Офф топик.
Јас да се фалам тука колку ракија варам/печам на година, не е домаќински (Или па колку иам складирано за црни денове). Кој сака нека повеле на госќе, ќе му покажам подрумо, буренцата, и зимницата за мезе. Сака сливова млада, стара, гроздова млада, стара, ептен стара, мастика тука сме, ќе се замеземе со домаќински маабет. Не да билдам форумски ташаци од ракија.
Една мала математика, оти јас сам селско дете, се ми е скапо, и сам голем есапчија..




Значи, 100 литра лоза са некаде 4 до 5 казана. Ти оти викаш 53 е опашина, значи ја вадеш 55+ степена... Значи 5 казана некаде...
5 казана по 125 килца шира праве 625 кила грозје. За да го ферментираш тава нешто ти треба околу 30дена.. Па ако прааш и вино, ојде оште 100 до 150 килца грозје... (Нели домаќин си.. каков домаќин без вино...)
Треба ти добра дрвена каца, и барем 2 пати дневно да го мешаш, разбркуваш, оти ќе изврие, и ќе истече од кацата..
За тија 5 казана домашна ти треба кубик, до кубик и половина убав даб за горејне.... Ракија со тополово дрво не се варе... Сака жар, и пламен...
За да свареш 5 казана ракија ти треба некаде 2 дена...
За 100 литра мастика (тука претпоставувам, ја прааш препеченица, оти мастиката е секојпат послатка коа е препеченица), горната процедура 2 пати да ја правеш. И горнио мастраф... плус на второто варејне ја мешаш со џибре и вода + тревките и зачините...
На кратко, делуваш ми како ного паметен скопјанец, дека најде толку простор, време, и пари да ги прааш горенаведените процедури?
Јас живеам у село, и тешко ми оде со простор и сместувајне на сите тија нешта, правејне... плус времето за да го правеш сето тава....
А за да си вистински домаќин, требе сите нешта сам да си ги напрааш, оти си мераклија, плус ќе се фалеш на друзите оти сам си ја направил ракијата/мастиката...
Плус 200 + литра ракија си сака барем 2 поголемки буренца, па дрвени ако са..



А за пластични, требе да цепеш багрем, црница, див орах, зависи каква боја, и арома сакаш од ракијата... Па додека ја печеш, убаво е да напрааш еден марифет да го извадеш метил алкохоло (за да не те боле глава после тешка пијанка).... Ехее тава е цела наука, а јас сам тек почетник... За добра ракија, тате нека е жив и здрав, рамен му нема у цело село... Секое буре му е посебна сорта...
Лет 3 господин човек, 28 литра верувам.. Еден казан, до 2 казана макс, 200 килца грозје, од мерак си ја е направил.. А твојте 200+ литра годинашно, са ми малку недоверливи... Нема љутиш.... само го објаснувам процесо...
Он Топик..
Таа шо ја гоних по дворо пијана, беше ногу лигава. НЕ знам дали сите са такви.