Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
Ја колку шо иам шетано......
Терајте. (y)
Ај биди срцка и кажи ми со кое место што си го прошетала е споредливо Скопје. Еве јас како детенце кое немало среќа и можност да шета, би сакал да бидам просветлен.
Еве ти и срценце за маката<3

еден виц на темава:
Некоја мајка од град во внатрешноста на Македонија го испраќа синот во Америка. Плаче, кука, а другиот син и вели:
Не плачи мајко, па ќе се врати, не иде за Скопје !

Да дефинираме само, кога зборуваме за Republika e Shkupit, муабетот е за границите Арачиново-Сарај-Водно-Обиколница, така?

Не бе, кога доаѓа оваа тема на муабет, не знаете да дискутирате нормално, ни едните, ни другите, ни третите (тие што ги вреѓаат и едните и другите, демек се најпаметни). Теми за оваа тематика се отвараат на секои 3-4 месеци и секогаш завршуваат исто. Додека не научите да си ги почитувате мислењата, да се почитувате самите меѓу себе и пред се да дискутирате нормално, ваквите теми ќе завршуваат со клуч.

Темата е повторно отворена.
Кој не знае да дискутира пристојно и да ги почитува соговорниците, ќе биде баниран. Едноставно.

Нека ми даде некој објаснување на терминот Провинција, бидејќи според темава, јас имам погрешно сфаќање на тој термин.

Здраво,

Се надевам дека темата што ке јас започнам нема да навреде некој и нема да прерасне во навредување меѓу Скопјани и луѓе од провинција.

Јас лично потекнувам од провинција, но извесно време живеев и во Скопје (не повеќе) и лично мислам дека за мене подобро место за живеење е провинција некој град како Битола, Велес, Штип, Кочани, Кавадарци, Струмица и слично, секако и јас не би сакал да живеам во место со помалку од 30.000 жители но не би можел и да живеам во Скопје во некој стан на 8-ми спрат горе со птиците. Едноставно за мене Скопје е пренаселен град (дури ненормално пренаселен), и со тоа што ги прошируват улиците не е некое решение едноставно Партизанска е како низ градот да ти поминува автопат. Истота така 50,000 евра за стан од 40 м2, па дали се нормални и да имам толклу пари дали би било паметно да дадам 50,000 евра за стан стар 60 години :sick:, истотака што ми смета во Скопје е храната, едноставно хранта е тотално ужасна, 90 посто вештачка (сега со carrefour ке стане 100 посто вештачка), иако не сум стар но најверојатно сум старомоден но јас едноставно признавам Home Made Food. Едноставно може да идам за Скопје некој викент преку ден на ручек, да прошетам на 3-4 часа и назад во провинција или да идам на некој концерт во Скопје што во последно време и тоа го избегнувам и претежно со пријатели одеме на концерт во Софија или Солун бидејки таму почесто гостуваат пејачи.

Како што гледате јас сум повеќе за провинција Ве молам за Ваше мислеше и да гласаме на анкетата. :)
Ova e postojana tema na debata i mnogu e osvezuvanje koga ke moze da se vidi mislenje poinakvo od ona klasicna podelba i sekako plukanje pomegju "Skopjani i provincijalci" Jas sum od Skopje, no mnogu go pocituvam toa sto go imas napisano :) Skopje e glaven grad i mesto na migracii na mnogu nasi sogragjani od celata republika, no nemoze sekoj da go narece i pritoa vistinski da go pocuvstvuva kako svoe mesto na ziveenje. Pozdrav :)
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 12:59 ---
Терминот провинција е смешен.

Ама добро, неможам да сфатам колку скопје-хејтери има на темава. Па може ли бре сите што сте од другите градови до толку да го мразите скопје и луѓето кои живеат тука? Тоа Скопје кое денес е полно со луѓе кои се родум од Штип, Прилеп, Радовиш, итн итн?Значи тоа ви биле сограѓани порано ама од кога се пресеилие во Скопје одма се хејтаат?

Ми се гади од вас и од сите кои само хејтаат кога ќе дојдат тука. Сум имал прилика да шетам по доста градови порано, а и да се дружам со доста луѓе кои не биле од Скопје. Колку сите тие го мразат Скопјево и скопјанишчава тоа е неверојатно. И тоа е можно само у Македонија.

У право сте за нуклеарката, ама треба да падне у средина и да не снема сите, и онака ќе се испоубиеме меѓусебе кад тад.
E bas taka, istoto i jas postojano se prasuvam, tolkav gnev i omraza, toa e cudo edno. Edna saka narod sme i pak eden so drug oci si vadime, strasnooooo! :(
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 13:25 ---
Не е тешко за сфаќање, ама за кого како.

Значи, да поедноставам, во името на сите сељаци кои немаат ни грам мозок ни култура, и невиделе и видео филипс се дур не дошле и не прошле низ вратите на рајското Скопје.

Јас живеам во вашата скапаница Скопје.
Јас нејќам да живеам таму.
Јас сакам да си живеам во градот од кај сум дојден.
Јас немам друг избор (засега).
Затоа што не се работи за живеење, туку за преживување. Јас преживувам во Скопје, а не би преживеал таму кај што сакам да живеам.

Да падне нуклеарна бомба во вашето ценето Скопје, па и по цена јас да сум таму, би ја дал младоста.
Само заради болеста и вашата лоботомираност, да ја делите Македонија на провинции.
Iako pretpostavuvam deka ke mi odgovoris na slicen nacin kako i na site drugi, no moram da te prasam: na kogo si tolku gneven na Skopje ili na SEBE?
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 13:35 ---
Не бе, кога доаѓа оваа тема на муабет, не знаете да дискутирате нормално, ни едните, ни другите, ни третите (тие што ги вреѓаат и едните и другите, демек се најпаметни). Теми за оваа тематика се отвараат на секои 3-4 месеци и секогаш завршуваат исто. Додека не научите да си ги почитувате мислењата, да се почитувате самите меѓу себе и пред се да дискутирате нормално, ваквите теми ќе завршуваат со клуч.
Bravo za komentarot! :)

Iako pretpostavuvam deka ke mi odgovoris na slicen nacin kako i na site drugi, no moram da te prasam: na kogo si tolku gneven na Skopje ili na SEBE?

На сите малоумни лоботомирани мозоци кои за да опишат некој што не е од Скопје го опишуваат како провинцијалец. На нив сум “гневен“.
Прво, не знаете што е провинција. А второ, дедо ви е “провинцијалец“:

Трето, до пред 20 години и вие, „СкУпјаните“ бевте “провинција“, па сега “метрополизацијата“ малку отпојќе ко да ви го дигна шеќерот во крвта.

Четвтро... како не ви е срам бе, возрасни сте.

Кога ке тепа репрезентацијата имате „брко раса што треба да ја поздравите“, а во меѓувреме се „издигнувате“ над сељачаната, над „провинцијалците“, на кои им мириса кожата.

Не знам што менталитет ке беше ова, не е Балкански сигурно.

Нека ми даде некој објаснување на терминот Провинција, бидејќи според темава, јас имам погрешно сфаќање на тој термин.
Провинција - населено место оддалечено од главниот град.

Не знам зошто некои го сфаќаат зборот како „некултурен и навредлив“, кога си има добро дефинирано значење :)

Доаѓањето во Скопје е напредок во однос на животот во провинција но доаѓањето не значи и преку ноќ воздигнување во зведите ами многу труд многу борба и комплетна промена на концептот на живот. Големи се разликите на една мала територија како нашата помеѓу градот и провинцијата нашата генерација го плаќа данокот на нерамномерниот развој .
Провинцијаци како мене знајте дека Скопје е убав модерен современ град кој го фаќа чекорот со времето но дојдете тука да живеете само ако сте спремни да ја платите цената за да бидете дел од тој град, а цената е висока.

Здраво повторно,

Најнапред ви благодарам што повторно ја активиравте темата за коментари и се надевам нема да има погрдни постови. Значи целата поента ми да го разоткријам митот за “Скопје убаво место за живеење“, и мислам дека доколку до пред 2-3 години беше Cool да се живее во Скопје, сега е во мода да живееш во Провинција. Видов многу коментари и ке дадам мислење за повеке од нив и се надевам дека секој ке се пронајде:
Зашто го користам терминот “провинција“? - Според македонскиот онлине лексион провинција е: “Внатрешноста на една земја наспроти главниот град.“ (за мене не навредливо туку е така дефинирано и така го земав) http://www.makedonski.info/search/провинција
Зошто сите сакаат да живеат и се доселуваат во Скопје? -Мислам дека ова се застерени размислувања (податоци) - Лугето од источноа Македонија повеке сакат да се отселат во некое село во Италија него во Скопје.
Од Горче до Нова Автобуска 25 минути со автобус. - Друже пак за линија од Горче до Аеродром ти треба мегугратски автобус да го викат не гратски. Поентата е што во денешно време мали градови се повеке интегрирани и сообракајно поврзани од порано, конкрено од Штип за Кочани и обратно имаш автобус на секој 15 минути, и се стигнува за некаде 40 мин, има еден куп средношколци што учат од кочани виница во штип и обратно.
Провинцијата била вукојебина - Добро е ако мислеш дека турганиците во CitaMall се цивилизација, статистички гледано во Скопје има највеќе сењаци на км2.
Триуфална капија (сликата) - плагијат e. Изгубена во просторот и времето. Изгубена е во просторот зашто таа припага во Парис, а изгубена е во времето зашто тоа не е стил на градба на денешно време (и во Парис се изгради нова триуфална капија која ке остане на поколениетно но во нов стил) Триуфална капија на денешното времето
Arche-de-la-defense_360-255-2-aa2b6.jpg
(се во свое време)

Сега ке ти кажам зашто има подобро работи во профинција него во Скопје:
Штип - Макфест.
Струмица - Маскембал
Битола - Филмски Фестивал Брака Манаки
Охрид - Охритско Културно лето
Струга - Струшки Вечери на поезијата
Прилеп - ПивоФест
И пробиштип (за тие што толку го напагаат) - Аквапарк
Валандво - Exit дискоте (нека идам од скопје да видат дискотека)

Скопје е колу сите овие градови заедно нека ми каже некој дали има нешто слично во Скопје од овој ранг. Последните 3 години еден пеач од балкано не е дојден не од Европа.

Драги Скопјани едно ставно може да ви кажам дека Митот за Скопје е мртов, целета идеа за да се направе град метропола ке се сруше како кула од карти. едноставно жално но вистинито Скопје не го бива.

Провинција - населено место оддалечено од главниот град.

Не знам зошто некои го сфаќаат зборот како „некултурен и навредлив“, кога си има добро дефинирано значење :)

Не заебавај Acid.

Провинција е административно - почитичка поделба на една држава. (Македонија, не е така поделена. Македонија беше провинција на Римската империја :D )

Тие што живеат во Лос Анџелес се провинцијалци, а:?

А Њујоркчаните? А овие од Истамбул? А од Пекинг? А Сиднеј?

Остај ги овие, не е тоа „дефиниција“.

Не се тепајте за Скопје, што му фали на еден Париз, Амстердам, Дизелдорф па и во најмала рака Будимпешта? Работава е од магаре на малце поголемо магаре... ама сепак магаре а не коњ.

Не заебавај Acid.

Провинција е административно - почитичка поделба на една држава. (Македонија, не е така поделена. Македонија беше провинција на Римската империја :D )

Тие што живеат во Лос Анџелес се провинцијалци, а:?

А Њујоркчаните? А овие од Истамбул? А од Пекинг? А Сиднеј?

Остај ги овие, не е тоа „дефиниција“.
Има повеќе дефиниции за провинција. Темава се однесува точно на конотацијата која јас ја спомнав, а не на провинција во смисла на „политички поделена територија“. И да, тие што ги наброја погоде се жители од провинција. Не знам зошто е толку чудно и тешко тоа да го „сварите“... Жител од провинција не е „социјален статус“, туку само означува место на живеење надвор од главниот град.

Има повеќе дефиниции за провинција. Темава се однесува точно на конотацијата која јас ја спомнав, а не на провинција во смисла на „политички поделена територија“.

OK. Значи ке се согласиме дека Њујоркчаните се провинцијалци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom