stela_maris Вие не сте крстена правилно бидејќи на Вашето крштевање, Вашиот кум ја исповедал ереста дека Светиот Дух исходи и од Синот.
Каде оди г. Стефан јас не знам и не ме интересира. За неговите посети ќе си дава одговор на Страшниот Суд, а не пред мене. Можеби оди на миса да се поклони пред оние кои ги убиваа малтретираа и затовраа светите браќа Кирил и Методија, пред оние кои го убија свети Горазд Архиепископот Моравски, пред оние кои маченички го убија маченикот Петар Алеут затоа што не беше крстен во Римокатоличка вера, на оние кои предводени од духовниот јаничар и кардинал Јоасафат ги откопуваа телата на покојните православци и им ги фрлаа на кучињата, на оние кои во 1848 напишаа проглас против Православната Црква, на оние кои за време на Втората светска војна предводени од војниот викар „сине титуло“ “блажени“ Алојзије Степинац ги праќаа во Јасеновац сите оние кои беа Православни. Можеби им се клања и на оние кои што предводени од надбискупиот Јосип Јурај Штросмаер сакаа да го поунијатат целиот Славјански род. Можеби му се клања и на сегашниот егзарх Киро Стојанов кој во Струмичко на подмолен начин ги поунијатува и полатинува неграмотните и духовно слепите. Ама веројатно знае како поминале браќата Миладинови кои ја проповедале унијата, како поминале двајцата несреќни калуѓери од Атос кои сослужувале со римокатолички свештеници, па до ден денешен нивните тела се нераспаднати и изобличени. Знае веројатно и каква смрдеа се ширела од телото на Патријархот Атинагора што ја симнал анатемата која приснопамјатниот Михаил Керуларија и` ја испрати на римската црква.
Можеби Православните се помалку од римокатолиците, но Христос вели: „Не бој се мало стадо, зашто би волјата на Отца да ви даде Царство!“
Кога сме кај Грција, таткото на грчкиот народ, светиот рамноапостолен Козма Етолски во своите пророштва за маките на Православниот род вели: „За се` да го колнете папата, оти тој ќе биде виновникот!“
Epa gledaj sega.
Kako mi odgovori taka i ke ti vratam.
Za Stefan rece deka ne ti e gajle sto toj pravi, kade odi, na kogo se klanja.Deka ima koj da mu sudi.
Isto to vazi i za ovie katolici sto ti gi nabroja. Kakva vrska imam jas so niv? Ja li gi pokatolicuvav i gi ubivav likovite sto ti gi navede? Ne.
Za validnoto krstevanje ke ti kazam deka sme i jas i ti validno krsteni zatoa sto sekoj covek e validno krsten ako e krsten vo Imeto na Otecot i Sinot i Svetiot Duh, kako sto toa samiot Isus zapovedal. Taka da nemoj mnogu da se zanesuvas..
Za Stepinec eve imas ovde
http://hr.wikipedia.org/wiki/Blaženi_Alojzije_Stepinac
Procitaj od pocetok do kraj, pa posle zboruvaj.
Ako veruvas ti kako hristijanin na montirani procesi od strana na komunistite, koi gi imale so cel da ja ocrnat Crkvata Hristova, togas nemam komentar.
Sega jas da pocnam da pisuvam za onie svestenici pravoslavni sto pred 20 godini blagoslovuvaa tenkovi koi odea prema Vukovar da ubivaat luge koi ne se pravoslavni i Srbi, za onie pravoslavni popovi koi go blagoslovuvaat maskrot vo Srebrenica...
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 17:16 ---
Треба најпрво да постои таков.
Во овие тешки времиња за сите Христијани, а особено за оние на кои Господ им одредил да живеат со Муслимани, сметам дека е прилично непрактично да бидеме нетолерантни кон луѓе кои го прифатиле Господ Бог Исус Христос за свој личен спасител.
Ги разбирам јас ставовите на православните чистотници, за грешката која ја имаат католиците, на пример, околу происходот (на Светиот Дух) и од Синот, но сепак ќе правам голема разлика помеѓу некој кој го прифатил Исус и некој кој не го прифаќа.
Не можам јас никако и никогаш, на исто рамниште да ставам некој Муслиман кој само мисли како каурот да умре, со било кој Протестант да речеме.
Nema greska kaj katolicite, bez gajle.
Za djabe ne se vikame site hristijani. Da, imame nekoi razlicni obicai, isto kako sto i sekoe selo vo Makedonija ima svoi obicai, pa e sepak eden ist narod, ne razlicen.
Abe ja ne gi izednacuvam so hristijanite, samo velam deka onoj hristijanin ubiec i musliman koj mravka ne zgazil (ima i takvi) nemozat da bidat isti.. Ali sepak, ja nema da sudam, ima koj da sudi.
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 17:23 ---
Да.
Реалноста ни ја покажува вистинската и реална опасност. А ние сега, јас и ти, тука, можеме да си прикажуваме, ако сакаме и дека најголема опасност ни иде од индијанските анимисти, ама тоа со реалноста нема никаква врска.
Не велам дека ние треба да ги прифатиме нивните погрешни верувања, само велам дека во вакви услови е глупаво да ја насочувам својата острина кон опасност која реално не ме демне.
Ако не си слеп ќе видиш дека црква не смее да се изгради на место кај што била, само затоа што Муслиманите вршат притисок, а нашите политичари задолжително попуштаат.
Како што слава не се слави на друг ден (Берово, 2007 чинам беше), така и е смешно да ја возобновиш црквата таму каде што ќе ти дозволат Муслиманите, а не таму кај што била.
Колку цркви во предимно муслимански сртедини (западна Македонија) се сквернавени и опљачкани, само оваа година, знаеш? Ја знам.
Муслиманите излегоа со насилни протести во кои извикуваа Смрт за Каури и бараа слобода за убијци на деца на најтажниот ден во Христијанството. Исти такви протести имаше за градба која само личи на црква (Кале).
Навистина е чудно при ваква година, како оваа, некој да ги затвора очите. Имаше скоро една срамежлива изјава на Архиепископот за нападите, но тоа е неверојатно задоцнето и благо, како ништо да не се случува.
A na nas taka i ni treba, dodeka mene onoj ke mi sudel dal sum ja validno krstena ili ne (pazi on se nasol da sudi koj sto kako), oni si se mnozat, si se zdruzuvaat dodeka nie se raspravame, i na kraj ke ne pobedat, ama sami si barame. Namesto da se uedinime, nie uste tolku se delime. Na karj nema da ostane ni h od hristijanstvo na ovie prostori, nesto kako Bosna ke ispadne...
.