Сите (а)теизми на едно место. Каде си ти?

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Човекот на аватарот не бил теист. Аман више!
реков по неговата логика пошо лесно ги генерализира работите. башка не бил ниту атеист!

"I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings." - Albert Einstein

што го прави неговото гледиште за Господ во најмала рака пантеистичко, а не атеистичко, слично како и Никола Тесла ;) океј?

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
It makes him an ignorant dumbass, or a troll.
Хо Хо Хо,
Најсмешни ми се атеистите што веруваат во Дедо Мараз :)
Всуштност...It makes me...не ме интересира кој во што верува и чие е вистинското верување,и немам внатрешен порив да проповедам кој е вистинскиот пат.
Како што реков,теисти,атеисти...исти се.Веруваат во бајки и имаат силен порив да го промовираат и наметнат своето поколонение :):):)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хо Хо Хо,
Всуштност...It makes me...не ме интересира кој во што верува и чие е вистинското верување,и немам внатрешен порив да проповедам кој е вистинскиот пат.
Како што реков,теисти,атеисти...исти се.Веруваат во бајки и имаат силен порив да го промовираат и наметнат своето поколонение :):):)
Не само што си против сите, него си и против себе. Или мењај потпис или мењај подфорум. Тука е прилично заебано за такви - ни ваму ни таму...

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Хо Хо Хо,
Ти си од тие kewler-ите атео-будисти/анархо-хипици/соросоиди што носат Јасер Арафат шалчиња и го разбираат светот подобро од "рајата" бидејќи го читале Хајдегер во седмо, Ниче во осмо, и Шопенхауер во втора средно и кога по неколку години сфатиле дека речникот не им носи пичиња почнале да го идолизираат Еким Хаус и пропагирале амерички хумор по форуми?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
реков по неговата логика пошо лесно ги генерализира работите. башка не бил ниту атеист!

"I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings." - Albert Einstein

што го прави неговото гледиште за Господ во најмала рака пантеистичко, а не атеистичко, слично како и Никола Тесла ;) океј?
Ај да не ти останам покус:

Ова Ајнштајн го прави атеист во мојата книга. Не верува во постоење на божества.

Од друга страна, се сложувам дека според сликата погоре, а бога ми и цитатов погоре, Ајнштајн би се позиционирал токму како пантеист.

Сепак, Ајнштајн оваа изјава ја дал на 24 април 1929 година. Телеграфски, како одговор на новинарско прашање. (Извор)

Интересно е неговото навраќање на оваа епизода години подоцна:

"I can understand your aversion to the use of the term 'religion' to describe an emotional and psychological attitude which shows itself most clearly in Spinoza," he wrote. "[But] I have not found a better expression than 'religious' for the trust in the rational nature of reality that is, at least to a certain extent, accessible to human reason."

Мене, а бога ми и според сликана погоре, Ајнштајн ми се дообјаснува како чист рационалец. Theist? No, no!

Понатаму, деценија и кусир подоцна, во 1940, Ајнштајн вика:

From the viewpoint of a Jesuit priest I am, of course, and have always been an atheist. Your counter-arguments seem to me very correct and could hardly be better formulated. It is always misleading to use anthropomorphical concepts in dealing with things outside the human sphere – childish analogies. We have to admire in humility the beautiful harmony of the structure of this world – as far as we can grasp it. And that is all.
(Извор)

И оттука, барем јас, можам да заклучам дека единствениот „бог“ во кој верува Ајнштајн е хармонијата и структурата на универзумот. И толку.

Пред самата смрт, во 1954 e капачето на сите шпекулации околу неговата наводна религиозност и верништво:

"I cannot prove to you there is no personal God, but if I were to speak of him, I would be a liar. I do not believe in the God of theology who rewards good and punishes evil. His universe is not ruled by wishful thinking, but by immutable laws" (1954).

Шо знам, вака мене ми изгледа како атеист. Можеби агностик, но сепак атеист.

Ти што викаш?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Море нити атеист, нити пантеист:

I'm not an atheist and I don't think I can call myself a pantheist.

Не бил Христијанин, но не бил ни атеист. Можеби деист? Ти препорачувам да го прочиташ и продолжението од цитатот, токму е наменет за препотентните атеисти како тебе:

We are in the position of a little child entering a huge library filled with books in many different languages. The child knows someone must have written those books. It does not know how. It does not understand the languages in which they are written. The child dimly suspects a mysterious order in the arrangement of the books but doesn't know what it is. That, it seems to me, is the attitude of even the most intelligent human being toward God. We see a universe marvelously arranged and obeying certain laws, but only dimly understand these laws. Our limited minds cannot grasp the mysterious force that moves the constellations.”

И на крај - што е толку битно што бил Ајнштајн? Демек што мислел тој за религијата тоа е точно и апсолутната вистина?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Море нити атеист, нити пантеист:

I'm not an atheist and I don't think I can call myself a pantheist.
Ако веќе се преправаш дека читаш постови на соговорниците, батали кукумјавчење за ароганција на противникот кога не покажуваш ниту елементарна почит кон дискусијата.

Токму во постот кој го напаѓаш е дадена хронологија на изјавите на Ајнштајн. Оваа која си ја постирал е од 1929 година. Во претходниот пост ги имаш подоцнежните. Биди фер ипрочитај ги.

Сепак, дури и да ја разгледуваме смо оваа изјава внимателниот читател може да забележи дека, исто како што кажува иостатокот од цитатот, Ајнштајн себе не се нарекува (не вели дека не е) атеист, но за пантеизмот забележува;

The child dimly suspects a mysterious order in the arrangement of the books but doesn't know what it is.

Тоа значи, дека детето насетува некаков „мистериозен ред“ во библиотеката, но возрасниот библиотекар знае дека нема апсолутно ништо мистериозно во системот на Универзалната децимална класификација.

Понатаму, како што се разбира од сите негови подцнежни разјаснувања на тема бог и религиозност, во истава изјава Ајнштајн сосем ја шиканира можноста за постоење на божество, што варијантата за деизам е сосем невозможна (види слика на почеток од темата).

... а пошто знам дека нема да се откажеш од натегање, еве ти една сеопфатна збирка на цитати на Ајнштајн во врска со бог и религија, за да знаеш од каде ќе те ч'чкам, да не викаш после дека сум бил препотентен.

Инаку, Ајнштајн во изјавава, колега, користи метафора. Метафорите, ко што си мислев, се фах на православните. Слабо нешто со меткиве, а? ;)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Ти си од тие kewler-ите атео-будисти/анархо-хипици/соросоиди што носат Јасер Арафат шалчиња и го разбираат светот подобро од "рајата" бидејќи го читале Хајдегер во седмо, Ниче во осмо, и Шопенхауер во втора средно и кога по неколку години сфатиле дека речникот не им носи пичиња почнале да го идолизираат Еким Хаус и пропагирале амерички хумор по форуми?
Не сум бре таков.Дадов само еден логичен заклучок.
--- надополнето: 19 септември 2012 во 01:02 ---
http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e12-go-god-go
--- надополнето: 19 септември 2012 во 01:03 ---
Не само што си против сите, него си и против себе. Или мењај потпис или мењај подфорум. Тука е прилично заебано за такви - ни ваму ни таму...
Сакам предизвик....сакам да сум против сите.:)
http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e13-go-god-go-xii

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Ова Ајнштајн го прави атеист во мојата книга. Не верува во постоење на божества.

Што бил Ајнштајн со сигурност само тој знаел. По неговите мислења не најдов атеистичко или да речам чисто материјалистичко гледиште. Тоа што се дистанцирал од зборот религија е во ред, не мора да бидеш дел од некакви организирани структури со теологии и догми за да веруваш во нешто.
"I cannot prove to you there is no personal God, but if I were to speak of him, I would be a liar. I do not believe in the God of theology who rewards good and punishes evil. His universe is not ruled by wishful thinking, but by immutable laws"
Нит па ова е некаков доказ дека бил атеист. Ваква изјава може да биде и од агностик, деист, ако се метафори, секој на свој начин ќе ги протумачи,... а и уопште не беше битно што бил Ајнштајн ниту тоа дека тоа што верувал мора да е така. Докажуј, мисли што сакаш. Го зедов само како забелешка на постот на прототип.

Не сите што не се атеисти веруваат некакви натприродни божества, не сите што не се атеисти се автоматски нерационални размислувачи чие размислување се коси со здравата логика. Тоа што е некој атеист не го прави попаметен од некого друг што размислува поинаку.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Што бил Ајнштајн со сигурност само тој знаел. По неговите мислења не најдов атеистичко или да речам чисто материјалистичко гледиште. Тоа што се дистанцирал од зборот религија е во ред, не мора да бидеш дел од некакви организирани структури со теологии и догми за да веруваш во нешто.
Види сеа, јас испонапишав едно кило пост. Не е фер, на сувите цитати на Ајштајн (највистинити, верни, запишани од него самиот зборови), да се обидуваш да релативизираш до „Од кај знаеш, можда верувал у нешто“.

Што се однесува до „...со сигурност само тој знаел“, точно, тој ем знаел ем, во многу наврати кажал точно и прецизно.

Мислам дека е многу јасно, од него самиот, опишана неговата позиција во врска со постоењето на некаков креатор (присутен или отсутен), некаков натприроден ентитет, судија или сезнајко, моќник, апсолутна злоба, добрина, или носител на било која друга божествена придавка.

Има погоре и линк до целата база на негови цитати, анотирани и, што е најважно, датирани.

Ако мислиш спротивно од тоа што го вика самиот Ајнштајн, или од тоа што го заклучувам во постот, те молам, посочи (цитирај) и пробај да ми покажеш каде грешам.

Околу материјализмот во постот: Мислам дека постојат атеисти кои не се материјалисти. Имам другар што стварно најдлабоко верува дека живее за да им помага на луѓето. Верува искрено дека тоа му е смисолот и целта на постоењето. Инаку, скроз е атеист. Не верува нит во сила, нит во мидиклоријани...

+ на сликана има и релативисти, натуралисти. Верувам дека и дел од нихилистите се тотално идеалисти. А идеалистите се, по дефиниција, конфликтни со материјалистите. Има доволно идеалисти атеисти.

Ето ти сеа. Сите исти искочија.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Пишувам на форумов веќе 5-6 години, главно на Религија. Сеуште сум запрепастен од тоа како новите намерници на омилениот ми подфорум редовно се полузбунети околу (а)теизмите и нивните значења. Денес налетав на една одлична сликица (sorry Мики1) која, верувам, многу прагматично го прикажува целото шаренило на верувања.

Каде си ти во оваа калакурница од (не)верувања?
Фали уште деф. за Бог...пробај кога веќе си отворил тема;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Dajbozhe, soodvetna slikica. Posle, boga mi, kje bIde I taa, ako dade gospod, neli.
Ако не постои како би изгледала таа слика?
Дури ни бела не може да биде....евентуално црна....ама ни тоа не бива.
--- надополнето: 19 септември 2012 во 02:40 ---
Moжда овој што е искористен за тракава.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom