OSHO-Lover
Konecno Sloboden...
- Член од
- 2 декември 2011
- Мислења
- 2.213
- Поени од реакции
- 2.844
Мики, човекот по природа е мрзливо суштество, така да тешко ми е да „поверувам“ дека за да ја прифатиш вистината си вложил и атом повеке напор од минималното.Се сагласуем: за да поверувам во лагата, потребен ми е минимален ментален напор, или поинаку кажано, лагата се прифаќа по „...линија на помал отпор...„.
За да ја прифатам вистината, потребна ми е и разумна/умствена активност, која, нели, арчит енергија...
Лажеш кога викаш дека е детерминизмот е побиен. Никаде го нема тоа. Не ми кажувај што е quantum entaglement, не сум од вчера. И на темата за Тајната Савле ти објасни зошто од феноменот не можат да се соберат сите тие информации расфрлени низ универзумот. Ти збориш за вплеткување, не зборам јас. И самиот го поврзуваш како противречност на детерминизмот. Зошто се противречни?Кој лаже бре греото една!! Сега испадна дека експериментот на Клаузер е лага? Дека јас го измислив?
Што мешаш баби и жаби, имаш ли поим воопшто што ти кажав? На кој начин брановата функција ја измеша со "испреплетеноста" (entanglement)?!
Entanglement е феномен кога две честички создадени истовремено ќе се разделат една од друга и кога мерењето на едната честичка влијае и на другата без разлика на растојанието, може да биде и на другата страна од универзумот, пак ќе реагира. Ова нема врска со колапсот на брановата функција, но има врска со тврдењето дека актот на мерење влијае на исходот.....
Не си свесен дека со приучени дефиниции од википедија обидувајќи се да испаднеш паметен испаѓаш смешен!
На кој начин Стивен Хокинг ги побил заклучоците на Клаузер?
Тврдеше дека врз исходот на експериментите како double slit experiment, влијаела несовршеноста на мерните инструменти! Нешто кое е одамна познато дека не е случај, и кое експериментот на Клаузер го потврдува.
Тврдеше дека мистеријата со double slit е објаснета:
За потоа самиот да постираш текст од википедија, во која се тврди спротивното:
Сега, кога ти посочив конкретни факти, научници и експерименти, ми велиш дека лажам....!?
Што е следено, ad hominem маневар?
Нелажам јас ништо, се што кажав може да се провери за оние кој ќе сакаат да ја дознаат вистината, сега барем информацијата е нешто најдостапно.Лажеш кога викаш дека е детерминизмот е побиен. Никаде го нема тоа. Не ми кажувај што е quantum entaglement, не сум од вчера. И на темата за Тајната Савле ти објасни зошто од феноменот не можат да се соберат сите тие информации расфрлени низ универзумот.
Зошто се противречни?! Ајде ќе ти цртам не е проблем.Ти збориш за вплеткување, не зборам јас. И самиот го поврзуваш како противречност на детерминизмот. Зошто се противречни?
Каузалноста била побиена... оф несреќо физиката се базира на cause-and-effect.
Кажи ми, ако си толку физички спремен, како го набљудуваме она што не можеме да го набљудуваме?
И жити се, кажи ми како самиот акт на мерење влијае? Жити се просветли ме.
ps. Свест така?
Третиот њутнов закон важи во за сите брзини, не само за оние во класичната механика. Во класичната механика математиката е само попроста и се сведува на еднаквост на импулсите: m1v1=m2v2. При големи брзини импулсот е корегиран: mv/(1-c^2/v^2)^-2 .Нелажам јас ништо, се што кажав може да се провери за оние кој ќе сакаат да ја дознаат вистината, сега барем информацијата е нешто најдостапно.
Детерминизмот може да постои само во услови каде во целост се применливи и важат њутновите закони. Тоа е случај на пример на нашава планета, во нашето секојдневие, но не е случај на микро и макро ниво земено на глобално или на ниво на целиот универзум.
Неможеш да негираш ништо од тоа што го кажав, тоа се факти, лесно достапни за проверка од било кого! Клаузер го извел неговиот експеримент со намера да го докаже тоа што ти го тврдиш, но го открил токму спротивното. Тоа не е никаква лага, секој може да го провери тоа.
Зошто се противречни?! Ајде ќе ти цртам не е проблем.
Трет Њутнов закон:
Секое дејство на едно тело над друго има карактер на заемно дејство - ако првото тело дејствува на второто со сила F, тогаш второто од своја страна дејствува на првото тело со сила еднаква на F по интензитет и правец, но со спротивна насока. Едната сила се нарекува акција, другата реакција. Заемното дејство се врши со бескрајно голема брзина, што е можно само ако телата се движат со брзина многу помала од брзината на светлината. Оттука следува дека Њутновиот закон ќе важи само во класичната механика.
Е сега, квантната испреплетеност вели дека две честички можат да бидат и на двата краја на универзумот и актот на мерење само на едната честичка влијае моментално и на другата! Објасни ми според дефиницијава на третиов њутнов закон, без кој каузалноста е невозможна, како е тоа можно?
П.С. Ти реков јас и порано, оди земиси ти нобелова награда, очигледно тврдењава ти претендираат да ги срушат сите познати сознанија на наукава денес.
0. Ние немаме „направено“ видови. Имаме модификувано днк од веќе постоечки.Во еволуцијата сме далеку од набљудувачи. Знаеш колку видови се досега направени во лабораторија?
Еден куп линкови до статии имам оставено.
Најбитно од се е што некој очајно се труди да негира општо прифатен научен факт - Дека актот на мерење или набљудување, влијае на исходот! Нешто кое неможе да постои во услови на детерминизам.Третиот њутнов закон важи во за сите брзини, не само за оние во класичната механика. Во класичната механика математиката е само попроста и се сведува на еднаквост на импулсите: m1v1=m2v2. При големи брзини импулсот е корегиран: mv/(1-c^2/v^2)^-2 .
Најбитно од се, ти појма немаш што е проблемот со мерењето, њутновиот закон и квантното вмрежување.
Њутновиот закон бвјаснува механичка интеракција во инерцијални системи и е потполно неприменлив на квантно ниво, бидејќи тука интеракциите се од друг тип.
Квантното вмрежување е проблем поради кршење на брзината на пренесување на информациите, која е ограничена на брзината на светлината и тука се судира со теоријата на релативитетот.
Мерењето го афектира исходот на процесот бидејќи 1. со актот на мерењето го менуваш исходот на квантно-механичкиот систем (хајзенберг) и 2. постоење на информацијата во за состојбата на квантно-механичкиот систем ја колабира брановата функција и нема никаква врска со "свесен посматрач или мерач".
Што се замараш со трупови не ми е јасно....Најбитно од се е што некој очајно се труди да негира општо прифатен научен факт - Дека актот на мерење или набљудување, влијае на исходот! Нешто кое неможе да постои во услови на детерминизам.
Исто така некој очајно се обидува да докаже дека универзумот е детерминистички, иако квантната механика и примерите кој ги посочив го демантираат тоа!
Болдот е пример за класична апсурдност, конфузност и контрадикторност. Или со други зборови, сакам кажам незнам речам, ама ќе се трудам да звучам интелегентно. Експериментите во квантната физика немаат врска со набљудувачот, колку што кошарката нема врска со кошаркарите.
П.С. Следи високо квалитетен саркастично ироничен коментар од цитираниот член, се препорачува надзор од родител или старател.
Се ќе остане исто! Питачот ќе биде питач, кралот крал, неписмениот неписмен! Извичник!!!Најбитно од се е што некој очајно се труди да негира општо прифатен научен факт - Дека актот на мерење или набљудување, влијае на исходот! Нешто кое неможе да постои во услови на детерминизам.
Исто така некој очајно се обидува да докаже дека универзумот е детерминистички, иако квантната механика и примерите кој ги посочив го демантираат тоа!
Болдот е пример за класична апсурдност, конфузност и контрадикторност. Или со други зборови, сакам кажам незнам речам, ама ќе се трудам да звучам интелегентно. Експериментите во квантната физика немаат врска со набљудувачот, колку што кошарката нема врска со кошаркарите.
П.С. Следи високо квалитетен саркастично ироничен коментар од цитираниот член, се препорачува надзор од родител или старател.
Така е, мило ми е што се пронајде во реченицава....само штета што не си крал.Се ќе остане исто! Питачот ќе биде питач, кралот крал, неписмениот неписмен! Извичник!!!
Прв пат те лајкнав, заради тоа што си призна бе братче..Се сагласуем: за да поверувам во лагата, потребен ми е минимален ментален напор, или поинаку кажано, лагата се прифаќа по „...линија на помал отпор...„.
За да ја прифатам вистината, потребна ми е и разумна/умствена активност, која, нели, арчит енергија...
Не треси глупости, третиот њутнов закон има еквивалент во квантна механика. Ова што го пропагираш е твој заклучок на база на незнаење, намерно лошо толкување и лажење за да се потврди сопственото верување.Нелажам јас ништо, се што кажав може да се провери за оние кој ќе сакаат да ја дознаат вистината, сега барем информацијата е нешто најдостапно.
Детерминизмот може да постои само во услови каде во целост се применливи и важат њутновите закони. Тоа е случај на пример на нашава планета, во нашето секојдневие, но не е случај на микро и макро ниво земено на глобално или на ниво на целиот универзум.
Неможеш да негираш ништо од тоа што го кажав, тоа се факти, лесно достапни за проверка од било кого! Клаузер го извел неговиот експеримент со намера да го докаже тоа што ти го тврдиш, но го открил токму спротивното. Тоа не е никаква лага, секој може да го провери тоа.
Зошто се противречни?! Ајде ќе ти цртам не е проблем.
Трет Њутнов закон:
Секое дејство на едно тело над друго има карактер на заемно дејство - ако првото тело дејствува на второто со сила F, тогаш второто од своја страна дејствува на првото тело со сила еднаква на F по интензитет и правец, но со спротивна насока. Едната сила се нарекува акција, другата реакција. Заемното дејство се врши со бескрајно голема брзина, што е можно само ако телата се движат со брзина многу помала од брзината на светлината. Оттука следува дека Њутновиот закон ќе важи само во класичната механика.
Е сега, квантната испреплетеност вели дека две честички можат да бидат и на двата краја на универзумот и актот на мерење само на едната честичка влијае моментално и на другата! Објасни ми според дефиницијава на третиов њутнов закон, без кој каузалноста е невозможна, како е тоа можно?
П.С. Ти реков јас и порано, оди земиси ти нобелова награда, очигледно тврдењава ти претендираат да ги срушат сите познати сознанија на наукава денес.
Абе верниците ќе ти ја објаснат теоријата на еволуцијата и постанокот на универзумот, што ќе се замараат да бараат логика во библиски приказни, па верници се тоа, не научници.Мики, човекот по природа е мрзливо суштество, така да тешко ми е да „поверувам“ дека за да ја прифатиш вистината си вложил и атом повеке напор од минималното.
Добро бе... кој нормален би го приприфатил фактот дека во некој дрвен чамец би ги собрало сите животни форми од овој свет, а ги има не 10 милиони туку неколку милијарди и сето потребно за да преживееат.
Имаш ли претстава колква маса е тоа, па само по еден грам да тежат тежината во тони е огромна за некакво си дрвено пловило.