Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
22 септември 2012
Мислења
61
Поени од реакции
20
Е како не?! На извесна еврејска свадба пред 2000 години снемало вино и госпот им направил вино од вода за да можат прописно да се здрват. Зошто барем алкохол не ни обезбедува госпот ако не може друго?
--- надополнето: 22 септември 2012 во 19:43 ---

Не не, оригиналната идеја е од многу пооригинални мислители, и многу поапликативна.
тоа го направил исус син на госпот и чудотворец. им помагал ги лечел луѓето за да можат да се уверат во моќта господова и да можат да се фокусираат на неговите учења кои треба да ги следиме.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
тоа го направил исус син на госпот и чудотворец. им помагал ги лечел луѓето за да можат да се уверат во моќта господова и да можат да се фокусираат на неговите учења кои треба да ги следиме.
Е арно де, он бил Евреин. Такви му биле родителите, таков бил и он.
И шо бара муабетов во темава?

Член од
30 јануари 2010
Мислења
468
Поени од реакции
573
Овде има луѓе кои што си го креираат животот, а има други што дееволурираат мислејќи на еволуција.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
не религијата, бог, бог можеме да го најдеме во нас не во религијата, религијата е тука за да не доближи но многу знаат погтрешно да ја сфатат
Брат ти или си тежок заебант или не знам шо... мајке ми...
--- надополнето: 23 септември 2012 во 00:17 ---
вистинското богаство не е во парите
Да бе, не е во парите, во право си...
Затоа нашиов народ 500 и кусур години бил под турско, 90% раја неписмена била до 1945, живееле од ден за ден, кој се прехранил прехранил, кој не ќе гладува, а богами и ко фрикови се штрекале коа ќе виделе автомобил, а авион да не зборам..
Не ме ни чуди што и ден денес сеуште најголем процент од државава се такви луѓе - за нивна и наша сеопшта жалост.
Го доживуваат Скопје небаре да дошле во Њу Јорк...:pos:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Доказ за интелигентен дизајн. Checkmate, atheists.
.
.
.
Не, се зезам. (y)
Ама затоа, еве нешто повеќе во врска со тоа колку е "умен" Господ.

http://scienceblogs.com/grrlscientist/2010/06/22/the-laryngeal-nerve-of-the-gir/
http://qilong.wordpress.com/2012/06/05/the-stupid-unintelligent-recurrent-laryngeal-nerve-evolution-working-as-not-intended/

Имено, бидејќи знам дека форумџииве не се љубители на читање долги текстови на англиски, накратко станува збор за recurrent (inferior) laryngeal nerve кој ги поврзува мозокот и гркланот.
Оштетен recurrent (inferior) laryngeal nerve би значело оштетен грклан. Значи, би било сосем логично оваа конекција да биде директна, низ вратот.
Арно ама, Господ Бог, тој што ни го дава лебот насушен, решил кај цицачите овој нерв да оди доле до срцето па назад. Што би рекол дедо ми, околе бараката.
Ова е така бидејќи кај fish-like предците, оваа патека навистина била најкратка. Ама со издолжување на вратот кај цицачите не било возможно да се започне јово на ново, па оваа карактеристика се задржала и е најзабележлива кај жирафата. Кај овој вид, патот наместо 4-5 центиметри е распослан по целата должина на вратот.
Много паметан тај Госпот...
--- надополнето: 27 септември 2012 во 18:04 ---
Edit: сликици

Член од
22 септември 2012
Мислења
61
Поени од реакции
20
Доказ за интелигентен дизајн. Checkmate, atheists.
.
.
.
Не, се зезам. (y)
Ама затоа, еве нешто повеќе во врска со тоа колку е "умен" Господ.

http://scienceblogs.com/grrlscientist/2010/06/22/the-laryngeal-nerve-of-the-gir/
http://qilong.wordpress.com/2012/06/05/the-stupid-unintelligent-recurrent-laryngeal-nerve-evolution-working-as-not-intended/

Имено, бидејќи знам дека форумџииве не се љубители на читање долги текстови на англиски, накратко станува збор за recurrent (inferior) laryngeal nerve кој ги поврзува мозокот и гркланот.
Оштетен recurrent (inferior) laryngeal nerve би значело оштетен грклан. Значи, би било сосем логично оваа конекција да биде директна, низ вратот.
Арно ама, Господ Бог, тој што ни го дава лебот насушен, решил кај цицачите овој нерв да оди доле до срцето па назад. Што би рекол дедо ми, околе бараката.
Ова е така бидејќи кај fish-like предците, оваа патека навистина била најкратка. Ама со издолжување на вратот кај цицачите не било возможно да се започне јово на ново, па оваа карактеристика се задржала и е најзабележлива кај жирафата. Кај овој вид, патот наместо 4-5 центиметри е распослан по целата должина на вратот.
Много паметан тај Госпот...
--- надополнето: 27 септември 2012 во 18:04 ---
Edit: сликици
Не можеш да му кажуваш на Господ што и како требало. Верувај тој си ја знае работата подобро од тебе. Ти си дете на сликава?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Не можеш да му кажуваш на Господ што и како требало. Верувај тој си ја знае работата подобро од тебе. Ти си дете на сликава?
Сакаш да кажеш, Господ намерно прави глупости за да _______________________________. (тука следува причината)
Иако сметам дека нема поврзаност, да јас сум на сликата. Само што сликата е стара 20тина години и сум сликан во моите рани триесети години.

Член од
22 септември 2012
Мислења
61
Поени од реакции
20
Сакаш да кажеш, Господ намерно прави глупости за да _______________________________. (тука следува причината)
Иако сметам дека нема поврзаност, да јас сум на сликата. Само што сликата е стара 20тина години и сум сликан во моите рани триесети години.
не се глупости, ние не ги знаеме божјите планови за да донесуваме закличоци

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
не се глупости, ние не ги знаеме божјите планови за да донесуваме закличоци
Сакаш да кажеш дека нешто што на луѓето им е глупаво, бесмислено и дури и кога самите нашле начин за подобро да се реши проблемот, сепак е доказ да божјата неисцрпна мудрост?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
ај од вернициве забегани што има ама овие милитантни атеисти бе... што си губите време да објаснувате ја стварно не сваќам, не дека и вие знаете се ко папагалчиња исфрлате некои сликички од википедија мислиш сето знаење и сите научни мистерии сте ги разрешиле, ја не знам што ви е филмов 1) Се докажувате дека сте попаметни од нив? 2) Мислите ќе им ги промените сваќањата? Ако 2) тогаш не сте нешто паметњаковци кога не сте го сфатиле спротивното... ако 1) сакате да го пумпате егото на форам само, ајмо... пумпајте, ќе ве ценат повеќе и ќе ве сакаат, ќе бидете фаци на форумов ;) можда и ќе навлажните некое пиче по приватни пораки сајбер секс ова она
Hurrrr... Duurrrr, herp de derp.
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 20:35 ---
fun fact:
Coyotes are the largest mammalian carnivores to make themselves at home in urban environments. But will they always be the largest? Some, such as Professor Stan Gehrt (Ohio State University), believe that the coyote's success may pave the way for bigger animals like mountain lions and bears to move in. Mountain lions have already been spotted in the outskirts of cities (such as in the Wrigleyville neighbourhood of Chicago) and black bears have made an appearance in urban settings in New Jersey.

Што ни кажува ова? Веројатно е дека глобалната урбанизација се движи пребрзо. Луѓето секојдневно навлегуваат се повеќе во територијата на други видови и истата ја урбанистички ја узурпираат. Во глобала, којотите немаат тенденции за напаѓање на луѓе, но како што е напоменато сосем е возможно којотите да не се единствените видови кои полека се приспособуваат на урбаниот живот.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121005100909.htm
http://researchnews.osu.edu/archive/coyote.htm

Интересно:
We are the only thing slowing their population down, either with our cars, which is the No. 1 cause of death for coyotes, or when we remove them through hunting or control programs," Gehrt said. None of the diseases they're exposed to really impact them at all.

"In adjusting to urban life, they may change dietary items and habitat use, and become nocturnal, whereas in the country they're active day and night. But with other things, they don't change at all. Here, they're able to maintain their social structure, territorialism, packs and mating system, even in the face of all these challenges of trying to live among 9 million people."

Што значи дека еволутивно се доста понапред од она што било предвидувано.

Ќе има ли кохабитација на два или повеќе предатори во ваква средина?

Не е баш онтопик, ама еве еден интересен линк:
http://www.arkive.org/

Ако не се лажам, во Зоолошката во Скопје во терариумот се чува примерок од Brachypelma boehmei, редок загрозен вид на пајаци.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па то цело време и тврдам: дека креационизмот е поинаков од еволуционизмот.

Исто како ш‘о е темава насловена, не?...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne tvrdiш.
Замараш. И не нудиш ништо ново.
АЛи ОК, се е тоа в ред. Терај. Еден ден се ќе се разјасни. Вака или онака.

Знаеш, и јас мислам дека е различен, но оној онака како што го презентираат, дека нема божествена улога и план во создавањетро.
Но, за разлика од тебе (веројатно, по постовите твои), јас мисламд ека Бог се создал, по негов план, дури и создал идеја за еволуционизмот како кај Дарвин.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Замараш. И не нудиш ништо ново.
Секако дека нема ништо ново, оти ионака нема нешто ново под Сонцето, освен првото Христово доаѓање и основањето на Црквата, а нема ни да има нешто ново, се‘ до второто Христово пришествие и Страшниот Суд..
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 12:59 ---
.
Нема(м) потреба да ја чекам(е) уба‘ата иднина, во која ‘ногу нешта „као„ ќа ни‘ се разјаснат, оти во таа иднина, човекот „као„ ќе бил по-еволуиран од денес, а науките, „као„ ќа биле на повисок степен од развој и сознанија...

Ма све е „као„...
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 13:00 ---
Знаеш, и јас мислам дека е различен, но оној онака како што го презентираат, дека нема божествена улога и план во создавањетро.
Само неразумно битие не може да најде ред во створениов Свет...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Но, за разлика од тебе (веројатно, по постовите твои), јас мисламд ека Бог се создал, по негов план, дури и создал идеја за еволуционизмот како кај Дарвин.
Ц...

Бог се‘ создал, несомнено (за верните), а лукавиот на Дарвина му ја набил у фаца идејата за еволуцијата, па така ја имаме денешната ситуација: еволуционистичката лага ја заменува од Бога ни‘ откриената вистина...Разбираш.
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 13:04 ---
Се арно да не ја споменеше црквата.
Христос-Глава на Црквата.
Црквата-Тело Христово.

Ајде, кажи ми како да ги раздвојам?...:unsure:

Kajgana Shop

На врв Bottom