Што е тоа што ги држи многу незадоволни луѓе во Македонија да седат во државата...

• Креатор на темата Креатор на темата пунтер
  • Време на започнување Време на започнување
Немањето финансии е мотив повеќе за заминување, а не за останување. Што се однесува до фамилијата, ако се работи за родителите, тогаш верувај ми дека тие никогаш нема да ти застанат на патот што си го одбрал.

Моментално немање финансии, а под мисла за подолгорочно исселување..неможеш со 5 евра у џеб да идеш,ти треба некоја пара додека да се снајдеш,да најдеш работа.Друго би било да идеш на веќе договорена работа и најдено сместување и сл.

Моментално немање финансии, а под мисла за подолгорочно исселување..неможеш со 5 евра у џеб да идеш,ти треба некоја пара додека да се снајдеш,да најдеш работа.Друго би било да идеш на веќе договорена работа и најдено сместување и сл.

Луѓето си продале и ниви и крави и телевизори , само да побегнат.

А порано се движеле низ Европа како денеска што се движат овие авганистанците , све на црно , преку планини и долини.
Некои дури како малолетни се нафатиле на овој пат.

Но тие биле тешки времиња , сега малце поретки се тие семејства кои се во таква состојба.

Што се однесува до мене , имам планови тука да живеам , заради семејството и можеби затоа што сеуште не сум на тесно.

Но не сите денеска заминуваат заради сиромаштијата , има и богати луѓе кои оставиле тука и сигурна работа и куќа и земја и што уште не , заминале во странство.

Луѓето си продале и ниви и крави и телевизори , само да побегнат.

А порано се движеле низ Европа како денеска што се движат овие авганистанците , све на црно , преку планини и долини.
Некои дури како малолетни се нафатиле на овој пат.

Но тие биле тешки времиња , сега малце поретки се тие семејства кои се во таква состојба.

Што се однесува до мене , имам планови тука да живеам , заради семејството и можеби затоа што сеуште не сум на тесно.

Но не сите денеска заминуваат заради сиромаштијата , има и богати луѓе кои оставиле тука и сигурна работа и куќа и земја и што уште не , заминале во странство.

Eх,па тоа и ден денешен го има кај вас,не е ретка појава :D

Eх,па тоа и ден денешен го има кај вас,не е ретка појава :D

Не е тоа кај вас или нас , сите балканци го пробале тој пат.

Денеска е малце помодерно , немаш визи , си земаш билет од 100 евра , се качуваш у автобус и кај сакаш у европа си за највише 24 саата.

Има и такви кои одат кај роднини таму ако можат да им најдат некоја работа на црно , си работат 3 месеца , си седат кај нив без пари , се враќаат со едно 8000 евра во Македонија , и спијат 3 месеца како мечка. (доволни се за 2 години)

Скапиот зејтин и преубавите аргатски денови на прекрасните ниви. :love:

Немање кеш за да се иселат или немање доволно храброст,а нај чест проблем кај по возрасните е не знаењето/учење на странскиот јазик.

Многу фактори влијаат во тоа што сеуште многу незадоволни луѓе седат во Македонија ................ како прво неодлучноста, двоумењето, немањето на самодоверба, семејството, домот...
Најмногу е до двоумењето и немањето самодоверба, а и многумина се песимисти дека и таму каде што ќе отидат дали ќе успеат или не ........... многумина работат овдека за мали плати, живеат со родителите и секако во голема мера се зависни од нив, но барем имаат кров над глава и некаков каков-таков живот(најосновни работи) и несакаат да ризикуваат да одат надвор бидејќи не се сигурни како ќе им биде таму каде што би занимале, можеби ќе биде на подобро, но можеби и на полошо !
Најодлучни се тие кои што навистина мораат да бегаат, тие на кои што ножот им е дојден до коска, но исто така од државава бегаат и лица кои биле ситуирани тука без никакви финансиски потешкотии, има и такви случаи во помал процент, не секогаш се бега поради економски проблеми !
Плус за да одиш некаде мораш да имаш таму човек/луѓе, или блиски пријатели или роднини(поблиски) во кои можеш да имаш доверба и кои би ти помогнале таму колку за почеток(смештај и сл.) ............... но не секој има пријатели и роднини надвор од овие граници ............ јас на пр. иако сум млад и незадоволен човек сепак не верувам дека би се иселил од овдека бидејќи сум голем песимист по природа, не сум одлучен, се двоумам за се и сешто, немам самодоверба, а и немам свои луѓе надвор од овие граници ........... ОК имам роднини во некои странски земји, но роднини кои не ги ни познавам и со кои се слушаме по телефон еднаш во неколку години на 2 мин.(здраво-здраво):icon_mrgr: !

Државата ни е одамна за никаде. За волја на вистинaта ние и никогаш не сме имале некаква си држава, секогаш сме биле неколку категории зад развиениот свет и секогаш ќе постојат држави каде подобро се живее отколку кај нас. Проблемот во моментов е во тоа што просечниот човек не може да заработи ни за минимален живот без некои си луксузи. Тие што мрчат дури и ги разбирам. Не велам дека ги поддржувам затоа што има навистина мрзи. Но да сме реални мрзите се ретки исклучоци.
Секој сака да работи чесно и со заработеното да живее нормално.
За да си оди човек треба да има некоја идеја. Не е само да си одиш од државата, треба да имаш виза некои пари за почеток, идеја како да најдеш работа (не можеш со секој факултет да избегаш). И обично тоа ги кочи.
А ако некој е мрза и само плачи не очекувај од таков човек да се пресели. Обично си одат работливите, амбициозните и похрабрите на кои едноставно им е преку нос од се. Тие се доволно мотивирани да ризикуваат и да пробаат да променат или подобрат нешто. Тие мрзеливите што деноноќно плачат си се мрзи и не можеш од нив да очекуваш ништо.

Државата ни е одамна за никаде. За волја на вистинaта ние и никогаш не сме имале некаква си држава, секогаш сме биле неколку категории зад развиениот свет и секогаш ќе постојат држави каде подобро се живее отколку кај нас. Проблемот во моментов е во тоа што просечниот човек не може да заработи ни за минимален живот без некои си луксузи. Тие што мрчат дури и ги разбирам. Не велам дека ги поддржувам затоа што има навистина мрзи. Но да сме реални мрзите се ретки исклучоци.
Секој сака да работи чесно и со заработеното да живее нормално.
За да си оди човек треба да има некоја идеја. Не е само да си одиш од државата, треба да имаш виза некои пари за почеток, идеја како да најдеш работа (не можеш со секој факултет да избегаш). И обично тоа ги кочи.
А ако некој е мрза и само плачи не очекувај од таков човек да се пресели. Обично си одат работливите, амбициозните и похрабрите на кои едноставно им е преку нос од се. Тие се доволно мотивирани да ризикуваат и да пробаат да променат или подобрат нешто. Тие мрзеливите што деноноќно плачат си се мрзи и не можеш од нив да очекуваш ништо.

Не е до мрзата друже ........... мрзата лесно може да се исфрли/победи, а и малкумина се мрзи ............ скоро секој сака чесно да си работи(во својата држава секако) и да си заработи за еден достоен, нормален, просечен живот !
Многу фактори играат улога .............. како прво менталитетот кај Македонецот е таков(подобро лошо, отколку полошо/бетер)односно многумина се песимисти дека ќе успеат таму каде што ќе одат, сепак станува збор за нова тотално непозната средина, сепак има и такви луѓе кои не така лесно можат да се вклопат и да ја прифатат новата средина, а и не секој има можности да излезе(финансии), не секој има пријатели или роднини надвор за да му помогнат(колку за почеток), многумина се и неодлучни, се двоумат и немаат доволно самодоверба... не станува збор за мрза .......... туку за сосема други фактори кои сеуште го држат тука незадоволниот народ !

Оти полесно е да си незадоволен у Македонија, а нископлатен и незадоволен на запад.
Кратко и јасно. Алал да ти е за одговоров.
--- надополнето: 23 септември 2012 во 23:28 ---
Не е до мрзата друже ........... мрзата лесно може да се исфрли/победи, а и малкумина се мрзи ............ скоро секој сака чесно да си работи(во својата држава секако) и да си заработи за еден достоен, нормален, просечен живот !
Многу фактори играат улога .............. како прво менталитетот кај Македонецот е таков(подобро лошо, отколку полошо/бетер)односно многумина се песимисти дека ќе успеат таму каде што ќе одат, сепак станува збор за нова тотално непозната средина, сепак има и такви луѓе кои не така лесно можат да се вклопат и да ја прифатат новата средина, а и не секој има можности да излезе(финансии), не секој има пријатели или роднини надвор за да му помогнат(колку за почеток), многумина се и неодлучни, се двоумат и немаат доволно самодоверба... не станува збор за мрза .......... туку за сосема други фактори кои сеуште го држат тука незадоволниот народ !
Точно е се тоа што ти напиша.
Јас реков дека мрзата е исклучок и најголемиот дел сакаме да работиме.

Инаку да се надоврзам. Ако некој оди во некоја држава тоа не значи дека таму ќе остане засекогаш. Обично и тие што се селат пробуваат. Ако успее арно, ако не патот под нозе и назад. Никогаш не можеш однапред со сигурност да знаеш како е некаде далеку. Ќе одиш ќе видиш, ако ти се допаѓа ќе си останеш. Работата е во тоа што тоа пробување кошта толку и толку пари (авионска карта, виза и неколку месеци живот додека да најдеш работа) и време. Не секој ги има парите и не секој ја има волјата и желбата да оди. Арно ама ако има стан, државна работа и добра плата не гледам причина некој да го напушти сето тоа и да почнува одново.

Што е тоа што ги држи многу незадоволни луге во Македонија да седат во државата...???
Најверојатно "Надежта" (онаа лажната)
Мене ме нервира тоа што млади луѓе седат по кафичи, плукаат се живо, се жалат дека нема работа, мали биле платите, НО кога ке се вработат, (ке зимаат плата по 12000 ден.) забораваат на ова погоре кажаното. Кога ке им спомнеш дека еве ЈАС/ТИ имам/имаш некаков мал "план" за тоа како можете сите заедно да направите нешто ново во државава, (со отварање на сопствен мал бизнис). Едноставно од 10 луге во друштвото сите еден по еден ке почнат да си легнуваат на брашното, ке зимат мала плата, ке плукаат, но нема да ДЕЈСТВУВААТ. Ете тоа мене ме нервира, еден по еден сите стануваат Целина (а нели цело е кога има се). Стануваат дел од општеството, незадоволно од една страна, и без револуционерност од друга страна. И "убаво" им е, "убаво" им е со 12 000 ден плата, од кои 5000 за парно, 3000 за струја, 600 за вода, итн. да не набројувам и сами си знаете колку се трошковите кај нас, (ако ја вклучиме и храната, ке ни се еба мамата).
Има можности но треба Храброст, Амбиција, Желба за успех, Ризик. Ова и можеби ке успее за во странство, но ако сакаме да успееме овде, тешко ке биде, кој си има мајка/татко кои се "успешни" во општеството ке му биде полесно.
Што бизнис?

Затоа што 90 посто од тие што кукаат се мрзи невидени, само кукаат, а не се ни потрудиле да најдат работа. Велат нема работа, а не бараат. Ако бараат, молат Бога да не најдат.
Затоа што одат во други држави да работат работи кои во Македонија не би ги работеле никогаш, затоа што им е срам.
Затоа што сите сакаат да бидат директори во фотеља, све останато им е испод чест. Стално мрчат како не им е добро во државава, ама легачат по цел ден и само зборат како сакаат да се преселат во друга држава, ама не сакаат, затоа што знаат дека таму стварно ќе мора да работат. Ете затоа.
Затоа што Македонецот е роден постојано да мрчи.
Тие што навистина не биде задоволни си отишле, останатите се снашле, а овие што само зборат вечно и ќе зборат.
Имаше истражување дека Македонците дневно во просек работат по 2 саати. И сакате да сме развиена држава?
Да беше паметна како што си убава ќе те женев и тоа моментално.

@Крејзи, да работиш за 1 евро од саат тоа е се ама не достоинствен начин на живот тоа е најинтимно понижување на човечкото битие.
Ако живееш во МКД и не си обдарен со мнооооооооогу ум или дебели како ортома врски осуден си да работиш за кикрики, ти ќе биде уште еден многуте од низа софт "Матија Губец" верзии на заморчиња.
Од 1 милион работна сила само 300 илјади луѓе создаваат реални добра(земјоделци, преработка и текстил) во оваа држава, останатите ја ситнат, делат и претураат од празно во шупливо онаа фамозна милјарда која доаѓа од гастарбајтерите.
Куманово живее од Авганистанците, Гевгелија од Грците што се коцкаат, Битола од иселениците и нешто ситно од грчките баби што пазаруваат на зелен пазар, Источна Македонија е празна нема луѓе, Кавадарци оваа година не ја исполнил квотата на деца за да се отвори градинка, Западна Македонија е 1/3 иселена, Скопје паразитира од арачот и даноците кои капиларно се слеваат од останатите градови на МКД, а ти ми викаш имало работа?

Ќе има работа тогаш кога касиерката во КАМ маркет ќе работи за минимум 400 евра, кога еден градежен работник секој викенд со својот нов Цитроен 4 ќе може да го носи своето семејство на море, езеро или планина, кога невработеноста ќе падне под 10%.
Ние сите овие работи што ги набројав неможеме да ги постигнеме пошто немаме ум, барем не во доволна критична маса на луѓе кои со своите претприемачки идеи ќе извршат каскаден батерфлај бран кој ќе рефлектира промени во секој сегмент од општеството.

Ако не заминале, а сакале да заминат или сеуште имаат обврски (образование) или немаат бугарски пасош да можат легално да заработат. Кога Македонија ќе добие можност слободно да работи во ЕУ јас те уверувам дека илјадници млади ќе заминат.
Што дека имаат некои бугарски пасоши кога дадоа џабе 500 евра си правеа филмој демек ќе заминам кај што ми сакат душата во некоја од Европските земји, ќе работам таму за 5.000 евра, појќе моја нога немат да стапнит во Македонија, а истите такви сеуште му 'рмбаат на приватњак за ебани 150 евра...

А и што ќе добијат Македонците со тоа што ќе можат да заминат во некоја од земјите во ЕУ?
Да не работат случајно таму во државна администрација? Или пак да не работат како аналитичари, консултанти, инженери, програмери или лекари???
Се знае што работи нашите таму ќе работаат: ќе копаат со казма, со токмак ќе кршат камења, ќе берат јагоди, женските ќе бидат бебиситерки итн...

Или пак да не работат како аналитичари, консултанти, инженери, програмери или лекари???
Се знае што работи нашите таму ќе работаат: ќе копаат со казма, со токмак ќе кршат камења, ќе берат јагоди, женските ќе бидат бебиситерки итн...

Има и такви што работат како консултанти, инженери, програмери или лекари, не генерализирај без потреба.

Има и такви што работат како консултанти, инженери, програмери или лекари, не генерализирај без потреба.
Aбе таквите се ретки исклучоци, али генерализирано повеќето работат физички работи.

Што дека имаат некои бугарски пасоши кога дадоа џабе 500 евра си правеа филмој демек ќе заминам кај што ми сакат душата во некоја од Европските земји, ќе работам таму за 5.000 евра, појќе моја нога немат да стапнит во Македонија, а истите такви сеуште му 'рмбаат на приватњак за ебани 150 евра...

А и што ќе добијат Македонците со тоа што ќе можат да заминат во некоја од земјите во ЕУ?
Да не работат случајно таму во државна администрација? Или пак да не работат како аналитичари, консултанти, инженери, програмери или лекари???

Ова нај многу ми бодна у очи....

Абе да ти кажам не знам дали знајш колку пати е по ЈАКО да си бејбиситер у англија отколку таксист или помошник багерист во македонија ???? Таму се и сешто ти е наредено плус шетња ако ти се погоде кул фамилијата и такви работи. Познаник замина со бугарски пасош во италија за 1-2 месеца околу 700-800 евра чисти пари направи,а тука работеше за 10 илјади.....не ви држат вода обвинувањата кон одредена група лица.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom