Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Алал да им е на мајмуните: сега стана битно што рекле и мајмуните а не само што рекол Докинс...

Мајмунска работа, мислим...
Не те поштувам кога не цитираш целосно.
Мајмуните го велат тоа. Или барем нивниот организам, in order to survive.
Ако сакаш да си играме не биди илеџија.

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Како од точка 2 и точка 3 според тебе се раздвоиле човекот и мајмунот во посебни видови?

Според точка 2 нашиот заеднички предок секогаш при парење дава единка од истиот вид.

Според точка 3 новата единка не е клон на родителите, ама е од ист вид.

Како според тебе се случило да се поремети точка 2 во еден момент, и да се најдат еден куп единки кои не може да се парат со тие од кои потекнуватт, а можат меѓу себе.

Чисто еве попластично на конкретниов пример како би го доловил тоа ти, за да ги оправдаш така напишаните точки 2 и 3?

Или ќе се корегираат тие две точки?

Чек, полека, ова е некоја Твоја тазе дефиниција за еволуцијата? Па нели до пред 10 мин. под еволуција се подразбираа неколку паралелни процеси, како: прилагодување кон средината, прежививање на посилниот, мутации, и сл.?
Мутациите и рекомбинација на хромозомите од родителите доведуваат до нови карактеристики кај децата.
Миграциите довеле до тоа различни популации да бидат во различни околини.
Природната и сексуалната селекција довела до тоа во различните популации, под дејство на различните околини да им се даде предност на единки кои имаат различни карактеристики.

Тие се „паралелните процеси“. Не сите. Побарајте за механизмите на еволуцијата ако ве интересира повеќе.
„Прежививање на посилниот“ е погрешно именување на механизмот Природна селекција.

Како според тебе се случило да се поремети точка 2 во еден момент, и да се најдат еден куп единки кои не може да се парат со тие од кои потекнуватт, а можат меѓу себе.
Тие се наречени „кружни видови“ (Ring species).
Еве и едно видео (за жал на англиски):

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мутациите и рекомбинација на хромозомите од родителите доведуваат до нови карактеристики кај децата.
Природната и сексуалната селекција довела до тоа во различните популации, под дејство на различните околини да им се даде предност на единки кои имаат различни карактеристики.

Тие се „паралелните процеси“. Не сите. Побарајте за механизмите на еволуцијата ако ве интересира повеќе.
„Прежививање на посилниот“ е погрешно именување на механизмот Природна селекција.

Тие се наречени „кружни видови“ (Ring species).
Еве и едно видео (за жал на англиски):

Абе сеа ќе барам по нетот:P Ако знаеш кажи си:)

Да видам дал препишуеш од учебник по биологија или си разбрал нешто ;)
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 13:04 ---
Целта е негирање на здравиот разум. После се осеќаат увреѓани.
Не бе не се осеќа никој увреѓен - ВЕРУЈ:P

Се е у склоп на дискусија;)

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Абе сеа ќе барам по нетот:P Ако знаеш кажи си:)

Да видам дал препишуеш од учебник по биологија или си разбрал нешто ;)
Чекај, ти мене ме испрашуваш или...? Ако сакаш да научиш има еден куп податоци на интернет, или кога гледаш телевизија, чкрапни со далинското на Discovery или NatGeo, не само вести и турски серии да гледаш:) . Фудбал и други спортови е оправдано.

Освен тоа, читни малце наназад на темава ќе најдеш што сум пишувал. Да не се повторувам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Чекај, ти мене ме испрашуваш или...? Ако сакаш да научиш има еден куп податоци на интернет, или кога гледаш телевизија, чкрапни со далинското на Discovery или NatGeo, не само вести и турски серии да гледаш:) . Фудбал и други спортови е оправдано.

Освен тоа, читни малце наназад на темава ќе најдеш што сум пишувал. Да не се повторувам.

Знам бе што си пишувал.:P

Ја само велам дека тој постот со 3те точки боде очи.:P

Султан Сулејман и Паднатите Лисја се најгледаните серии во историјата на маедонскиот народ, заедно со концертот на Цеца:D

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Знам бе што си пишувал.:P

Ја само велам дека тој постот со 3те точки боде очи.:P

Султан Сулејман и Паднатите Лисја се најгледаните серии во историјата на маедонскиот народ, заедно со концертот на Цеца:D
Што боде очи? Тие прашањата што ги постави се на место. И јас сум ги поставувал и сум нашол одговори. Не можам да ти ги прераскажам сите дела на тема еволуција на форумов. А нема ни потреба.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
The one who will not reason is a bigot.
Yeah, right...
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 13:35 ---
Полека, Лео, не трчај....

Велиш, мутациите и рекомбинациите од родителите доведувале до нови карактеристики кај децата? Е ај, леба Ти, кажи ми кои се тие „нови„ карактеристики, и дај објасни ми, зашто јас, кај себе, гледам особини кои се идентични со оние кај моите родители па и кај моите баби и дедовци? Кај се тука „новите„ особини? Што е „ново„ кај мене а што моите предци го немаат? :D
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 13:37 ---
Миграциите, велиш, тоа го сториле? А што да правиме со фактот дека одредени битија и не се толку „мигративни„ па ги има само на одредени места на Земјава? Од кај потекнале тие „немигрирани„ битија?
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 13:39 ---
Лео,
дали е доволно нешто да кажеш и кажаното „аутоматски„ да стане вистина? :sneaky:

Никој не спори дека посилните единки, особено машките, се носител на идните генерации, но битно е да се забележи дека појаките единки не ги истребуваат послабите, туку само им се наметнуваат како појаки.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Што боде очи? Тие прашањата што ги постави се на место. И јас сум ги поставувал и сум нашол одговори. Не можам да ти ги прераскажам сите дела на тема еволуција на форумов. А нема ни потреба.
Ок Лео ес ју виш:cool:

Ај у живо ќе ги објасниш одговорите еден ден:)

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Yeah, right...
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 13:35 ---

Полека, Лео, не трчај....

Велиш, мутациите и рекомбинациите од родителите доведувале до нови карактеристики кај децата? Е ај, леба Ти, кажи ми кои се тие „нови„ карактеристики, и дај објасни ми, зашто јас, кај себе, гледам особини кои се идентични со оние кај моите родители па и кај моите баби и дедовци? Кај се тука „новите„ особини? Што е „ново„ кај мене а што моите предци го немаат? :D
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 13:37 ---

Миграциите, велиш, тоа го сториле? А што да правиме со фактот дека одредени битија и не се толку „мигративни„ па ги има само на одредени места на Земјава? Од кај потекнале тие „немигрирани„ битија?
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 13:39 ---

Лео,
дали е доволно нешто да кажеш и кажаното „аутоматски„ да стане вистина? :sneaky:

Никој не спори дека посилните единки, особено машките, се носител на идните генерации, но битно е да се забележи дека појаките единки не ги истребуваат послабите, туку само им се наметнуваат како појаки.
Кажав дека помеѓу родителите и потомството има сличности. Така?
А кај тебе што е ново? Јас мислам дека кај тебе нема ништо ново. Ти, Мики си еволутивен ќорсокак:D. (мала шала)

Тие „немигративните“, ќе си седат дома и ако не се смени ништо во околината ќе си останат исти. Не гледам проблем. Е арно ама, ти колку сакаш седи си на едно место, ама нашава Земја не си стои. Те имало ледени доба, те глобални затоплувања, па сакале-неќеле, дури и „немигративните“ ќе мора да се прилагодат.

Ништо што јас ќе кажам овде не мора да е вистина. Ве лажам сите, како што лажеш и ти бре Мики. :) Намали малку, носот ти единствен објект што може да се види од Месечина.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кажав дека помеѓу родителите и потомството има сличности. Така?
.
Така.
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 14:42 ---
К
А кај тебе што е ново? Јас мислам дека кај тебе нема ништо ново. Ти, Мики си еволутивен ќорсокак:D. (мала шала)
.
Е ми, на страна шалава, одговоро, дека е? Зашто кај себе забележувам особини кои се буквално идентични со дел од особините од моите родители па и баби и дедовци, а кај себе не забележувам ништо „ново„, како еволутивен вишок, во однос на моите предци?
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 14:44 ---
Тие „немигративните“, ќе си седат дома и ако не се смени ништо во околината ќе си останат исти. Не гледам проблем. Е арно ама, ти колку сакаш седи си на едно место, ама нашава Земја не си стои. Те имало ледени доба, те глобални затоплувања, па сакале-неќеле, дури и „немигративните“ ќе мора да се прилагодат.
.
Тие „немигративните „ Лео, се во огромно мнозинство во однос на мигративните, и сега, не се обидувај да извлечеш правило од некој исклучок. правилото си има исклучоци, а исклучоците не градат правило!

Во спортивно, ќе имавме слонови и на Антарктикот и на Арктикот а не само во дел од Африка и во Индија...
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 14:45 ---
Ништо што јас ќе кажам овде не мора да е вистина. Ве лажам сите, како што лажеш и ти бре Мики. :) Намали малку, носот ти единствен објект што може да се види од Месечина.
Лео, ако јас лажам, кажи ми, зашто луѓето полесно ја прифаќаат лагата од вистинината? Зашто еволуцијата е поприфатлива за луѓето отколку Божјата вистина?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Лео, ако јас лажам, кажи ми, зашто луѓето полесно ја прифаќаат лагата од вистинината? Зашто еволуцијата е поприфалива за луѓето отколку Божјата вистина?
Оти такозваната божја вистина, такозваните светии на гласање си ја менувале 7 пати.

Kajgana Shop

На врв Bottom