Не да бидеме заштитени со закон како мечки. НЕ таквко нешто.Ти отиде во една друга екстрема, во којашто не правиш да биде граѓани со поголеми права од хетеросексуалците.
Секој колку е способен ќе си избори за тоа.
Закон за заштита од дискриминација: на работно место, на јавно место, во институциите,
(дискриминација со физичка, психичка или финансиска основа).
Едуцирање на просветните работници/ доктори/ други државни службеници кои сеуште хомосексуалноста ја третираат како болест. Едукација уште од мала возраст на учениците за да не станат хомофоби (пошто ако не разбираш нешто најлесно е да го етикетираш).
Еве последен пример со вечер весникот што го прави е претеризам, и никому ништо за тоа. Во нормална држава (без разлика дали е геј машки, женски или хетеро) за вакво јавно објавување на слики на насловна стра следува казна. А вечер како што сите знаеме во кревет со владава така да се ќе помине со една мала бучава и никому ништо.
Па оттпосле кога ќе поголем дел ќе прекинат да се занимаваат со животите на другите дури тогаш ќе може да кажеме дека сме слободна земја.
За тоа што подетално треба да содржи си има ЛГБТ унија правници, што решиле да се занимаваат со тоа.
Како што знам моментално законот не ја вклучува дискриминација врз основа на ориентација во него. И тие реагираа на тоа, ама кога на владата не и одговара ништо не слуша.
Како тоа да бидете заштитени на работно место, демек да не можете да бидете избркани од работа под изговор дека ве бркаат само затоа што сте хомосексуалци ? Дај појасни малце, вака можам да си го сватам било како.
Пример прв..
Јас и ти конкурираме за работа. Мене не ме примаат никому ништо.
Тебе не те примаат автоматски си дискриминиран пошто си педер, оти да не беше ке беше примен.
И сега кој е тука ебана страна, јас или ти?
Пример два.
Веќе сме на работа примени. Дошло време за отпуштање.
Мене ке ме отпуштат никому ништо.
Тебе ке те отпуштат и автоматски си дискриминиран пошто тебе да не беше педер немаше да те избркаат.
Кој е пак ебана странка. Нормално пак јас пошто нели не сум педер.
И сега дали вие со тој закон кој го барате не се здобивате со поголеми права од мене??
Ајде малце и за физичка дискриминација.
Му влепувам јас на некој нормален шамар на улица.
Ме осудуваат за напад и навреда.
Му влепувам на некој педер шамар. Ме осудуваат за напад , навреда и дискриминација.
За под психичка дискриминација незнам ни што подразбираш, дај некој конкретен пример. Исто така и финансиска.
Дали е болест или не можеме да спориме до сто и едно и назад. И од каде си земаш за право да тврдиш дека не е болест или психичко нарушување. Дека така си се родил.
Па што. Тоа воопшто не значи дека е нормално уште помалце природно. Некој се раѓаат како сијамски близнаци, некој се раѓаат со абнормалии, некој се мртвородени. Дали е тоа природно и ако е природно дали е нормално?
За насловната страна на Вечер мислам скорз ја промаши поентата. Таа не беше наменета за ти да се згадиш, пошто јас воопшто не би се згадил од на пример да имаше јака девојка или маш и жена во некоја слична позција пошто за мене тоа е нормално. А судејќи и по реакциите на читателите тука вклучувајќи ги и тие што ги поддржуваат и тие што не ги поддржуваат мислам дека сте векови назад од општеството да ве прифати како нормални, па спрема тоа ниеден закон нема тука многу да ви поможи. Само ке се зголеми гневот, ке се јави граѓанска непослушност и ако досега нападот на хомосекуалците е вистинска реткост , тогаш би станал секојдневие.
Така да да не испадни баравме гуштер најдовме змија.