Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
vakasega na stranata na california fitnes sport mu pisav na mirko on mi preporaca da zemam mutant mass 6.8kg pa sakam nekoj koj se razbira od ovie raboti da mi kaze dali ovca e dobro ili ne a i nemozev da najdam tamu kolku e doziranjeto vo tekot na eden den kolku dozerki se pijat po kolku pati i kolku vreme ke imam od ova 6.8kg posto e skapicko. blagodaram
Среќа што не си продолжил да пишуваш,ќе немаше да видиме со фонтов како си тргнал. :)

Mutant Mass спаѓа во групата на просечни гејнери,но како што кажа Myers,со оглед на цената е добар.
Препорачливо е да се пие двапати на ден по 3 дозерки.
Едната насабајле пред првиот оброк а втората веднаш по тренингот.
Во деновите кога не тренираш пиј исто еднаш насабајле пред првиот оброк и вторпат помеѓу оброци во попладневните часови.

Секако,не заборавај дека доколку немаш убава диета на прво место и не вежбаш убаво,неможеш да очекуваш којзнае какви резултати.

Пакувањето од 6.8 килограми би требало да те држи околу месец до месец и половина со секојдневно пиење по 2 пати (3 дозерки во еден шејк).

Јас би ти препорачал да земеш и креатин монохидрат кој ќе ти помогне да добиеш на сила при вежбањето и истотака го забрзува качувањето на мускулна маса.

Член од
6 март 2007
Мислења
307
Поени од реакции
184
Здраво ќе сака некој да ми прерачуна колку вкупно калории внесувам, за да проверам дали се совпаѓа со мојте пресметки.
Оброк 1 - околку 500гр компир
Оброк 2 - сутлијаш ( 80гр ориз, 50гр шекер, 100мл млеко)
Оброк 3 - 250 - 300гр пилешки гради , 100гр грашок и 2 парчиња бел леб
Оброк 4 - 100гр Бадеми
Оброк 5 - 3 варени јајца
Оброк 6 - 1л меко (580Kcal)

Член од
31 август 2012
Мислења
320
Поени од реакции
184
S

Stef Bachatero

Гостин
nesakam mnogu da primam od strana na hemikalii no sega sum slab sakam za pocetok nesto sto ke mi pridonese za zgolemuvanje na masata i potoa moze samo nesto proteini da zemam i toa nesakam nekoi drugi raboti , mozebi gresam so ova no pocetnik sum i sakam soveti. a inaku vezbam po edna proggrama koja ja najdov doma uste tatkomi koga bil mlad sto vezbal pa poglednete ja dali e dobra.
http://daninoc.com.ba/site/index.php?option=com_jdownloads&Itemid=2&view=viewdownload&catid=1&cid=1036
Ти дур почнеш јас 10 пати повеќе се набилдав....

Член од
31 август 2012
Мислења
320
Поени од реакции
184
cim znaes da pises treba da znaes i da citas mislam deka pogore pise VEZBAM PO EDNA PROGRAMA neznam sto za tebe znaci toa

S

Stef Bachatero

Гостин
cim znaes da pises treba da znaes i da citas mislam deka pogore pise VEZBAM PO EDNA PROGRAMA neznam sto za tebe znaci toa
Де де до толку се изнервира.Само поеинтирам нешто што ти недостига а тоа е дека не идеш право до целта.Без разлика која програма и да ја вежбаш,досега да бев на твое место без рамислување би почнал да вежбам без никакви размислувања како и што треба.Затоа што било кој спорт е пат кој ако сакаш да успееш мора прво исхраната да си ја средиш,тренинзите за почетник да бидат за цело тело 2 месеци со средно оптеретување.Да се истегнуваш пред и после тренинг и да јадеш монструозно и плус да потрошиш 2 години во теретана.Спремен ли си за тоа?

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Де де до толку се изнервира.Само поеинтирам нешто што ти недостига а тоа е дека не идеш право до целта.Без разлика која програма и да ја вежбаш,досега да бев на твое место без рамислување би почнал да вежбам без никакви размислувања како и што треба.Затоа што било кој спорт е пат кој ако сакаш да успееш мора прво исхраната да си ја средиш,тренинзите за почетник да бидат за цело тело 2 месеци со средно оптеретување.Да се истегнуваш пред и после тренинг и да јадеш монструозно и плус да потрошиш 2 години во теретана.Спремен ли си за тоа?
Немој да „плашиш“ луѓе по форумов.
Не треба да јаде монструозно туку да му направат убава диета (со голем број калории/протеини/јх) до која ќе се држи за време на вежбањето.
2те години во теретана се релативна бројка.Може ќе биде задоволен со својот изглед по само 4-5 месеци и ќе престане да вежба.

S

Stef Bachatero

Гостин
Немој да „плашиш“ луѓе по форумов.
Не треба да јаде монструозно туку да му направат убава диета (со голем број калории/протеини/јх) до која ќе се држи за време на вежбањето.
2те години во теретана се релативна бројка.Може ќе биде задоволен со својот изглед по само 4-5 месеци и ќе престане да вежба.
Јас ја кажувам вистината таква каква што е ако сака да добие квалитетна мускулна маса нека биде спремен да јаде енормно.
пола кг диетален леб 200гр јх
100 гр протеини
200 грама ориз/тестенини/житарици
200 грама пилешко
Салата во секој оброк и доволно за 3000 калории + ленено семе и маслиново масло за здрави масти.

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
nesakam mnogu da primam od strana na hemikalii no sega sum slab sakam za pocetok nesto sto ke mi pridonese za zgolemuvanje na masata i potoa moze samo nesto proteini da zemam i toa nesakam nekoi drugi raboti , mozebi gresam so ova no pocetnik sum i sakam soveti. a inaku vezbam po edna proggrama koja ja najdov doma uste tatkomi koga bil mlad sto vezbal pa poglednete ja dali e dobra.
http://daninoc.com.ba/site/index.php?option=com_jdownloads&Itemid=2&view=viewdownload&catid=1&cid=1036
Бидејки си слаб не ти требаат само протеини.
Тоа што ти треба е прво убава калорична исхрана и гејнер кој ќе ти помогне да го зголемиш внесувањето на калории во текот на денот (а во него исто така има протеини).
И секако вежбање за правилно да ги искористиш тие калории т.е да не ти се соберат во стомак како сало.
--- надополнето: 19 септември 2012 во 13:39 ---
Јас ја кажувам вистината таква каква што е ако сака да добие квалитетна мускулна маса нека биде спремен да јаде енормно.
пола кг диетален леб 200гр јх
100 гр протеини
200 грама ориз/тестенини/житарици
200 грама пилешко
Салата во секој оброк и доволно за 3000 калории + ленено семе и маслиново масло за здрави масти.
Ова не е воопшто енормно.
Се постигнуива со убави 3 до 4 оброка дневно и плус гејнерче 2 пати меѓу оброци.

S

Stef Bachatero

Гостин
Бидејки си слаб не ти требаат само протеини.
Тоа што ти треба е прво убава калорична исхрана и гејнер кој ќе ти помогне да го зголемиш внесувањето на калории во текот на денот (а во него исто така има протеини).
И секако вежбање за правилно да ги искористиш тие калории т.е да не ти се соберат во стомак како сало.
--- надополнето: 19 септември 2012 во 13:39 ---

