Нема да навлегувам во тоа дали МАНУ навредила некој и зошто тој некој се навредил. Широка дебата е и треба да навлеземе. Ајде да се задржиме на последиците. Блаже и цела редакција беа сменети, се направи ревизија, МАНУ се извини. Се огради.
Но се дозволи такво издание да се издаде + да се продава. Тоа е слично ко јас сега да ти изнаречам се и сешто и да ти се извинам после некое време, ама постот да си стои за век и векови. Није свеједно (copyright infringement not intended)
Тоа не е провокација кон албанците. И јас сум подеднакво навреден, особено со новиов испад и случувањата со УКИМ. Не ти држи вода аргументот.
Тоа веројатно е навреда за дел од македонците, атеисти, но е навреда за
сите албанци. Пак није свеједно.
Слаби сте со образование бе друже, јазик не знаат повеќето.
Никогаш нема ни да научиме ако не добиеме шанса. Секогаш за калаш ќе се фаќаме. Македонците постојано мрчат како Албанците не биле образовани, а имаат амнезија дека токму тие се директните виновници за таа состојба.
Според она што последно го читав, сеуште нема обвинение. Значи нема ни обвинение, камоли пресуда, за воопшто да дискутирам на оваа тема.
Впрочем, немањето обвинение и после безмалку 5 месеци притвор, само дополнително крева сомнение во целиот случај. Може ги тепаат, ги уценуваат, за да признаат дело, од кај да знам. Да беше чиста работата ќе беа барем обвинети досега. Еден од оние што го уапсија во акцијата остај што беше обвинет, туку веќе е и осуден за поседување на оружје.
Башка муабет, не ме туркај во тие води...
Тие кампови со игралишта, храна и шатори беа снабдувани со мои пари.
И со мои пари. И сепак јас уште 10 души чував и хранев дома. Историски и реално кога ќе се погледне на минатото, вие ниту сте засолниле некого, ниту пак сте дале некому нешто. Си биле луѓето во ливадите, странци носеле шатори и помош, земјата дури и се офајди од целата приказна (фајдење у аспект кеш)...
Во овие 20 години на македончето му се случуваат само притисоци и жртви. Ниту една придобивка. Тие притисоци целосно не разобличија, како народ и како држава. Не се срамам да признаам пораз. Многу е јасно. Ниту "ќе се разбуди лавот" ниту ќе има било каква реакција. Целосно ве разбирам и ви честитам. Со неморал, недостаток на индивидуалност, насилство и шовинизам ги остваривте замислите. Ова е повеќе мое лично помирување отколку натегање со тебе. Додуша, повеќе е разочарување. Едно валкано племе, преку шамари и ќотек, ножеви и калаши, лажење и лицемерие, доби проширена и надградена верзија на својата држава. Секоја чест.
Овде групно ќе ти реплицирам... Македончето греши во чекори. Македончето да се однесува до него, како што впрочем покажа и докажа, радо би да не нема. И не е тоа од вчера, тоа е од што знам, 89та е мој најран спомен кога видов македончето како гледа на албанците. Но бидејќи за среќа ја немате таа моќ, константно ви се враќа двојно . Тоа валкано племе го тепавте и убивавте затоашто протестираше и бараше да учи на мајчин јазик, штрајкувавте со глад да не се дозволи такво нешто, за на крај со твои пари од твои даноци да финансираш учење на Албански јазик во ДУТ. ujelly.gif?
Македончето загуби многу поради неговиот (за мене неразбран) инает, а ќе губи уште многу ако продолжи вака.
--- надополнето: 22 септември 2012 во 01:04 ---
Со правата следуваат и обврски ако не си знаел.Неможеш само да ги уживаш правата а да не ги почитуваш обврските како што е случајот со ДУТ.
Како ќе ме мотивираш да ги почитувам обврските ако јас сосем добро се сеќавам дека член (и прилично висок функционер) на владеачкава гарнитура штрајкуваше со глад за да нема студии на Албански јазик на педагошки факултет? Правилата не вредат ништо ако се напишани само. Правило е да не поминуваш на необележан пешачки премин па секој ден го правиш тоа.