Зошто Македонците знаат српски, а Србите не знаат македонски?

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување
Ти ако се мачип да збориш српски тогап тоа е твој проблем.
Јас се ги разбирам ама не гледам зашто воопшто са се трудам да го зборувам нивниот јазик.
Некој ќе кажат ради пичиња, некои сакале јазик да научат :pos: ама пак, тоа е нивен проблем.
Имаш грешка у чекори, не се изразувај со "НИЕ".

ако мислите дека незнаат или не разбираат се лажете... НЕСАКААТ да зборат е правиот одговор. имајте некој поважен муабет за пари да речеме да видите како разбираат дури и повеќе од вас! а македонче пусто прво ке почне да збори српски :)
Што има лошо во тоа? Знае еден јазик повеќе. Србите само губат со тоа.

Се преправале дека не го знаат:facepalm:
Зошто некој би се малтретирал да се преправа дека не те разбира...его шит?

Се преправале дека не го знаат:facepalm:
Зошто некој би се малтретирал да се преправа дека не те разбира...его шит?
Класика одговор: Нејќе да му се понижува на еден Македонец со тоа што ќе го зборува јазикот негов. Дигнати се многу.

Класика одговор: Нејќе да му се понижува на еден Македонец со тоа што ќе го зборува јазикот негов. Дигнати се многу.
Се сомневам во тоа знам мали деца што никогаш не чуле српски па многу им е тешко да го разберат. Така и тие...А најсмешни ми се бугарите убедени се дека разбираат Македонски а често пати како теле во шарена врата те гледаат кога им зборуваш македонски.

Се сомневам во тоа знам мали деца што никогаш не чуле српски па многу им е тешко да го разберат. Така и тие...А најсмешни ми се бугарите убедени се дека разбираат Македонски а често пати како теле во шарена врата те гледаат кога им зборуваш македонски.
Знам јас дека не е така ироничен бев бидејќи многу често наидував на овој одговор, како се преправале.

Знам јас дека не е така ироничен бев бидејќи многу често наидував на овој одговор, како се преправале.
Глеј има и друг ефект мислат дека знаеш па сакаат да те натераат да зборуваш српски. Е тука многу грешат посебно помладите во Македонија благе везе немаат од српски. Во основа е комбинација на незнаење и мрзовољност да се напрегаат со разбирање на македонски.

Според муабетиве што ги читам, испаѓа дека е лошо ако знаеш српски јазик.
Секирајте се за тоа што ќе ви воведат албански како втор јазик во државата, а не тоа дали некој користи, на моменти, српски јазик.

Според муабетиве што ги читам, испаѓа дека е лошо ако знаеш српски јазик.
Секирајте се за тоа што ќе ви воведат албански како втор јазик во државата, а не тоа дали некој користи, на моменти, српски јазик.
а што е српскиот подобар од албанскиот?

Глеј има и друг ефект мислат дека знаеш па сакаат да те натераат да зборуваш српски. Е тука многу грешат посебно помладите во Македонија благе везе немаат од српски. Во основа е комбинација на незнаење и мрзовољност да се напрегаат со разбирање на македонски.
Повеќето Срби бараат од тебе само да успориш малце, бидејќи фонетски македонскиот јазик е доста брз, и све те разбираат. Исто така во пишана форма им е полесно да разберат отколку во говорена. Доста често сум во контакт со Срби и баш барале од мене да зборуваме на македонски, и смешното почува кога они ќе пробаат :D

Пошто имаат многу повеќе серии и филмови од нас и ние сме ги гледале и растеле со нив додека ние немаме што да презентираме натака,немаме како да се шириме.

Голема улога и песните играле но не ми се збори за тоа.

Патем истото сега го прават и турците,преку нивните серии си ја шират својата култура и традиција насекаде низ Балканот,си го развиваат туризмот и слично,но да не разглабам идам офтопик.

Подоле викаш дека си ироничен со ова, ама да знаеш дека не си. Летово у комшии на гости беше девојче од Јабука. Кога ја прашав дали разбира македонски, рече не и не сакала да научи од „националистички“ причини, ако не сум зборел српски, на англиски да сме збореле. Не знам дали нешто трипаше, ама со тие зборови кажа.

И мене кога ме фати еден инат, само на македонски ѝ зборев (и тоа литературен, што многу ретко го правам.)

Подоле викаш дека си ироничен со ова, ама да знаеш дека не си. Летово у комшии на гости беше девојче од Јабука. Кога ја прашав дали разбира македонски, рече не и не сакала да научи од „националистички“ причини, ако не сум зборел српски, на англиски да сме збореле. Не знам дали нешто трипаше, ама со тие зборови кажа.

И мене кога ме фати еден инат, само на македонски ѝ зборев (и тоа литературен, што многу ретко го правам.)
И што да и праам ја на девојчето од Јабука? :D На таква си налетал, другар иде у Хрватска на одмор, некој тип од Сплит му рекол не разбирал Цигански и збореле на Англиски. Сеа да кажам дека Хрватите се некој си дигнат народ поради овој сељаков што така постапил? Нема потреба. Не разбираат, и жал ми е ако ви се разрушуваат патриотските ставови, ама тешко им е да разберат и тоа е тоа.

Нормално е за македонците да го разбираат секој дијалект од нивниот јазик.

Се преселил еден кумановец во Србија и еден струмичанец во Бугарија и така насталале македонските дијалекти српски и бугарски :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom