Work and travel USA

C

cige

Гостин
Гледам ти као позапознаен, кај да ги уновчам чековите тука. Шпаркасе, ТТК, Стопанска(голема провизија) не бива. Утре ќе одам до комерцијална. Кај има најмала провизија и најмалце се чека да ти ги преврлат на девизна??
Ако мислиш на чековите од платите, тука немам такви уновчувано. А чекот со парите од данокот го уновчав во Тутунска за 250 денари.

Член од
20 октомври 2009
Мислења
58
Поени од реакции
13
Дали ако аплицирам за грин карта на лотарија сега и би бил одбиен, дали би имал некои проблеми доколку во фебруари аплицирам за work & travel програмата т.е дали во амбасадата кога ќе одам на интервју ќе биде тоа некоја пречка, дали прашуваат за тоа и тн ?
Не прашуваат и не е пречка. Инаку за лотаријата се пријавуваат милиони од целиот свет и не верувам дека се води евиденција кој аплицирал. Изборот се прави компјутерски и откога ќе се изберат добитниците тогаш се разгледуваат нивните апликации и се повикуваат на интервју.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Зошто така друже ? Те молам образложи и елаборирај, затоа што следното лето ми е во план да заминам за УСА ворк & травел. Ваквите негативни мислења како твоите се доста ретки, па навистина би сакал да ги чујам . :)
Ние што бевме ,,група,, (на некој начин заедно) не се снајдовме баш најдобро. Бевме во Дакота, вистина, и таму има вистина, најмногу работа. Проблемот беше што Јамајканците 2 недели пред нас дојдоа, па работеа по 3 работи, и за нас речиси и немаше шанси да добиеме 2 работа.

Дури во Август кој како се снајде, едвај. Заебано беше :)

До душа, и самиот наш работодавец не плаќаше премалку, прекувремено не доаѓаше во предвид... за жалење ни беше платата.

Но имаше други студенти и од Македонија, а и од други места, кои работеа кај друг работодавец (не смеевме да дадеме отказ), и богами се наполнија пари, па и цел месец потоа шетаа.

Сакам да ти кажам дека е се индивидуално, буквално е ,,среќа,, во прашање ;)

N

NikolaMKD91

Гостин
Ние што бевме ,,група,, (на некој начин заедно) не се снајдовме баш најдобро. Бевме во Дакота, вистина, и таму има вистина, најмногу работа. Проблемот беше што Јамајканците 2 недели пред нас дојдоа, па работеа по 3 работи, и за нас речиси и немаше шанси да добиеме 2 работа.

Дури во Август кој како се снајде, едвај. Заебано беше :)

До душа, и самиот наш работодавец не плаќаше премалку, прекувремено не доаѓаше во предвид... за жалење ни беше платата.

Но имаше други студенти и од Македонија, а и од други места, кои работеа кај друг работодавец (не смеевме да дадеме отказ), и богами се наполнија пари, па и цел месец потоа шетаа.

Сакам да ти кажам дека е се индивидуално, буквално е ,,среќа,, во прашање ;)
Јасно ми е за ова, и од други го имам слушано . Само да те прашам, дали со таа една работа малку платена успеа барем вложените пари во програмата да си ги вратиш ?

Те прашувам за да си имам во предвид кога ќе отидам таму и да немам толку среќа, дали со една работа можам барем да си ги повратам вложените средства, и во Скопје да се вратам ако не со заработка барем со позитивна нула, што се вели да не бидам зијан .

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Јасно ми е за ова, и од други го имам слушано . Само да те прашам, дали со таа една работа малку платена успеа барем вложените пари во програмата да си ги вратиш ?

Те прашувам за да си имам во предвид кога ќе отидам таму и да немам толку среќа, дали со една работа можам барем да си ги повратам вложените средства, и во Скопје да се вратам ако не со заработка барем со позитивна нула, што се вели да не бидам зијан .
Јас лично не, затоа што не ,,крадев,, саати на работа (касно укапирав што прават некои други), а искрено, имав и недостаток на храброст за такви дејствија :)
Инаку, тие што најдоа втора работа побрзо, успеаа да вратат, јас на втората работа дадов оставка.
Имаше некои и со една работа успеаа да заштедат. Имаше некои и победни од мене (јас сепак купував технологии, таблет, апарат итн...).

Како што ти кажав, се е до среќата.
Мој совет ти е, да одиш и гледај да работиш за некој поситен работодавец, не за корпорација.
Во нашиот случај, имаа вработено дупло повеќе него потребно работници, за да не плаќаат прекувремено, за разлика од помаливе маркетчиња (на пример на бензиски) каде што си ги чуваа веќе вработените и им даваа плус саати :)

Член од
5 октомври 2012
Мислења
14
Поени од реакции
5
Daj kazete koja e najdobra agencija da se aplicira i na koja rabotna pozicija bi bilo najdobro ad se aplicira....Fala :))))

N

NikolaMKD91

Гостин
Daj kazete koja e najdobra agencija da se aplicira i na koja rabotna pozicija bi bilo najdobro ad se aplicira....Fala :))))
На претходните страни имаш предлози за добри агенции, прочепкај види . Не се многу , неколку агенции го држат бизнисот со ворк анд травел.

Мој совет за одбирање на работна позиција, одбери работа каде што има типс (бакшиш), од него многу се заработува верувај, плус редовна плата што ќе си зимаш според саати . :)

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Дали некој кој бил Work and Travel , искористил некој кредит,кој го нудат агенциите со договор на банките (тутнска, охридска итн.),за оние кој немаат доволно средства да заминат, ако има некој таков нека сподели искуства!:)

Член од
5 октомври 2012
Мислења
14
Поени од реакции
5
Jas ke go zemam kreditot od tutunska sto e....do 150 000 imas limit..i grejs period od 4 ili 5 meseci za vrakanje...samo edniot od roditelite treba da ima primanja od minimum 15 000 za da ti go odobrat..odi na tutunska banka stranata i na opcijata prebaruvaj pisi WORK AND TRAVEL i ke ti dade tamu :))

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.731
Поени од реакции
17.638
Дали некој кој бил Work and Travel , искористил некој кредит,кој го нудат агенциите со договор на банките (тутнска, охридска итн.),за оние кој немаат доволно средства да заминат, ако има некој таков нека сподели искуства!:)
Јас бев лании оваа година пак. Јас од сите Банки по кој прашував за кредит Охридска ми имаше добри услови но зедов од Уни банка поради X причини и фулм нуди исто студенстки кредити на име на студентот со согласност од 1 од родителите и ке ти треба 1 жирант, доколку твоите се невработени фулм нуди исто кредит за невработени кои редовно се пријавуваат во трудот со слични услови. Јас одев преку Викинг тука во Битола и немав проблем ги известив дека кредит земам и ме почекаа дури да ми го одобрат и такви работи.

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Јас бев лании оваа година пак. Јас од сите Банки по кој прашував за кредит Охридска ми имаше добри услови но зедов од Уни банка поради X причини и фулм нуди исто студенстки кредити на име на студентот со согласност од 1 од родителите и ке ти треба 1 жирант, доколку твоите се невработени фулм нуди исто кредит за невработени кои редовно се пријавуваат во трудот со слични услови. Јас одев преку Викинг тука во Битола и немав проблем ги известив дека кредит земам и ме почекаа дури да ми го одобрат и такви работи.
А кажи ми дали има врска ако идеш преку некоја агенција (пр. кузон) и да мора да земеш кредит од таа банка каде што нудат одни кредитирање ( пр. тутнска ) или пак нема врска кредитирањето со агенцијата?

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31

Еве ги новостите од кузон,набитна е 4-та точка од промените. Нема веќе идење секој:(

ПОЧИТУВАНИ СТУДЕНТИ, НАШИ ЦЕНЕТИ АПЛИКАНТИ...

Во името на Коузон Студентски сервис, ја имам честа и задоволството да Ви се обратам и да ја најавам новата сезона за W&T USA 2013 година.

За нас, како професионален студентски сервис, кој секоја година го дава НАЈДОБРОТО ВО МАКЕДОНИЈА,оваа активност представува сериозна, одговорна, напорна и успешна соработка со сите Вас, а се со цел да Ви понудиме се што нашите партнери од САД го обезбедиле за нас т.е Вас.

Искуството од 16 години ни дава право да кажеме дека знаеме и умееме да го понудиме Најдоброто во Македонија, но и Вие да бидете најдобрите студенти во САД како учесници во програмата. Ова го споменувам од причина што Американските компании многу сериозно гледаат на квалитетот на студентите кои им ги испраќаме.

Како и секоја измината година, јас би сакал накратко да Ве запознаам со она што ние ќе Ви го понудиме и што е важно да знаете за оваа програма т.е промените во регулативата што ги направи Американската Влада.

Би започнал со промените:
1. Американската Влада дава сериозни насоки сите учесници во програмата да го имаат основно во предвид Културниот аспект на програмата (а не како досега економскиот т.е само желбата да се заработи).
2. Драстично е намалена групата на работи (работни места или работни активности) што можат да се извршуваат т.е еден голем дел од работните активности кои се изведуваа во изминативе години, ставени се на „ црна листа “. Тие се работи во Аљаска – во фабрики за риба, возење на комерцијални превозни средства, индустријата за забава, продажби на стоки со заработка на % ,т.н PEDICAB – возење на рикша, работни активности кои се извршуваат од 22.00 до 06.00 часот и многу други.
3. Задолжително потпишан и потврден работен договор со работодавецот кој е проверен од страна на службите во САД (ова важи за сите студенти кои сакаат да аплицираат со сопствен договор).
4. Новина е тоа што сите учесници во програмата треба да зборуваат одличен англиски јазик.

Што Ви нудиме ние?

1. Коузон Ви ги нуди најдобрите Спонзор Агенции од САД како Ваши покровители во програмата. Спонзор агенциите се тие кои Ви ги обезбедуваат потребните документи за аплицирање за Виза, работните договори со најдобрите работодавци и се грижат за вас 24/7 додека сте во САД.
2. Коузон работи со 7 реномирани Спонзор агенции во САД од кои CIEE е прва и најголема Агенција (т.е оргазниација во САД) преку која годишно престојуваат над 55.000 студенти од целиот свет. (Ние работиме Ексклузивно со нив веке 9 години).
3. Коузон Ви нуди 24/7 сервис за време на аплицирањето и Вашиот престој во Америка.
4. Коузон Ви нуди можност да се видите со Вашите работодавци на САЕМ за вработување во Скопје.
5. Коузон Ви ја нуди апсолутно најдобрата цена во Македонија, без скриени трошоци како некои други Агенции.
6. Коузон ви нуди можност да се стекнете со сертификат (и знаење) за успешен старт на Вашата работа во САД. Ова е т.е WOW Certificate – basic knowledge for Hospitality industry, кој ние го даваме на сите учесници после бесплатаната обука, што ние ја оргазнираме.
7. Коузон Ви нуди бесплатен курс за Англиски јазик, кој ќе придонесе значајно во подобрувањето на нивото на Вашиот Англиски за успешен старт на работното место во САД.
8. Коузон Ви нуди помош за време на Вашиот престој во САД и тоа 24/7.
9. Коузон Ви нуди (како и секоја година) најдобри конекции и најниска цена на авио карта до САД. ( докажано најдобри !!!).
10. Има уште многу бенефити кои ни даваат за право да Ви гарантираме дека ќе го имате НАЈДОБРОТО ВО МАКЕДОНИЈА!!!

Што треба Вие да направите?

Вие треба да дојдете во некоја од нашите канцеларии. Нашите колеги низ разговор со Вас ќе ја утврдат Вашата желба и ќе Ве посоветуваат која работна понуда да ја изберете.
Нашиот тим ќе Ви помогне во подготовката на документите со кои треба да аплицирате и ќе ве упати во сите важни моменти од програмата.
Колку и како се плаќа?
Ова најдоминантно прашање кај сите студнети.
Коузон има стратегија на одложено плаќање, на повеќе рати. Вие на почетокот плаќате само апликација, која е гаранција дека сте сериозен кандидат за програмата. Останатиот дел треба да го платите до Март 2013 година.
Коузон и оваа година ќе ви понуди помош за добивање на специјален КОУЗОН СТУДЕНСТКИ КРЕДИТ преку неколку банки, во земјава.
Нашата цена и оваа година е најниска во Македонија, дојдете и проверете.

Што друго треба да знам за програмата?Се што треба да знаете, ќе добиете како информација при посетата на нашите канцеларии.

За крај...
Ве поканувам да не посетите и да се уверите во се што предходно Ви напишав во ова мое обраќање. Коузон е Македонска компанија која успешно и лидерски работи во 8 држави од регионов. Коузон е единствена Агенција во Македонија која е МАКЕДОНСКИ ПРОИЗВОД.
Ве поканувам да се обратите до мене како менаџер на Коузон за сите прашања или барања кои би ги имале во врска со програмата. Мојот е-маил е zoran@kouzon.com.mk

Со почит
Зоран Кочоски – Менаџер на Коузон Корпорација

Член од
29 октомври 2012
Мислења
7
Поени од реакции
1
ebate belja. na tipov ko da mu crknala "cigankata". DOLE VLADA!!! ZORAN "KOUZON" ZA PREMIER!!! :drk:

Член од
5 октомври 2012
Мислења
14
Поени од реакции
5
Dobro de nisto strasno....sigurno nema se do detali na intervjuto da isprasuvaat....i ke se spremis malku nemozes da otides tuku taka so dva zbora nauceni

Kajgana Shop

На врв Bottom