva verska razlika toa ne pravi.

Toa bilo vo sredniot vek, veke nema takvo nesto. Zatoa deneska kaj Katolicite se e besplatno, nema tarifa (za Pravoslavnite znaete i samite)

A bradata , aman ne e razlika. Pogotovo ne razlika u ucenjeto. Ima i katolicki svestenici sto imaat bradicki. Sega i muslimanite stanaa jaki pravoslavci? ( Posto neli i oni tamu onie zabeganite imaat dugacki bradi).
Isto kako sega ja da prasam zosto pravoslavnite popovi (90 posto) se baajagicki debeli?:D

Не е баш у среднио век ама малку попосле (ама зависи шо се смета за Среден век, ама ајде тава е веќе семантика и правејне distinction without a difference).
Него не ми одовори ни ти, ни некој друг за целио концепт и неговата оправданост/неоправданост и зашо дојдела како еден од ногуте начини на опростувајне на минати и идни гревови. И дали на Истоко е легализирана таа страна, со подруги механизми. (Оти нели прааме маабет сепак за институции. А ако правеме маабет за институции сите си имат плус канони и закони, освен Светата Книга (Нели мора да си има ред и закон како се проповеда и како се верува у Господ) :-))

За брадата, мислам оти православните са обврзани да носат брада. И ми е интересно дали и католиците са обврзани со такво нешто. Коментаро на дебелината е малку несмасен у моменто (сепак официјално правило има за брадата, официјално правило за колку да теже еден свештеник нема)

Јасно. Ама да речеме, нели го праве тава православието непрактично и круто. Да речеме, ногу од паганските обичаи са претопени и превземени, ама со таа практика се престанува после еден период. Или грешам...

пс. За сите поупатени. Може ли да не ми ги одговарате на прашањата со стандардните одговори извадени од некој ЧПП прирачник (озбилен сам, не се тролам) :-)

Белешка на Луки: Дојде време да дообјаснувам у секој пост оти не тролам.. Какво време дојде :(:(:(:(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom