Што е неопростлив грев?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Де бре, почна да читаш и одма осудуваш, читај уште, ај еве малку помош :

21 ”Сте чуле дека им беше речено на старите: ‘Не убивај! А кој ќе убие, ќе биде виновен пред судот.’
22 А Јас ви велам, дека секој, кој се гневи на брата си без причина, ќе биде виновен пред судот. А кој ќе му рече на брата си „празноглавец”, ќе биде виновен пред синедрионот. А кој ќе го нарече „безумник”, ќе биде виновен за во огнениот пекол.
23 И така, ако принесуваш свој дар на олтарот и си спомниш таму дека брат ти има нешто против тебе,
24 остави го таму својот дар пред олтарот, и оди првин помири се со брата си, па тогаш дојди и принеси го својот дар.
25 Покажи бргу добра волја кон твојот противник, додека си уште со него на пат, за да не те предаде противникот на судијата, а судијата на служителот, па да те фрлат во темница.
26 Вистина ти велам: нема да излезеш оттаму, додека не го исплатиш и последниот кодрант.”
27 ”Сте чуле дека им било речено на старите: ‘Не прави прељуба!’
28 А Јас ви велам дека секој, кој гледа на жена со желба, веќе извршил прељуба со неа во своето срце.
29 Ако твоето десно око те соблазнува, извади го и фрли го од себе; зашто е подобро да ти пропадне еден од членовите, отколку целото твое тело да биде фрлено во пеколот.
30 И ако твојата десна рака те соблазнува, отсечи ја и фрли ја од себе; зашто ти е подобро да пропадне еден од твоите членови, отколку целото твое тело да отиде во пеколот.
31 ”Исто така било речено: ‘Кој ќе ја остави својата жена, нека и даде разводно писмо.’
32 А Јас ви велам дека секој, кој ја остава својата жена, освен за прељуба, ја прави да врши прељуба, и кој се оженува со така напуштена, врши прељуба.”
33 ”Уште сте чуле, дека им било речено на старите: ‘Не нарушувај ја клетвата, а исполнувај ги пред Господа своите клетви.’
34 А Јас ви велам: не колнете се никако; ниту во небото, зашто е Божји престол;
35 ниту во земјата, зашто е подножје на Неговите нозе; ниту во Ерусалим, зашто е град на великиот Цар.
36 Не ќе се колниш ни во својата глава, зашто не можеш ниедно влакно да го направиш бело или црно!
37 Туку вашиот збор нека биде: ‘да’, да - ‘не’, не! Што е повеќе од тоа, од лукавиот е.”
38 ”Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’
39 А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.
40 Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.
41 Ако некој те принуди да одиш со него една милја, ти оди две со него.
42 Дај му на оној што бара од тебе, и не свртувај се од оној што ти сака на заем.”
43 ”Сте чуле дека било речено: ‘Љуби го својот ближен и мрази го својот непријател’.
44 А Јас ви велам: Љубете ги своите непријатели и молете се за оние, кои ве гонат;
45 за да бидете синови на вашиот Татко, Кој е во небесата, Кој прави Неговото сонце да изгрева над злите и над добрите, и дава дожд на праведните и на неправедните.
46 Зашто ако ги љубите оние, кои ве љубат вас, каква награда имате? Зар и цариниците не го прават тоа исто?
47 И ако ги поздравувате само своите браќа; што правите особено?Зар не го прават истото и цариниците?
48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.”

И така, кој е во Христа, тој е ново создание; старото помина ете, с è стана ново (2 Кор. 5, 17) ; обновувајте се!“ (св. Григориј Богослов)
Сакам да знаеш, дека јас сум секогаш тука да ти помогнам. Еве што Блажениот Апостол Карлин има да ти каже за 10 заповеди.

Жити леб? Семоќниот Бог ги менувал своите заповеди низ историјата? Ајде не се бламирај.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Сакам да знаеш, дека јас сум секогаш тука да ти помогнам. Еве што Блажениот Апостол Карлин има да ти каже за 10 заповеди.

Веќе видено, шо да ти кажам, му фали православие.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Затоа тој пророкот ваш, решил у книжулето да пише дека може до 4 жени да имате, и нема тука неверство.

А, шеријатот пак додава и краткотраен брак кој може да трае од еден ден до 99 години:D

Идеш силуваш некоја, и ја земаш за жена на еден ден:pos: Потоа и велиш заврши бракот бејби.

На све сте мислеле бре еј.
Многу оф топик е друже...Отворите нова тема во врска со исламот(брачните неверства,полигамијата...) и таму ќе расправаме.Ако почниме тука,ќе ја отрујеме темава...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Веќе видено, шо да ти кажам, му фали православие.
Не знам него што му недостига, но ти поседуваш вишок на лицемерие, како и секој добар рисјанин. Инаку, не е истиот клип, тој првиот беше за религијата во целина, овој е за 10 заповеди.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018

Жити леб? Семоќниот Бог ги менувал своите заповеди низ историјата? Ајде не се бламирај.
Па Он се бламира не јас, а шо да ни праи кога сме релативни.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Не знам него што му недостига, но ти поседуваш вишок на лицемерие, како и секој добар рисјанин. Инаку, не е истиот клип, тој првиот беше за религијата во целина, овој е за 10 заповеди.
А ти поседуваш вишок некултура, и за декалогот и зборам, тоа е во контекст на Христолошката поента, трансформација на етиката во Љубов.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
А ти поседуваш вишок некултура, и за декалогот и зборам, тоа е во контекст на Христолошката поента, трансформација на етиката во Љубов.
Можеби сум некултурен, но секогаш така реагирам во присуство на лицемерие. Еве ќе продолжам со својата некултура.

Ти сега какаш, разбираш? Покрај сите небулози и глупости напишани во таа лоша книга, понуден ти е цитат од неа каде што ЕКСПЛИЦИТНО се вели дека оној кој ќе силува девојка треба да плати за неа, и да ја земе за жена. Знам дека не ти се допаѓа, но таа е реалноста. Таквите извадоци од библијата јасно го отсликуваат варварското во неа. И сега нема што да се прави со цитатот, и почнуваш да какаш дека тој не важи повеќе. Важат само оние кои тебе ти одат во прилог.

И после вие рисјаните се чудите кога ве прогласуваат за интелектуално инфериорни и неспособни за дискусија.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Можеби сум некултурен, но секогаш така реагирам во присуство на лицемерие. Еве ќе продолжам со својата некултура.

Ти сега какаш, разбираш? Покрај сите небулози и глупости напишани во таа лоша книга, понуден ти е цитат од неа каде што ЕКСПЛИЦИТНО се вели дека оној кој ќе силува девојка треба да плати за неа, и да ја земе за жена. Знам дека не ти се допаѓа, но таа е реалноста. Таквите извадоци од библијата јасно го отсликуваат варварското во неа. И сега нема што да се прави со цитатот, и почнуваш да какаш дека тој не важи повеќе. Важат само оние кои тебе ти одат во прилог.

И после вие рисјаните се чудите кога ве прогласуваат за интелектуално инфериорни и неспособни за дискусија.
Е, шо способност ти е да ме нарекуваш лицемерен и дека какам, ретардиран и слободно продужи со шо сакаш, но тоа е твојот личен одраз.
Бај д веј објаснувањето е уште ПОЕКСПЛИЦИТНО, а тоа те нервира очигледно, отвори се, полесно ќе ти биде.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Е, шо способност ти е да ме нарекуваш лицемерен и дека какам, ретардиран и слободно продужи со шо сакаш, но тоа е твојот личен одраз.
Бај д веј објаснувањето е уште ПОЕКСПЛИЦИТНО, а тоа те нервира очигледно, отвори се, полесно ќе ти биде.
Џабе везеш.

Кое објаснување?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ме реши со сликичката. Сликичките, последното засолниште на интелектуално запоставените.

Еве ти совет од мене. Најди некоја невина девојка, силувај ја, и потоа плати и на татко и и земи ја за жена.

Твојот Бог ќе аплаудира.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ме реши со сликичката. Сликичките, последното засолниште на интелектуално запоставените.

Еве ти совет од мене. Најди некоја невина девојка, силувај ја, и потоа плати и на татко и и земи ја за жена.

Твојот Бог ќе аплаудира.
Мене ќе ми аплаудира, а тебе нека Ти е напомош.:P
Matej 5:18.

Koj lazhe? Ti ili Isus?
Ти!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Мене ќе ми аплаудира, а тебе нека Ти е напомош.:P

Ти!
Како мало дете се однесуваш. Но не се чудам, тоа ти е интелектуалното ниво, како и на сите рисјани. Мали, уплашени деца, но полни со завист и осветољубивост.

Убаво ви пишуваше Ниче, зависта и осветољубивоста се основата на рисјанството. Да ја немаше таа осветољубивост на немоќните, рисјаните ќе им простеа на Римјаните за распнувањето на Исус, и рисјанството ќе беше една несреќна епизода која ќе исчезнеше во заборав. Вака, го осакати западниот човек за век и веков...

Kajgana Shop

На врв Bottom