Црква!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojan96
  • Време на започнување Време на започнување
:facepalm:

Iskreno, ja u Skopje ke ziveam mozda uste 2, mozda uste 4 godini. Bas me zabole zabot za toa, sigurno..:rolleyes:
Nego, koga sme veke kaj toa, MENE LICNO voopsto, ama voopsto ne mi se sviga kukata na Majka Tereza, ama ic. Ete katolik sum, ama glupo mi e. Zadovolen?:)

A za ova crveno boldirano - kade zivees ti tocno? Pet babi i 2 dedovci gi racunas za polna crkva?
Ili pak se racunaat i onie sto samo onaka ke napravat krukce okolku crkvata?
Во Скопје живеам баш меѓу овие две цркви. Па ако не веруваш дека се полни јавно те поканувам да дојдеш и да ги посетиш :) . Само, бидејќи си римокатолик ќе мора да почекаш да служи о. Ивица Тодоров (25.11.2012 во Чаир), оти другите свештеници не дозволуваат неправославни да присуствуваат на богослужбите.

Во Скопје живеам баш меѓу овие две цркви. Па ако не веруваш дека се полни јавно те поканувам да дојдеш и да ги посетиш :) . Само, бидејќи си римокатолик ќе мора да почекаш да служи о. Ивица Тодоров (25.11.2012 во Чаир), оти другите свештеници не дозволуваат неправославни да присуствуваат на богослужбите.

Poznat mi e nesto popov. Ne go znam vaka, ama znam deka se "druzi" so sestrite Misionerki na ljubovta, popoznati kako sestri na Majka Tereza.
Sum bila tamu ednas/dvapati vo nedela. Stama, prazno...pet babicki i tri zenicki bea pristutni samo..

E a molim te, aj objasni mi posto zivo me interesira kako toa nekoj drug pop ke primeti deka ja sum rimokatolik? Sto ako na pamet znam sto oni zboruvaat, i molitvite, mozda i bolje od cisto pravoslavnite vernici. Kako ke znae?
Na celo ne mi pisuva.

E i moram da dodadam, ne moram ja da odam na pricest. So koe pravo nekoj si popo mene ke mi zabrani da vlezam u crkva? Nemoj sega da kazes isto kako sto odjata ke mi zabrani da vlezam u djamija, bidejki ne e taka. kaj niv ete zeni ne odat, ama jas sum hristijanka, kako toa nema da me pusti?
Ke me izbrka so policija?:pos:

zasto smrdat nekrstenite luge ?

Во кој броен систем ги броеше присутните? Веројатно не ни се исти бројните системи...
Во православната литургија пред канонот на Евхаристија, постои ектенија за огласените(катихумените) по завршетокот на истата ѓаконот или свештеникот повикува:
-Огласени(Катихумени) излезете! Никој од огласените да не остани!
Е сега бидејќи свештениците знаат за дружбите на о. Ивица со разни еретичко-схизматички здруженија повикуваат: Огласени и неправославни излезете!
Е сега доколку имаш страв Божји и срам човечки ќе си заминеш, а ако немаш страв и срам е тогаш тоа е твој голем проблем, а не на служашчиот свештеник или мој.
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:46 ---
Не знам дали смрдат или не, но нивното место не им е храмот за време на најголемата и најстрашната тајна, кога виното се претвора во Крв Христова, а лебот во Тело Христово, а потоа се дели на народот Божји. Тој дел од богослужбата е наменет исклучиво за верните т.е. крстените.

Дали често одите во црква? дали мислите дека жената кога влага во црква треба да носи шамија, да ја покрие главата . ? јас кога бев во црква во Рим сите жени носеа шамија пред да влезат во црквата и мислам дека тоа е сосема добро. што мислите вие околу тоа? и дали мислите дека треба да има силни Камбани?

1) Sekoja nedela, ama ne samo u prolaz tuku na cela Misa.

2) U Rim nosat pogotovo koga odat na audiencija kaj Papata, ustvari obavezno e za sekoja zena, duri i samata kralica Elizabeta II morala da stavi od tie cipkanite marami na glava za da odi kaj nego na audijencija, iako e anglikanka i poglavar na istata crkva.
Inaku ne e obavezno za obicna poseta vo crkva, no moze, postoi takov obicaj, no naglasuvam ne e obavezno.

3) Nosat i vo Srbija isto, pravoslavnite hristijanki koga odat na Liturgija, pogotovo vo Belgrad vo Ruskata pravoslavna crkva (onaa odma do crkvata Sv. Marko).

4) Kambani. Kolku pari - tolku muzika. Kolku visoko i silno se napraveni, kolku zvona ima, tolku i ke zvoni.
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:49 ---
Во кој броен систем ги броеше присутните? Веројатно не ни се исти бројните системи...
Во православната литургија пред канонот на Евхаристија, постои ектенија за огласените(катихумените) по завршетокот на истата ѓаконот или свештеникот повикува:
Е сега бидејќи свештениците знаат за дружбите на о. Ивица со разни еретичко-схизматички здруженија повикуваат: Огласени и неправославни излезете!
Е сега доколку имаш страв Божји и срам човечки ќе си заминеш, а ако немаш страв и срам е тогаш тоа е твој голем проблем, а не на служашчиот свештеник или мој.

Не знам дали смрдат или не, но нивното место не им е храмот за време на најголемата и најстрашната тајна, кога виното се претвора во Крв Христова, а лебот во Тело Христово, а потоа се дели на народот Божји. Тој дел од богослужбата е наменет исклучиво за верните т.е. крстените.

Pa jas sebe si se smetam za krstena validno. Za hristijanka. Jas veruvam vo istata sv. Tajna, zasto togas da imam sram i strav od istoto vo sto i samata veruvam? Glupost!
A ako ne razbiram makedonski? Eto vo Grcija otidam vo crkva? Sto pravime, a?

Ete zasto ostanale samo 5 babicki na krajot, gledas, sega ti e jasno...
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:54 ---
Inace kolku da se znae i vo Katolickata isto taka svestenikot pred da deli Sv. Pricest napomenuva deka treba da pristapat samo onie vernici na Pricest koi gi ispoluvaat site uslovi ama da veli ostanatite nadvor, izlezete...toa ne..
Abe i dedo vi Stefan doaga kaj nas na Misa, ajde ne zbori gluposti tuka, molim te...
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:58 ---
ajdeee...:D

pa i krsten da si, ako ne se banjas redovno i ne se preoblekuvas vo cisto ke mirisas...

Jas imam slusano deka nemirosanite luge toest nekrstenite mnogu smrdele a i vistina e toa
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:59 ---
1) Sekoja nedela, ama ne samo u prolaz tuku na cela Misa.

2) U Rim nosat pogotovo koga odat na audiencija kaj Papata, ustvari obavezno e za sekoja zena, duri i samata kralica Elizabeta II morala da stavi od tie cipkanite marami na glava za da odi kaj nego na audijencija, iako e anglikanka i poglavar na istata crkva.
Inaku ne e obavezno za obicna poseta vo crkva, no moze, postoi takov obicaj, no naglasuvam ne e obavezno.

3) Nosat i vo Srbija isto, pravoslavnite hristijanki koga odat na Liturgija, pogotovo vo Belgrad vo Ruskata pravoslavna crkva (onaa odma do crkvata Sv. Marko).

4) Kambani. Kolku pari - tolku muzika. Kolku visoko i silno se napraveni, kolku zvona ima, tolku i ke zvoni.
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:49 ---

Pa jas sebe si se smetam za krstena validno. Za hristijanka. Jas veruvam vo istata sv. Tajna, zasto togas da imam sram i strav od istoto vo sto i samata veruvam? Glupost!
A ako ne razbiram makedonski? Eto vo Grcija otidam vo crkva? Sto pravime, a?

Ete zasto ostanale samo 5 babicki na krajot, gledas, sega ti e jasno...
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:54 ---
Inace kolku da se znae i vo Katolickata isto taka svestenikot pred da deli Sv. Pricest napomenuva deka treba da pristapat samo onie vernici na Pricest koi gi ispoluvaat site uslovi ama da veli ostanatite nadvor, izlezete...toa ne..
Abe i dedo vi Stefan doaga kaj nas na Misa, ajde ne zbori gluposti tuka, molim te...
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:58 ---

ajdeee...:D

pa i krsten da si, ako ne se banjas redovno i ne se preoblekuvas vo cisto ke mirisas...
aloo ne za higiena tuku odvnatre dusata im smrdi jasnoo

Jas imam slusano deka nemirosanite luge toest nekrstenite mnogu smrdele a i vistina e toa
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 12:59 ---

aloo ne za higiena tuku odvnatre dusata im smrdi jasnoo

Vidi sega vaka. Neznam dali si vernik ili ne si, ama sigurno znaes deka dusata e nematerijalna, prema toa nemoze da mirisa...

Vidi sega vaka. Neznam dali si vernik ili ne si, ama sigurno znaes deka dusata e nematerijalna, prema toa nemoze da mirisa...
Vernik sum i falamu na boga sto sum krsten vo periodot na toj komunisticki sistem ,sum prisustvuval na mnogu krstevanja na mali deca i edna cudna rabota nemozam da ja razjasnam koga svesteenikot zima so miroto i na celoto od deteto mu pravi kako krst a predhodno decata se mirni e togas pocnuvaat mnogu da placat dodeka im stava od miroto i potoa odma se smiruvaat i zaspivaat :)

Vernik sum i falamu na boga sto sum krsten vo periodot na toj komunisticki sistem ,sum prisustvuval na mnogu krstevanja na mali deca i edna cudna rabota nemozam da ja razjasnam koga svesteenikot zima so miroto i na celoto od deteto mu pravi kako krst a predhodno decata se mirni e togas pocnuvaat mnogu da placat dodeka im stava od miroto i potoa odma se smiruvaat i zaspivaat :)

Ja licno prisustvuvav na sosema poinakov slucaj. Bev kuma na dete vo Pravoslavna crkva, iako sum katolik ( vo crkvata Sv. Jovan vo Kozle sto ) i koga go miropomazuvase popot bebeto se odra od derenje i placenje nekoe vreme ne mozese da se smiri i vo kafana otidoveme deteto uste placese...taka da neznam...

Ja licno prisustvuvav na sosema poinakov slucaj. Bev kuma na dete vo Pravoslavna crkva, iako sum katolik ( vo crkvata Sv. Jovan vo Kozle sto ) i koga go miropomazuvase popot bebeto se odra od derenje i placenje nekoe vreme ne mozese da se smiri i vo kafana otidoveme deteto uste placese...taka da neznam...
Nemoze nikoj da negira deka nema nisto vo toa miropomazuvanje i deka e samo izmislica postoi nesto nadprirodno i duhovno vo svetoto krstevanje

Nemoze nikoj da negira deka nema nisto vo toa miropomazuvanje i deka e samo izmislica postoi nesto nadprirodno i duhovno vo svetoto krstevanje
Ja ne rekov deka ne e taka, ne tjeraj vodu na svoj mlin;)
Zborevme za mirisot na dusata na nekrstenite, ne za samiot cin na krstevanje i krizmanje ( t.e. miropomazanie).
Dusata e nematerijalna i nema miris. A ova sto sega go pisuvas e veke drugo nesto.

Ja ne rekov deka ne e taka, ne tjeraj vodu na svoj mlin;)
Zborevme za mirisot na dusata na nekrstenite, ne za samiot cin na krstevanje i krizmanje ( t.e. miropomazanie).
Dusata ne nematerijalna i nema miris. A ova sto sega go pisuvas e veke drugo nesto.
Se toa e povrzano edno so drugo , tocno dusata e nematerijalna no so samiot cin na nekoj koj ne e krsten ili nevernik fakticki nema mir vo taa dusa i uste nesto muslimanite isto taka smrdat kolku i da se mijat i cistat gabe im e se

Se toa e povrzano edno so drugo , tocno dusata e nematerijalna no so samiot cin na nekoj koj ne e krsten ili nevernik fakticki nema mir vo taa dusa i uste nesto muslimanite isto taka smrdat kolku i da se mijat i cistat gabe im e se
Ako smrdi (a ne smrdi) kako togas bi mirisala na eden covek sto e krsten vo crkva bez razlika koja, a e ubiec, koj negira postoenje na Bog, koj krade od siromasni, a kako bi mirisala na musliman koj nikad mravka ne zgaznal, koj priznava deka Bog postoi i koj pomaga na siromasni?

Ako smrdi (a ne smrdi) kako togas bi mirisala na eden covek sto e krsten vo crkva bez razlika koja, a e ubiec, koj negira postoenje na Bog, koj krade od siromasni, a kako bi mirisala na musliman koj nikad mravka ne zgaznal, koj priznava deka Bog postoi i koj pomaga na siromasni?
neznam jas na prviot post prasav zasto i barav objasnuvanje

stela_maris Вие не сте крстена правилно бидејќи на Вашето крштевање, Вашиот кум ја исповедал ереста дека Светиот Дух исходи и од Синот.
Каде оди г. Стефан јас не знам и не ме интересира. За неговите посети ќе си дава одговор на Страшниот Суд, а не пред мене. Можеби оди на миса да се поклони пред оние кои ги убиваа малтретираа и затовраа светите браќа Кирил и Методија, пред оние кои го убија свети Горазд Архиепископот Моравски, пред оние кои маченички го убија маченикот Петар Алеут затоа што не беше крстен во Римокатоличка вера, на оние кои предводени од духовниот јаничар и кардинал Јоасафат ги откопуваа телата на покојните православци и им ги фрлаа на кучињата, на оние кои во 1848 напишаа проглас против Православната Црква, на оние кои за време на Втората светска војна предводени од војниот викар „сине титуло“ “блажени“ Алојзије Степинац ги праќаа во Јасеновац сите оние кои беа Православни. Можеби им се клања и на оние кои што предводени од надбискупиот Јосип Јурај Штросмаер сакаа да го поунијатат целиот Славјански род. Можеби му се клања и на сегашниот егзарх Киро Стојанов кој во Струмичко на подмолен начин ги поунијатува и полатинува неграмотните и духовно слепите. Ама веројатно знае како поминале браќата Миладинови кои ја проповедале унијата, како поминале двајцата несреќни калуѓери од Атос кои сослужувале со римокатолички свештеници, па до ден денешен нивните тела се нераспаднати и изобличени. Знае веројатно и каква смрдеа се ширела од телото на Патријархот Атинагора што ја симнал анатемата која приснопамјатниот Михаил Керуларија и` ја испрати на римската црква.
Можеби Православните се помалку од римокатолиците, но Христос вели: „Не бој се мало стадо, зашто би волјата на Отца да ви даде Царство!“
Кога сме кај Грција, таткото на грчкиот народ, светиот рамноапостолен Козма Етолски во своите пророштва за маките на Православниот род вели: „За се` да го колнете папата, оти тој ќе биде виновникот!“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom