Масакрот кај Смиљковско езеро | Осудените пуштени да се бранат од слобода

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
757
Ако убиените се убиени само заради нивната етничка припадност и нема никаков друг мотив, тоа значи дека убијците имале намера да вршат заплашување врз населението од таа етничка припадност. Тоа е тероризам по дефиниција. Како обвинението е лажно?
Ок, да продлабочам бидејќи сметав дека ќе ме сфатите од прва. Децата се убиени од албанци само поради тоа што се македонци. Или по "Че го пукам" стандард, форма на девијација којашто сметам дека ти е јасна ко ден, иако ми реплицираше без некоја посебна причина. Не заради поголеми цели како заплашување на граѓаните од македонска етничка припадност. Појасен сум? И аман не се прајте некои толкувачи и не нудете дополнително објаснување на нешто однапред јасно. И знаеш дека сум во право.

Обвинението на основ тероризам е маска за да не пукне работата. Политички маневар изведен преку правни механизми.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ме интересира кога ќе има протести за ослободување на мачениците на Исламот и дали и овој пат форумџиите Муслимани повторно масовно ќе ги подржат барањата за ослободување на хероите кои немаа страв токму на најголемиот каурски празник да скинат каурчиња, да пренесат порука на сите каури дека наводно раката на Алах е долга?
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 16:49 ---

Верска омраза?

Ја ли идам по улица да тепам баби по автобуски, барајќи слобода за убијци, преку верски медиум?
Ја ли сквернавам верски објекти секоја недела, само затоа што биле од друга религија?
Ја ли идев у чаршија на хомосексуалците да им го каменувам седиштето, затоа што наводно на Алах му е мило?

Види супер е, вака за личниот имиџ, глумење либералност. Фенси е, а и женски се палат и тоа....

Само необјективната либералност е попустливост и замижување пред неправдата. Во најмала рака дволичност.
Ќе ги поддржат секако. Некои од нив, ќе заминат и да присуствуваат на тој протест.

Ужасна е лоботомијата и стравот кои ги прави лесни за манипулација.

Едноставно исламот и муслиманите не се дораснати за 21 век.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
Едноставно исламот и муслиманите не се дораснати за 21 век.
Така е, духот на времето е во расчекор со нив.
Ама ја ли да трпам зашто они биле духовно ретардирани, заведени, или не ти ја знам што... Има многумина кои ми велат - остај ги, изманипулирани се, нив лесно ги манипулираат.
Дури и да е така, демек тоа е доволно оправдание што кур сакаат да ни прават? :tapp:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.268
Поени од реакции
26.138
Ок, да продлабочам бидејќи сметав дека ќе ме сфатите од прва. Децата се убиени од албанци само поради тоа што се македонци. Или по "Че го пукам" стандард, форма на девијација којашто сметам дека ти е јасна ко ден, иако ми реплицираше без некоја посебна причина. Не заради поголеми цели како заплашување на граѓаните од македонска етничка припадност. Појасен сум? И аман не се прајте некои толкувачи и не нудете дополнително објаснување на нешто однапред јасно. И знаеш дека сум во право.

Обвинението на основ тероризам е маска за да не пукне работата. Политички маневар изведен преку правни механизми.
Тој „Че го пукам“ стандард се правно се нарекува тероризам. Како би го окарактеризирал ти настанов да си обвинител?

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
757
Тој „Че го пукам“ стандард се правно се нарекува тероризам. Како би го окарактеризирал ти настанов да си обвинител?
Убиство со умисла на свиреп начин. Егзекуција. Не сум правник, терминолошки точно да се изразам, но тероризам нема да биде дел од обвинението. Тероризмот во овој случај е вметнат само да се ограничат некои работи. Како на пример дополнително толкување на целата позадина на случајот во јавноста.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Убиство со умисла на свиреп начин.

А што е битно како ќе го наречеш. Тие монстурми мора да платат со живот.

НАшиот правен систем нема да ги осуди на смрт, ќе мора да се случи некое самоубиство со кофа вода, ебење до смрт и слично.

Се друго е млатење празна слама и директна навреда за целиот македонски народ.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.268
Поени од реакции
26.138
Убиство со умисла на свиреп начин.
Значи треба да се помириме со тоа дека живееме со нецивилизирано племе и на ваквите настани да не им даваме политичка конотација и цел, туку да ги квалификуваме како обични свирепи убиства? Јас мислам дека сеуште немаме дојдено до тоа ниво на очај.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.158
Поени од реакции
18.189
Чисто лаички...Не знам дали во правниот систем имаме некоја форма на обвинение на етничко чистење, правниците ќе кажат.Правно тероризам, со друг збор или дополнително обид за етничко чистење (според обвинетите - зошто да имате концесија на езеро и да рибарите на Х територија) :unsure:
Не знам засега дали само со едно обвинение (тероризам) или со неколку се товарат?Да им се наредат неколку обвиненија освен тероризам (Убиство со умисла, загрозување на општа безбедност или како и да е формулирано) за да добијат незаборавен престој во хотелот.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
НАшиот правен систем нема да ги осуди на смрт, ќе мора да се случи некое самоубиство со кофа вода, ебење до смрт и слично.
Абе остај се, видовме овој шо умре у штипскиот затвор.
Дечкото учествуваше у сексуалното и психофизичко малтретирање на работниците од "Маврово".
У затвор беше ради сосема друга работа, а умре од овердоуз. Тоа знаеш што е за наркоман како него? Награда.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.268
Поени од реакции
26.138
Чисто лаички...Не знам дали во правниот систем имаме некоја форма на обвинение на етничко чистење, правниците ќе кажат.Правно тероризам, со друг збор или дополнително обид за етничко чистење (според обвинетите - зошто да имате концесија на езеро и да рибарите на Х територија) :unsure:
Не знам засега дали само со едно обвинение (тероризам) или со неколку се товарат?
Има, злосторства против човештвото. Но, овде се работи за мала група, а и не е воена состојба па затоа тероризам е сосема соодветно. Дава можност за максималната казна што ја предвидува нашето законодавство и покажува дека убиствата имаат политичка/верска позадина. Добро си е обвинението, опфатени се сите сегменти, не знам зошто воопшто некој го спори.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
Требаше да ви стане јасно, барем до сега, дека исламскиот радикализам и албанскиот национал-шовинизам, иако суштински спротивни, сепак одат рака под рака, во моментов, во Македонија. Нешто намерно, нешто случајно.
Проблемот ќе им излезе на површина кога конечно ќе ги расчистат каурите и ќе останат едни со други. Али за тоа ми е гајле колку за ланскиот снег.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Не сум правник, но како што знам убиство си е убиство .......... од кај да знам дали утре некој ќе ме скине само оти сум каур, или оти сум од таа и таа етничка припадност, или поради тоа што сум од таа и таа политичка припадност, или поради некакви банални недоразбирања, или чисто само за да ме ограби... тоа на исто му доаѓа, ова само како пример инаку убиство си е убиство б.т.в. тоа со Смилковското езеро случајот не беше убиство туку класичен масакар ала Хитлер и ала Сталин стил ................ судење за такво дело ЈОК ...... само смртна казна или доживотна робија, ама секако нема да биде ни едното ни другото, тоа и врапците го знаат веќе !

A

AnFem

Гостин
Убиство со умисла на свиреп начин. Егзекуција. Не сум правник, терминолошки точно да се изразам, но тероризам нема да биде дел од обвинението. Тероризмот во овој случај е вметнат само да се ограничат некои работи. Како на пример дополнително толкување на целата позадина на случајот во јавноста.
Губиш време во објаснување.
Лета ли магарето? Лета.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Види супер е, вака за личниот имиџ, глумење либералност. Фенси е, а и женски се палат и тоа....

Само необјективната либералност е попустливост и замижување пред неправдата. Во најмала рака дволичност.
Не, уопште не глумам либерален, ниту пак поддржувам примитивизам, ниту пак примарна цел на форумов ми е да импресионирам женски, посебно од местото од каде што доаѓам (тетово) овие работи со тепањето баби и други работи се смешки за мали деца према тоа...... значи,
ја читам темава последниов период, посебно ме погоди делот за талионот како ''нешто што останало'' и ако више збориме против примитивци и јас сум на исто гледиште со тебе, проблемот е што неможеш да се оградуваш од примитивизам со примитивизам!
Тоа што они прават нешто, не те оправдува и тебе да го правиш истото, ете ти дел од закон кога више спомна (не)правда!
Аналогно, ако они прават проблеми и шират верска омраза, не треба да го правиме и ние истото, а одма после тоа да кажеш колку си понапреден!
Спиноза и остали уште многу одамна пред 400 години го решиле прашањето со говорот на омраза, ако ништо друго можеме да се потрудиме барем малце покултурно, т.е. по-човечки да си ги формулираме сериозните изјави(не оние кај кои се пцуеме за фудбал :)), за да се доближиме со остатокот од европа кој што е во недоглед, а не нечиво однесување да не држи нас укотвени на еден брег без можност за отпловување во иднината!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
А малку некој ќе дигне глава, одма етикета ширел верска или нетијазнам каква омраза....
Спуштањето панталони е претпостављам ОК? Онака погодено е, по твоите стандарди?

На крајот од краиштата, посочи ми го постот кај што сум ширел омраза.

Kajgana Shop

На врв Bottom