Градење верски објекти заради потреба или од инат?

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Во право си. За секое семејство треба да си има посебна џамија. Нека се крчка калифатот.
Ti ne si vo pravo posle odenjeto na Osmanliite od Skopje . Skopje so okolijata broelo preku 163 dzamii so togasnite se na se 100tina Iljadi muslimani vo Skopje i Skopsko, denes Skopje so se Skopsko ima preku 300 000 Muslimani a ima samo 113 dzamii, sto e daleku pod brojkata sto bila nekogas a sto e sega. Imeno nemozes da gi sporeduvas crkvite i dzamiite, vo Aerodrom so Novo Lisice na sekoja raskrsnica sto Crkvicka sto ne e od nikakov verski karakter posto u nea nemozes da izvrsis molitva toa e obelezuvanje na teritorija i kupuvanje evtini glasovi za politicki potrebi, dodeka Dzamiite isklucivo se gradat zaradi fnukcionalni potrebi i falamu na gospod od den na den se se popolni, za Dzuma Namaz ( Petocnata Molitva) nitu edna dzamija vo Skopje ne gi isplnuva uslovite, molitva se obavuva po parkovi ulici kosihnja i po privatni objekti, toa govori deka Dzamiite vo Skopje za segasnovo naselenie se Malku, vo prosek skopskive Dzamii nemozat da primat poveke od 500 vernici . Malku matematika ako Skopje ko gradot bez okolijata ima samo 30tina dzamii a ima preku 200 000 muslimani no istovremeno ima Dzami samo za 15000 vernici da primi vo niv, znaci zborime za golem suficit na verski objekti.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.251
Абе да се потепава една библиотека или читална повеќе да се изгради, да се изгради некој базен, теренчиња за мал фудбал, баскет...се само миење мозок, верски, верски, верски. Ко да калето уште џамија и црква им фали. А планетариум, археолошки или друг научен музеј...да прошири народ малку видици?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Aerodrom so Novo Lisice na sekoja raskrsnica sto Crkvicka sto ne e od nikakov verski karakter posto u nea nemozes da izvrsis molitva toa e obelezuvanje na teritorija i kupuvanje evtini glasovi za politicki potrebi,
Батка, не заебаај...

Велиш, „црвкиците„ не служеле за молитва, небаре Ти си секој ден у по една од нив и од искуство знаеш дека не служеле за молитва? Е ај Ти кажи ми за што служат? За обележување територија, велиш? А то што Скопје е сардисано со (празни) џамии, то што сите велешки, битолски и прилепски села, веќе имаат по една џамија, која е чиста копија од некоја од арапските џамии (што покажува од кај идат парите за нивно градење...) то „као„ не е обележување територија?!!!

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Батка, не заебаај...

Велиш, „црвкиците„ не служеле за молитва, небаре Ти си секој ден у по една од нив и од искуство знаеш дека не служеле за молитва? Е ај Ти кажи ми за што служат? За обележување територија, велиш? А то што Скопје е сардисано со (празни) џамии, то што сите велешки, битолски и прилепски села, веќе имаат по една џамија, која е чиста копија од некоја од арапските џамии (што покажува од кај идат парите за нивно градење...) то „као„ не е обележување територија?!!!
Kazimi kako moze da se smesti vo Crkvicka sto ima eden kuben metar volumen ajde ziti se prosvetlime , jas za sostojbata na Skopskite dzamii ti ja kazav ako ne veruvas na Dzuma namaz koga sakas pisimi na PP ke gi projdeme site dzamii niz Skopje i sam ke se uveris,fala bogu nekoj dava pari za gradenje na tie dzami mene samo mie e krivo sto nedava drzavata od nasite pari da gi gradime nasite dzamii, a dava od nasite pari za crkvite, primer Ivica Koteski za poslednava godina kupi 5 crkvicki od po eden metar kuben volumen za po 5000 evra od nasi zaednicki pari

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Малите црковни храмови имаат поинаква функција отколку поголемите, кои собираат повеќе верници и кои служат за богослужби, иако сум бил присутен и на служба во сосема мал храм. Големината од објектот не е од пресудно значење за неговата намена...

Што се тиче џамиите, не ме убедувај во нивната исполнетост, оти е повеќе од јасно во што е работата.

Што се однесува го недавањето пари за џамии од страна на државата, тоа е нормално, имајќи во предвид кој е мнозинство во држава. За Вас е повеќе од доволно тоа што саудијците не штедат кога делат пари за градење џамии по цел Свет, вклучувајќи ја и Македонија.

А тоа што државата не допушта да градите џамии, од пари кои самите сте ги собрале, е па брат, што мислиш, дека можете да градите кај ќе Ви текне, само затоа што сте ги собрале парите? И конечно, не Ви се доволни досега изградените џамии, па „као„ Ви требаат уште?

Кога човек влегува во Скопје, ве неговите западни и северни делови, може да си помисли дека се наоѓа во некоја арапска а не европска држава...

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Малите црковни храмови имаат поинаква функција отколку поголемите, кои собираат повеќе верници и кои служат за богослужби, иако сум бил присутен и на служба во сосема мал храм. Големината од објектот не е од пресудно значење за неговата намена...

Што се тиче џамиите, не ме убедувај во нивната исполнетост, оти е повеќе од јасно во што е работата.

Што се однесува го недавањето пари за џамии од страна на државата, тоа е нормално, имајќи во предвид кој е мнозинство во држава. За Вас е повеќе од доволно тоа што саудијците не штедат кога делат пари за градење џамии по цел Свет, вклучувајќи ја и Македонија.

А тоа што државата не допушта да градите џамии, од пари кои самите сте ги собрале, е па брат, што мислиш, дека можете да градите кај ќе Ви текне, само затоа што сте ги собрале парите? И конечно, не Ви се доволни досега изградените џамии, па „као„ Ви требаат уште?

Кога човек влегува во Скопје, ве неговите западни и северни делови, може да си помисли дека се наоѓа во некоја арапска а не европска држава...

Jas izlegov so brojki ti demantirajme so brojki, a drzavta budzetot na drzavata go polnat 33% Muslimani oficijalno i sledstveno na toa 33% od tie pari sto sakame ke praime sakame dzamii sakame raketi nemoze nekoj egeec da se igra so nasite pari, jas ne sum protiv gradenje na verski hramovi od bilo koja religija no som protiv vakvi popcinja ko tebe sto promoviraat netrpelivost, promoviraat omraza, a ti odgovorimi ko popce zosto koga vas popovite ve pogrebuvaat zosto ve pogrebuvaat po muslimanski obicai a ne po hristijanski t,e kon grobot ve nosat so glavata napred isto ko muslimanite, dali toa slucajno vie im ja kriete i izvrtuvate vistinata od ostanatite

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Jas izlegov so brojki ti demantirajme so brojki, a drzavta budzetot na drzavata go polnat 33% Muslimani oficijalno i sledstveno na toa 33% od tie pari sto sakame ke praime sakame dzamii sakame raketi nemoze nekoj egeec da se igra so nasite pari, jas ne sum protiv gradenje na verski hramovi od bilo koja religija no som protiv vakvi popcinja ko tebe sto promoviraat netrpelivost, promoviraat omraza, a ti odgovorimi ko popce zosto koga vas popovite ve pogrebuvaat zosto ve pogrebuvaat po muslimanski obicai a ne po hristijanski t,e kon grobot ve nosat so glavata napred isto ko muslimanite, dali toa slucajno vie im ja kriete i izvrtuvate vistinata od ostanatite
Во 21 век луѓето имаат поголема потреба за школи, болници, библиотеки, научни центри. Ти си запнал да имате само џамии, после ќе се чудиш зошто муслиманите се светски прваци во неписменост и заостанат културен развој.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
:ROFLMAO: Денес е први април?:pos:
Гарант и поима немаш што е секуларно уредување,нели?
Aj prosvetlime sto e Sekularno ureduvanje, zosto jas toa vo nasava drzavicka nemozam da go vidam.
--- надополнето: 16 септември 2012 во 17:30 ---
Во 21 век луѓето имаат поголема потреба за школи, болници, библиотеки, научни центри. Ти си запнал да имате само џамии, после ќе се чудиш зошто муслиманите се светски прваци во неписменост и заостанат културен развој.
Temata e takva jas se slagam so tebe deka treba da se gradat pred se skoli u bolnici, da se investira vo naukata, astronimijata , fizikata, alhemijata jas sum za ova no na druga tema na ovaa tema ja branam isprvanosta i potrebata od verski objekti koi sto nekoj misli deka se za inat a neznam civ inat koga lugjeto sami si plakaat od svoj dzeb za razlika od nasava sekularna drzava koja edna cesma ne otvara bez pop da ja iscadi :(

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Aj prosvetlime sto e Sekularno ureduvanje, zosto jas toa vo nasava drzavicka nemozam da go vidam.
Не си чул за одвоеност на религјата од државата? Знаеш, онаа работа која промени многу држави од корен да не бидат заглавени во среден век вклучувајќи ја и Турција?

M

Muranyi

Гостин
Нема ни да можеш,кога сеуште има глупаци кои сметаат дека државниот буџет служи за градење цркви,џамии и други непотребни работи за една држава и нејзиниот прогрес.
Нема потреба од болници и училишта,важно е да има џамија за секое семејство,се сложувам.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Не си чул за одвоеност на религјата од државата? Знаеш, онаа работа која промени многу држави од корен да не бидат заглавени во среден век вклучувајќи ја и Турција?
Brat jas se slagam deka treba da bide odvoena drzavata od religijata no toa kaj nas go nemame kaj nas imame drzava i MPC se edno isto pogotovo poslednive 6 godini
--- надополнето: 16 септември 2012 во 17:34 ---
Нема ни да можеш,кога сеуште има глупаци кои сметаат дека државниот буџет служи за градење цркви,џамии и други непотребни работи за една држава и нејзиниот прогрес.
Нема потреба од болници и училишта,важно е да има џамија за секое семејство,се сложувам.
Pak ne me razbiras ili nejkes ako moze da se finansira edna verska zaednica pozelno e da se finansiraat srazmerno site ili pak niedna toa e sekulranost a ne vo nasiov slucaj

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Temata e takva jas se slagam so tebe deka treba da se gradat pred se skoli u bolnici, da se investira vo naukata, astronimijata , fizikata, alhemijata jas sum za ova no na druga tema na ovaa tema ja branam isprvanosta i potrebata od verski objekti koi sto nekoj misli deka se za inat a neznam civ inat koga lugjeto sami si plakaat od svoj dzeb za razlika od nasava sekularna drzava koja edna cesma ne otvara bez pop da ja iscadi :(
Ако не се лажам муслиманите можат да се молат и во објекти кои технички не се џамии, на пример складишта, спортски објекти итн.

Друго да кажеш дека џамиите се потреба а црквите не е апсурд. За мене и двете не се потребни бидејќи верниците веќе ги имаат потребните верски објекти.

Трето, се додека инсистираш само на џамии ќе си се прашуваш себеси како е можно муслиманската младина да знае само за куран, а да нема појма за наука, медицина, неисламска уметност и култура и да гледаат со агресивност кон се што е од неисламски карактер.

Пример уништувањето на статуите на Буда во Авганистан.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Brat jas se slagam deka treba da bide odvoena drzavata od religijata no toa kaj nas go nemame kaj nas imame drzava i MPC se edno isto pogotovo poslednive 6 godini
--- надополнето: 16 септември 2012 во 17:34 ---

Pak ne me razbiras ili nejkes ako moze da se finansira edna verska zaednica pozelno e da se finansiraat srazmerno site ili pak niedna toa e sekulranost a ne vo nasiov slucaj
Јас сум за тоа сите верски заедници да бидат исклучени од сите олеснувања кои ги уживаат во државата. Нека плаќаат даноци и нека придонесуваат кон буџетот како сите ние.

Kajgana Shop

На врв Bottom