Апстиненција од сексуалниот живот кај свештените лица, вистина или лага?

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Триста клетви ќе ти фрлат на статијата :ROFLMAO:
Де барем долови атмосфера, љубопитна сум, а не сум лик за манастир :)
Некои од женските манастири што се поизолирани се своевидни "хареми" за локалните попови што доаѓаат ретко али радо. Имаше конкретен пример за една девојка од некој манастир во Источна Македонија, не се сеќавам веќе кој беше, ама беше манастирот од оние што се малечки и сред пустелија. Таа теоретски би требала да е мајката на современиот Исус, но во пракса му признала на докторот дека на секоја посета попот ги радувал сестрите (како во оној вицот кога сестрата и рекла на игуменијата дека имала секс, она и рекла да земе лимон, ја прашала зашто, спречува ли бременост и игуменијата и одговорила -не, за да си го прибереш осмехот) :D
За машките манастири има еден тон такви примери, особено за оние што се прибежиште за "лекување" на хомосексуалци, а, ги има доста такви низ Македонија.

И после со таа фаца ќе излезе и ќе дели закони. Кој знае какво оргијашење паѓа таму :D

Мене не ми е јасно една друга работа.

Кога, како и зошто црквата, а потоа исламот нели е бледа копија од она што го прави хриситјанството, одлучила дека треба целибат:tapp:?

Па каде бе мајку му Исус рекол дека треба целибат:eek:

Никаде, а Мухамед, потоа Мулине и Имамите арно велат: целибат јок, сакајте го Алах со обратнополов секс :)

Pa toa e vozdrzuvanje od zadovoluvanje na strasti , celosna posvetenost na Bog

Никаде го нема тоа.
Од попојне први т.е од после стотоци години од Христа така решиле и мамка заебале на цело натамошно клерџи.
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 21:14 ---
И после со таа фаца ќе излезе и ќе дели закони. Кој знае какво оргијашење паѓа таму :D

Не знам, ама би требало да појдеме да провериме... :)

Никаде го нема тоа.
Од попојне први т.е од после стотоци години од Христа така решиле и мамка заебале на цело натамошно клерџи.
Петaр имал една клaсична монашкa желба: Дa не се враќа во светот меѓу луѓето, туку да си направи шатор (манастирче) и да си живее со Бог и да ужива во неговата блескава светлина. Но да видиме што му одговори Бог:„Додекa уште зборуваше тој, ете, ги засени светол облак, и ете, глас од облакот велеше: „Овој е Мојот возљубен Син, во Кого Ми е милинaта; слушајте Го Него!

Петaр имал една клaсична монашкa желба: Дa не се враќа во светот меѓу луѓето, туку да си направи шатор (манастирче) и да си живее со Бог и да ужива во неговата блескава светлина. Но да видиме што му одговори Бог:„Додекa уште зборуваше тој, ете, ги засени светол облак, и ете, глас од облакот велеше: „Овој е Мојот возљубен Син, во Кого Ми е милинaта; слушајте Го Него!
Buddy, You are so, so, so vague да навистина не разбирам...И?
Бог рекол, слушајте го Петре и не ебаајте сојки наоколу?

Јас не забалежеувам такво нешто.

:icon_lol:

Целта ми беше монашката желба на Петар :)

AAaaaaaaAAAAbbbbbBBBBABBBBAAAabbbbbbbBBBB :);):)

Таман да ти цитирам:

Jerеmiah 1:5 - Вefore I formed you in the womb I knew you, before you were born I dedicated you, a prophet to the nations I appointed you

Corinthians 7:2 - Nevertheless, [to avoid] fornication, let every man have his own wife, and let every woman have her own husband.

Знаеш ингилишки да не прев едувам, а мамлазааната од МПЦ не даваат гага онлајн Библија.

AAaaaaaaAAAAbbbbbBBBBABBBBAAAabbbbbbbBBBB :);):)

Таман да ти цитирам:

Jerеmiah 1:5 - Вefore I formed you in the womb I knew you, before you were born I dedicated you, a prophet to the nations I appointed you

Corinthians 7:2 - Nevertheless, [to avoid] fornication, let every man have his own wife, and let every woman have her own husband.

Знаеш ингилишки да не прев едувам, а мамлазааната од МПЦ не даваат гага онлајн Библија.

Moнaсите се тие коишто го одржувaат висoкиот критериум, мaченички етoс, нa христијaнскиoт подвиг и живoт во Црквата. И уште, дека тие треба да бидат насочувачи, да им го покажуваат патoт на духовното растење на луѓето со своето постoење, со своите дела, со свoјот збор, со целиот свoј живот. Значи, мoнасите треба да се светлина за мирјаните, за луѓетo кои што христијански живеат во светoт.

:)

Moнaсите се тие коишто го одржувaат висoкиот критериум, мaченички етoс, нa христијaнскиoт подвиг и живoт во Црквата. И уште, дека тие треба да бидат насочувачи, да им го покажуваат патoт на духовното растење на луѓето со своето постoење, со своите дела, со свoјот збор, со целиот свoј живот. Значи, мoнасите треба да се светлина за мирјаните, за луѓетo кои што христијански живеат во светoт.

:)

Е да де. Само штета што не е така во целост.

Кој го нема на овие простори.

Поп треба да е женет. Владика вдовец или неженет, како и монах, неженет, ако сака да се завладичи.

Зборувам за монаси :) И не мора да го има, самоказнувањето за нешто природно, е идиотско, во најмала рака ;)

Зборувам за монаси :) И не мора да го има, самоказнувањето за нешто природно, е идиотско, во најмала рака ;)
Јасно!
Идиотски е да се самоказнуваш за нешто кое едноставно е човечки нормално.

Јован Лествичник минат 40тина години како испосник во ќелија, во пештера, како монах, живеејќи според тоа што и како верувал, без да допре човек. Храна му е носена, изметот фрлан. Човек не допрел за здравоживо, камоли секс. До смртта.
Тоа е времето на искрена верба. Ја напишал "Лествица". Скалила до познание на Бог. Сметал дека така треба и така го познал и спознал Бог. Тоа е времето на вистинско Богољубие преку мистика.
Денес тоа е чудно за во овој свет.

А не е чудно да си "педер", напротив, дури и будала те прават ако речеш дека е ненормална работа педелакот.

Не видов дека се однесува на муслиманите.
Освен дека за да не ебат цел ден се молеле.

Па и ја да се молам или да играм јамб цел ден нон стоп нема да имам време да ебам, ебаго.
Тука не само на муслиманите, за сите се однесува.
При целодневно молење нема време за јадење камоли за ебење.

П.С. И не, не се важи она при секс: о боже, о господи, а ни она аман побогу ќе свршиш ли веќе. Тоа не е молење.
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 09:55 ---

Islam does not allow the practice of monasticism.The stand of Islam is that while prohibiting sexual license, it is also against suppressing the sexual urge, and, accordingly, it calls people toward marriage, prohibiting renunciation and castration. As long as a Muslim man possess the means to marry, he is not permitted to refrain from marriage on the grounds that he has dedicated himself to the service or the worship of Allah and to a life of monasticism and renunciation of the world.
The expression "لاَ رَهْبَانِيَّةَ فِي الإِسْلاَمِ" “There is no (room for) monasticism in Islam”, is witnessed in numerous Islamic sources.It has been reported that Abu Qulabah narrated: Some of the Companions of the Prophet (peace be on him) decided to relinquish the world, forsake their wives, and become like monks. The Prophet (peace be on him) told them with asperity, People before you perished because of their asceticism; they made excessive demands on themselves until Allah brought hardships on them: you can still see a few of them remaining in monasteries and temples. Then worship Allah and do not associate anything with Him, perform the Hajj and the ‘Umrah, be righteous, and all affairs will be set right for you. (Reported by ‘Abdur Razzaq, Ibn Jarir, and Ibn al-Mundhir)

Ако погледнеш поубаво што напиша леандра ќе прочиташ и дел каде се спомнати муслиманите. Муслиманите не се молат цел ден туку 5 пати на ден , и ГОСПОД ти дал 24 часа верувај имаш време за се.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 10:20 ---
Ајде информирај ме правилно:)

Подобро би било наредниот пат ако не си информирана точно за нешто подобро немој да пишуваш во врска со тоа а и да не отвараш тема за таа работа.
Темата беше апстиненција од сексуалниот живот и уште еднаш ти повторувам дека ова не важи за муслиманските верници , ова е дозволено од моментот кога маж и жена стапуват во брак.

Ако погледнеш поубаво што напиша леандра ќе прочиташ и дел каде се спомнати муслиманите. Муслиманите не се молат цел ден туку 5 пати на ден , и ГОСПОД ти дал 24 часа верувај имаш време за се.
--- надополнето: 18 октомври 2012 во 10:20 ---

Подобро би било наредниот пат ако не си информирана точно за нешто подобро немој да пишуваш во врска со тоа а и да не отвараш тема за таа работа.
Темата беше апстиненција од сексуалниот живот и уште еднаш ти повторувам дека ова не важи за муслиманските верници , ова е дозволено од моментот кога маж и жена стапуват во брак.

Да ја читав неа сериозно....:) за да пишува на теми кои се однеусваат на религијски моменти треба да има барем елементарни познавања од проблематиката.

Прочита за Лествичник? Кој искрено сака, може.

Има куп примери. Особено во православието, за самоналожен аскетизам и испосништво.

А за муслиманите? Ха, кај нас ретко кој има поим што точно се учењата од Куранот.
Дури и куп муслимани не ги знаат како што треба.

Да ја читав неа сериозно....:) за да пишува на теми кои се однеусваат на религијски моменти треба да има барем елементарни познавања од проблематиката.

Прочита за Лествичник? Кој искрено сака, може.

Има куп примери. Особено во православието, за самоналожен аскетизам и испосништво.

А за муслиманите? Ха, кај нас ретко кој има поим што точно се учењата од Куранот.
Дури и куп муслимани не ги знаат како што треба.

Кажи што сакаш ама верувај дека тоа што ти го кажав е чиста вистина.

Јас мислам дека наместо да се жустриш, да се олабавиш. Не по глава по тил.
Ако е дозволено ок, ако не е дозволено пак ок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom