Креационизам наспроти еволуционизам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што мислиш .. ова колку е старо?

.
Ова е мноооогу-многу старо. Еве, ја‘ мисла‘ дека е старо 3,58 квадрилиони години...:confused:

Според геолошкото толкување на фосилите, тие настануваат само по нагло покривање на живите битија со голема количина земјана маса, каде нивните тела се фосилизираат, ради отсуство на кислород, а не ради долготрајни хемиски процеси, на кои им требаат гооолеми временски интервали за да се случат...

Фосилите се остаток од некоја голема глобална катастрофа на Земјава, како на пример, Потопот, кој се случил околу 2260 г. по создавањето на Светот, т.е. пред околу 5 300 г.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 09:37 ---
Бај Д Веј.. сам се девалвираш..
Ц, не се бламирам, само постојат туѓи обиди за мое бламирање...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ова е мноооогу-многу старо. Еве, ја‘ мисла‘ дека е старо 3,58 квадрилиони години...:confused:

Според геолошкото толкување на фосилите, тие настануваат само по нагло покривање на живите битија со голема количина земјана маса, каде нивните тела се фосилизираат, ради отсуство на кислород, а не ради долготрајни хемиски процеси, на кои им требаат гооолеми временски интервали за да се случат...

Фосилите се остаток од некоја голема глобална катастрофа на Земјава, како на пример, Потопот, кој се случил околу 2260 г. по создавањето на Светот, т.е. пред околу 5 300 г.
http://www.ukfossils.co.uk/guides/how fossils formed.htm

http://www.fossils-facts-and-finds.com/how_are_fossils_formed.html

http://www.oum.ox.ac.uk/thezone/fossils/intro/form.htm

http://www.ucmp.berkeley.edu/fosrec/McKinney.html

http://www.ehow.com/how_5863750_identify-fossil-its-age.html

http://www.indiana.edu/~geol105b/images/gaia_chapter_6/relative_age_determination.htm (Особено ова)

Еве читај малку.. образовај се.. ;)

Whatever.... :facepalm:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ахххх, пуста „Вики„...Саде апсолутни вистини нудит...

Еве од мене до Тебе еден линк, на кој имаш троа поинаква вистина, а на иста тема:

http://www.scribd.com/doc/272354/Svestenik-Timotije-EVOLUCIJA
Кај ја најде Вики погоре живти се? :pos: Читаш ли што ти пишува?

Патем, што ми даваш нешто за што тврдиш дека е вистина, а е во суштина недокажано?
Овој свештеников копал ли малку со ашовот, со багерот или со лопатата, па малку да земе тоа фосилот пред очи да го стави и да дума?

Дај читај малку што пишува во линковите...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кај ја најде Вики погоре живти се? :pos: Читаш ли што ти пишува?
.
Моја е грешката, напишав по инерција кон „Вики„.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 11:34 ---
К
Патем, што ми даваш нешто за што тврдиш дека е вистина, а е во суштина недокажано?
А ТЕ и „Биг бенг„ се ептен докажани...
Нормално, докажани се со обемна маса од убедливи зборови, кои ги покриваат сите слабости на наведените теории.

Материјалите кои ги користи свештеникот не се од него измислени, туку се од него превземени, кои се дел од постоечките науки, но авторот укажува на сите едностраности и слабости од тековните сциентистички вистини, кои не се посочени и во образовниот систем, а се наметнуваат како точни.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 11:35 ---
Овој свештеников копал ли малку со ашовот, со багерот или со лопатата, па малку да земе тоа фосилот пред очи да го стави и да дума?
Не, туку се повикува на фосили кои навистина постојат. А на фосилите, нормално, никаде не е запишана годината од нивното фосилизирање, така да...
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 11:37 ---
Дај читај малку што пишува во линковите...
На линковите го пишува истото „тоа„ само малку поинаку...т.е. линковите го имаат истото учење, кое е познато уште пред да постои Интернетот, а тоа е:: атеистичко и Богоборечко, кое совршено се вклопува во тековниот атеистичко-сциентистички светоглед.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Моја е грешката, напишав по инерција кон „Вики„.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 11:34 ---
ццццц.. не е грешка.. инерција е..а секоја инерција си има причина и последица.. така да... убаво си велиш ти... ама ај..

А ТЕ и „Биг бенг„ се ептен докажани...
Нормално, докажани се со обемна маса од убедливи зборови, кои ги покриваат сите слабости на наведените теории.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 11:35 ---
Значи докажано е дека СЕ се случило преку Биг Бенг,, проблемот е што има различни мислења околу тоа од што настанал тој Биг Бенг.. дали од ситна „точка“ (лаички речено) или тоа е перпетуум мобиле на еден ист универзум кој што се шири и собира, или пак станува збор за паралелен универзум кој што вибрира па осцилациите меѓутие два универзуми предизвикуваат константни Big Bangs...

http://www.ldolphin.org/univ-age.html

http://www.superstringtheory.com/cosmo/cosmo1.html

http://www.universetoday.com/37097/how-old-is-the-universe/

http://www.aip.org/history/curie/age-of-earth.htm

Не, туку се повикува на фосили кои навистина постојат. А на фосилите, нормално, никаде не е запишана годината од нивното фосилизирање, така да...
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 11:37 ---
Абе чоек.. читаш ли ти што ти се пишува? а впрочем дали сам себе се читаш?

Ако е утврдена староста на фосилите кои што веќе псотојат т.е. се откриени.. значи е утврдена и годината на нивото фосилизирање .. што трескаш зелени без потреба?

Еве како тоа се прави.. на овој сајт убаво ти пишува.. ама кој да чита...
http://snakefly.tripod.com/Date.html овде си стои дека.. „Uranium 235 to Lead 207 (half-life = 710,000,000 years)
Uranium 238 to Lead 206 (half-life = 4,500,000,000 years)
Thorium 232 to Lead 208 (half-life = 14,000,000,000 years)
Rubidium 87 to Strontium 87 (half-life = 47,000,000,000 years) - this is the most common system used for dating rocks older than 100 million years.
Potassium 40 to Argon 40 (half-life = 1,300,000,000 years) - this method is very often used to date rock less than 60 million years old.
Carbon 14 to Nitrogen 14 (half-life = 5,570 years)--- There are 3 forms (isotopes) of carbon occuring in nature: Carbon 12 (accounts for 99%), Carbon 13 (accounts for 1%), and Carbon 14 (accounts for less than 1%). While alive, plants and animals incorporate these isotopes of carbon into their tissues at the ratio found in the atmosphere. Upon death, the Carbon 14 in their tissues begins to decay. By measuring the remaining amount of Carbon 14, the age of the fossil can be determined. This method can be used to date material ranging in age from a few hundred years to about 50,000 years. The use of Carbon 14 permits the determination of age directly a fossil. For fossils greater than 50,000 years old, the age of the fossil is found indirectly by determing the age of the rock associated with the fossil. Carbon 14 dating has a dating range of several hundred years before present to 50,000 years before present.

http://www.actionbioscience.org/evolution/benton.html

На линковите го пишува истото „тоа„ само малку поинаку...т.е. линковите го имаат истото учење, кое е познато уште пред да постои Интернетот, а тоа е:: атеистичко и Богоборечко, кое совршено се вклопува во тековниот атеистичко-сциентистички светоглед.
Знаеш што.. ако тоа ти смета.. а не глеам причина зошто би ти сметало (освен пради некои свое лично ирационално инаетливо мислење) Земи бе ко во среден век пали и гори богоборци- еретици - атеисти.. впрочем.. имаше бре пред 3 години, братјава тови, на плоштад за малку ќе личнуваа студенти атеисти богохуљи и богоборци.. Што не излезеш и не палиш на клада, ги имаш денес сите предуслови!... Во името на демокатијата, еве те поддржувам во тоа.. што да не.. (y)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи докажано е дека СЕ се случило преку Биг Бенг,, проблемот е што има различни мислења околу тоа од што настанал тој Биг Бенг.. дали од ситна „точка“ (лаички речено) или тоа е перпетуум мобиле на еден ист универзум кој што се шири и собира, или пак станува збор за паралелен универзум кој што вибрира па осцилациите меѓутие два универзуми предизвикуваат константни Big Bangs...

http://www.ldolphin.org/univ-age.html

http://www.superstringtheory.com/cosmo/cosmo1.html

http://www.universetoday.com/37097/how-old-is-the-universe/

http://www.aip.org/history/curie/age-of-earth.htm

Абе чоек.. читаш ли ти што ти се пишува? а впрочем дали сам себе се читаш?

Ако е утврдена староста на фосилите кои што веќе псотојат т.е. се откриени.. значи е утврдена и годината на нивото фосилизирање .. што трескаш зелени без потреба?

Еве како тоа се прави.. на овој сајт убаво ти пишува.. ама кој да чита...
http://snakefly.tripod.com/Date.html овде си стои дека.. „Uranium 235 to Lead 207 (half-life = 710,000,000 years)
Uranium 238 to Lead 206 (half-life = 4,500,000,000 years)
Thorium 232 to Lead 208 (half-life = 14,000,000,000 years)
Rubidium 87 to Strontium 87 (half-life = 47,000,000,000 years) - this is the most common system used for dating rocks older than 100 million years.
Potassium 40 to Argon 40 (half-life = 1,300,000,000 years) - this method is very often used to date rock less than 60 million years old.
Carbon 14 to Nitrogen 14 (half-life = 5,570 years)--- There are 3 forms (isotopes) of carbon occuring in nature: Carbon 12 (accounts for 99%), Carbon 13 (accounts for 1%), and Carbon 14 (accounts for less than 1%). While alive, plants and animals incorporate these isotopes of carbon into their tissues at the ratio found in the atmosphere. Upon death, the Carbon 14 in their tissues begins to decay. By measuring the remaining amount of Carbon 14, the age of the fossil can be determined. This method can be used to date material ranging in age from a few hundred years to about 50,000 years. The use of Carbon 14 permits the determination of age directly a fossil. For fossils greater than 50,000 years old, the age of the fossil is found indirectly by determing the age of the rock associated with the fossil. Carbon 14 dating has a dating range of several hundred years before present to 50,000 years before present.

http://www.actionbioscience.org/evolution/benton.html
Хммм, да, се‘ е докажано, ама ете, имало и различни мислења, кои нели, не можат (и не смеат!) да влијаат на почетно поставените докажувања, оти тешко на тие поединци, кои ќе се дрзнат барем да се посомневаат во веќе „докажаните„ научни вистини, а кои (вистини..), нели, ни оддалеку не се догми, ама во кои никој не смее да се посомнеава!

MEDDLE,

не си го арчи денот со мене, во докажувања и покажувања, кои ги сторил „некои и некаде„ а кои (докажувања) Тебе лично, не Ти се достапни за проверка, а во кои, убеден сум, веруваш, оти ништо друго и не Ти преостанува...Она кое самиот не можеш да го провериш, останува во истото само да веруваш!

Но!

Ако верните веруваат во нештата кои самите не можат да ги проверат во потполност, тогаш верните се во заблуда! Така!?

Патем, повеќе пати имам напишано дека Црквата има свои вистини, кои не се од овој и за овој Свет, за разлика од науките, кои имаат свои, а кои се од овој и за овој Свет и кои, историски, гледано, се минливи и менливи, зависно од светогледот на кој му припаѓаат.

Што се однесува до мерните методи, со користење на одреден хемиски елемент, и тие методи се несигурни, оти претпочитаат одредени почетни услови, кои (услови) се само теоретски земени како почетни, но е и проверливи...Земјава, имено, тековно не е во иста состојба како пред 3, 5 или 1000 години, а тие почетно потребни услови, подразбираат Земја која е во секој момент слична на самата себе.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 12:15 ---
Знаеш што.. ако тоа ти смета.. а не глеам причина зошто би ти сметало (освен пради некои свое лично ирационално инаетливо мислење) Земи бе ко во среден век пали и гори богоборци- еретици - атеисти.. впрочем.. имаше бре пред 3 години, братјава тови, на плоштад за малку ќе личнуваа студенти атеисти богохуљи и богоборци.. Што не излезеш и не палиш на клада, ги имаш денес сите предуслови!... Во името на демокатијата, еве те поддржувам во тоа.. што да не.. (y)
Она што мене, па и на Црквата, ни‘ пречи, тоа е ситуацијата во која лагите се наметнуваат како „докажана„ и безалтернативна вистина, која е монополизирана и медиумски и преку образовниот систем, кои не допуштаат сомнежи во таквиот тип вистини! Бог и Црквата се отстранети и од медиумите и од образованието, па кој може сега да ни‘ става сопки, така!?

Случајот на плоштадот, каде група студенти од „архитектонски„ излегоа и кои ѓоамити „спонтано„ демонстрираа против градењето црковен храм до плоштадот, е само уште еден Богоборечки чин, кој е иссцениран не од самите студенти, туку од нивните професори од факултетот, кои во добар дел се членови на СДС, како проверено комуњарска партија, која по инерција од СКМ, не верува во Бог!...Студентите кои наводно беа скршени од ќотек, имаа „блиска„ средба не со верните од Црквата, туку со насилници од партијата на власт....

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Хммм, да, се‘ е докажано, ама ете, имало и различни мислења, кои нели, не можат (и не смеат!) да влијаат на почетно поставените докажувања, оти тешко на тие поединци, кои ќе се дрзнат барем да се посомневаат во веќе „докажаните„ научни вистини, а кои (вистини..), нели, ни оддалеку не се догми, ама во кои никој не смее да се посомнеава!
Брат....
Значи милијарда пати ти е објаснувано од не знам колку само форумџии овде како нешто се докажува, претпоставува, што е докажување, претпоставка, теорија, хипотеза, и сл исл..И не знам зошто имаш потреба така дефетистички да ги испревртуваш нештата?!
Ако си толку памете, и толку многу знаеш што како се настанало, изволте брат, напиши книга, заработувај со неа, па брани ја таа твоја „хипотеза“ пред домашната и странската научна фела..
Извини, али се знае како и зошто се пишува дека 2+2=4...
А ако ти се „сомневаш“ во тоа, тогаш, изволте образложи...
Исто како што „сомневаш“ и во тоа како си ти лично настанат (роден), зошто старееш, зошто си се родил као машко, а не како женско, зошто имаш брадавици, слепо црево, долга седа коса, брада и мустаќии сл исл.. Така да ако мислиш дека има поинаква вистина за сево ова наброено, од онаа што светот денес го знае, изволте изнеси ја.. али не овде, да те видиме на ТВ со научници како полемизираш! ;) ..

MEDDLE,

не си го арчи денот со мене, во докажувања и покажувања, кои ги сторил „некои и некаде„ а кои (докажувања) Тебе лично, не Ти се достапни за проверка, а во кои, убеден сум, веруваш, оти ништо друго и не Ти преостанува...Она кое самиот не можеш да го провериш, останува во истото само да веруваш!

Ми се арчи.... имам слободно време и сакам ти да ми го пополниш...
Добро ти оди...(y)
И не се нервирај, што си запнал на лична основа?

П.С. патем речено, сите тие нешта се достапни на интернет денес и во библиотеките.. така да само треба да кликнеш, или да се зачлениш во библиотека. .ама кој да клика и чита.. нели?

Но!

Ако верните веруваат во нештата кои самите не можат да ги проверат во потполност, тогаш верните се во заблуда! Така!?

Патем, повеќе пати имам напишано дека Црквата има свои вистини, кои не се од овој и за овој Свет, за разлика од науките, кои имаат свои, а кои се од овој и за овој Свет и кои, историски, гледано, се минливи и менливи, зависно од светогледот на кој му припаѓаат.
Па кажи ги тие вистини, па да знаеме т.е. продискутираме дали си ти во заблуда, во што си во заблуда или пак не си?! Ки знај!:confused:

Патем, да во заблуда се, но не Верните, туку верниците... да бидеш Верен е едно, а да си Верник е сосема друо... И јас сум верен на „девојка ми“, но не сум нејзин Верник.... (како бе така ги мешаш работиве не ми е јасно?!)

Што се однесува до мерните методи, со користење на одреден хемиски елемент, и тие методи се несигурни, оти претпочитаат одредени почетни услови, кои (услови) се само теоретски земени како почетни, но е и проверливи...Земјава, имено, тековно не е во иста состојба како пред 3, 5 или 1000 години, а тие почетно потребни услови, подразбираат Земја која е во секој момент слична на самата себе.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 12:15 ---
Е како несигурни, а еве со нив можат да одредат старост на фосилни остатоци?!
Ако се теоретски земени како почетни, но не и проверливи, како бре мерат со нив?! Значи не се теоретски почетни (иако не знам што јеботе ти значи тоа)! :pos::pos:
Да, не е „иста“ ко пред 3.5 или 1000 години, точно, али ти пишува таму на линковите како тоа се одредува од кое доба се тие фосили... читај, неам намера сеа пак копи пејст да ти правам.. штом дискутираш за нив, значи си ги прочитал добро и ги знаеш мааните на тие „мерни методи“.. ајде објасни ги убаво, оти гледам дека „добро си запознаен со истите“.. бидејќи јас не знам дека маани постојат...

Она што мене, па и на Црквата, ни‘ пречи, тоа е ситуацијата во која лагите се наметнуваат како „докажана„ и безалтернативна вистина, која е монополизирана и медиумски и преку образовниот систем, кои не допуштаат сомнежи во таквиот тип вистини! Бог и Црквата се отстранети и од медиумите и од образованието, па кој може сега да ни‘ става сопки, така!?
Ајде бе! А во што треба да се сомневаат за таквиот тип на вистини? На кој начин треба сето тоа поинаку да се докаже, и каква вистина трба да се покаже?

Впрочем си има бе научници кои што работат на се што денес се истражува, пронаоѓа.. така да светот се менува и движи напред.. нормално. па така се востановуваат и нови научни постулати, преку размислување, сомневање, мерење, предмерување, опити праење, експериментирање.. Или тоа нешто не чини?

Случајот на плоштадот, каде група студенти од „архитектонски„ излегоа и кои ѓоамити „спонтано„ демонстрираа против градењето црковен храм до плоштадот, е само уште еден Богоборечки чин, кој е иссцениран не од самите студенти, туку од нивните професори од факултетот, кои во добар дел се членови на СДС, како проверено комуњарска партија, која по инерција од СКМ, не верува во Бог!...Студентите кои наводно беа скршени од ќотек, имаа „блиска„ средба не со верните од Црквата, туку со насилници од партијата на власт....
Ај ај. сеа забегуваш на политика.. друго ми беше муабетот тука.. шо мешаш СДС, и такви бакрачи.. ќе ти стегнам бан.. овде се збори за религија, не за политика..

Еј иначе ќе забораев!
Пред некој ден овој човек Феликс Баумгартнер http://www.space.com/17923-supersonic-skydive-space-jump-explained-infographic.html
скокна од работ на атмосферата од нашата планета и вселената, и успешно со падобран се спушти на Земјата..
Како тој ја гледал планетата Земја одозгора,што мислиш? Патем момакот се сликал...замисли..

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334

Значи луѓето сепак јавале диносауруси!?!:D
Ептен не се бламираш.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Како стигнаа кенгурите во Австралија?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи луѓето сепак јавале диносауруси!?!:D
Ептен не се бламираш.
Vone,

тешко Ти е да прифатиш и поинакви вистини, од оние кои се „научно„ докажани, нели?...:)

Ако сметаш дека „диновците„ исчезнале пред 65 мил. години (а тоа никој не го видел...) затоа што на Земјава удрил метеор и дигнал голема прашина (а метеорот никој не го видел, прашината уште помалу...), што е тогаш проблем да прифатиш дека уметничките артефакт од средна Америка покажуваат сцени на заедничарење меѓу луѓето и „диновците„ за анализите покажуваат дека ДНК од „дино„ има период на распаѓање помал од 65 мил. г....

Еве линк со троа поинаква вистина:

http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Bog i nauka/Dinosaurusi/Dinosaurusi.htm
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 09:15 ---
Како стигнаа кенгурите во Австралија?
Еххх, човековата љубопитност нема крај....

А што мислиш, зашто кенгурите би требало „да стигнат„ до Австралија? Од каде би требало да „тргнат„ за да „стигнат„? А зашто кенгурите да не битисуваат во Австралија од кога постојат како животинки, и тоа токму на тој континент а не на друго место на Земјава?
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 09:21 ---
Ај ај. сеа забегуваш на политика.. друго ми беше муабетот тука.. шо мешаш СДС, и такви бакрачи.. ќе ти стегнам бан.. овде се збори за религија, не за политика..
Не забегувам во политика, следам и политика...И не го мешам СДС случајно, оти дел од професорите од „архитектонски„ се членови во СДС, а студнентите, нели, самоиницијативно и „спонтано„ излегоа на плоштад, против одлуката од тековната власт...

Случајно, нели?...

А зашто студените не излегуваа„ спонтано„ против идиотизмот од Меџиити, со градењето на плоштадот пред „Стоковна Мост„?....
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 09:25 ---
Еј иначе ќе забораев!
Пред некој ден овој човек Феликс Баумгартнер http://www.space.com/17923-supersonic-skydive-space-jump-explained-infographic.html
скокна од работ на атмосферата од нашата планета и вселената, и успешно со падобран се спушти на Земјата..
Како тој ја гледал планетата Земја одозгора,што мислиш? Патем момакот се сликал...замисли..

Велиш, што видел Баумгартнер? Па сигурно го видел „она„ кое е веќе видено...Ништо ново. Ја видел Земјата од голема височина, причекал да се приземји и то е то...И нормално, типов ќе стане славен, ради неговиот прв скок од таа височина, што, гледано црковно, не е настан кој Црквата треба да го памети.

А сигурен сум дека Баумгартнер не видел дека Земјава се „врти„ околу Сонцето!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ајде бе! А во што треба да се сомневаат за таквиот тип на вистини? На кој начин треба сето тоа поинаку да се докаже, и каква вистина трба да се покаже?

Впрочем си има бе научници кои што работат на се што денес се истражува, пронаоѓа.. така да светот се менува и движи напред.. нормално. па така се востановуваат и нови научни постулати, преку размислување, сомневање, мерење, предмерување, опити праење, експериментирање.. Или тоа нешто не чини?
Сомнежот во научните вистини е перманентна категорија а не случајна: имено, ако субјектите-истражувачи, самите посатвуваат мерни методи, самите тврдат дека тие методи се точни, самите мерат според мерни методи кои самите ги поставиле, па добро, каков резултат треба да очекувам?

Објективен?

Мерните методи не се „нешто„ кое на истражувачите им е дадено од Небесата, како дар, како апсолутно точна и прецизна метода, за да можат да бидат ептен сигурни дека измерените вредности имаат барем грам точност! Мерните методи се субјетекивно зададени а не објективно добиени, небитно што истите тие методи, претендираат да бидат објективизрани мерила!

Така, истражувачите ни‘ нудат резултати според одредени мерења, кои се тековно прифатени, а со некои идни и нови методи, ќе имаме други мерења, со други мерни резултати...И, кој од тие реултати и е точен?

И конечно, до кога Вие, поклониците на атеизмот. ќе ги извртувате сциентистичктите слабости во нивни доблести, со „онаа„ познатата, дека науките се движеле „напред„, наоѓајќи нови методи?...

Ајде, наведи ми 5 научни вистини, кои не биле побиени или заменети во минативе 5 000 г запишана цивилизација!

Kajgana Shop

На врв Bottom