Креационизам наспроти еволуционизам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, можеш да постираш некој цитат од Библијата каде што вели дека таа треба да не се сфаќа буквално, туку да се толкува?
Писмото е пишувано како текст со повеќе слојно значење. Светиите го толкуваат Писмото и реалистички и симболично, тргнувајќи од учењето за човековата сложена природа и начинот на кој човековиот ум (и целото човеково битие) ги разбира и прифаќа нештата: разумно, волно, чувствено, практично и симболички.
--- надополнето: 29 октомври 2012 во 16:54 ---
Нема тука толкување. Све се тоа сирови библиски цитати. .
Па затоа и Ти велам: уживај, во право си!...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Писмото е пишувано како текст со повеќе слојно значење. Светиите го толкуваат Писмото и реалистички и симболично, тргнувајќи од учењето за човековата сложена природа и начинот на кој човековиот ум (и целото човеково битие) ги разбира и прифаќа нештата: разумно, практично и симболички.
Кој вика дека е пишано повеќеслојно?!? Тие на кои им одговара повеќеслојност? Манипулаторите-трансвестити кои си присвојуваат незаслужена моќ? Моќниците на кои им одговара потчинетост на рајата?

Никаде во библијата не се вели дека истата треба да се толкува, дека треба да се користи духовна логика или дека треба да се прават вербално-ментални акробации за да си го прочиташ она што сакаш да си го прочиташ.

Библијата е белетристика на прастари, веќе непостоечки народи оќоравени по тоа пустињите блискоисточни. Целата Библија е преполна со контрадикторности кои може да се релативизираат единствено со перманентно збогување со рациото. Честитки на успешното себеирационализирање. Ќе ти користи пуно у животу.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас бев отвороумен и те прашав зошто служат. Ти рече не знаеш. Не знам ни јас. Никој не знае, никој не ги користи. Ако никој не ги користи, на кој му се потребни?

Ако не ти се потребни (брадавиците и ушните мускули) оди на лекар и отстрани ја таа непотребна галантерија од твоето тело:D

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
А Твоите толкувања се дека е плоча, иако во Постанокот не пишува такво нешто, нели?
[/quote]

Не се мои тие толкувања. Едноставно така пишува, не ме терај да ги копирам цитатите од DBack.

Да, и тие мускули се вишок и не знаеме за што служат, така?

Ајде кажи ми, за што Ти служи влакното на кожата, лоцирано 5 цм од надворешната страна од левата надлактица. Ќе ми кажеш?
Тие мускули не служат за ништо. Не кај луѓето.
Во глобала, влакната имаат функција на заштитен механизам. Нашите претци биле порунтави од причина што условите за живот биле посурови и облеката се разбира не била... измислена. Се разбира, ќе забележиш дека влакната на трупот во поголемиот дел од луѓето никогаш не ја достигнуваат големината на влакната на главата. Ова се случува бидејќи едноставно терморегулацијата би била немоќна да се справи со температурата доколку тие влакна би биле исто долги колку тие на главата. Тоа би било еквивалент на носење перманентен крзнен капут.

Влакната под рамењата користат за намалување на мирисот кој се создава од потните жлезди кои се наоѓаат таму.
--- надополнето: 29 октомври 2012 во 17:27 ---
Ако не ти се потребни (брадавиците и ушните мускули) оди на лекар и отстрани ја таа непотребна галантерија од твоето тело:D
Господ ги ставил, он нека ги вади. Јас нема да плаќам пластична хирургија поради неговата несмасност. :rolleyes:

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Влакната под рамењата користат за намалување на мирисот кој се создава од потните жлезди кои се наоѓаат таму.[/quote]
Влакната под мишките и на препоните не служа за намалување на мирисот туку за зголемување. Им создаваат голема површина со пот и лој на која среќно си живеат бактерии и создаваат секакви силни мириси. Дали е ова како извор на феромони и има некое еволутивно значење незнам. Ама е интересен феномен. Зошто баш влакната кај човекот се погусти и подолги на одредени делови на телото е интересно прашање?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Влакната под мишките и на препоните не служа за намалување на мирисот туку за зголемување. Им создаваат голема површина со пот и лој на која среќно си живеат бактерии и создаваат секакви силни мириси. Дали е ова како извор на феромони и има некое еволутивно значење незнам. Ама е интересен феномен. Зошто баш влакната кај човекот се погусти и подолги на одредени делови на телото е интересно прашање?
I ja tipuvam na sex. Potta na 'kompatibilna' devojka sekogash mi bila epten prijatno vozbudliva.
Vlaknata se podebeli deka takvite imaat pogolema povrshina, pa se poefektivni vo funkcijata.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Писмото е пишувано како текст со повеќе слојно значење. Светиите го толкуваат Писмото и реалистички и симболично, тргнувајќи од учењето за човековата сложена природа и начинот на кој човековиот ум (и целото човеково битие) ги разбира и прифаќа нештата: разумно, волно, чувствено, практично и симболички.
Да не го копирам Дибек, НИКАДЕ во Библијата не пишува дека таа треба да се толкува. Ама баш НИКАДЕ. По кој критериум светиите бираат каде треба да се разбира буквално, а каде симболички? Заради тоа што се светии? До кога со цирkуларна логика?

Всушност, јас ќе ти кажам по кој критериум. Кога ќе наидат на цитат од Библијата кој од денешен аспект е ОЧИГЛЕДНА небулоза, тие брзо брзо велат дека тоа не е како што пишува, туку треба симболизам да се употреби. Кога е нешто во стилот сакајте се сите, тогаш нема потреба од толкување.

Ефтино е тоа Микица, многу ефтино.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
^^
Slicno, Biblijata nikade ne go osuduva ropstvoto. Naprotiv, vo golem broj navrati go priznava, a neretko i aktivno go promovira. Se prashuvam, MIKI1, kako li eden vernik si go objasnuva ova? Si vika li deka e OK da ima ropstvo na svetov? Koristi li nekakva druga meta-logika? Shto li?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
^^
Slicno, Biblijata nikade ne go osuduva ropstvoto. Naprotiv, vo golem broj navrati go priznava, a neretko i aktivno go promovira. Se prashuvam, MIKI1, kako li eden vernik si go objasnuva ova? Si vika li deka e OK da ima ropstvo na svetov? Koristi li nekakva druga meta-logika? Shto li?
Карлин за правата, Бог и робовите...

:D

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
I ja tipuvam na sex. Potta na 'kompatibilna' devojka sekogash mi bila epten prijatno vozbudliva.
Vlaknata se podebeli deka takvite imaat pogolema povrshina, pa se poefektivni vo funkcijata.
Јас преферирам некаков парфем :) Сум деволвирал очигледно подобро ми е да се парам со орхидеја (не девојката туку цвеќето) :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да не го копирам Дибек, НИКАДЕ во Библијата не пишува дека таа треба да се толкува. Ама баш НИКАДЕ. По кој критериум светиите бираат каде треба да се разбира буквално, а каде симболички? Заради тоа што се светии? До кога со цирkуларна логика?

Всушност, јас ќе ти кажам по кој критериум. Кога ќе наидат на цитат од Библијата кој од денешен аспект е ОЧИГЛЕДНА небулоза, тие брзо брзо велат дека тоа не е како што пишува, туку треба симболизам да се употреби. Кога е нешто во стилот сакајте се сите, тогаш нема потреба од толкување.
Не зезај па и ти сега. Сакаш ли во басните да пишува дека не треба да се толкуваат буквално. Но за библијата фино лепо ќе си свикаат Фселенски сабор и опет фино лепо путем гласовање ќе се договорат што и кое како ќе се тумачи. Јако непроменлива вистина, нали?

И не е уопште јефтино бе Ставрогин, 300 до 500 свети оци да се соберат и јадат и пијат и да заседаваат.... ехееее... то кошта

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
НИКАДЕ во Библијата не пишува дека таа треба да се толкува. Ама баш НИКАДЕ.
Па зошто тогаш вие ја толкувате Истата? Оти цитираните стихови од дибек не кажуваат дека Земјата е рамна плоча, него вие така ги толкувате стиховите.

По кој критериум светиите бираат каде треба да се разбира буквално, а каде симболички?
Не врши прељуба - еве ова е буквално.

Параболите на Исус, виденијата кај Старозаветните Пророци, Голем дел од Книгата Откровение.. Кај многу други стихови, се осеќа спрема начинот како е напишано, дали се користи симболика, метафора, алегорија, хипербола или некоја друга фигура или стилско средство.

Библијата е пишувана во разни стилови, во зависност од тоа за што се зборува или што треба да се долови.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па зошто тогаш вие ја толкувате Истата? Оти цитираните стихови од дибек не кажуваат дека Земјата е рамна плоча, него вие така ги толкувате стиховите.

Параболите на Исус, виденијата кај Старозаветните Пророци, Голем дел од Книгата Откровение.. Кај многу други стихови, се осеќа спрема начинот како е напишано, дали се користи симболика, метафора, алегорија, хипербола или некоја друга фигура или стилско средство.

Библијата е пишувана во разни стилови, во зависност од тоа за што се зборува или што треба да се долови.
Јас воопшто не ја толкувам. Во Библијата пишува дека ако некој силува невина девојка, треба потоа да му даде пари на татко и, и да ја земе за жена. Што има тука за толкување?

Силувачот ќе биде прекрасен сопруг. Точка.

Библијата и нејзината премудрост.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209

Досега го немаш ниеднаш измавано и ако го имаш дали си побарал прошка после секое дркање?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Секоја последица "си има" своја причина.

Еволуцијата е последица на Божјата волја и план.

Дали е точно ова и зошто не?

Grand Central јас ќе го финасирам хируршкиот зафат, за отстранување на твоите брадавици.
Нека парите, не ти бидат пречка во обидот за докажување еволутивни рудиментирани остатоци кај хомосапиенсот, кои немаат никаква улога и се апсолутен вишок.

п.с. Пази само да не еден ден ти дојде на памет дека и пенисот ти е нефункционален, бидејќи истите дразби и команди до мозокот можеби можеш на друг начин да ги испратиш, којзнае;)

Kajgana Shop

На врв Bottom