Ова не е воопшто енормно.
Се постигнуива со убави 3 до 4 оброка дневно и плус гејнерче 2 пати меѓу оброци.
Почетниците секогаш мислат дека одговорот е прашок или било кој додаток во исхраната.Не велам дека не помага но времето што го потроши тука ќе идеше и ќе правеше нешто што функционира а тоа е да вежба па после да троши време на истражување.
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/13/денешен-тренинг/
Јас секој пат вежбам цело тело и за мене подобро функционира од другите работи што сум ги пробал.
Потоа 12 работи што треба секој да ги купи без разлика дали е билдер или спортист или најнормален човек.
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/03/12-здрави-намирници-што-треба-да-ги-купи/
И тренингот кој им го давам на почетници 3 пати неделно
http://motivirajse.wordpress.com/2012/07/19/вежби-за-почетници-за-зголемување-мус/
Следење калории
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/12/my-fitness-pal-програма-за-следење-калории/
Протеински барови кој може да ги јадеш кога си излезен
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/01/протеински-барови-35-гр-протеин-по-серви/
Почетнички грешки што сите на почеток ги прават вклучувајќи ме и мене
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/09/какви-грешки-треба-да-избегнуватечит/
Што треба повеќе да му пишам.За повеќе нека земе персонален тренер и барем нека се запознае со вежбите како што треба и да му даде исхрана наместо да ги инвестира во гејнер.Поголеми шанси за успех од колку било што :)

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175

Некој има користено Hyper mass 5000?

Myers Stef Angel sajSiGa MotiviraN

Како ви се чини? Вреди да се земе? Цената му е 4000 за 5kg. а можам да добијам попуст па дилемата ми е дали ова за поевтино да го земам или да додадам пари за некој друг?
Може и предлози секако.

Благодарам однапред.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

Некој има користено Hyper mass 5000?

Myers Stef Angel sajSiGa MotiviraN

Како ви се чини? Вреди да се земе? Цената му е 4000 за 5kg. а можам да добијам попуст па дилемата ми е дали ова за поевтино да го земам или да додадам пари за некој друг?
Може и предлози секако.

Благодарам однапред.
Добро е тоа што е искомбиниран креатин заедно во гејнерот ама односот на протеини е доста слаб, дури би рекол во најслабите што можеш да ги најдеш на пазарот. За тие пари подобро земи Mega Gainer додека уште ја држи старата цена или Mutant Mass.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Која е најдобра zig-zag диета ?
На нет гледам повеке варијанти (три дена низок внес еден ден висок; 300-200-100-0 јх;три среден внес калории еден низок еден висок и сличнi)
Дневно имам потреба од 2691 калории

Дали е добра оваа шема на зиг заг или предлагате нешто друго?

1д. 2153 кк
2д. 1723кк
3д. 2584кк
4д. 2153кк
5д. 1938кк
6д. 2369кк
7д. 2153кк
и повторно од почеток
Благодарам

S

Stef Bachatero

Гостин
Која е најдобра zig-zag диета ?
На нет гледам повеке варијанти (три дена низок внес еден ден висок; 300-200-100-0 јх;три среден внес калории еден низок еден висок и сличнi)
Дневно имам потреба од 2691 калории

Дали е добра оваа шема на зиг заг или предлагате нешто друго?

1д. 2153 кк
2д. 1723кк
3д. 2584кк
4д. 2153кк
5д. 1938кк
6д. 2369кк
7д. 2153кк
и повторно од почеток
Благодарам
Ако си почетник не би ти препорачал зиг-заг диета затоа што телото не ти е адаптирано но можеш да пробаш.Само знај дека деновите кога ти се нискокалорични тогаш треба да удриш силно и интензивно се со цел да ги исцедиш резервите на гликоген.
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/17/што-е-гликоген/
Прочитај ја статијава за гликоген.Исто така денот кога ти е со ниско калоричен внес препорачливо е да внесуваш 2.5 грама протеини и јаглехидратите да ги сведуваш на минимум што значи само од зеленчук до 50 грама.My fitness pal ти е добра платформа за следење калории.
http://motivirajse.wordpress.com/2012/08/27/циклична-диета-што-е-тоа/
Еве јас како ја држам 4 дена низок внес на јх со протеини висок и кардио од 30-60 мин.
Има успех но бара многу детерминираност и дисциплина во исхраната.

Kajgana Shop

На врв Bottom