Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Јас воопшто не ја толкувам. Во Библијата пишува дека ако некој силува невина девојка, треба потоа да му даде пари на татко и, и да ја земе за жена. Што има тука за толкување?

Силувачот ќе биде прекрасен сопруг. Точка.

Библијата и нејзината премудрост.
Ееј, нема-нема пак стари теми излегуваат. Та за ова веќе имам зборувано (со дибек мислам). Чекај да видам, дали ќе го најдам муабетот.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ееј, нема-нема пак стари теми излегуваат. Та за ова веќе имам зборувано (со дибек мислам). Чекај да видам, дали ќе го најдам муабетот.
Батали, нема кој знае што да се каже, освен ако не почнеш да толкуваш дека силувањето всушност значи удварање, парите имаат некое метафорично и поетско значење, и такви некои бисери.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Секоја последица "си има" своја причина.

Еволуцијата е последица на Божјата волја и план.

Дали е точно ова и зошто не?

Grand Central јас ќе го финасирам хируршкиот зафат, за отстранување на твоите брадавици.
Нека парите, не ти бидат пречка во обидот за докажување еволутивни рудиментирани остатоци кај хомосапиенсот, кои немаат никаква улога и се апсолутен вишок.

п.с. Пази само да не еден ден ти дојде на памет дека и пенисот ти е нефункционален, бидејќи истите дразби и команди до мозокот можеби можеш на друг начин да ги испратиш, којзнае;)
Tи реков, ако е вистина, тогаш Бог е идиот и ужасен креатор. И ќе ми платиш ли за мускулите во ушите? И за junk ДНК? И за потклучната коска? И за остатоците од опашката?

Ако денес ти полезуваш од овие делови изјасни се. Ќе бидеш прв.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Батали, нема кој знае што да се каже, освен ако не почнеш да толкуваш дека силувањето всушност значи удварање, парите имаат некое метафорично и поетско значење, и такви некои бисери.
Море, го најдов:

-Кој измамил несвршена девојка, и биде со неа, да ја дарува и да ја заме за жена;
-а ако таткото нејзин одбие и не сака да му ја даде, да одмери сребро на татка и' колку што следува за мираз на девојката.

Знаеш што ти зборува овде? Ако ти легнеш со некоја жена, вонбрачно, тогаш твоја должност е истата и да ја ожениш.

- овде е забранет оној денес популарниот секс за една вечер, и она другото - менување на безброј партнери. Ако веќе легнеш со жена пред брак тогаш оженете се за да не живеете во грев.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Море, го најдов:
Оооо, што ти е романсирана оваа верзија... Де дај да ја прочитаме!
Што си нашол, од која fan-fiction си препишувал, само ти си знаеш. Оригиналката ти вика поинаку:

Второзаконие 22:28
28 Ако маж наиде на млада девица, која не е верена, па ја грабне и легне со неа, та биде фатен на дело,
29 тогаш мажот кој лежеше со неа нека му даде педесет сребреници на моминиот татко. А бидејќи ја оскверни, нека ја земе за жена, да не може да ја пушти додека е жив.

у:
или у енглески оригинал:
28 If a man find a damsel that is a virgin, which is not betrothed, and lay hold on her, and lie with her, and they be found;
29 Then the man that lay with her shall give unto the damsel's father fifty shekels of silver, and she shall be his wife; because he hath humbled her, he may not put her away all his days.

Мене највише ме откачува делот со „ако го фатат“.

Ако не го фатат - боже мој!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Tи реков, ако е вистина, тогаш Бог е идиот и ужасен креатор. И ќе ми платиш ли за мускулите во ушите? И за junk ДНК? И за потклучната коска? И за остатоците од опашката?

Ако денес ти полезуваш од овие делови изјасни се. Ќе бидеш прв.

Сеа чоек ќе ти понуди прст, ти одма рука да му земеш. Дај и за ушни мускули, дај и за ова, дај и за она. Полека мајку му. Едно по едно.
Ќе одиме полека. Дај прво брадавиците да ги отстраниме хируршки, па после за другите работи ќе праиме муабет. Да идеме до хирургија и да си побараш отстранување, бива ли?

Јас полезувам од брадавиците, бидејќи ми се потребни некојпат за уживање во сексот со спротивниот пол. Секое уживање е своевидна полезност за духот и телото:)

Околу болдот еден совет, кој не мораш да го прифатиш - сепак терај си ти муабет од физика, кај што имаше квалитетни сознанија;), остај ја генетиката.
--- надополнето: 29 октомври 2012 во 20:36 ---
Што си нашол, од која fan-fiction си препишувал, само ти си знаеш. Оригиналката ти вика поинаку:

Второзаконие 22:28
28 Ако маж наиде на млада девица, која не е верена, па ја грабне и легне со неа, та биде фатен на дело,
29 тогаш мажот кој лежеше со неа нека му даде педесет сребреници на моминиот татко. А бидејќи ја оскверни, нека ја земе за жена, да не може да ја пушти додека е жив.

у:
или у енглески оригинал:
28 If a man find a damsel that is a virgin, which is not betrothed, and lay hold on her, and lie with her, and they be found;
29 Then the man that lay with her shall give unto the damsel's father fifty shekels of silver, and she shall be his wife; because he hath humbled her, he may not put her away all his days.

Мене највише ме откачува делот со „ако го фатат“.

Ако не го фатат - боже мој!
Ебеш му матер, мене 28 и 29 ми личат дека само девица и тоа млада, ако опнеш се рачуна силување:P

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас полезувам од брадавиците, бидејќи ми се потребни некојпат за уживање во сексот со спротивниот пол. Секое уживање е своевидна полезност за духот и телото:)
Сигурно за тоа ги створил Бог, за да ги ползуваш за време на сексот. Арно Бог и дилдо не ти закачил некаде на телото...

:pipi:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Сеа чоек ќе ти понуди прст, ти одма рука да му земеш. Дај и за ушни мускули, дај и за ова, дај и за она. Полека мајку му. Едно по едно.
Ќе одиме полека. Дај прво брадавиците да ги отстраниме хируршки, па после за другите работи ќе праиме муабет. Да идеме до хирургија и да си побараш отстранување, бива ли?

Околу болдот еден совет, кој не мораш да го прифатиш - сепак терај си ти муабет од физика, кај што имаше квалитетни сознанија;), остај ја генетиката.
Не бев нималку сериозен за хируршките зафати... операција на junk DNA, what do you take me for, an imbecile?
Ако не знам, научи ме. Зошто постојат тие очигледни показатели на еволуција и се освен интелигентен дизајн?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

--- надополнето: 29 октомври 2012 во 20:36 ---

Ебеш му матер, мене 28 и 29 ми личат дека само девица и тоа млада, ако опнеш се рачуна силување:P
Ако не била девица ондак сама си го барала гарант! Не се квалификува.
Се прашувам, ако ти е роб девицата, дали ги добиваш парите ти или татко и'?
MIKI1 што вика?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не бев нималку сериозен за хируршките зафати... операција на junk DNA, what do you take me for, an imbecile?
Ако не знам, научи ме. Зошто постојат тие очигледни показатели на еволуција и се освен интелигентен дизајн?
Јас не зборувам дали е тоа еволуција, или интилигентен дизајн, ако примети де.

ЈАс само велам најубаво ќе го докажеш своето тврдење, со отстранување на брадавиците хируршки од своето тело.

За болдот ... хммм:cautious: Нека е така.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Море, мојов стих е од Книгата Излез, а не од Второзаконие. Инаку можеш да си прочиташ убаво од Вто-22 22-29, а не само последните два стиха.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Јас не зборувам дали е тоа еволуција, или интилигентен дизајн, ако примети де.

ЈАс само велам најубаво ќе го докажеш своето тврдење, со отстранување на брадавиците хируршки од своето тело.

За болдот ... хммм:cautious: Нека е така.
Како?
edit: Болдот не е навреда.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Море, мојов стих е од Книгата Излез, а не од Второзаконие. Инаку можеш да си прочиташ убаво од Вто-22 22-29, а не само последните два стиха.
Ооооо, па сеа си бираш која верзија ти е помалку одвратна, а?

Него, зар стварно мислиш дека е добра идеја овдека да го дискутираш Второзаконие?!? Мислиш дека ти се збори за сите тие казнени убиства кои треба да се прават секојдневно ако сакаш да се наречеш вистински христијанин?

Ако постои некаква топ-листа на свирепи религиозни текстови, тогаш Второзаконие гарант ќе е во првите три.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ооооо, па сеа си бираш која верзија ти е помалку одвратна, а?
Знаеш, претходниот член никаде не напиша за која Книга зборува, мене ме асоцираше на напишаното од Излез, од каде што е и земено напишаното во Второзаконие, каде што се повторени законите од Излез и Левит.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Знаеш, претходниот член никаде не напиша за која Книга зборува, мене ме асоцираше на напишаното од Излез, од каде што е и земено напишаното во Второзаконие, каде што се повторени законите од Излез и Левит.
Што значи ова што си го напишал? Дека Второзаконие е грешка? Дека Излез е грешка? Дека Библијата има грешки? ...или дека не треба све буквално да се разбира...
Не разбирам...

Kajgana Shop

На врв Bottom