Апстиненција од сексуалниот живот кај свештените лица, вистина или лага?

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Еден пример не вади дефиниција. Го видов и го споделив на темава.
V red, jas samo prokomentirav, bidejki cela tema e na edno ramniste so obratni nasoki dijametralno postaveni i nasoceni.
Od mali primeri, definirame apsolutni zaklucoci.

Ednite tvrdime deka moze, a bidejki oponentite, vie de, tvrdite obratno, postavuvame primeri koi pomalku ili povekje ne drzat voda bidejki kako ziva materija i lugjeto ne mozat da se stavat vo ist kos. Ima i vakvi i takvi. I onie koi mozat i onie koi ne mozat da apstiniraat.
Jas licno ne mozam da apstinitam, a i nejkam, kako ni ti veruvam, ama ima drugi, verojatno koi nasle nacin i uspevaat ili uspeale porano.

V red, jas samo prokomentirav, bidejki cela tema e na edno ramniste so obratni nasoki dijametralno postaveni i nasoceni.
Od mali primeri, definirame apsolutni zaklucoci.

Ednite tvrdime deka moze, a bidejki oponentite, vie de, tvrdite obratno, postavuvame primeri koi pomalku ili povekje ne drzat voda bidejki kako ziva materija i lugjeto ne mozat da se stavat vo ist kos. Ima i vakvi i takvi. I onie koi mozat i onie koi ne mozat da apstiniraat.
Jas licno ne mozam da apstinitam, a i nejkam, kako ni ti veruvam, ama ima drugi, verojatno koi nasle nacin i uspevaat ili uspeale porano.
Се разбира во секое правило има и исклучок. Во спротивно не би бил интересен животот.
Има и такви кои верувам можат да се воздржат, но има и такви кои не се воздржуваат, а се кријат под мантијата.

Како и секаде, некои под плаштот на верата, некои под плаштот на моќта, некои како онаква под кошула.
Лошо е кога попојне се праат на попадии ;)
Слично како кога под превезот на човекови права се туркаат одредени појави како нормални ;)

Апстиненцијата, ако е за вистински цели и правилна, ќе успее. Исто како и се друго.

Видео: „Smack my bitch up“ среде црква – еве што слушаат денешните попови

Мобилните во кино салите, чекалните, но и во црквите знаат да бидат незгодни.
pop.jpg

Посебно во случај кога омилена мелодија ви е „Smack my Bitch Up“ („Шлапни ја мојата кучка“) од Продиџи, а вие сте свештеник кој во моментот држи миса.
Младите читатели можеби и не знаат, но се работи за хитот на групата Продиџи (Prodigy) од 1997 која многумина ја паметат по култниот спот кој најчесто одеше во доцните часови заради неговата спорна содржина и наводно стимуларање насилство врз жените.

Во склоп на темава и статијава, не ви се чудни свештениве лица во последно време? Не ви се некако извитоперени? Smack my Bitch up!:icon_lol:

Видео: „Smack my bitch up“ среде црква – еве што слушаат денешните попови

Мобилните во кино салите, чекалните, но и во црквите знаат да бидат незгодни.
pop.jpg

Посебно во случај кога омилена мелодија ви е „Smack my Bitch Up“ („Шлапни ја мојата кучка“) од Продиџи, а вие сте свештеник кој во моментот држи миса.
Младите читатели можеби и не знаат, но се работи за хитот на групата Продиџи (Prodigy) од 1997 која многумина ја паметат по култниот спот кој најчесто одеше во доцните часови заради неговата спорна содржина и наводно стимуларање насилство врз жените.

Во склоп на темава и статијава, не ви се чудни свештениве лица во последно време? Не ви се некако извитоперени? Smack my Bitch up!:icon_lol:

Љандриќ, злато, па има и поп кој е асли моторџија, друг поп кој е планинар, трет има шо е сликар. Се то уметнос де.
Чудни се попојте кога величаат институција, а празно звучат кога говорат за Бог. Тоа е маката кај нив.

Za da go "vidish", osoznaesh - "boga" treba da se izdignesh iznad svetovniot zhivot. A za da se izdignesh iznad svetovniot zhivot, treba i da go dozhiveesh - kako poinaku? Mozhebi nekomu e dovolno samonabljuduvanje - ama toa e retkost(i e potrebna visoka svest). Ne veruvam vo potisnuvanje.Seto ova ubavo e prikazhano vo filmot - SAMSARA.

Фејк е видеото, исто како што е фејк видеото во кое поп онаквува чесна сестра.

Оди сега објаснувај се на ваква тема со луѓе што од заебантски видеа носат било какви (погрешни) заклучоци. Ќе повторам, на нерегиозни/атеисти им е тежок за разбирање концептот религиозност, ама тоа не значи дека тоа не постои или не може да постои.

Фејк е видеото, исто како што е фејк видеото во кое поп онаквува чесна сестра.

Оди сега објаснувај се на ваква тема со луѓе што од заебантски видеа носат било какви (погрешни) заклучоци. Ќе повторам, на нерегиозни/атеисти им е тежок за разбирање концептот религиозност, ама тоа не значи дека тоа не постои или не може да постои.

Јас сум релиогозна и не сум атеист, па неможам да се убедам дека баш сите кои се одрекле во има на Бога од сексуалниот живот тоа истото го практикуваат.
Ако си религиозен не значи дека си слеп или треба во се да веруваш што ќе ти сервираат.

Јас сум релиогозна и не сум атеист, па неможам да се убедам дека баш сите кои се одрекле во има на Бога од сексуалниот живот тоа истото го практикуваат.
Ако си религиозен не значи дека си слеп или треба во се да веруваш што ќе ти сервираат.
Леандро, не разбираш нешто а тоа е дека религиозност во права смисла на зборот е тешко нешто. Сите религии бараат премногу од верникот, некои да се откажеш од секс, некои во одреден период од храна, некои бараат и верникот секоја вечер да се удира по грб дур не исквари убаво за да си ги избрише гревовите, некои дури и во име на религијата се дигаат у воздух по аеродроми. Значи тоа што јас и ти како верници можеме или не можеме да го направиме за нашата религија не мора да значи дека не постојат такви луѓе. Тие се одбрани, неколкумина, кои можат да ја прават Х работата што ја бара нивната религија.
Без разлика што не можеш да разбереш дека навистина има луѓе што се откажуваат од секс поради религијата, навистина има луѓе што се откажуваат од било каков сексуален одност поради религијата. Твоето разбирање или неразбирање на работите не значи дека истите не постојат. Јас пример не знам како се комбинираат водородот и кислородот за да се формира вода ама you don't see me disbelieving the existence of water, while drinking water. Некои работи постојат, без разлика на твојата способност да го разбере нивното постоење. Или неможноста да разбереш, тоа не го менува фактот ама ич.

Исклучоци постојат во се. Мојата теза на темава која ја застапувам е дека некои од оние кои се одрекле не си стојат на зборот.

Ама дури и во тој случај грешиш во една работа од исклучиво односно суштинско значење: ако религијата ти забранува да имаш секс, ти сепак имаш секс, се поставува под голем знак прашалник колку си ти всушност религиозен?
Не знам како подобро да ти го објаснам ова ама ај уште еднаш ќе пробам...

Дефиниција на англиски за монах е:
A member of a religious community of men typically living under vows of poverty, chastity, and obedience.

Во мој слободен превод на македонски (кој не мора да е точен, поправајте ако има потреба)
Член на религиозна заедница на мажи кои најчесто живеат под завет на сиромаштија, целибат и послушност.
Сега седни и искористи малку логика. Станува Спасе монах. Суштина на монаштвото е Спасе повеќе да не си го чепка онаквото.
Толку. Ако е монах не го чепка. Ако го чепка не е монах.
Не е тешко да се разбере. Нечепкањето на онаквото е суштински дел бе од бивањето монах. Ако го чепкаш едноставно не си монах.

Уште една апстиненција преку слики:
СКАНДАЛ БАКНЕЖ: Владиката Качавенда се бакнува со младо момче (ФОТО)

Немојте на овие лажови кои се нарекуваат себеси господови чеда да им верувате. Тоа е збирштина на лопови и гнаси, кои демек проповедаат религија. Апел и да не оставате пари во црква, тие пари треба да бидат за сиромашни, а они си купуваат џипови.

Ги мразам бе ги мразам поповите владиците и се друго.Ги мразам.Го сакам Исус,ама ја мразам религијата.Вечно ќе останам Агностик токму поради овие случувања,а веќе ме тера и накај атеизам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom