Апстиненција од сексуалниот живот кај свештените лица, вистина или лага?

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Дркањето се број како апстиненција или не?
Ни тоа не треба да прават. Знаеш што е чудно? Сите во фацине блажено успокоени. Кој знае што е зад тие ѕидови.

Ни тоа не треба да прават. Знаеш што е чудно? Сите во фацине блажено успокоени. Кој знае што е зад тие ѕидови.

Зад тие ѕидови е пеколот, затоа така ревносно и во детали го опишуваат и докажуваат неговото постоење. Затоа што го виделе, Не туку затоа што живеат таму...сега и овде, па сите останати им се виновни поради тоа.

Лицата што имаат подолга сексуална апстинација, имаат поперверзна сексуалност, поточно по-хардкор желба. Колку истата таа апстинација е подолга, толку е похардкор и желбата за секс и поизвитоперена. Затоа имаше толку многу и скандали со педофилија, али не значи дека ова е 99 % сигурно али претежно со подолгата апстинација, си доаѓа и ова често пати.

Си го сечам таквото ако не опнуваат нешто :)

Зад тие ѕидови е пеколот, затоа така ревносно и во детали го опишуваат и докажуваат неговото постоење. Затоа што го виделе, Не туку затоа што живеат таму...сега и овде, па сите останати им се виновни поради тоа.
Има логика муабетов од наше гледиште. Не патат од клаустофобија дефинитивно.
Ние им се чудиме нив, они ни се чудат нас.

Јас лично не верувам дека навистина апстинираат од секс,дури мислам и парче дека се прават по тоа манастирите.Што се вика генг-бенгови секој ден.
Дури и да постои Бог,навистина е глупаво некој во негова чест или не знам кој е филмот да апстинира од секс,кога тој е даден за размножување и делење на љубовта.Али тоа е,религијата секогаш успевала од човекот да направи комплетен кретен.

Жива глупост е тоа целибатот на свештениве лица. Сексуалниот нагон си е нешто природно и не треба да се потиснува, напротив, што подобар сексуален живот има еден човек, толку поздрав, расположен и релаксиран ке е човекот. Духовното и материјалното прават една целина и едното без другото не може да опстојува. Ставам кладба дека и на свештениците им доаѓаат периоди кога им доаѓа желба за секс, само што они го потискаат тоа со сила, и баш поради тоа се одвоени во манастирите, во спротивно ке се пеглаат како зајци а оправдувањето е дека служат на бога, а уствари не служат на никој само си прават лошо на себе.

Не се такви, црквата ги направила такви.
Помеѓу католичката и православната религија има голема разлика.Кај православните свештеници бракот е дозволен а додека кај католиците,свештениците се заветени на доживотен целибат. Тоа се би било добро доколку функцијата свештеник кај католиците не е форсирана од фамилијата.Таму е доблест и престиж за семејството да има свештеник,па така самата фамилија го форсира своето дете да стане свештеник.Тоа дете кога ќе порасне ќе има нормални чуства, меѓу кој и потребата за секс. Само проблемот е што нема каде да ги канализира тие чуства и потреби. Децата им се најлесна мета за остварување на нивниот блуд бидејќи физички се слаби и неможат да се спротистават, лесно се лажат и заведуваат, лесно можат да ги заплашат, уценат, обвинат....кој знае колку неоткриени случаи на злоставување има всушност.

Од друга страна,секој кој се замонашил,не го направил тоа од аздис или мерак.Сите тие монаси имаат некоја тешка мака, трагедија или пак се погрешно воспитани и преплашени од Господ па така и да си згазнат на сопствената сенката нивниот свет ќе се сруши,а камо ли да посегнат по блудничење.
Секој си има свој праг на толеранција за потребата на секс...некој може да издржи а некој не.Кај православните,тој што неможе не ни помислува на монашки живот, а додека кај католиците тој не по своја воља се нашол во тој забранет круг. Поради тие причини католичката црква разгледува опција на свештениците да им се дозволи брак.

Имам многу контакти со црковни лица и монаси иако јас лично сум тежок атеист.
Од она што можам да заклучам во врска со нив (конкретно за монасите и монахињите) е тоа дека тие искрено не сакаат воопшто да имаат сексуална желба.
Тоа можеби звучи морбидно меѓутоа таа е вистината. Тие се борат против против себеси во една перпетум мобиле битка.
И не можам да разберам зошто, ама го прават тоа со изговор дека тоа се ѓаволски страсти и искушенија од кои човекот треба да се чува за да биде примен во Царството Небесно.Ако им дојде сексуална помисла на памет тие се молат со саати за да се избават од искушението.

Жално и очајно.

Од друга страна знам и за швалери попови. Тие се разликуваат многу од монасите и од нивниот живот. :)
Всушност црквата дозволува сексуални помисли и контакт кога се работи за една личност со која треба да имаш потомство.

Другото е грев. Дури и помислата. :)

Јас пак познавам наркоманка, и своевремено радодајка, која отиде на лечење во манастир, си се испозапозна со луѓе исти како неа, поминаа тоа ,,терапијата,, и цакум пакум си се вратија во цивилизација.
Три од нив се замонашија, од кои најмладата има 20 и 2-3 години (и помалку).
Доста забавно ми беше да слушам како добро познатата радодајка... станала монахиња.
Лудница ти е црковниов свет, сеа и светица ја викаат :) :)

А мене, не се сеќавам на која тема, ми триеа сол над глава дека е можно да се живее без секс, онака, од курташак. :)

Рајот и пеколот, не само за нив туку за сите нас, се тука и сега. Нитy се горе/долу, ниту се во минатото/иднината. Чинам дека имаше врска нешто со сеењето и жнеењето. :)

Као да ја читам онаа детската за Бетмен. Ако се сомневате во нивната "раскалашност", не знам зашто некој од вас не се замонаши (или како ли се вика у другите религии...завет кон Бога телесно и духовно) за да уживате као што тие "уживаат" во земните страсти. Можда има случаи на пад и пороци, но тие се случаи, а не правило.
Не знам која добивка ја имаат од тоа што ќе се замонашат. Статус некој, облека, богатство, џипови.џипунови..?
Не се вика Џипови туку Џипунови :)

За фејбук лајковЕ
:pos: корегирав, вардарци ќе ме ...

Као да ја читам онаа детската за Бетмен. Ако толку се сомневате во нивната "раскалашност", не знам зашто некој од вас не се замонаши (или како ли се вика у другите религии...завет кон Бога телесно и духовно) за да уживате као што тие "уживаат" во земните страсти? Има случаи на пад, но тие се случаи, а не правило, обичај.
Кој ќар го имаат од тоа што ќе се замонашат? Статус некој, облека, богатство, џипови...?

Не се вика Џипови туку Џипунови :)

За фејбук лајковЕ

Btw, целиот муабет се сведува на тоа дали имаат или немаат секс? Нормално, тие ќе речат не, ние ќе велиме лажат.
Кој е во право?
Како и секаде, некои имаат, некои немаат.

Во христијанскиот свет лицата кои се замонашуваат се одрекуваат меѓу другите работи и од сексуален живот кои секако претходно го имале. Според нашите учења во манастирските конаци каде се поделени во машки и женски одаи немаат никаков контакт меѓу себе, а нагоните ги потиснуваат со литургија (претпоставувам). Кај католиците е речиси исто. Во муслиманскиот свет со целодневно молење. Во будизмот ваљда и со јога вежби се отргнуваат од тие мисли.
Од друга страна новините се полни за педофилски скандали од светите лица кои според учењата треба да се одречат од земскиот живот и само духовно да се празнат.
Што мислите го почитуваат ова правило или едноставно сексуалниот нагон е посилен од сите верби и молења? Може ли некој целиот живот да се одрече од земските задволства или тоа се прави тајно под превезот на религијата?
Верувате ли дека тие луѓе кои решиле да се замонашат (генерално за сите религии термин) со претходен земски живот можат да продолжат само со духовен живот? Јас лично не верувам во тоа, вие?

п.с. Генерално се однесува на сите религии не е поентата да си го мериме.
Ако некој е оф или навредува кликајте пријава, имам неколку члена на игнор и јас сум човек нели. И не мавајте со бројаници, амин.

За муслиманските верници ова не важи погрешно си информирана....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom