Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
Според анкетава повеќе луѓе би сакале да живеат во некој од провинциските градови... Што ствара дилема како расте бројот на жители во метрополата чим нејќете у Скопје да живеете... :cautious:

1biiwy.jpg

Според анкетава повеќе луѓе би сакале да живеат во некој од провинциските градови... Што ствара дилема како расте бројот на жители во метрополата чим нејќете у Скопје да живеете... :cautious:

Не е тешко за сфаќање, ама за кого како.

Значи, да поедноставам, во името на сите сељаци кои немаат ни грам мозок ни култура, и невиделе и видео филипс се дур не дошле и не прошле низ вратите на рајското Скопје.

Јас живеам во вашата скапаница Скопје.
Јас нејќам да живеам таму.
Јас сакам да си живеам во градот од кај сум дојден.
Јас немам друг избор (засега).
Затоа што не се работи за живеење, туку за преживување. Јас преживувам во Скопје, а не би преживеал таму кај што сакам да живеам.

Да падне нуклеарна бомба во вашето ценето Скопје, па и по цена јас да сум таму, би ја дал младоста.
Само заради болеста и вашата лоботомираност, да ја делите Македонија на провинции.

Секојдневие на просечен скопјанин :)

Пијам кафе на сплав на кеј. Долго еспресо у кратка шоља, малку пенливо ко џакузито дома. Палам скутерот низ Вардар, одам до Сити Мол, зимам поло маица ла коста, играм малку тенис, па на кафе у Тренд. Пола саат-саат колку да се чекирам. Ми врти мајка ми, дојди си дома, лососот се олади, ќе треба пак на градинарот да му го дадеме да го јаде...Го палам ферарито со лавчето, влагам у зоолошка. Малку ов
а она со сибирските вуци играм руски рулет, па пичам накај Балет. Нарачуем цела флаша Моет, и после две ти чаши, глумам разгневен поет, ко што си е ред, ко најачи скопски џет сет! А иначе што ми беше муабетот... У штаб ми викаа дека на море искачаме.. а глеам на гугл мапс у ајфонот ние стварно да сме немале море!?! ц ц ц ...Онда за кој курац земав две јахти?!
За во Вардар...? :LOL:
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 10:00 ---
П.П.С А да си се осамостои Република Скопје а ние да си продолжиме како Македонија?? Колку што си заработуваат нека си трошат. Нашите пари да си останат во нашите градови па да видиме кој до каде ќе стигни
Битола аеродром немала. Ама затоа го има РЕК. Стварно ме интересира каков би бил блесокот на Република Скопје без битолското напојување.

Кој од Скопјаните шо пише тука си е купил сам стан? Да речеме ако веќе се дискутира за цени на недвижнини, кој од вас е извадил едно снопче евра, и си го е купил па да говорете за некакви голееми можности, огромни плати, и други финансиски блага...

Сите шо викате оти Скопје е метропола и 100 пати поарен за живот од другите градове, ајде изјаснејте се, шо е толку убаво у скопје?

Да видеме зашо е поарно...

А за београџанскио говор 1 страна поназад, само ја потврдува темата за животната желба wannabe Београџани.

пс. Неам слика со којно, а баш сакам да се сликам.

За во Вардар...? :LOL:
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 10:00 ---

Битола аеродром немала. Ама затоа го има РЕК. Стварно ме интересира каков би бил блесокот на Република Скопје без битолското напојување.

Битола Република. (ако се приклучат и браќата од Прилеп пелагониска ќе ја прајме :P) Барем решен спор за името ќе имаме :D
Ко можи Венеција независност да бара оти не и Битола бе.
Урааа, ајде сите на плоштад, Паљото декларација за независност ќе чита.

Не се глупости имам роднини во провинција(станува збор за големо село 2600 жители), многу добро ги познавам луѓето, милион пати сум бил кај нив, сум престојувал кај нив и живеат баш онака како што опишав и приметив дека имаат пониски сметки, ај струјата и водата и не ја користат толку многу, се греат и готват на дрва, во двор имаат пумпи, бунари... сите дворови, ама на пр. ѓубретарината им е 250 ден. на месец, а имаат нетолку мала куќа(приземје+спрат) и плус бавчи наоколу, овдека во СК на пр. испод 1000 ден. никој не е само за ѓубретарина, ова само како пример го зедов !
Храната да сами си ја вадат, немаат потреба од пазарување, имаат бавчи, а од стока свињи, кокошки, а и во комшилукот како што приметив слични се сите, брашното го купуваат, иако сами си месат леб дома, е сега зејтин не користат туку свинска маст, шеќерот, солта и сл. го купуваат, месото исто сами си го произведуваат, јајцата исто, е сега млеко, сирења, јогурти такви работи купуваат од други лица во селото кои ги произведуваат тие продукти, но пак ги фаќа поевтино отколку од продавница да го купуваат тоа ............... инаку сите се приклучени на струја, вода, канализација, интернет, имаат тазе асфалтиран пат, улично осветлување, неколку продавници низ селото и.т.н. станува збор за големо село накај 3000 жители, но сепак сите/повеќето семејства живеат онака како што опишав, не се ова никакви глупости, милион пати сум бил и сум седел таму и многу добро знам како живеат !
Да те прашам твојте роднини како ги отплатуваат сметките ?

И не се зборува за села од 2 500, туку градови кој масовно се иселуваат:М.Каменица, Кратово,Виница, Пробиштип, Крива Паланка, Делчево,Пехчево...
И не треси глупости и да убедуваш некој дека е подобро да се рмба како црнец на плантажа по цел ден за да произведе храна за да преживее отколку да дојде во Скопје да учи и напредува.
Ако толку мислиш дека е полесно исели се .
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 13:30 ---
Дете, имаш сериозен проблем по твојте постови на темата. Недостаток на IQ или те испуштиле како мала и си паднала на глава незнам што е .

Постојат луѓе од внатрешноста на Македонија и постојат ПРОВИНЦИЈАЛЦИ. Кој си се пронаоѓа и се навредува од тој збор, негов проблем. :D

Постојат и лоботомирани луѓе што не знаат основни поими. А, во вакво општество, секако дека тоа е проблем на секој, на секого го засега што доминираат лоботомираните.

Класика. А нешто не ви одговара, одма на навреди преминувате. Сликата си е сосема во ред, преку глава сте ни дојдени веќе.
Доаѓате у Скопје на шопинг, студирање, ноќен живот, женски (тие шо ги нарекувате спонзоруши, по нив трчате уствари али со нив да се спанџате ви е потешко од добивка на лото, така да се тоа ви е само сон), се сликате на плоштад, во автобусите, пред трговските центри, едвај чекате шанса за живот во Скопје и покрај сето тоа вие мрчите за Скопје. Ајде бее?
Јас немам ништо против другите градови, јас си ја сакам цела Македонија, ама имам големо против таквите луѓе кои што го мразат Скопје и се што е скопско само затоа што неможат да живеат тука. Типични провинцијалци.
Постојат луѓе од внатрешноста на Македонија и постојат ПРОВИНЦИЈАЛЦИ. Кој си се пронаоѓа и се навредува од тој збор, негов проблем. :D

А која си ти пак да кажуваш дали да се сликаме со шмизлата,со коњчето и остало во град Скопје?Која си ти да кажуваш кој каде да студира и дали ке одиме на шопинг во Скопје.Со наши пари ке одиме кај сакаме а ти си фактор нула овде и да брбориш кој што да прави.
Се прашувате зошто имаме хејт кон Скопје и Скопјани.Епа девојче од ваквите коментари затоа и никој не ве поднесува.
Смири ги малку страстите.
И објасни ми го ти мене зборот ПРОВИНЦИЈАЛЦИ.Зошто толкав хејт имаш ти сега јас ке те прашам тебе?Си ја покажуваш културата пред сите овде.
Продолжи така.

csvthc7l.gif

Јас немам ништо против другите градови, јас си ја сакам цела Македонија, ама имам големо против таквите луѓе кои што го мразат Скопје и се што е скопско само затоа што неможат да живеат тука. Т :D
Кој не може да живее во Скопје ма??Цела Македонија се насели во Скопје.:facepalm:
Тотално не ја сфаќаш поентата.Ај немам време сега,покасно можам да ти образложам и други глупости шо напиша.Само аман сфати ти и сличните на тебе, дека во Скопје не доаѓаат затоа што сакаат туку затоа што мораат.

Класика. А нешто не ви одговара, одма на навреди преминувате. Сликата си е сосема во ред, преку глава сте ни дојдени веќе.
Доаѓате у Скопје на шопинг, студирање, ноќен живот, женски (тие шо ги нарекувате спонзоруши, по нив трчате уствари али со нив да се спанџате ви е потешко од добивка на лото, така да се тоа ви е само сон), се сликате на плоштад, во автобусите, пред трговските центри, едвај чекате шанса за живот во Скопје и покрај сето тоа вие мрчите за Скопје. Ајде бее?
Јас немам ништо против другите градови, јас си ја сакам цела Македонија, ама имам големо против таквите луѓе кои што го мразат Скопје и се што е скопско само затоа што неможат да живеат тука. Типични провинцијалци.

Не сам ти ги читал постовето, ама ај да се пробам..
Средношколка 4та година, или свеж, свеж, свеж бруцош..... Хипстер помодарка, шо обожава секојдневна шетња по кеј, центар, шопинг ово оно... Големо самочувствие, одделена доза на ароганција за поголема вредност, само зашо пред 50 години дедо ти бил некаква тешка комуњага па му даделе општествено станче со можност да си го откупе. Не работеш најверојатно, значи не плаќаш даноци и си товар на мајка ти и татко ти, и на мене како данокоплатец. Ако си средношколец, јас плаќам ти да се возеш у градски транспорт. Јас плаќам ти да се возеш у нови двокатни автобуси.Јас те тебе ранам индиректно. Јас давам пари ти да се курчеш и да ме падеш од место шо јас го финансирам како провинцијалец.. Нешто како рани куче да те лае. Јас давам пари на тебе да не ти е ладно назимо. Битолчани рмбат у РЕК Битола за ти да имаш струја. Ако работат мајка ти и татко ти у државна администрација, оште поголеми тртеи и црева на мој грб сте. Блеете како офци колку нија од провинцијата не чинеме, не не бива, прости и непрошетани сме...

Средношколците идат да студират у Скопје, оти там има неколку универзитети. Не идат да студират у Скопје оти Скопје е метропола, прекрасен град, со ООООООООООООООООГРОМНИ шопинг можности. Не идат у скопје да изнајмуват мочани станове од пензионери газдарици, со незадоволни комшии шо ги терорирзират оти са провинцијалци, оти говорат смешно, оти праат гужви.. Идат у Скопје да научат нешто за да можат да си го средат живото... Не идат у скопје да научат да искачат и причат скупски... Тија нешта мора да ги научат, ако не ќе ги отерате у 3 ЛПМ... Оти провинцијалците имат почит кон вас.. Почит шо за жал не ја заслужувате.
Нас не пумпат од маленки оти Скопје е закон, скопје е метропола, и скопје има се... Оти скопје е нешто посебно, огромно, квалитетно, отмено... Тава го пумпат по сите телевизии, каков ноќен живот, главни скопски фаци, фраеришта, властодржци, лидери, итн итн. Мижи митре тулумби паѓат, види кој сам јас....

Ама доваѓа време коа човек разбере каков лажен балон е сето тава... Колку е лажна таа гордост на поголема вредност. Ако си унатре у тај балон нема шанси да го разбереш тава....

Да, идеме за ноќен живот, и дебело си го плаќаме.. Едно пиво у дуќан е пола евро. Колку е едно пиво по дискотеки, кафиќи, и слични места.. Да нема специјален попуст за провинвијалците, случајно?
У Софија не е толку скапо по дискотеките, ресторантите са поевтини. Солун е поевтини дискотеки, а там е криза... У Германија не се плаќа толко влез колку шо се наплаќа у Скопје... Туку речи светски бедотии сте, молете бога да дојдат провинцијалците да остават кеш.

Оти да не се сликам на плоштад, од мои пари е правено.. Од мои пари са купени тија рејзове од кина. Од мои пари е напраано водно, и жичара.... Немате вија ексклузивно право на тија нешта само зашо на личната карта ви пише Скопје.

Јас имаах шанса да можам да живеам у Скопје и како студент, и како вработен. Еми откажах се и од едното и од другото. Нејќам да живеам у некаков измислен балон на поголема вредност... Затава си седам прос, невработен, ама среќен.. :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Не ме навредувате шо ќе ми речете провинцијалец, сељак, простак, или нешто четврто.... И нија ве викаме скопјанчишта педерчишта... нема љутиш... реципроцитет....

Иначе посериозно... Ќе ве видам коа скопски пазар ќе престане да донесува земјоделски продукти, оти цела струмица ќе го извезе наместо да го продаде на Албанците.

Па ќе ти кажам.. Скопје е убав град. Реката, мостовето, црквите, џамиите, статуите... Се тава е убаво, и ме ареса... Ама другото..... другото е......

Не е тешко за сфаќање, ама за кого како.

Значи, да поедноставам, во името на сите сељаци кои немаат ни грам мозок ни култура, и невиделе и видео филипс се дур не дошле и не прошле низ вратите на рајското Скопје.

Јас живеам во вашата скапаница Скопје.
Јас нејќам да живеам таму.
Јас сакам да си живеам во градот од кај сум дојден.
Јас немам друг избор (засега).
Затоа што не се работи за живеење, туку за преживување. Јас преживувам во Скопје, а не би преживеал таму кај што сакам да живеам.

Да падне нуклеарна бомба во вашето ценето Скопје, па и по цена јас да сум таму, би ја дал младоста.
Само заради болеста и вашата лоботомираност, да ја делите Македонија на провинции.

(y)

На кој преко глава сме дојдени , на тебе и таквите ко тебе ? Еве и што ќе преземеш?Ти си небитен фактор за сите тие што велиш дека ти е преко глава дојдено и никој не те ебе тебе и твојте ограничени мислења ни 2%.
Еве ти економски причини заради кој на многу скопјани им одговара даденава ситуација:
Знаеш колку пари се селгаат во Скопје од студентите + од даноците и казните што ги плаќаат нивните родители, знаеш тие што ги нарекуваш провинцијалци да се повлечат од Скопје и да одбијат да плаќаат даноци доколку не се инвестираат во нивните општини твојто Скопје ќе пропадне заедно со таквите како тебе, албанците има да ве намаваат до Драчево дури. Ви сметало што се населувале провинцијалци, знаеш по колку ги продавате становите во Аеродром , Карпош и Кисела Вода , а по колку во Чаир ?
И делот што го пиша дека го мразат Скопје зашто неможат да живеат тука :pos: :pos:
Еве јас сум во Скопје 5та година и се дружам со доста колеги од Скопје,
само разликата помеѓу нив и тебе е тоа што не се ограничени и немаат 16-17 години.

Цела Македонија плаќа за Скопје да се гради. Сфаќам зашто вие провинцијалците сте нервозни. Ама тоа е. Скопје е главен град и метропола, а вие џавкајте и понатаму. Провинцијалци низаедни. Башка кириите убаво ни доаѓаат, ни го пуните џепчето.

Ве читам и се чудам од некој коментари но само ќе кажам дека е смешно во држава со нецели 2м народ да има „делби“ или „категории“ од тип на тн. провинцијалци и метрополци. А и секако паушализирајнето е лоша работа, треба секој човек поединечно да се оцени а не да се става во категории кој немаат врска со реалноста. И на крај не е тоа никакво лично достигнувајне или успех каде некој е роден и ете раснат туку чиста среќа и случајност.

Цела Македонија плаќа за Скопје да се гради. Сфаќам зашто вие провинцијалците сте нервозни. Ама тоа е. Скопје е главен град и метропола, а вие џавкајте и понатаму. Провинцијалци низаедни. Башка кириите убаво ни доаѓаат, ни го пуните џепчето.
Keep believing, keep believing... :pos: :pos:
За неколку година ќе патуваш од Драчево / Волково и ќе кукаш зашто станот си го продал на некој провинцијалец, а и вашите работни места во државна администрација што мислите ви се подредени од мали ви ги зазимаат лицата што се наоѓаат на партиските списоци што се праќаат од "провинцијалските" општини за вработување.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom