Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 октомври 2012
Мислења
41
Поени од реакции
32
Темата се вика прашање до атеистите така?
Како можете со сигурност да го негирате постоењето на некоја врста на бог или интелигентно битие пред постоењето на нашиот универзум. Пред постоењето, еве на биг бенг според вашите верувања...Како со сигурност знаете дека не постоела некоја форма на живот според нашите дефиниции за живот или свест која учествувала при креирањето на универзумот?
Колку што знам, науката не тврди дека се знае со сигурност дали постоела интервенција од нешто кое ете можеме безбедно да заклучиме дека постои шанса да учествувало во креирањето на законите во овој универзум.
Кое е вашето мислење за тоа?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како можете со сигурност да го негирате постоењето на некоја врста на бог или интелигентно битие пред постоењето на нашиот универзум.
Треба ли повторно да објаснуваме што е атеист? Никој и со никаква сигурност не негира нешто уште помалку атеистите. Ти можеш ли со сигурност да ја потврдиш таа нова “некоја си врста на бог или интелегентно битие“?
Се додека не го потврдиш ќе ти речам не верувам, а не дека не е можно или дека е исклучено.
Пред постоењето, еве на биг бенг според вашите верувања...Како со сигурност знаете дека не постоела некоја форма на живот според нашите дефиниции за живот или свест која учествувала при креирањето на универзумот?
Никој не знае што било пред биг бенгот (ако воопшто се случил, барем јас сум скептик). Уште помалку па атеистите знаат.
Колку што знам, науката не тврди дека се знае со сигурност дали постоела интервенција од нешто кое ете можеме безбедно да заклучиме дека постои шанса да учествувало во креирањето на законите во овој универзум.
Целта на науката не е да потврди што не постои. Целта е да пронајде докази за она што постои, ако може нели.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Како можете со сигурност да го негирате постоењето на некоја врста на бог или интелигентно битие пред постоењето на нашиот универзум. Пред постоењето, еве на биг бенг според вашите верувања...Како со сигурност знаете дека не постоела некоја форма на живот според нашите дефиниции за живот или свест која учествувала при креирањето на универзумот?
Кое е вашето мислење за тоа?
Ако постоело нешто што учествувало во создавање на универзумот тогаш што било пред тоа нешто, што го создало него, и пред тоа, и пред тоа, и пред тоа, и пред тоа......................... абсурдно е ова... бесконечна регресија... може само да те однесе во крајна депресија... немало ништо пред биг-бенгот бидејки нема ни крај ни почеток на космосот како целина... има само мали почетоци мегусебно поврзани на исто така мали завршетоци... во вечниот круг на животот реалноста е дуална и контрадикторна(навидум) ги содржи и раѓањето и смрта во себе правејќи една целина...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако постоело нешто што учествувало во создавање на универзумот тогаш што било пред тоа нешто, што го создало него, и пред тоа, и пред тоа, и пред тоа, и пред тоа......................... абсурдно е ова... бесконечна регресија... може само да те однесе во крајна депресија... немало ништо пред биг-бенгот бидејки нема ни крај ни почеток на космосот како целина... има само мали почетоци мегусебно поврзани на исто така мали завршетоци... во вечниот круг на животот реалноста е дуална и контрадикторна(навидум) ги содржи и раѓањето и смрта во себе правејќи една целина...
Бесконечност = Бог
Нула = Бог
И музичката скала почнува со До и завршува со До.
Затоа постои бесконечна регресија, и постои бесконечен напредок. Скалата е една, само зависи дали се качуваш или спагаш....Токму тие мали почетоци, прават да се искачуваш до бесконечното(Бог). И патот долг 1 000 км започнува со првиот чекор.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Целта на науката не е да потврди што не постои. Целта е да пронајде докази за она што постои, ако може нели.
Ateist,

троа си ги извртел работите, ама ај...

Еве го мојот предлог: ако науката (било која, во својот домен...), смета дека „нештото„ не постои, тогаш истата таа наука, нека ги посочи и условите, кои спречуваат постоење на такво „нешто„: Патем кажано смешно ми е априорното негирање на можноста дека едно „нешто„ не постои, не ради друго, туку само ради негативно искажаниот став за не можноста од постоење на „нештото„, без да се посочи „нешто повеќе„ како доказ, со доказна постапка, а не само искажана негација.

А ако, како велиш, целта е „..да пронајде докази за она што постои....„; тоа е обична смејурија, затоа што е смешно да го докажуваш „она„ кое веќе постои, пошто истото „тоа„ веќе постои и е достапно за наш увид. То му доваѓа како потребата од „докажување„ дека Земјата се „врти„ околу Сонцето, кога е повеќе од очигледна токму спротивната појава, која згора на све, е очигледен феномен, кој нема потреба од „научно „ докажување за неговата точност и очигледност!.

Во краен случај, ајде, обиди се „научно„ да го докажеш Твоето лично постоење, со ваков или таков експеримент, а „научните„ согледувања од истиот. ќе ми ги пренесеш непосредно, на наредната пивска средба, со неизбежното ЦД со контемпорален џез....:D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ateist,

троа си ги извртел работите, ама ај...

Еве го мојот предлог: ако науката (било која, во својот домен...), смета дека „нештото„ не постои, тогаш истата таа наука, нека ги посочи и условите, кои спречуваат постоење на такво „нешто„: Патем кажано смешно ми е априорното негирање на можноста дека едно „нешто„ не постои, не ради друго, туку само ради негативно искажаниот став за не можмноста од постоење на „нештото„, без да се посочи „нешто повеќе„ како доказ, со доказна постапка, а не само искажана негација.
Море Мики, читај што пишувам не туку скокај и да ми ги извртуваш моите зборови.
Никаде не реков дека научно е докажано дека нешто “не постои“. Ако некој и ти рекол такво нешто како што тврдиш, тоа си е негов проблем, јас такво нешто не реков и не е мој став.
А ако, како велиш, целта е „..да пронајде докази за она што постои....„; тоа е обична смејурија, затоа што е смешно да го докажуваш „она„ кое веќе постои, пошто истото „тоа„ веќе постои и е достапно за наш увид. То му доваѓа како потребата од „докажување„ дека Земјата се „врти„ околу Сонцето, кога е повеќе од очигледна токму спротивната појава, која згора на све, е очигледен феномен, кој нема потреба од „научно „ докажување за неговата точност и очигледност!.
Се правиш многу паметен или стварно си? Нешто што постои не значи дека е и очигледно и дека можеш да го видиш (или осетиш). Никаква очигледност не е дека сонцето се врти околу земјата тоа е твое некое набљудување. Она што е очигледно е праволиниско движење на сонцето (прво по угорна, после по опаѓачка. Никаква ротација јас не гледам. Ако си ти толку способен да видиш ротација, повели докажи ми.
Во краен случај, ајде, обиди се „научно„ да го докажеш Твоето лично постоење, со ваков или таков експеримент, а „научните„ согледувања од истиот. ќе ми ги пренесеш непосредно, на наредната пивска средба, со неизбежното ЦД со контемпорален џез....:D
А кој тоа ти рекол дека јас постојам? Јас сум само холограмска проекција врежана во твојата свест. И за тоа треба духовна логика (ама не онаа православната) :sneaky:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Море Мики, читај што пишувам не туку скокај и да ми ги извртуваш моите зборови.
Никаде не реков дека научно е докажано дека нешто “не постои“. Ако некој и ти рекол такво нешто како што тврдиш, тоа си е негов проблем, јас такво нешто не реков и не е мој став.
Ц, вала јо! Не извртувам зборови, туку бев јасен и напишав свој предлог!

Еве го како цитат:

„...Еве го мојот предлог: ако науката (било која, во својот домен...), смета дека „нештото„ не постои, тогаш истата таа наука, нека ги посочи и условите, кои спречуваат постоење на такво „нешто„:...„ И тн...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ц, вала јо! Не извртувам зборови, туку бев јасен и напишав свој предлог!

Еве го како цитат:

„...Еве го мојот предлог: ако науката (било која, во својот домен...), смета дека „нештото„ не постои, тогаш истата таа наука, нека ги посочи и условите, кои спречуваат постоење на такво „нешто„:...„ И тн...
Еве ти го и мојот одговор, ама ти не читаш.

Недна наука не докажала дека нешто не постои

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се правиш многу паметен или стварно си?
Да, стварно сум, мама таков ме роди, батали то што сум нескромен...:P
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 14:18 ---
А кој тоа ти рекол дека јас постојам? Јас сум само холограмска проекција врежана во твојата свест. И за тоа треба духовна логика (ама не онаа православната) :sneaky:
Е ја, покажи ми ја Твојата „духовна„ атеистичка логика на докажување хологафски проекции...

П.С.

А за ЦД-то со џез, си знаеш, нели...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да, стварно сум, мама таков ме роди, батали то што сум нескормен...:P
А грешка си. Бог сите не направил, нема врска со мама и тате. Такви какви што сме, кој скромни кои нескромни, кои доблесни кои не.....:P

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Недна наука не докажала дека нешто не постои
Аууу, море, па ваква ТРОЈНА (!!!) негација не заприметувам баш секој ден...

Ама за да ја разберам, ќе ми требит духовна логика, нели, ама не онаа православната...:icon_lol:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Аууу, море, па ваква ТРОЈНА (!!!) негација не заприметувам баш секој ден...

Ама за да ја разберам, ќе ми требит духовна логика, нели, ама не онаа православната...:icon_lol:
Да, шаманска.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
О.К, ја ќе тркам да наба‘ам пристојна количина стимулативни средства за „прошируење„ на свеста...:D
Млад си бе за стимулативни средства... :D уствари шо те знам може и ти требаат. Или темјанот брка работа а? Не ми е познато дека темјанот како афродизијак се користи.... :D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Млад си бе за стимулативни средства... :D
Признавам...:pos:
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 16:32 ---
Или темјанот брка работа а?