Со албанската химна започна академската година во ДУТ

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.457
Џабе се расправате со албанциве се што прават го прават за да не изнервираат и провоцираат, не им купувајте производи значи тотален бојкот ....
Така е. Таа мерка и јас ја препорачувам, само како една од мерките.

Бојкотот на условно кажано албански услуги и производи, не само што е еден елегантен и цивилизиран начин да се пренесе пораката, туку е и најмалку нешто што еден здраворазумен неалбанец во Македонија, мора да го направи после сето она кое ни го прават.

Има на тема економија список на албански фирми. Нестле, Орбит, Конверс и повеќето алкохолни увозни пијалоци се само едни од не толку очигледните албански фирми.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.775
Поени од реакции
12.237
Иако сметам дека тема бојкот е офтопик, ме интересира како ќе го изведете

Мислите дека бостанот, гравот, костените, пченката, млекото, сирењето и уште низа производи во Веро, Џамбо или локалното дуќанче се произведени исклучиво од македонци? Не ми е јасно како да селектираме бостан во Веро а да не е албански бостан или кое битолско млеко да го пиеме, а да не содржи откупено млеко од албанци, леб од Жито Лукс (упс, грчиштата :) ) кој не содржи пченица од албанска нива. Дали сме сигурни кој е (реалниот) увозник на некој производ ако дел производи се носи на црно или се врши реекспорт. Да не ја заборавиме и нафтата.
Бојкот на финален производ не значи и бојкот на оној кој има профит од тој производ. Причина повеќе е и што истовремено треба да се бојкотираат и грчки, бугарски (според нечии мислења и турски и српски) производи. Во тој случај големи се шансите македонците да останат со "покусите ракави".
Во секој случај сиромашни граѓани купуваат поефтино и колку што им дозволуваат условите квалитетно.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.873
Така е. Таа мерка и јас ја препорачувам, само како една од мерките.

Бојкотот на условно кажано албански услуги и производи, не само што е еден елегантен и цивилизиран начин да се пренесе пораката, туку е и најмалку нешто што еден здраворазумен неалбанец во Македонија, мора да го направи после сето она кое ни го прават.

Има на тема економија список на албански фирми. Нестле, Орбит, Конверс и повеќето алкохолни увозни пијалоци се само едни од не толку очигледните албански фирми.
Македонците и онака ги бојкотираат албанците , што значи штетата од поголем бојкот би била еднаква на неважна.
Но ако албанците почнат да бојкотираат македонци(а не го прават тоа) , тогаш штетата за македонците би била многу поголема.

Кој ти е крив што ти не си успеал во кариерата , и сега мислиш дека албанците ти се криви.

Не е работата да се бојкотира , кај парите нема национализам , ќе учиш и ромски само да имаш поголем профит.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Така ви и треба...
Кога немате своја држава со свои закони!
Или ги законите има ама нема кој да ги спроведе...
Па ви пак гласајте за тија што не спроводат закон и пак се карајте по партиска основа..

Уживајте си..

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.457
Македонците и онака ги бојкотираат албанците , што значи штетата од поголем бојкот би била еднаква на неважна.
Но ако албанците почнат да бојкотираат македонци(а не го прават тоа) , тогаш штетата за македонците би била многу поголема.

Кој ти е крив што ти не си успеал во кариерата , и сега мислиш дека албанците ти се криви.

Не е работата да се бојкотира , кај парите нема национализам , ќе учиш и ромски само да имаш поголем профит.
Ах, neverendingstory...
Ја ќе предложам бојкот, некој како тебе че рече нема да има финансиски ефект, ја по стоти пут ќе појаснам дека финансискииот ефект е од второстепено значење, битна е пораката.
А на крајот на краиштата не се луѓето будали сами да си го купуваат куршумот.

Lurtz, не е можно да се бојкотираат сите албански производи и услуги, точно. Но, има голема разлика дали ги свесно давам пари на тие кои знам дека се албански (условно кажано). И за тебе важи истото, битно е да има барем мала маса луѓе на кои им е јасно и им е преку глава. Не е можно сите буквално да ги избегнеме, но доволно е тие кои ги знаеме да не ги помагаме.

Мислам дека по сето она кое Албанците го презентираа, барем овој елегантен и цивилизиран начин, можеме да го спроведуваме.

Зарем некој сака да ги финансира своите џелати?

Член од
11 мај 2012
Мислења
7
Поени од реакции
8
Некаде наназад видов puno напишал дека албанците не биле интегрирани во Македонија но биле целосно интегрирани во Европа. Друже ти добар си? За каква интеграција зборуваш? Башка во Италија на пример скоро сите албанци од Македонија се претставуваат како Македонци. Ти текнува зошто? Во деловите од ит каде има многу албанци да кажеш дека си албанец е како да кажеш дека си ѓавол. А има и зошто.

Албанците од косово се пак друга приказна. Седиме во еден клуб со другарка и ни приоѓаат двајца шо онака у фаца ептен им се гледа дека се од вашите и едниот се претстави како Џани а другиот мислам Даниеле...

Тоа ти е друже, нема тука uncle сем

filjandecko

Komandant benzini-HAVUZ
Член од
5 мај 2012
Мислења
339
Поени од реакции
401
Ах, neverendingstory...
Ја ќе предложам бојкот, некој како тебе че рече нема да има финансиски ефект, ја по стоти пут ќе појаснам дека финансискииот ефект е од второстепено значење, битна е пораката.
Зарем некој сака да ги финансира своите џелати?
Јас на пазарче прво го гледам пазарџијата прво у суратот а потоа производот.....ако ми рече "бујрум муштери" ништо од бизнисот и да е дупло поефтин од другите(сиромав сум за повеќе ,20 денари ништо не ми значат-битен е ќефот) и обавезно по два-три чекори се вртам да му ја видам скиснатата фаца:pos:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.873
Јас на пазарче прво го гледам пазарџијата прво у суратот а потоа производот.....ако ми рече "бујрум муштери" ништо од бизнисот и да е дупло поефтин од другите(сиромав сум за повеќе ,20 денари ништо не ми значат-битен е ќефот) и обавезно по два-три чекори се вртам да му ја видам скиснатата фаца:pos:
И следниот пат кога се врати на пазар , тој со скиснатата фаца беше банкротиран нели ? Или сеуште продаваше ?

А што ако тој македонецот кај кого ти пазаруваш ги имал купено тие производи од албанец трговец ?
Значи ти пак му правиш промет на трговецот албанец , дури и купувајќи од македонецот.

Јас лично купувам кај стигам , би рекол 70% од моите пари одат кај македонци , но ете некои ме прават да размислам.

Албанците живеат во градови каде можат да опстојат и без македонци , но не знам како би опстоеле македонците во Тетово , Гостивар , Кичево , Струга , Чаир ... ако веќе започнуваат албанците да ги бојкотират нив.

Зарем во Гостивар ќе преживеат македонците , ако пазарот од 150илјади консуматори , наеднаш им се намали на 15 илјади (колку што има македонци)

А каква е штетата на албанците , ако пазарот од 150 илјади консуматори , им се намали на 135.000 ?

Интересна тенденција , албанските националисти треба да се консултираат со овие членови на кајгана , да земат некои совети. А бе Фијандечко , ќе ги продаваш ли твоите идеи на албанци националисти или ни тоа не го правиш ?

Ама ако не им ги продаваш ти идеите, ќе им ги продадам јас. Пак твојот бојкот неефикасен.

Пројди во другата фаза , пошто очигледно бојкотот не е вистинското решение.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
плачење, плачење
Де направи ја таа услуга и направи ја ТИ иницијативата кај албанските националисти. Само едно нешто ме буни у целата ситуација, дали си сигурен дека 300.000 албанци можат да наштетат повеќе отколку 2 милиони Македонци?
Де направи ја таа услуга и продади ја оваа идеја кај другарчињата твои. Кога сме веќе кај тоа консолидирај се кај комшивчињата косоварчиња да не доаѓаат и да фрлаат пари кај Македонци.

filjandecko

Komandant benzini-HAVUZ
Член од
5 мај 2012
Мислења
339
Поени од реакции
401
Јас на пазарче прво го гледам пазарџијата прво у суратот а потоа производот.....ако ми рече "бујрум муштери" ништо од бизнисот и да е дупло поефтин од другите(сиромав сум за повеќе ,20 денари ништо не ми значат-битен е ќејфот) и обавезно по два-три чекори се вртам да му ја видам скиснатата фаца:pos:
Битен е ќејфот а за друго што го ебам

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Зарем во Гостивар ќе преживеат македонците , ако пазарот од 150илјади консуматори , наеднаш им се намали на 15 илјади (колку што има македонци)

А каква е штетата на албанците , ако пазарот од 150 илјади консуматори , им се намали на 135.000 ?
Ако збориме за градот Гостивар, оди на википедија и ќе видиш дека албанци има 15.000, Македонци 10.000 и Турци 3.500. Гледам дека Гостивар има развиени села како Чегране и Форино кои што си имаат сопствени пазари и слично, како и Врапчиште каде што се мнозинство Турци.

Епа сега во сооднос 15000 на 10000, не е голема разликата, џабе плачеш и самиот себеси се убедуваш дека Македонците ќе доживеат колапс доколку албанците не купуваат од нив. Пример имаш Монтенегро, гигант компанија која што увек работела со македонци во Гостивар.

Јасно е дека ќе има последици и по едните и по другите, ама далеку од тоа дека само едни ќе настрадаат, џабе се лупаш во гради кога знаеш и самиот дека си смешен.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811

dardania .....Talk to the Hand ........if jou nou vat ij mind...
Izmena ....sorry sum te pisal so golema bukva....eve ispraveno... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom