Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ајде Ставрогин, за што Ти служи мозокот? Мене ми служи за да ги примам и разберам Божјите вистини а отпосле и овосветовните......
Значи огромниот дел од мозокот ти е на standby:D:pos:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мики, чисто процедурално, не си велиш некогаш од кога ќе постираш нешто, абе срамота е што пишувам, звучам како лудак?
Поинтересно прашање е за што му служи мозокот?
:X3:

Ставрогин кога на една од темите ме обвини за тролање, офтопичарење, тресење глупости со месеци наназад, и дека секој трет пост е дијаметрално спротивен од претходните два, зависно од соговорникот, си реков, јеби га човеков е може у право, дај малку да ја спуштам топкава.

Арно ама читајќи те тебе, заклучувам дека јас сум цвеќе за мирисање.

ЈАс барем тролам и офтопичарам без цел да го навредам соговорникот..

Ти правиш нешто сосема спротивно, со една и единствена цел да го навредиш што повеќе соговорникот, во случајов MIKI1, само затоа што има контра став од твојот, ти го нарекуваш лудак и без мозок.

Како што самиот рече, ако идеш некому контра, очекувај и ти контра, ако некого навредуваш, очекувај да бидеш и ти навредуван.;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ставрогин кога на една од темите ме обвини за тролање, офтопичарење, тресење глупости со месеци наназад, и дека секој трет пост е дијаметрално спротивен од претходните два, зависно од соговорникот, си реков, јеби га човеков е може у право, дај малку да ја спуштам топкава.

Арно ама читајќи те тебе, заклучувам дека јас сум цвеќе за мирисање.

ЈАс барем тролам и офтопичарам без цел да го навредам соговорникот..

Ти правиш нешто сосема спротивно, со една и единствена цел да го навредиш што повеќе соговорникот, во случајов MIKI1, само затоа што има контра став од твојот, ти го нарекуваш лудак и без мозок.

Како што самиот рече, ако идеш некому контра, очекувај и ти контра, ако некого навредуваш, очекувај да бидеш и ти навредуван.;)
Јас имам едноставни и конзистентни ставови. Понекогаш сум агресивен, но не ми пречи ако некој ми врати со иста мерка. Не ми е цел да го навредам другиот, туку чисто да му укажам на моментот кога ја напушта зоната на она што може да се дискутира. А Мики тоа нон стоп го прави. Кога аргументите не се на негова страна, веднаш забегува во духовна логика.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Еве нешто поучно во врска со една поделба на еволуцијата, бидејќи е очигледно дека поголемиот дел од форумот не го ни разбираат поимот еволуција.
Сите промени во алелната фреквенција се случуваат постепено и брзината на еволуцијата никогаш не е константна. Алелните фреквенции можат да останат долго време без да се менуваат се додека не се променат условите во нивната животна средина.
Сепак, без оглед на стапката на промена, основниот процес односно алелната фреквенција продолжува.
Во суштина, за да ги диференцираме овие временски рамки се воведуваат два поими.

-Микроеволуција
-Макроеволуција

Микроеволутивни се сите еволутивни процеси кои вклучуваат мали промени во мали временски периоди. На пример, ваков вид на еволуција е зголемувањето на брзината на растот кај бактерија во лабораториски експеримент. Бидејќи ваквите феномени се случуваат во мали временски рамки, автоматски стануваат полесни за набљудување.

Макроеволуција е онаа која се случува преку долги временски периоди и е најчесто онаа со која се среќаваме надвор од лабораторија. Принципите се сосема исти како и кај микроеволуцијата, само што се набљудуваат позабележливите промени низ видовите. Во оваа група спаѓа и истребувањето.

Ова го пишувам во контекст на претходни дискусии во кои сум бил убедуван од (Очигледно неуки) членови во врска со тоа што е еволуција а што не.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кои се 5те функции на мозокот?
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 02:30 ---.
Брат, немам поима кои се....така ми дојде, најлесна ми беше петката.

Па тоа атеистиве се знаете, како сега ние да ви објаснуваме?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Za shto ti sluzhat bradavicite na gradite? Prashanjeto e mnogu ednostavno. Dve strani izbegavash da odgovorish. Problem?
Ќе одговорам посредно, согласно вероиучението, оти себе си не се гледам како предмет/тема за оговарање, а се надевам дека ќе бидам и доволно едноствен и јасен, во неколку чекори:
- Адам е створен, не е роден, не ги поминал денес познатите фази од човеково битисување (бебешка возраст, дество, младост, зрелост, старост...), така да, Адам, излгедал како возрасен човек (на приближна возрст од 20-30 г) а по „старост„ бил тазе створен,
-Адам, само по себе, бил човек (не „машко„ и не „женско„, туку „човек„, прв претставник од човечкиот род), кој во себе ги носел атрибутите од идниот/човековиот род на Земјава,
-Адам станува „машко„ од моментот кога е Ева одвоена од Адама: Адам стекнува битски атрибути од „машко„ а Ева, бидејќи е одводена од Адама, станува „женско„, наследувајќи ги речиси сите Адамови атрибути (Ти текнува од каде се брадавиците?)...,
- Адам и Ева, како две половинки од едно човеково битие, добиваат своја улога во светов: да се „плодат и множат„, онака како Бог промислил, имјаќи на ум дека Бог го увидел падот Адамов и Евин па затоа Бог ги „опремил„ првите луѓе со потребните репродуткивни телесни органи, за нивното битисување надвор од Рајот,
-Адам и Ева (и аналагно, секој од сопружниците), можеле и требале да станат „едно„, т.е. да станат „човек„, само преку битисување во благословена заедница,
-Ева била исто што и Адам, но не Адамова копија, туку Адамов придружник (види како тоа јасно и едноставно го опишува Св. Ап. Павле),

Дали е сега појасно? Поседувањето брадавици, кои се на прв поглед дисфункционални, не значи и дека навистина се непотребни кај мажот! За разлика од атистите, кои во секој предмет бараат рационалност и корисност, во верата, сите нешта имаат пред се‘, и симболично, а не само утилитарно значење! Човековиот ум ги разбира нештата преку нивната симболика (како: говор и пишување) а не преку нивната суштина, која за нас останува недостапна!

А да, сега ќе се „закачиш„ за т.н. опавче кај луѓето и ќе прашаш, која е неговатa улога, бидеји истото било рецидив од нашите пра-пра оци-мајмуните, така? :D
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 18:58 ---
Имаш брадавици а не ти користат. Имаш мускули во ушите а не ти користат. Потклучен мускул кој не ти користи. Фали уште Господ дилдо да ти даде и ќе имаш сет од безполезни подароци.
Уффф, ме навреди, и тоа јавно, на форум...И сега?
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 19:02 ---
Еве нешто поучно во врска со една поделба на еволуцијата, бидејќи е очигледно дека поголемиот дел од форумот не го ни разбираат поимот еволуција.
Сите промени во алелната фреквенција се случуваат постепено и брзината на еволуцијата никогаш не е константна. Алелните фреквенции можат да останат долго време без да се менуваат се додека не се променат условите во нивната животна средина.
Сепак, без оглед на стапката на промена, основниот процес односно алелната фреквенција продолжува.
Во суштина, за да ги диференцираме овие временски рамки се воведуваат два поими.

-Микроеволуција
-Макроеволуција

Микроеволутивни се сите еволутивни процеси кои вклучуваат мали промени во мали временски периоди. На пример, ваков вид на еволуција е зголемувањето на брзината на растот кај бактерија во лабораториски експеримент. Бидејќи ваквите феномени се случуваат во мали временски рамки, автоматски стануваат полесни за набљудување.

Макроеволуција е онаа која се случува преку долги временски периоди и е најчесто онаа со која се среќаваме надвор од лабораторија. Принципите се сосема исти како и кај микроеволуцијата, само што се набљудуваат позабележливите промени низ видовите. Во оваа група спаѓа и истребувањето.

Ова го пишувам во контекст на претходни дискусии во кои сум бил убедуван од (Очигледно неуки) членови во врска со тоа што е еволуција а што не.

Да де, а ако воведеш уш‘е едно 14 563 нови категории, со нив уш‘е попластичо ќе ја протолкуваш еволуцијата и нејзините механизми, така?...:sneaky:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Уффф, ме навреди, и тоа јавно, на форум...И сега?
Јас не те навредив. Според твојата логика духовна, тебе Господ те навреди, опсипувајќи те со безполезни додатоци.

Да де, а ако воведеш уш‘е едно 14 563 нови категории, со нив уш‘е попластичо ќе ја протолкуваш еволуцијата и нејзините механизми, така?...:sneaky:
[/quote]

Не го разбирам значењето на изразот пластично толкување. Појасни.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не го разбирам значењето на изразот пластично толкување. Појасни.
Поимот „пластично„, значи и „просторно„ и „сликовито„ толкување на нештата, за нивно полесно, порелано и поприфаливо опишување, прифатливо за нашиот разум, пред некој на кого му ги објаснуаме тие нешта.

Се‘ додека евилцијата ја толкуваш со апстрактни поими, далечни и за разумот и за искуството, еволуцијата ќе биде само уште една новокомпонирана вера.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Поимот „пластично„, значи и „просторно„ и „сликовито„ толкување на нештата, за нивно полесно, порелано и поприфаливо опишување, прифатливо за нашиот разум, пред некој на кого му ги објаснуаме тие нешта.

Се‘ додека евилцијата ја толкуваш со апстрактни поими, далечни и за разумот и за искуството, еволуцијата ќе биде само уште една новокомпонирана вера.
Полесно не секогаш се еквивалентира со прифатливо. Објаснувањето првенствено мора да биде точно.
Еволуцијата нит ја толкувам со апстрактни поими ниту се тие далечни за искуството. Колку пати досега сум ти дал примери за микроеволуција?
Еволуција која се набљудува.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Полесно не секогаш се еквивалентира со прифатливо. .
Под „полесно„ подразбирам „прифатливо„: прифатливо толкување за луѓе, кои се неупатени во одредена проблематика, а имаат интерес кон истата.

Под поимот „прифаливо„ не секогаш подразбирам и „точно„ или „вистинито„.
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 20:18 ---
Објаснувањето првенствено мора да биде точно.
.
...за кого-како, нели...
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 20:21 ---
Еволуција која се набљудува.
Од сите денес познати цивилизации, кои имат зад себе запишана историја, немаме запис дека било кој и било кога во минатото, забележал еволутивни процеси....
Се‘ до Дарвина, на кого еволуцијата му станала очигледна, веројатно само во неговата фантазија.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ќе одговорам посредно, согласно вероиучението, оти себе си не се гледам како предмет/тема за оговарање, а се надевам дека ќе бидам и доволно едноствен и јасен, во неколку чекори:
- Адам е створен, не е роден, не ги поминал денес познатите фази од човеково битисување (бебешка возраст, дество, младост, зрелост, старост...), така да, Адам, излгедал како возрасен човек (на приближна возрст од 20-30 г) а по „старост„ бил тазе створен,
-Адам, само по себе, бил човек (не „машко„ и не „женско„, туку „човек„, прв претставник од човечкиот род), кој во себе ги носел атрибутите од идниот/човековиот род на Земјава,
-Адам станува „машко„ од моментот кога е Ева одвоена од Адама: Адам стекнува битски атрибути од „машко„ а Ева, бидејќи е одводена од Адама, станува „женско„, наследувајќи ги речиси сите Адамови атрибути (Ти текнува од каде се брадавиците?)...,
- Адам и Ева, како две половинки од едно човеково битие, добиваат своја улога во светов: да се „плодат и множат„, онака како Бог промислил, имјаќи на ум дека Бог го увидел падот Адамов и Евин па затоа Бог ги „опремил„ првите луѓе со потребните репродуткивни телесни органи, за нивното битисување надвор од Рајот,
-Адам и Ева (и аналагно, секој од сопружниците), можеле и требале да станат „едно„, т.е. да станат „човек„, само преку битисување во благословена заедница,
-Ева била исто што и Адам, но не Адамова копија, туку Адамов придружник (види како тоа јасно и едноставно го опишува Св. Ап. Павле),

Дали е сега појасно? Поседувањето брадавици, кои се на прв поглед дисфункционални, не значи и дека навистина се непотребни кај мажот! За разлика од атистите, кои во секој предмет бараат рационалност и корисност, во верата, сите нешта имаат пред се‘, и симболично, а не само утилитарно значење! Човековиот ум ги разбира нештата преку нивната симболика (како: говор и пишување) а не преку нивната суштина, која за нас останува недостапна!
:pos::pos:
Ова иде у збирката.. „Микиевите бисери на мудроста“

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

А да, сега ќе се „закачиш„ за т.н. опавче кај луѓето и ќе прашаш, која е неговатa улога, бидеји истото било рецидив од нашите пра-пра оци-мајмуните, така? :D
Znaci tolku drndanje za da ne napishesh 'ne znam zoshto mi se bradavicite'.
Neverovatno. Na kakvi sve mentalni ponizhuvanja si spremen samo da ne upotrebish gram razum. Adam, Eva, ovaa od nego, on ne-mazh, toa edno ama dve, trt-mrt.

Delime povekje od 90% od nashata gradba so primatite. Kolku treba da e chovak prepotenten da ne mozhe da ja zabelezhi bliskosta... Vizii za grandioznost... Mene dedo bozhe lichno me napravi car da bidam na rastenijata I zhivotnite.

XXI vek. Sibavme mater.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Znaci tolku drndanje za da ne napishesh 'ne znam zoshto mi se bradavicite'.
.

Болтуваното, можеш да си го припишеш на самиот себе, оти такво нешто немам напишано, а ако не разбра ништо од она кое го напишав на ниво‘ од „осмо„, тогаш проблемот не е кај мене...:sneaky:
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 23:07 ---
Delime povekje od 90% od nashata gradba so primatite.
.

Голем к** ако сме имале 90%-тна сличност со приматите....Треба ли да помислам дека мојот пра-пра-пра чукун отец бил орангутан или уште попрво, амеба?...:icon_lol:
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 23:10 ---
XXI vek. Sibavme mater.
Тачно: да живеевме во 38-от век, се‘а ќе бевме уште „понапредни„, нели?...А може тогаш точно би знаеле како настанал животот од нежива матрија и и би знаеле како излгеда „дрвото„ од сите наши претхоници, така?...:confused:
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 23:13 ---
:pos::pos:
Ова иде у збирката.. „Микиевите бисери на мудроста“
Vone,
зашто од Тебе никако не можам да прочитам некој бисер на мудроста, освен збирка од бисери од глупоста? :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ова е „...прашање на вечерта...„ :P

Kajgana Shop

На врв Bottom