Апстиненција од сексуалниот живот кај свештените лица, вистина или лага?

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
За муслиманските верници ова не важи погрешно си информирана....

Не видов дека се однесува на муслиманите.
Освен дека за да не ебат цел ден се молеле.

Па и ја да се молам или да играм јамб цел ден нон стоп нема да имам време да ебам, ебаго.
Тука не само на муслиманите, за сите се однесува.
При целодневно молење нема време за јадење камоли за ебење.

П.С. И не, не се важи она при секс: о боже, о господи, а ни она аман побогу ќе свршиш ли веќе. Тоа не е молење.
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 09:55 ---
Ајде информирај ме правилно:)

Islam does not allow the practice of monasticism.The stand of Islam is that while prohibiting sexual license, it is also against suppressing the sexual urge, and, accordingly, it calls people toward marriage, prohibiting renunciation and castration. As long as a Muslim man possess the means to marry, he is not permitted to refrain from marriage on the grounds that he has dedicated himself to the service or the worship of Allah and to a life of monasticism and renunciation of the world.
The expression "لاَ رَهْبَانِيَّةَ فِي الإِسْلاَمِ" “There is no (room for) monasticism in Islam”, is witnessed in numerous Islamic sources.It has been reported that Abu Qulabah narrated: Some of the Companions of the Prophet (peace be on him) decided to relinquish the world, forsake their wives, and become like monks. The Prophet (peace be on him) told them with asperity, People before you perished because of their asceticism; they made excessive demands on themselves until Allah brought hardships on them: you can still see a few of them remaining in monasteries and temples. Then worship Allah and do not associate anything with Him, perform the Hajj and the ‘Umrah, be righteous, and all affairs will be set right for you. (Reported by ‘Abdur Razzaq, Ibn Jarir, and Ibn al-Mundhir)

Веројатно има монаси кои практикуваат целибат, ама верувам дека има и од другиот тип. Одма ми текнува на приказната на Колозов, кога рече-"Ја бараш најрасипаната жена(во случајов беше за жена иако важи и за двата пола) - барај ја онаа која најмногу се моли во црквата." И стварно е така, познавам човек кој изработува икони, пости, посетува манастири, а кога го запознаеш подобро сфаќаш дека преку лешеви гази за да дојде до своите цели на професионално поле. Епа значи има за што да се клања, секој ден грешен му е. Така да и за монасите може да се каже истото.Може грешам, нека ми простат безгрешните монаси.:oops:

Затоа што според религијата( конкретно христијанството), наводно сексот бил грев. Затоа и те крстат како мал, да те „измијат“ од гревовите, бидејќи си се родил како резултат на еден грешен чин.
Бар така не учеа порано. А зашто се смета за грев не ми е јасно, оди биди без гревови после :icon_lol:
Не е грев, тоа не е никаде така дефинирано, освен за предбрачниот секс за кој не знам зашто е забранет и не би мудрувала, ама претпоставувам дека има врска со моногамијата.
Сексот е забранет за монасите затоа што претставува земно задоволство, ниска страст, која доколку човекот сака да достигне повисоко духовно ниво мора да ја супримира и да се откаже од неа за да може да биде поблиску до Бога. Тоа е дел од постењето и луѓето кои постат, на пример за Велигден, исто така треба да се воздржуваат од секс.
Постењето е средство при кое самото тело со неговите страсти се потчинува на волјата, на разумот. Се воспоставува самоконтрола, бидејќи ако не можеме да се воздржиме од храната односно од телесното, што преостанува за духовното и како ќе може понатаму духовното да се надвладее кога не се може да победи телесното. Затоа постот е многу важен.
Како и да е, мислам дека нашите монаси баш и не се придржуваат до тоа правило. Има милион примери за монахињи кои оделе на абортуси (oh, the irony) и машки манастири кои станувале хомосексуални колонии, така што и ова е само една слика на хипокризијата која владее.

Не е грев, тоа не е никаде така дефинирано, освен за предбрачниот секс за кој не знам зашто е забранет и не би мудрувала, ама претпоставувам дека има врска со моногамијата.
Сексот е забранет за монасите затоа што претставува земно задоволство, ниска страст, која доколку човекот сака да достигне повисоко духовно ниво мора да ја супримира и да се откаже од неа за да може да биде поблиску до Бога. Тоа е дел од постењето и луѓето кои постат, на пример за Велигден, исто така треба да се воздржуваат од секс.

Како и да е, мислам дека нашите монаси баш и не се придржуваат до тоа правило. Има милион примери за монахињи кои оделе на абортуси (oh, the irony) и машки манастири кои станувале хомосексуални колонии, така што и ова е само една слика на хипокризијата која владее.

Не е "забранет" пер се, туку отпрвин се сугерирало... а потоа се што е извртено од црквине, крај нема.

Иако никаде во Светото Писмо не стои дека не чини или не треба брак, напротив.
Одте, размножете се е пораката.

Мислам дека постојат некои свештени лица што апстинираат цел живот.
Лично повеќе ми смета тоа што свештениците се најкорумпираните личности во земјата.
Без разлика дали се оџи или попови.

Имаш некаде линк за ова да прочитаме?
И две недели да се молиш кога ќе ти светне во глава ништо не помага :icon_mrgr:

Една од главните идеи на целибатот е задржувањето на сексуалната енергија и нејзино трансформирање во...итн. Нешто кое е древна практика а оциве овде благе везе немаат зошто и како се прави тоа, затоа ја силуваат, затоа толку омраза и фрустрација во нивните надуени стомаци.
Најсмешното мене лично ми е тоа што на ваков "нивни" начин никогаш не можат да успеат во тоа, еве и да има такви упорни со глава во ѕид (што не верувам) секад во сон ќе им избега и ќе им ги навлажни гајќичките...секад.

Не генерализирај ти се молам. Има свештени и има "свештени" лица.

Има искушеници, а има и да цитирам од една наша книга од велик автор: "дедо Инокентие песољубецот", опишувајќи состојјба на еден Игумен во еде манастир и како е виден дека општи со пес. Мислам, гнас и болест.

Ама не се сите такви.

Додуше, лично сметам дека апстиненцијата е тешка работа бидејќи постои можност за психичко пореметувае кое води кон болест и девијантности.
Зоофилија, педерастија, силување, педофилија и други, е сега и свештениците се крв и месо луѓе, та не се имуни. Затоа има девијантности и кај нив.

Јебига, треба да им помогне молитва, ама ако не е искрена, не помага лекот.
Искрено треба да се посветат на Словото. Нема помош, ако не е човек потполно предаден на Словото.

Всушност, тие одамна го напуштиле Словото, само не ја соблекле мантијата бидејќи џипуновите се слатки.

А на тоа да додадам, од друг автор: "кај кого одиш? В црква. Кај стреброљупцине ли?"

Затоа не ја сакам црквата од аспект на вера, туку ја почитувам дека ја одржала културата и јазикот, а и писменоста на овие теротирии на измачена и ропска Македонија.

Моментот е самокамшикување поради ,,грешни,, мисли :D:icon_mrgr:

Кој го нема на овие простори.

Поп треба да е женет. Владика вдовец или неженет, како и монах, неженет, ако сака да се завладичи.

Немам линк бидејќи е "инсајдерска" информација, а не верувам во Македонија некој да се зафати да прави било каква статија за тоа, поп Цацко ќе го изеде за доручек ако се спомне воопшто нешто такво во јавноста.
Пошто нели свештениците сите се испосници и се движат низ Македонија на магариња и јадат само леб и сол

Немам линк бидејќи е "инсајдерска" информација, а не верувам во Македонија некој да се зафати да прави било каква статија за тоа, поп Цацко ќе го изеде за доручек ако се спомне воопшто нешто такво во јавноста.

Триста клетви ќе ти фрлат на статијата :ROFLMAO:
Де барем долови атмосфера, љубопитна сум, а не сум лик за манастир :)

Мене не ми е јасно една друга работа.

Кога, како и зошто црквата, а потоа исламот нели е бледа копија од она што го прави хриситјанството, одлучила дека треба целибат:tapp:?

Па каде бе мајку му Исус рекол дека треба целибат:eek:

Мене не ми е јасно една друга работа.

Кога, како и зошто црквата, а потоа исламот нели е бледа копија од она што го прави хриситјанството, одлучила дека треба целибат:tapp:?

Па каде бе мајку му Исус рекол дека треба целибат:eek:

Pa toa e vozdrzuvanje od zadovoluvanje na strasti , celosna posvetenost na Bog

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom